Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Memperbaiki Proses Perekrutan Anda yang Rosak

Cara Memperbaiki Proses Perekrutan Anda yang Rosak

Sama ada anda bersedia untuk mengakuinya atau tidak, kejayaan (atau kekurangannya) proses perekrutan anda akan memberi impak yang besar kepada perniagaan anda. Malah di luar hasil negatif yang lebih jelas.

Seperti: tidak mendapat bakat terbaik di pasaran dalam pekerjaan anda (dan bekerja untuk pesaing anda sebaliknya), pekerja yang kurang cemerlang, mereka yang mempunyai personaliti yang tidak bersemangat dan/atau kebolehan terhad, perekrutan yang lemah boleh memberi kesan jangka panjang yang merosakkan pada keseluruhan kakitangan anda. 

Ia boleh mewujudkan semangat dan produktiviti yang semakin menurun. Jika ini terdengar seperti apa yang berlaku di tempat kerja anda, jangan putus asa; membetulkan proses perekrutan yang rosak tidaklah sesukar yang disangka. Ia hanya satu proses bertanya kepada diri sendiri soalan yang betul.

Perkara (What)

Sebelum anda mula merekrut calon, anda perlu bertanya kepada diri sendiri apa yang mungkin menjadikan bakal pekerja sesuai. Perkara-perkara seperti jenis pendidikan atau pensijilan yang penting adalah jawapan yang mudah, tetapi menentukan ciri-ciri yang akan memberi peluang bahawa bakal pekerja akan berjaya adalah sedikit lebih mencabar. 

Jika boleh, bercakap dengan orang lain yang bekerja atau yang pernah bekerja dalam jawatan itu dan tanya mereka apa yang mereka fikirkan untuk berjaya dan masukkan kualiti tersebut dalam iklan anda dan temuduga anda. 

Di mana (Where)

Sekarang anda tahu perkara yang anda cari, tiba masanya untuk melihat tempat yang anda cari. Jika anda hanya bergantung pada siaran di papan kerja dan menyiarkan iklan akhbar, anda mungkin tidak mendapat akses kepada calon terbaik. Anda perlu menjadi lebih proaktif. 

Gunakan sumber anda (kakitangan yang anda sudah ada!) untuk memimpin bukan sahaja bekas rakan sekerja, tetapi juga ke mana kakitangan anda pergi, sama ada dalam talian atau dari segi persidangan dan pameran perdagangan. Menggunakan pemburu kepala terkemuka yang tahu di mana hendak mencari juga boleh memberi anda pilihan terbaik untuk mengisi jawatan anda.

Bagaimana (How)

Setelah anda mendapat beberapa calon, bagaimanakah anda mengendalikan proses temu duga? Terlalu ramai majikan melayan bakal pekerja seolah-olah syarikat memberi bantuan besar kepada mereka dengan bercakap dengan mereka dan bukannya melibatkan diri secara aktif dalam mengenal pasti dan mengambil calon yang luar biasa. 

Sediakan senarai soalan positif dan profesional yang direka bentuk untuk mendedahkan calon yang positif dan bukannya mencari pekerja yang berpotensi, mencari sebab mengapa dia tidak sesuai. Tanya soalan yang sama ini kepada setiap orang yang ditemu duga supaya anda dapat membandingkannya dengan berkesan, walaupun selepas satu atau dua minggu berlalu, dan bukannya "mengikut kehendak anda".

Mengapa (Why)

Satu lagi soalan penting untuk ditanya kepada diri sendiri semasa menilai proses temuduga anda ialah mengapa calon ini ingin bekerja untuk syarikat saya? Walaupun temu duga adalah peluang untuk anda mengetahui lebih lanjut tentang calon, begitu juga peluang untuk berkongsi mengapa syarikat anda adalah pilihan yang lebih baik daripada pesaing anda. 

Ini bukan sahaja baik untuk imej syarikat anda, ia juga boleh menjadi pengukur yang baik untuk semangat calon dan mungkin menjadi sebab dia memilih syarikat anda berbanding yang lain.

Apabila (When)

Seperti kebanyakan perkara dalam hidup, masa adalah segala-galanya. Jadi bagaimana tempoh masa proses pengambilan anda? Adakah ia perlahan dan menyusahkan, sehingga pada masa anda membuat tawaran kepada calon yang hebat, mereka sudah pergi dengan orang lain? 

Pastikan proses anda diperkemas: semak resume apabila ia masuk, hubungi kemungkinan yang baik dengan segera, jadualkan berbilang temuduga dengan calon yang sama pada satu hari, dan buat susulan dengan yang terbaik dengan segera.  

Catat Ulasan for " Cara Memperbaiki Proses Perekrutan Anda yang Rosak"