Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bagaimana untuk Meningkatkan Imbangan Kehidupan Kerja?

Bagaimana untuk Meningkatkan Imbangan Kehidupan Kerja?

Kerja adalah penting untuk menyara hidup kita semua. Walaupun kerja adalah penting untuk pendapatan, ia tidak sepatutnya menjadi segala-galanya dan ia harus dilayan dengan cara yang betul.

Keseimbangan kehidupan kerja ialah konsep yang merangkumi cara seseorang individu mengutamakan kehidupan mereka antara kerja, yang merangkumi matlamat kerjaya dan gaya hidup mereka, yang merangkumi masa lapang, keluarga dan kesihatan. 

Mengekalkan keseimbangan kehidupan kerja yang baik akan membantu anda mengekalkan tenaga positif dalam kerja dan kehidupan peribadi dan juga membuatkan anda berasa bebas tekanan.

Ia akan membawa kepada peningkatan produktiviti di tempat kerja, mengurangkan rekod ketidakhadiran di tempat kerja, gembira dan menjalani kehidupan tanpa tekanan, menjalani kehidupan yang lebih sihat dan mempunyai persepsi positif sebagai majikan.

Bagaimana untuk meningkatkan keseimbangan kehidupan kerja?

Oleh kerana kerja dan kehidupan peribadi adalah sama penting untuk anda, adalah sangat penting untuk anda mengekalkan keseimbangan yang betul di antara mereka. Anda akan memerlukan masa untuk berehat dan berehat untuk diri sendiri. 

Jika tidak, produktiviti anda akan berkurangan. Tetapi harus ada garis antara kerja dan kehidupan peribadi untuk bahagia dan menjalani kehidupan tanpa tekanan. Anda perlu mencari cara untuk menyambung dan mengimbangi kerja dan kehidupan peribadi anda.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh membantu anda untuk memperbaiki dan mengawal keseimbangan kehidupan kerja mereka:

a. Tetapkan sempadan setiap hari berdasarkan keutamaan 

Setiap hari tetapkan sempadan sejauh mana anda akan dapat meletakkan pada hari kerja, menghadiri beberapa kerja peribadi dll. Jika anda mempunyai kerja atau fungsi yang sangat penting di rumah pada hari tertentu, maka lebih baik untuk mengelakkan sebarang kerja sensitif pada hari itu di pejabat. 

Apabila sempadan ditetapkan berdasarkan pelbagai tanggungjawab dan keutamaan, anda akan dapat mengawal dan juga membuat keputusan yang betul yang boleh dilaksanakan. Juga, jadikan amalan untuk mula membincangkan sempadan anda dengan rakan sekerja dan rakan.

Jadi pergi ke hadapan dan berikan diri anda kebenaran untuk menetapkan sempadan dan mengetepikan baki. Setiap minggu akan kelihatan sedikit berbeza dan anda akan gembira dan terkejut dengan kawalan dan keselesaan yang anda akan dapati apabila anda cuba mendapatkan keseimbangan kehidupan kerja.

b. Biasakan diri dengan peranan kerja

Kerja memainkan peranan utama dalam hidup anda. Oleh itu, anda seharusnya dapat mengamalkan pemikiran yang betul tentang peranan kerja yang anda ceburi, memahami, menghargai dan menikmati semua kerja yang membawa kepada pendapatan anda. 

Dengan melakukan ini, anda akan dapat menetapkan sasaran kerja anda dan menikmati hasil kerja anda dan bukannya membuat anda berasa bahawa pekerjaan anda tidak berkesudahan.

Anda juga harus dapat mengenali orang yang mempengaruhi anda dalam kerja anda, bermakna mereka yang akan menghargai dan memahami dedikasi anda. Sebaik sahaja anda dapat mengenal pasti pengaruh anda, anda sepatutnya berada dalam kedudukan untuk membuat mereka memahami bahawa ini adalah tempat anda dan anda sedang mencari matlamat jangka panjang di tempat kerja ini.

c. Cabut plag pada masa yang sesuai

Kita hidup dalam dunia yang terhubung tanpa henti. Memutuskan komunikasi dengan dunia luar sekarang dan kemudian akan memberi kita masa untuk keluar dari tekanan kita dan memberi kita ruang untuk menumpukan perhatian pada aktiviti kita di rumah. 

Apabila komunikasi melalui teknologi sentiasa aktif, maka kita mungkin terlepas beberapa aktiviti penting yang lain. Adakalanya mencabut plag adalah sangat penting dengan mengambil cuti dan menutup kerja buat seketika.

d. Buat rutin harian dan ikutinya

Membuat rutin harian akan membantu anda berada di landasan yang betul untuk mencapai apa yang diperlukan. Anda boleh memulakan rutin harian anda dengan mengenal pasti tugas kritikal utama dan kemudian menambahkannya ke senarai aktiviti pada hari itu. Tindakan harian ini akan memberi kesan positif kepada kerja dan kehidupan peribadi.

e. Luangkan sedikit masa untuk diri sendiri

Walaupun pekerjaan anda penting untuk mata pencarian anda, ia tidak sepatutnya mengambil seluruh ruang dalam hidup anda. Anda seorang individu yang mempunyai banyak minat dan hobi. Anda harus menghabiskan masa yang membuat anda gembira.

f. Berhati

Anda perlu prihatin untuk semua aktiviti di rumah, di tempat kerja dan untuk diri sendiri. Hadir akan membawa anda rasa kepuasan untuk diri sendiri yang akan membawa kepada kehidupan yang bahagia.

Bagi kebanyakan orang mengekalkan keseimbangan kehidupan kerja yang baik adalah satu cabaran yang mereka hadapi. Pada asasnya, ia seperti tergesa-gesa untuk menyelesaikan sesuatu di rumah dan di tempat kerja. Ini akan membawa kepada tekanan yang akan memberi kesan kepada kesihatan seseorang individu.

Jika tekanan ini dikendalikan dengan cara yang seimbang ia akan membantu seseorang individu untuk berprestasi lebih baik dalam pekerjaan dan dalam kehidupan peribadi. Keseimbangan kehidupan kerja yang baik boleh dicapai jika perkara berikut dijaga di tempat kerja dan di rumah.

Petua Untuk Meningkatkan Imbangan Kehidupan Kerja

Bagaimana untuk Meningkatkan Imbangan Kehidupan Kerja?

Tempat kerja adalah satu lagi rumah bagi seseorang individu. Seseorang individu menghabiskan hampir 8-10 jam sehari di tempat kerja mereka. Oleh itu penjagaan perlu diambil untuk mengekalkan kerja dan suasana dengan cara yang positif. 

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh diambil perhatian di tempat kerja:

1. Tetapkan matlamat setiap hari

Beban kerja dan tarikh akhir adalah sebahagian daripada kerja di semua tempat. Semakin kita mengawal kerja kita, semakin kurang tekanan yang kita dapat. Adalah sesuai untuk mempunyai senarai 'untuk melakukan' dan bertindak mengikut keutamaan setiap hari.

2. Pengurusan Masa 

Sentiasa merancang dengan cara supaya kerja dihantar tepat pada masanya. Jika kerja tertangguh, senarai tugasan akan terkumpul. Apabila terdapat projek yang lebih besar, cuba pecahkan kepada tugas yang lebih kecil dan tetapkan tarikh akhir untuk tugas yang lebih kecil. Dengan berbuat demikian, kerja dapat disiapkan tepat pada masanya.

3. Bersikap fleksibel dan minta fleksibiliti

Mempunyai masa yang fleksibel dan telekomunikasi adalah sangat penting dalam dunia perniagaan semasa. Oleh itu adalah lebih baik untuk meminta waktu yang fleksibel atau bekerja dari rumah sehari seminggu.

4. Berehat 

Adalah digalakkan oleh ramai majikan untuk berehat atau keluar projek. Dengan berbuat demikian ia akan memanaskan seseorang individu dan ia juga membantu meningkatkan keupayaan menangani tekanan.

5. Berkomunikasi dengan berkesan 

Apabila anda terperangkap dengan sesuatu kerja atau dalam dilema untuk membuat sebarang keputusan mengenai kerja, adalah dinasihatkan untuk sentiasa jujur ??dengan rakan sekerja atau bos anda supaya anda tidak keseorangan menghadapinya. 

Tetapi elakkan merungut mengenainya dan kemudian cadangkan alternatif yang lebih baik untuknya. Apabila anda berada dalam situasi yang tegang, bertenang dan kemudian fikirkan semula rancangan anda untuk meneruskan lebih jauh. Cuba elakkan bermain dalam bentuk bertahan.

Petua rumah Untuk Meningkatkan keseimbangan kehidupan kerja

Rumah ialah tempat kita tinggal bersama ahli keluarga kita. Kita harus berhati-hati supaya tekanan di tempat kerja tidak hilang kembali ke rumah apabila kita sampai di rumah. Semasa berada di rumah, kita harus memberi perhatian sepenuhnya terhadap aktiviti di rumah. 

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh diambil perhatian:

1. Cabut plag 

Teknologi menjadikan kehidupan lebih mudah berkenaan dengan pekerjaan yang boleh dilakukan pada masa yang fleksibel. Tetapi ia juga boleh memburukkan kehidupan jika ia digunakan 24X7. Jauhkan diri anda daripada teknologi semasa di rumah dan luangkan masa berkualiti untuk aktiviti di rumah.

2. Uruskan tanggungjawab 

Memastikan tanggungjawab di rumah diagihkan secara seragam bagi mengelakkan kekeliruan.

3. Jangan terlalu komited 

Jika anda mempunyai terlalu banyak aktiviti yang disediakan, jangan berikan apa-apa kepada ahli keluarga. Mengatakan 'tidak' pada masa-masa tertentu bukanlah satu dosa.

4. Dapatkan sokongan 

Dapatkan sokongan daripada rakan dan ahli keluarga anda apabila diperlukan. Berbual dengan keluarga dan rakan adalah penting untuk keluarga yang berjaya.

5. Kekal aktif 

Bersenam dengan kerap untuk mengelakkan tekanan, kebimbangan dan kemurungan. Senaman meningkatkan sistem imun badan. Adalah sesuai untuk bersenam selama 30 minit 5 hari seminggu

Jaga diri anda dari segi fizikal, kesihatan yang baik akan membantu seseorang individu melawan tekanan dan mengurangkan pengambilan daun sakit. Makan pada masa yang betul dan jumlah yang betul, bersenam dengan kerap dan kemudian berehat secukupnya untuk kekal sihat.

Keseimbangan kehidupan kerja menunjukkan keupayaan individu untuk mengekalkan keseimbangan yang sihat antara peranan kerja mereka, tanggungjawab peribadi mereka dan kehidupan keluarga. 

Dengan menerima fakta bahawa menjalani kehidupan dengan kandungan penuh akan memerlukan semacam pengimbangan antara kehidupan peribadi dan pekerjaan. Jika ia diambil dengan cara yang positif maka keseimbangan kerja-kehidupan boleh dicapai pada tahap yang lebih besar.

Catat Ulasan for "Bagaimana untuk Meningkatkan Imbangan Kehidupan Kerja? "