Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

7 Petua dan Petua Orang Berjaya

7 Petua dan Petua Orang Berjaya

Selalunya kita berasa kagum apabila melihat seseorang yang kita kenali, saudara mara atau rakan-rakan kita yang pernah mengalami sesuatu kejayaan dalam hidup mereka. Mungkin timbul persoalan dalam diri kita. "Bila saya boleh berjaya seperti mereka?" 

Kemudian kita akan mula mengetahui pelbagai tip untuk orang yang berjaya. Melalui buku, seminar, dan artikel. Tak salah kalau kita tambah ilmu dengan tips orang-orang berjaya ni. 

Tetapi kejayaan ini tidak akan tercapai jika kita tidak mula mengambil tindakan dari sekarang. Bertindak dan bererti bahawa ia adalah perkara yang betul yang perlu anda lakukan dengan segera supaya kejayaan akan segera menjadi milik anda.

Berikut adalah 7 langkah dan petua untuk orang yang berjaya:

1. Buang tabiat suka berlengah

-lengah.Banyak pepatah lama yang sering kita dengar iaitu Jangan berlengah-lengah apa yang boleh kita habiskan hari ini. Selesaikan sebanyak yang kita boleh selesaikan hari ini. Esok adalah hari yang berbeza dan mempunyai jadual yang berbeza. Bekerja seperti tidak akan ada hari esok. Jika kita berlengah-lengah, kerja akan menimbun dan mungkin tidak dapat disiapkan lagi.

Bergerak sekarang. Mulakan langkah anda hari ini. Jangan tangguhkan kejayaan anda sehingga esok kerana siapa tahu hari ini adalah hari kejayaan anda.

2. Mempunyai Inisiatif

Ciri-ciri orang yang berjaya ialah mempunyai penyelesaian dan inisiatif untuk mengambil sebarang tindakan penting yang diperlukan dalam situasi yang berlaku di persekitaran sekeliling. Kata-kata yang keluar dari mulut orang yang berinisiatif biasanya mengandungi ajakan, harapan dan optimistik. Jika anda ingin segera mencapai kejayaan anda, miliki sifat inisiatif ini.

3. Bersikap Positif Dalam Segala Keadaan

Ada sebuah kisah tentang seekor nyamuk yang sedang belajar terbang. Setiap hari dia cuba berlatih mengepakkan sayap kecilnya supaya dia boleh terbang. Suatu hari ibu nyamuk bertanya kepada anak bagaimana pelajaran terbang anak. 

Maka dengan riang anak itu menjawab, "Wah Mak, pelajaran terbang saya sangat menarik, bayangkan, setiap kali saya berlatih untuk terbang, saya mendapat tepukan gemuruh, yang mendorong saya untuk melakukan yang terbaik untuk mengepakkan sayap dan terbang." 

Anda tahu, nyamuk dalam keadaannya sangat positif. Dalam usahanya untuk belajar terbang, tepukan daripada manusia yang ingin menepuknya dianggap sebagai tepukan ghairah yang memerlukan dia mengepakkan sayap dan terbang.

Oleh itu, berfikir positif dan terbang. Segala rintangan dan rintangan yang mendatangi anda, anggaplah ia sebagai dorongan yang akan membuatkan anda terus melangkah. 

4. Menghargai Masa

Seseorang yang berjaya mempunyai tabiat menghargai masa. Baginya masa yang hanya berputar 24 jam sehari dan malam itu amat berharga. Jangan sia-siakan setiap detik dalam hidup. Lakukan perkara yang bernilai dan berguna untuk mencapai kejayaan. 

Luangkan masa anda sambil menunggu bas bandar dengan membaca. Gunakan masa lapang anda untuk mengembangkan kehidupan sosial anda dengan mengatur dan membuat hubungan baharu. Teruskan memanfaatkan masa anda dengan sebaiknya. Kerana masa anda sangat berharga. 

5. Belajar dari Kesilapan dan Pengalaman

Orang yang berjaya bukanlah orang yang tidak pernah gagal. Seseorang yang boleh dikatakan berjaya ialah orang yang telah banyak kali gagal, tetapi boleh bangkit dan belajar dari kesilapan dan pengalaman kegagalannya untuk mencapai kejayaan. 

Dengan belajar dari kesilapan dan pengalaman lalu, anda akan belajar bagaimana untuk mengatasi semua masalah dalam hidup dan tidak akan melakukan kesilapan yang sama untuk kali kedua. 

6. Manfaatkan Setiap Peluang Yang Datang

Peluang dan peluang boleh datang pada bila-bila masa. Buka mata dan hati untuk menerima pelbagai maklumat. Dengan bersikap terbuka kepada persekitaran di sekeliling anda, anda akan lebih mudah melihat peluang yang mungkin anda cuba dan akan membawa anda kepada kejayaan. 

Kadang-kadang kita tidak menyedari peluang yang datang kepada kita. Oleh itu peka dan apabila peluang sudah di depan mata. Manfaatkan sebaik mungkin. Mungkin peluang itu tidak akan datang lagi untuk kali kedua. 

7. Jangan Pernah Berputus Asa

Ada seorang pemburu yang setiap hari masuk ke dalam hutan untuk mencari mangsanya. Suatu hari dia ingin menangkap seekor rusa besar. Tetapi berhari-hari dia berjalan, kancil besar yang diingininya tidak menampakkan batang hidungnya. minggu. bulan. Dia terus mencari. Dia hanya menemui haiwan kecil. 

Sehingga selepas hampir setahun dia mencari dan masih tidak jumpa. Akhirnya, dia memutuskan untuk menyerah dan pulang ke rumahnya di pinggir hutan. Tanpa disedari, tidak jauh dari tempat dia memusingkan badan untuk pulang, seekor rusa besar sedang bersembunyi di sebalik bukit kecil.

Daripada kisah di atas dapat disimpulkan, sekiranya si pemburu itu bersabar dan meneruskan perjalanannya sedikit lagi, nescaya dia akan berjaya mendapatkan rusa besar yang diingininya. Tiada siapa tahu bila kejayaannya akan tiba. Teruskan berjuang dan jangan pernah berputus asa. Jangan berputus asa adalah ciri orang yang berjaya.

Catat Ulasan for " 7 Petua dan Petua Orang Berjaya"