Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kualiti Kepimpinan - Apakah rupa yang baik?

leadership

Pencarian untuk teknik kepimpinan yang lebih baik tidak pernah berakhir. Saya percaya pada pendekatan akal untuk mengurus orang dan operasi. Berikut adalah beberapa kualiti kepimpinan untuk pertimbangan anda.

Anda telah melihat pakar yang berkelayakan gagal dengan teruk sebagai pengurus. kenapa?

Satu sebab mungkin - kekurangan kualiti kepimpinan. Mereka ini tidak mempunyai kemahiran asas atau praktikal untuk merancang dan mengatur kerja mereka. Mereka agak tidak menyedari bahagian pekerjaan mereka yang lebih abstrak, yang memerlukan kemahiran yang sama sekali berbeza daripada bidang teras kepakaran mereka. 

Oleh itu, mereka yang memimpin dengan baik secara bijak menyedari diri mereka sebagai pemimpin. Dalam erti kata lain, pemimpin berprestasi tinggi cenderung menjadi individu yang sangat sedar diri.

Mengapa seorang pemimpin yang gila kerja sibuk menyelesaikan masalah daripada menyelesaikannya? Satu sebab mungkin - kekurangan kualiti kepimpinan. Pemimpin berprestasi tinggi melihat dirinya sebagai orang yang menggerakkan orang, sedangkan pemimpin yang cukup mahir cuba menyelesaikan setiap masalah dengan dirinya sendiri. 

Seorang pemimpin berprestasi tinggi bijak melibatkan sumber manusia untuk menangani masalah. Mereka yang memimpin dengan baik komited untuk pembangunan diri.

Mereka tidak berpuas hati dengan status quo. Mereka membaca, mereka belajar, mereka menghadiri latihan/seminar, mereka membincangkan idea dan mereka mengambil minat yang aktif dalam kehidupan itu sendiri. Mereka menumpukan kepada pertumbuhan peribadi mereka sendiri. Syarikat atau jabatan yang mereka uruskan biasanya mendapat manfaat daripada kesan perkembangan peribadi mereka.

Pengurus yang mengurus dengan baik boleh dipanggil pemimpin yang reaktif. Pemimpin berprestasi tinggi boleh digambarkan sebagai pemimpin yang tegas. Sikap tegas membentuk aspek utama prestasi kepimpinan.

Adakah anda seorang pemimpin berprestasi tinggi atau pemimpin yang memimpin dengan baik?

Hanya pemimpin berprestasi tinggi yang boleh menyatukan usaha ramai orang ke dalam pencapaian yang berbaloi. Seorang pemimpin yang memimpin dengan cukup baik tetap menjadi muka di khalayak ramai.

Dimensi ini, yang telah saya ketengahkan dalam fungsi pemimpin berprestasi tinggi, mungkin berguna kepada anda. Lihat bagaimana anda menentang kualiti kepimpinan ini.

Bagaimana Untuk Memaparkan Tanda Kepimpinan Sebenar?

Adakah anda bekerja dalam persekitaran yang sangat berkonfrontasi dan berdaya saing?

Jika anda berada dalam persekitaran di mana perbualan bertukar menjadi pertempuran, maka anda mungkin menambah dimensi baharu pada tingkah laku anda – anda mungkin mendapati diri anda menjadi suka berhujah, yang mungkin bertentangan sepenuhnya dengan kehendak anda. Saya tahu kadangkala pertengkaran tidak dapat dielakkan...tetapi ia biasanya membuatkan anda kelihatan marah, bermusuhan dan berdaya saing.

Apakah yang paling penting bagi individu yang sentiasa berada dalam mood agresif?

Bagi mereka memenangi hujah adalah yang penting tanpa mengira kerosakan yang mereka lakukan untuk reputasi mereka. Apabila anda berinteraksi dengan individu sedemikian, ingat mereka biasanya tidak selamat, agresif, atau kedua-duanya.

Jadi apa yang perlu anda lakukan jika anda bekerja dengan watak sedemikian? BERBINCANG TAPI JANGAN PERNAH BERDEBAT! Sebagai seorang pemimpin anda tidak boleh kelihatan buruk.

Apakah faedah berbincang?

Anda berbunyi dan kelihatan matang. Tumpuan anda kekal pada menyelesaikan masalah melalui perbincangan dan pertimbangan. Pendapat anda akan lebih dihormati. Argumen cenderung memberi tumpuan kepada justifikasi diri dan bukannya penyelesaian konflik.

Jadi pada kali seterusnya apabila seseorang mengubah perbualan menjadi pertempuran perbualan, tolong jangan jadi seperti dia. Jangan pertikai, bincang saja.

Orang sebegini sebenarnya memberi anda peluang untuk bersinar.

Jangan lepaskan peluang itu. Membangunkan sifat kepimpinan ini; ia akan membawa anda lebih jauh ke hadapan dalam hidup. Untuk menjaga kesopanan anda pada masa-masa seperti itu adalah tanda kepimpinan yang sebenar.

5 Fakta Pembangunan Kepimpinan

Dalam jawatan ini saya akan memberikan anda lima fakta Pembangunan Kepimpinan, yang mesti anda ketahui:

Anda boleh membuat perbezaan antara kejayaan dan kegagalan dalam jabatan anda. Ya, anda boleh…

Pemimpin menjadi berjaya melalui bantuan orang lain, oleh itu, anda perlu belajar cara mendapatkan bantuan daripada rakan sebaya dan pengikut anda. Dan anda hanya boleh mendapatkan bantuan ini melalui amalan kepimpinan.

Anda tidak perlu menjadi pengurus untuk menjadi pemimpin. Dalam erti kata lain, anda boleh menjadi pemimpin dengan serta-merta dalam apa jua kedudukan anda. Anda tidak perlu dinaikkan pangkat untuk menjadi pemimpin.

Menurut saya, intipati kepimpinan peringkat pertama adalah sangat mudah. Ia adalah untuk memotivasikan orang ramai untuk melakukan yang terbaik.

Ya, pemimpin dilahirkan, tetapi pemimpin boleh dibuat melalui pembangunan kepimpinan. Jika anda ingin menjadi seorang pemimpin, anda boleh belajar bagaimana untuk menjadi seorang pemimpin seperti kemahiran lain. 

Kepimpinan yang baik tidak bergantung kepada persekitaran yang selesa. Keupayaan anda untuk memotivasikan orang dalam apa jua keadaan adalah bebas daripada sebarang faktor yang mengehadkan.

Ketik kuasa anda dengan mematuhi fakta ringkas pembangunan kepimpinan ini. Lagipun, kesedaran adalah permulaan semua pembelajaran.

Catat Ulasan for " Kualiti Kepimpinan - Apakah rupa yang baik?"