Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Masanya Sekarang!

Masanya Sekarang!

Terlalu kerap saya membuat rancangan yang jauh ke masa hadapan dan saya benar-benar lupa tentang di sini dan sekarang. Saya akan memberitahu diri saya sendiri, "Saya akan memulakan perniagaan itu tahun depan" atau "Saya akan mencari cinta 4 bulan dari sekarang"

Nampaknya ia tidak terlalu jauh dan hei, selagi ia selesai mengapa saya perlu mengambil berat tentang apabila saya mula? Bukankah bijak untuk merancang lebih awal dan memulakan pengembaraan anda setiap kali rancangan anda memberitahu anda juga?

Masalahnya kadang-kadang dunia tidak berfungsi seperti itu. Kadang-kadang peluang sedang mengetuk pintu hari ini dan jika anda tidak mengambil tindakan sekarang anda mungkin terlepas peluang anda selama-lamanya.

Sebagai contoh, ada satu ketika saya baru sahaja menyelesaikan perpisahan dan mempunyai perjalanan ke California akan datang. Saya memutuskan saya akan menunggu sehingga saya mengambil perjalanan saya sebelum saya kembali dan mula mencari orang lain yang saya berhubung dengannya.

Nah, saya telah menemui seseorang yang saya sukai sebelum perjalanan bermula. Daripada menunggu untuk menjalin hubungan seperti yang saya rancangkan, saya melihat peluang mengetuk dan mengejarnya. 

Ia ternyata satu perkara yang baik, kerana ia membawa kepada pengalaman hebat dan hubungan hebat yang saya akan terlepas sepenuhnya sekiranya saya memutuskan untuk menunggu sehingga perjalanan saya datang dan pergi sebelum saya meletakkan diri saya semula di pasaran.

Tidak mengapa untuk membuat perancangan untuk masa depan …. Memang, tetapi tidak kira apa yang anda rancangkan, anda perlu menyedari bahawa peluang dan alam semesta di sekeliling anda mungkin tidak sesuai dengan jadual anda.

Kadangkala anda perlu berubah dan menyesuaikan diri dengan dunia di sekeliling anda apabila peluang baharu muncul dan situasi baharu tiba. Jika anda tidak, anda mungkin terlepas untuk membuat sesuatu yang benar-benar luar biasa.

Anda mungkin terlepas hidup! Anda akan sentiasa menyesali peluang yang anda tidak ambil. Anda tidak tahu apa yang akan berlaku, jadi menjadi sedikit fleksibel dan sedikit impulsif boleh membawa anda lebih jauh daripada terlalu logik dan menahan diri anda kepada jadual yang ditetapkan sepanjang masa.

Idea yang sama boleh digunakan untuk semua bidang kehidupan. Tiada apa-apa perkara besar yang pernah berlaku kepada projek yang saya telah tangguhkan sehingga tarikh kemudian. Tidak mengapa jika saya memberitahu diri saya bahawa saya akan memulakan projek dalam 6 bulan atau dalam setahun. 

Apabila saya merancang untuk melakukan sesuatu pada masa hadapan yang jauh, masa itu biasanya tidak pernah tiba. Apabila tarikh itu tiba, saya biasanya sangat sibuk dalam apa sahaja yang perlu saya lakukan dalam hidup sehingga saya mungkin terus menolaknya. Akibatnya ia lebih menjadi mimpi daripada realiti.

Projek-projek yang telah saya ceburi, bagaimanapun, telah memberikan saya pengalaman pembelajaran yang hebat dan membawa sesuatu ke dalam hidup saya yang tidak saya miliki sebelum ini.

Daripada merancang untuk melakukan sesuatu tahun depan, luangkan masa untuk itu hari ini. Mulakan sekarang atau mulakan secepat mungkin. Dengan berbuat demikian, anda menjamin bahawa anda benar-benar akan memulakan perjalanan anda dan anda akan tiba di destinasi terakhir anda lebih cepat.

Masalah Dengan Perancangan Jauh Ke Masa Depan

Jika anda mempunyai matlamat dalam hidup, sangat mudah untuk mengatakan "Saya tidak mempunyai masa sekarang, tetapi saya akan mulakan tahun depan". Adalah mudah untuk menangguhkan sesuatu, terutamanya jika anda sudah mempunyai jadual yang padat.

Dengan mengatakan anda akan memulakan perniagaan anda tahun depan anda terlepas peluang untuk memulakannya hari ini dan belajar banyak tentang perkara yang diperlukan untuk menjalankan perniagaan. Anda terlepas potensi yang boleh dibawa oleh perniagaan anda kepada anda dan anda terlepas peluang lain yang boleh membawa anda ke sana.

Apabila anda menangguhkan membina hubungan, anda kehilangan semua potensi yang mungkin muncul daripada hubungan tersebut. Apabila anda menangguhkan keghairahan anda, anda merindui apa yang boleh dibawa oleh keghairahan anda kepada anda dan kepada dunia.

Apabila kita merancang terlalu jauh ia kelihatan tidak nyata lagi. Ia menjadi mudah untuk kehilangan motivasi anda dan berkata; baik saya akan memulakannya pada masa hadapan supaya saya tidak perlu risau tentangnya hari ini. 

Dengan bermula hari ini kita mengubah semua ini. Kami mula mencari peluang dan mencuba perkara baru. Kita mula membuat dorongan ke arah kehidupan yang kita impikan.

Hidup ini terlalu singkat untuk menunggu masa depan untuk meneruskan. Mulakan hari ini dan anda akan melihat keputusan anda lebih cepat daripada jika anda menunggu sehingga anda mempunyai lebih banyak masa atau anda menunggu sehingga semuanya sempurna.

Biasakan mulakan sekarang dan anda akan nampak hasilnya. Tangguhkannya sehingga masa depan dan anda akan kehilangan pengalaman bermula sekarang dan segala-galanya yang boleh dibawa oleh pengalaman itu kepada anda. 

Catat Ulasan for " Masanya Sekarang!"