Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

7 Langkah Membuat Wawancara Kisah Profesional


7 Langkah Membuat Wawancara Kisah Profesional


Berikut adalah 7 langkah untuk membuat wawancara cerita profesional, iaitu:

1. Wawancara Cerita dapat terdengar seperti wawancara radio yang menempatkan anda sebagai pakar dalam bidang anda atau mungkin juga memberikan aura selebriti di sekitar anda dan nama anda. 

Setelah selesai dengan betul, Temu Bual Cerita dapat membina kredibiliti dan kepercayaan anda dengan mudah sebagai pakar dalam bidang anda. Bagaimana untuk mencapai jenama yang anda layak?

2. Oleh itu, mulakan dengan mencari profesional yang ANDA percayai. Cari seseorang yang tahu bagaimana memperoleh yang terbaik dari subjek temu ramah. Seseorang menyukai penyiar berita TV dipercayai yang anda tonton. 

OK, adakah anda mampu membayarnya? Adakah mereka akan turut serta dalam mempromosikan perniagaan anda dengan cara ini? Tidak? Nah, bagaimana dengan mendapatkan orang yang terdengar seperti penyiar berita nasional. 

Anda mengatakan bahawa anda tidak tahu bagaimana untuk berhubung dengan orang seperti itu, tetapi anda menemui rakan yang akan menemu ramah anda secara percuma? Tahniah, anda pasti tahu bagaimana menjimatkan wang. 

Sekarang masuk dalam talian dan cari temu ramah yang dilakukan oleh bukan profesional. Berapa lama anda duduk diam untuk temu ramah itu? Adakah anda benar-benar terdorong untuk mengikuti dan membeli produk atau perkhidmatan tersebut?

3. Sudah tiba masanya untuk menjadi nyata. Wawancara Cerita dengan seorang profesional, yang terdengar seperti dia berada di radio nasional, banyak membantu meningkatkan keperibadian anda sebagai pakar dalam bidang anda. 

Anda tahu bahawa untuk menyelesaikan sesuatu pekerjaan dengan betul, anda memerlukan "instrumen" yang betul. Jika tidak, anda akhirnya membuang masa dan wang, atau bahkan merosakkan perkara tertentu yang sedang anda kerjakan. Ia boleh membahayakan pelaburan, reputasi, produk atau perkhidmatan anda.

4. Mengupah pakar. Apa kemahiran lain yang harus anda cari dalam pewawancara selain kualiti suara? 

Keupayaan untuk mengemukakan soalan yang tepat, untuk menyimpang dari skrip dengan lancar dan mengikuti rentak perbualan yang menarik, untuk mengetahui kapan anda perlu mengulang jawapan, atau mengembangkannya, atau menyingkatnya, atau memasukkan cerita peribadi, atau mungkin untuk menolong anda menggambarkan orang yang anda bercakap. 

Kemahiran itu datang dari seseorang yang telah melakukan banyak temu ramah yang berjaya.

5. Bagaimana dengan rakaman sebenar Temu Bual Cerita anda? Berita baik: Anda tidak perlu ditemu ramah secara langsung. 

Tetapi, profesional yang anda pekerjakan harus mempunyai studio mereka supaya Temubual Cerita anda dapat dirakam dengan tampalan telefon berkualiti tinggi untuk memaksimumkan kejelasan kata-kata anda yang dirakam. 

Hanya kerana ia sesuai untuk anda, tidak bermaksud anda harus menggunakan telefon bimbit untuk menjalankan Temu Bual Kisah anda. Anda semestinya menggunakan talian darat dan telefon yang baik, atau mungkin menggunakan Skype di komputer anda.

Semasa anda dirakam, walaupun anda menggunakan telefon, pastikan anda berada dalam suasana yang tenang. Di mana dan kapan peluang terbaik untuk tidak terganggu dan tidak terganggu oleh panggilan perniagaan atau pekerja yang datang dengan pertanyaan? 

OK, mungkin anda boleh berehat dan tidak terganggu di rumah. Bagaimana dengan anak kecil atau haiwan kesayangan anda? Anda pasti ingin mengelakkan gangguan dan suara yang luar biasa. 

Bilik dengan minimum permukaan keras adalah yang terbaik. Fikirkan kebalikan dari bilik mandi berjubin anda. Perabot, tirai dan permaidani yang selesa akan membantu mematikan suara bilik dan menjadikan anda lebih profesional. 

Kedengarannya aneh, jika anda selesa bercakap di telefon di almari yang penuh dengan pakaian gantung, ia akan memberikan suara yang anda mahukan.

6. Anda hanya perlu mencatat Temu Bual Cerita anda ketika anda berehat dan bersedia, tidak kecewa dan tidak senang. 

Anda mahukan kaki terbaik anda ke hadapan, bukan? Anda tidak mahu terdengar seperti membaca naskah, tetapi anda tahu bagaimana minda dapat menarik trik kepada anda apabila anda lupa mengatakan perkara penting. 

Luangkan sedikit masa yang berkualiti DALAM TINGKATAN untuk fokus menuliskan perkara yang perlu anda sampaikan kepada pelanggan atau pelanggan. Letakkan diri anda di kasut mereka. 

Kemudian susunlah kertas-kertas itu di hadapan anda - dengan ruang yang cukup dan cahaya yang baik - supaya mata anda dapat mengimbas titik dengan mudah semasa anda diajukan soalan melalui telefon. 

Ingat, terdengar semula jadi dan percakapan jauh lebih menarik bagi pendengar daripada membaca skrip. Kesalahan selalu dapat diedit untuk pengeluaran akhir.

7. Tekanan? Tentu tidak, jika anda mengupah profesional dengan kemudahan pengeluaran dan jurutera suara yang berpengalaman dalam mengedit jeda panjang dan kelainan. 

Oleh itu, anda boleh berehat dan meluangkan masa anda untuk mengumpulkan pemikiran berharga anda dan menyampaikan bingkisan mengikut rentak anda sendiri. 

Ingin menyusun semula urutan Soal Jawab? Tiada masalah. Seorang jurutera suara boleh memasukkan muzik dan kesan bunyi dengan lancar untuk menjadikan wawancara anda kelihatan seperti masalah besar. 

Dan anda dapat mendengar podcast anda dan membuat pembetulan SEBELUM ia dimuat ke laman web atau YouTube anda. Mereka membuat anda terdengar baik. Tiada tekanan.

Catat Ulasan for "7 Langkah Membuat Wawancara Kisah Profesional"