Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Apakah itu Kecerdasan Emosi (EQ)?

Apakah itu Kecerdasan Emosi (EQ)?

Apakah itu Kecerdasan Emosi?

Fahami perbezaan antara kecerdasan emosi dan kecerdasan intelek. Bagaimana anda menerangkan dikotomi seorang pelajar biasa yang mencipta nama untuk dirinya sendiri dan pelajar cemerlang yang gagal melakukannya? 

Adakah latar belakang akademik akan menjamin bahawa kanak-kanak itu membesar menjadi seorang lelaki yang boleh menyesuaikan diri dengan baik yang boleh menangani semua isu yang terus timbul dalam hidup?

Bolehkah ia dijelaskan dengan mudah?

Mungkin tidak! Namun begitu, ini membawa kita kepada evolusi minda yang berbeza - Kecerdasan Emosi (EQ). Adakah anda celik emosi? Saya tidak mencadangkan bahawa pencapaian akademik tidak penting. Yang pasti, pencapaian akademik tidak akan ketinggalan zaman. 

Walau bagaimanapun, telah dibuktikan berulang kali bahawa orang yang mempunyai IQ tertinggi tidak semestinya orang yang berjaya dalam hidup.

Mengapakah EQ merupakan konsep yang baru muncul?

Ia adalah konsep yang menarik kerana ia menarik perhatian kepada batasan IQ dan nilai jenis kebolehan dan sifat lain untuk kejayaan dalam hidup.

Oleh itu, perkara pertama yang perlu dilakukan ialah memahami perbezaan antara kecerdasan emosi dan intelek.

Anda beroperasi dengan dua minda:

Rasional

iaitu minda sedar, bebas daripada emosi, beroperasi mengikut inferens logik, dan boleh dikawal.

Fikiran pengalaman

iaitu minda automatik, dikaitkan dengan emosi dan pengalaman lalu, beroperasi pada tahap pra sedar, dan tidak boleh dikawal dengan mudah.

Pengaruh gabungan kedua-dua minda menentukan tingkah laku anda. Minda yang rasional dan pengalaman menyediakan cara yang berbeza untuk menyelesaikan masalah, masing-masing mempunyai bentuk kecerdasannya sendiri.

Kecerdasan minda rasional diukur dengan ujian IQ. Kecerdasan minda pengalaman merangkumi kecerdasan praktikal, kecerdasan sosial dan kecerdasan emosi.

Walau bagaimanapun, minda emosi menyesuaikan diri dengan dunia dengan belajar terus daripada pengalaman. Jika anda belajar mengawal minda pengalaman, ia akan meletakkan anda dalam kedudukan yang berguna.

Masalahnya ialah keinginan dan kepercayaan dalam minda pengalaman tidak sepadan dengan yang ada dalam minda rasional. Oleh itu, usaha rasional tidak berguna, tanpa mengira kecerdasan intelek anda.

Dengan kata lain, EQ adalah berdasarkan konstruktif pemikiran yang mendasari.

Jika pemikiran automatik anda membina dan tepat, emosi anda juga akan berlaku. Ingat pemikiran yang mendasari emosi adalah prasedar, automatik, dan oleh itu tidak begitu mudah dikawal.

Perhatikan bahawa penekanan di sini adalah pada pemikiran yang mendasari emosi. Daniel Goleman menganggap bahawa emosi datang sebelum pemikiran.

Buat masa ini, izinkan saya membuat kesimpulan bahawa:

  • Jenis pemikiran tertentu mendahului dan menentukan emosi.
  • Pemikiran ini berlaku secara automatik.
  • Pemikiran konstruktif mendasari kecerdasan emosi.

Jika anda secara automatik berfikir secara membina, anda akan mempamerkan EQ dan jika anda tidak melakukannya, maka sukar untuk memaparkannya.

Komponen EQ yang diandaikan ialah:

  • Keupayaan untuk membezakan emosi orang lain
  • Untuk merasakan empati
  • Untuk menangguhkan kepuasan
  • Untuk mengawal emosi sendiri
  • Untuk mempamerkan kecekapan sosial
  • Untuk menyesuaikan emosi dengan baik dan tidak mengalami kemurungan, serangan kebimbangan, dan permusuhan yang tidak terkawal.

Itulah informasi tentang  Apakah itu Kecerdasan Emosi (EQ)? Semoga bermanfaat.

Catat Ulasan for " Apakah itu Kecerdasan Emosi (EQ)?"