Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pembangunan Peribadi (Personal Development) - Kepentingan dan Langkah-langkahnya

Pembangunan Peribadi (Personal Development)

Definisi Pembangunan Peribadi ialah proses memperbaiki diri. Seseorang berkembang apabila dia mengukur kemahiran dan kualitinya dan membuat usaha sedar untuk memperbaikinya. Perkembangan peribadi membantunya:

  • Untuk memenuhi matlamat hidupnya,
  • Untuk meningkatkan peluang pekerjaan mereka,
  • Untuk memperoleh kekayaan.

Apakah Pembangunan Peribadi?

Perkembangan peribadi bermaksud apabila seseorang individu membuat usaha tambahan untuk meningkatkan keperibadiannya dan untuk meningkatkan kualiti hidupnya. Ia adalah proses sepanjang hayat. 

Tiada umur tertentu untuk memulakan pembangunan peribadi. Seseorang boleh memulakan proses perkembangannya pada mana-mana umur yang dia mahu. Kadang-kadang, seorang kanak-kanak pada usia yang sangat muda menyedari bahawa dia perlu menjadi jenis orang tertentu untuk mencapai matlamat tertentu.

Sebaliknya, sesetengah orang menghabiskan seluruh hidup mereka tanpa sebarang perkembangan peribadi kerana kekurangan kejelasan matlamat. 

Kadang-kadang seseorang membuat usaha yang disengajakan untuk pembangunan peribadi, dan pada masa lain pembangunan peribadi berlaku disebabkan oleh pelbagai trauma hidup yang dihadapi oleh orang itu dalam kehidupan.

Sebagai contoh, ramai pelajar mula bekerja keras untuk belajar apabila mereka menghadapi kegagalan di sekolah. Sebagai tambahan kepada ketidakupayaan dalam pelajaran atau dalam kerjaya, orang mula bekerja pada pembangunan peribadi mereka apabila mereka jatuh cinta atau telah menghadapi penolakan dalam cinta.

Seorang pekerja mula mengusahakan kemajuan dan pembangunan kemahirannya untuk mendapatkan kenaikan pangkat atau kenaikan gaji di tempat kerja. Mungkin terdapat banyak sebab untuk perkembangan peribadi.

Begitu juga, terdapat pelbagai kaedah untuk membangunkan diri anda sendiri, dan orang ramai menggunakan cara yang paling sesuai dengan mereka. Sebagai contoh, seseorang boleh mengembangkan keperibadiannya atau meningkatkan kemahirannya dengan bantuan buku bantuan diri atau dengan mengambil bantuan seorang mentor atau guru.

Selain itu, terdapat institut profesional yang menawarkan kursus yang membantu orang ramai dalam pembangunan peribadi mereka dan meningkatkan keyakinan mereka. Di samping itu, banyak organisasi menyediakan latihan kepada pekerja mereka untuk membantu mereka meningkatkan keperibadian dan kemahiran mereka.

Kepentingan Pembangunan Peribadi 

Pembangunan peribadi adalah sangat penting bagi seseorang individu untuk berkembang dalam peribadi dan juga dalam kehidupan profesional. Dengan membangunkan diri anda sendiri, anda bukan sahaja meningkatkan keperibadian anda tetapi juga meningkatkan peluang untuk berjaya secara profesional.

Orang yang berkeyakinan lebih berkemungkinan berjaya daripada orang yang mempunyai keyakinan yang rendah. Dalam bahagian ini, anda akan belajar tentang kepentingan pembangunan peribadi untuk seseorang.

1. Pertumbuhan peribadi adalah perlu untuk meningkatkan keyakinan

Keyakinan adalah penting untuk berjaya dalam apa jua bidang. Perkembangan peribadi membantu meningkatkan keyakinan seseorang individu. Mari kita fahami ini dengan contoh. 

Contohnya, anda akan berasa kurang yakin untuk memikul sesuatu tugasan apabila anda tidak mahir dalam sesuatu perkara. Seseorang boleh memperoleh keyakinan dengan mengerjakan perkara yang mereka rasa kurang yakin dan dengan berlatih.

Sebagai contoh, Latihan adalah penting untuk menjadi mahir dalam perbualan dalam bahasa asing. Mempunyai latihan yang betul dan banyak latihan akan menjadikan anda yakin.

2. Pembangunan diri mengukuhkan kemahiran anda 

Apabila anda membangunkan diri anda sendiri, anda bukan sahaja mempelajari kemahiran baru tetapi juga meningkatkan kemahiran sedia ada anda. Apabila seseorang individu ingin menjadi lebih baik dalam sesuatu perkara, dia perlu bekerja pada beberapa perkara lain juga.

Sebagai contoh, jika anda ingin menjadi mahir dalam pengucapan awam, maka anda perlu mempelajari petua bercakap di khalayak ramai dan penggunaan bahasa serta pengetahuan tentang subjek tersebut. Ini bermakna, untuk menjadi mahir dalam satu perkara, anda juga perlu bekerja pada beberapa perkara lain.

Oleh itu, dalam proses pembangunan peribadi, anda juga mengukuhkan kemahiran sedia ada anda.

3. Ia memberikan kejelasan penglihatan

Seseorang mendapat lebih kejelasan penglihatan apabila dia menyedari bahawa dia perlu mengembangkan keperibadiannya, atau dia dikehendaki mempelajari kemahiran tertentu. Dia membuat rancangan untuk mencapai matlamatnya.

Dia mendapat idea yang jelas tentang perkara yang perlu dia lakukan dalam 2-3 bulan akan datang untuk mendekati matlamatnya. Kejelasan penglihatan membantu seseorang menggunakan masanya dengan berkesan.

4. Memperbaiki diri memotivasikan seseorang

Perkembangan diri sendiri sentiasa memotivasikan seseorang individu. Apabila seseorang menjadi mahir dalam sesuatu, dia menjadi yakin dan berasa pencapaian, dan ini mendorongnya untuk berusaha lebih untuk menjadi berjaya.

Kakitangan sesebuah organisasi menjadi bermotivasi dan setia terhadap organisasi jika organisasi memasukkan rancangan pembangunan peribadi sebagai sebahagian daripada program latihannya.

5. Ia memberikan kepuasan

Mempelajari perkara baharu dan menjadi lebih baik dalam sesuatu perkara memberikan kepuasan peribadi serta profesional kepada individu.

6. Ia membantu dalam pertumbuhan kerjaya

Pekerja yang sentiasa berusaha untuk pembangunan peribadi mempunyai kerjaya yang lebih berjaya daripada pekerja yang menjalankan tugasnya dan merajuk. Usaha seorang pekerja tidak pernah disedari.

Majikan akan berasa yakin dalam menyediakan peluang kepada pekerja. Selain itu, pekerja juga akan berasa bersedia dan yakin untuk mengambil peluang apabila ia datang kepadanya.

7. Penting untuk menjadi gembira

Ia membantu dalam memberikan tumpuan kepada individu dan memberikan kepuasan untuk mencapai sesuatu. Kepuasan membawa kebahagiaan. Oleh itu, pembangunan peribadi yang berterusan adalah perlu untuk menjadi bahagia dalam kehidupan.

8. Membantu anda mendapatkan lebih banyak peluang

Seseorang mendapat lebih banyak peluang apabila dia menumpukan pada perkembangan peribadinya.

9. Membantu bakat anda bersinar

Bakat seseorang menjadi sia-sia jika tidak diiktiraf dengan amalan berterusan dan usaha untuk penambahbaikan. Dengan perkembangan peribadi, seseorang bukan sahaja dapat meningkatkan bakatnya tetapi juga berasa yakin untuk menunjukkan bakatnya kepada dunia.

10. Membantu anda dalam mewujudkan sikap positif terhadap kehidupan

Apabila seseorang memberi tumpuan kepada pembangunan peribadi, dia merancang dan menggunakan masanya dengan betul. Oleh itu, pembangunan peribadi bukan sahaja meningkatkan kemahiran tetapi juga membantu seseorang dalam mewujudkan sikap positif terhadap kehidupan.

Kerana seseorang yang berazam untuk belajar akan gagal berkali-kali semasa belajar, tetapi dia tidak akan pernah berputus asa untuk belajar.

9 Langkah Pembangunan Diri

Dalam bahagian sebelumnya, anda telah mempelajari tentang kepentingan pembangunan peribadi. Tetapi pembangunan peribadi bukanlah sesuatu yang boleh anda lakukan dalam sekelip mata. 

Ia memerlukan rancangan, dedikasi, dan kemahuan untuk terus mencuba sehingga anda berjaya. Dalam bahagian ini, anda akan belajar tentang langkah-langkah berbeza yang terlibat dalam pembangunan peribadi.

1. Tetapkan matlamat anda

Menetapkan matlamat bermakna anda mempunyai idea yang jelas apabila anda ingin mencapai matlamat anda. Sebagai contoh, sebagai pelajar, matlamat anda mungkin adalah untuk menyelesaikan semakan anda sebelum penghujung tahun 2022, atau matlamat anda adalah untuk memperoleh sekurang-kurangnya 80% markah di papan tulis.

Atau sebagai seorang profesional, matlamat anda mungkin adalah untuk mempelajari kemahiran baharu yang akan membantu anda meningkatkan status pekerjaan anda.

2. Tentukan tarikh akhir

Langkah seterusnya dan langkah paling penting dalam pembangunan peribadi ialah menetapkan tarikh akhir. Garis masa akan memberi anda motivasi, dan anda akan mencapai matlamat anda dalam tempoh yang ditentukan.

Dan apabila anda telah mencapai satu matlamat anda, anda boleh mula bekerja pada matlamat lain tanpa membuang masa.

3. Buat senarai kekuatan dan kelemahan anda 

Meningkatkan kemahiran sedia ada anda dan mengusahakan kelemahan anda untuk mengubahnya menjadi kekuatan. Oleh itu, sebelum anda memulakan proses pembangunan peribadi anda, buat senarai semua kekuatan dan kelemahan anda supaya anda tahu di mana anda perlu meletakkan lebih banyak usaha.

4. Buat jadual waktu

Setelah anda memutuskan tarikh akhir. Sekarang, anda perlu menentukan cara anda akan meluangkan masa setiap hari untuk mencapai matlamat anda. Untuk memudahkannya, sediakan jadual waktu dan tampalkannya di dalam bilik anda.

Cuba ikut jadual waktu itu setiap hari. Pada mulanya, anda mungkin merasa sukar untuk mengikuti jadual masa anda, tetapi dengan usaha dan dedikasi yang berterusan, anda akan mula mengikuti jadual masa anda.

5. Bahagikan matlamat anda kepada matlamat kecil

Tentukan matlamat harian. Sebagai contoh, jika anda mempunyai 15 bab fizik untuk belajar dalam satu bulan, maka anda perlu belajar setengah bab sehari untuk mencapai matlamat anda tepat pada masanya. Membahagikan matlamat anda kepada matlamat yang lebih kecil akan membantu anda mencapai matlamat anda dengan cepat.

Selain itu, anda akan berasa bermotivasi setiap kali anda mencapai matlamat harian anda.

6. Utamakan kerja anda

Langkah ini penting dalam dunia masa kini yang penuh dengan gangguan. Jika anda ingin mencapai matlamat pembangunan peribadi anda, maka anda dikehendaki mengutamakan kerja anda.

Sebagai contoh, daripada membuang masa anda pada perkara yang tidak berguna seperti media sosial dan permainan video, dedikasikannya untuk matlamat pembangunan peribadi anda.

7. Ambil tindakan

Rancangan anda akan menjadi tidak berkesan jika anda tidak mengambil tindakan. Ambil langkah seperti yang telah anda rancangkan. Anda mungkin gagal, menghadapi peristiwa yang tidak dijangka atau berasa terganggu, tetapi jangan putus harapan dan kembali kepada rancangan anda setiap kali anda gagal.

Berusaha untuk mengubah perancangan anda menjadi realiti dan mencapai matlamat anda. Lambat laun, anda akan berjaya mencapai matlamat anda jika anda tidak berputus asa dan berusaha setiap kali anda gagal.

8. Ambil Bantuan jika Diperlukan

Jangan teragak-agak untuk mengambil bantuan orang lain jika anda memerlukannya. Jika anda mahu, anda boleh mendapatkan bantuan daripada banyak sumber yang tersedia di sekeliling anda. Sebagai contoh, anda boleh mendapatkan nasihat profesional daripada pakar.

Anda sentiasa boleh mengambil bantuan senior anda atau seseorang yang berpengalaman dalam bidang tersebut. Selain itu, jangan lupa kepada Google untuk mendapatkan bantuan. Anda akan menemui kelas dalam talian, forum dan pakar yang boleh membantu anda dengan pembelajaran anda.

9. Ukur kemajuan anda

Adalah sangat penting untuk mengukur kemajuan anda untuk mencapai matlamat anda dalam masa yang ditentukan. Pastikan anda menyemak kerja sepanjang hari anda sebelum tidur. Jika anda tidak dapat mengukur kemajuan anda setiap hari, maka buat setiap minggu. 

Dengan melakukan ini, anda boleh membuat semua pengubahsuaian yang diperlukan dalam rancangan anda dalam masa yang ditentukan.

Kami berharap artikel ini membantu anda menyedari kepentingan membangun dan memperbaiki diri anda dan bagaimana ia boleh dilakukan dari semasa ke semasa. Untuk membantu anda menyusun pemikiran anda, anda harus menyemak artikel ini tentang membuat rancangan pembangunan peribadi.

Catat Ulasan for " Pembangunan Peribadi (Personal Development) - Kepentingan dan Langkah-langkahnya "