Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

3 Petua untuk Membantu Anda Meringankan Tekanan


3 Petua untuk Membantu Anda Meringankan Tekanan
image via freepik

Adakah anda percaya anda harus mengurangkan tekanan? Sekiranya anda meneruskan keberadaan dengan banyak hal yang terjadi, misalnya, aktiviti yang sukar, membesarkan anak, atau bertengkar, pada ketika itu anda mungkin sering mengalami sesi tekanan.

Sekarang dan lagi, kita memberitahu diri kita bahawa kita perlu mengurangkan tekanan. Tekanan yang berterusan dapat mengurangkan kesejahteraan dan sifat keuntungan anda. Tekanan mempengaruhi sebilangan besar daripada kita sepanjang hayat kita dan itu hanya kebenaran yang tidak dapat dielakkan. 

Berikut adalah beberapa petunjuk untuk menenangkan tekanan, seperti berikut:

1. Mula Menulis 

Salah satu pendekatan untuk mengurangkan tekanan adalah dengan menyimpan buku harian atau mencatat sentimen anda. Saya mahu merakam sentimen saya pada sedikit kertas dan selepas itu menghancurkannya. Ini luar biasa kerana anda mungkin tidak mempunyai keinginan untuk menyampaikan masalah anda kepada orang lain. 

Sejujurnya, banyak individu mungkin tidak mengetahui dengan tepat apa yang menyebabkan mereka bimbang tentang kehidupan mereka. Untuk mengetahuinya, lakukan konsep konsep renungan anda dan rakamkannya. Anda mungkin melihat anda memusatkan perhatian pada subjek tertentu yang mungkin merupakan sumber tekanan anda. 

Selain itu, anda mungkin terkejut dengan apa yang menyebabkan tekanan anda. Anda mungkin mengurangkan rasa bimbang setelah anda mencuba metodologi ini. Sebaik-baiknya, anda mempunyai pilihan untuk menentukan perkara yang mengganggu anda dan anda akan mula memikirkan untuk menguruskannya dengan jayanya. 

2. Jadual Waktu Bersantai 

Jika pemikiran ini terdengar tidak masuk akal bagi anda untuk mengurangkan tekanan, pada ketika itu adalah peluang yang ideal untuk memikirkannya. Anggap saja, kita merancang kebangkitan, waktu mengemudi, tengah hari, kehidupan anak kita, rancangan besbol impian, jamuan makan, dan satu sama lain sedikit perspektif dalam hidup kita. Cubalah merancang masa untuk anda sahaja. 

Untuk berjaya memanfaatkan kesempatan ini untuk meredakan tekanan, pastikan Anda menetapkan panduan. 

Sebagai contoh, saya menjadikannya standard untuk tidak melayari e-mel atau menjawab PDA saya. Kali ini harus dilihat sebagai jalan keluar yang baik dari kesulitan dan gangguan yang anda hadapi selama seminggu. Anda mungkin perlu mengetepikan usaha ini untuk berfikir. 

3. Mulakan Bersenam 

Ini adalah petua pilihan saya untuk mengurangkan tekanan. Latihan boleh menjadi tempat perlindungan bagi anda (jika anda melakukannya dengan betul). Saya berlatih dari hari ke hari dan sangat luar biasa kerana saya hanya melakukan latihan. Saya sangat menyarankan anda memulakan program aktiviti anda. 

Sebagaimana yang mungkin anda duga, latihan akan membantu anda menghadapi banyak masalah. Bukan secara eksklusif akan menurunkan tekanan, tetapi juga akan membina kesejahteraan anda. Latihan dapat membantu anda dalam menangani keadaan yang menyedihkan dengan lebih baik. 

Sekiranya anda berfikir tentang senaman sebagai pendekatan untuk mengurangkan tekanan, pada ketika itu anda harus berjumpa dengan doktor penjagaan utama anda terlebih dahulu. PCP anda dapat memastikan anda dapat berlatih dan mungkin memberi petunjuk mengenai cara terbaik untuk memulakan. Program aktiviti anda harus merangkumi gabungan penyediaan berat badan dan senaman yang kuat. 

Semasa memulakan sebarang program aktiviti, anda harus memulakan latihan dengan ringan secara konsisten supaya anda dapat menilai tahap kesihatan anda. Sekiranya anda membuat berat badan menggunakan beban yang sangat ringan. Mulakan dengan berjalan-jalan untuk latihan pengambilan oksigen anda. Anda secara amnya boleh menggerakkan jalan anda ketika anda semakin kuat. 

Untuk mengetahui bagaimana anda dapat mengurangkan tekanan mungkin merupakan kemampuan yang bermanfaat untuk belajar untuk kesejahteraan umum anda. Tekanan boleh menyebabkan banyak gangguan dan siksaan dalam hidup anda (jika anda tidak mengatasinya). 

Tekanan dapat mengerikan sedemikian rupa sehingga menjauhkan kita dari kemampuan maksimum kita. Walaupun kita hidup dalam dunia yang sukar, memikirkan cara meredakan tekanan akan membantu dalam jangka masa panjang.

Catat Ulasan for "3 Petua untuk Membantu Anda Meringankan Tekanan "