Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Maksud dan Kepentingan Pengurusan Pasukan

Maksud dan Kepentingan Pengurusan Pasukan

Merancang untuk memulakan perniagaan atau bersedia untuk profil kerja pengurusan dan keliru bagaimana anda akan menguruskan individu yang mempunyai kemahiran, kecenderungan, gaya hidup dan sistem kepercayaan yang berbeza? 

Kemudian strategi Pengurusan Pasukan dan pelaksanaannya yang cekap akan membantu anda dalam memotivasikan semua ahli pasukan anda untuk mencapai matlamat atau objektif organisasi yang sama.

Dalam siaran ini, kami akan membawa anda melalui dunia pengurus pasukan dan membantu anda memahami betapa pentingnya ia, jenisnya dan cara anda boleh menggabungkan strategi pengurusan pasukan yang berkesan untuk menyalurkan satu pasukan individu untuk melaksanakan apa-apa tugas yang diberikan dengan sepenuhnya. ketepatan dan keberkesanan dalam cara yang berorientasikan hasil.

Pengenalan Pengurusan Pasukan

Kisah dua anak lelaki, bapanya, dan seikat kayu mengajar kami pada peringkat awal kehidupan kami bahawa dalam perpaduan, ada kekuatan.

Sekumpulan kayu tidak boleh dipatahkan dengan mudah, tetapi satu batang kayu boleh dipatahkan dengan mudah, begitu juga bekerja sebagai satu pasukan mencipta lebih ramai tenaga kerja daripada mengambil alih mana-mana matlamat secara bersendirian.

Banyak organisasi kini memberi tumpuan kepada keharmonian pekerja mereka dengan memberi perhatian kepada kualiti kepimpinan yang cemerlang untuk melaksanakan kerja yang diingini mengikut keperluan.

Jika seseorang memahami kepentingan kerja berpasukan, sebagai sebahagian daripada pengurusan projek, ia boleh meningkatkan prestasi keseluruhan syarikat. Terdapat banyak langkah penting dalam mencapai pengurusan pasukan berfungsi. Teruskan membaca untuk sudut dan sudut pengurusan dan kepimpinan pasukan.

Apakah itu Pengurusan Pasukan?

Pengurusan Pasukan ialah idea di mana sekumpulan orang berkumpul untuk bekerja bersatu untuk mencapai matlamat bersama. Pemimpin yang lebih tinggi mengendali pasukan ini.

Pemimpin perlu menjaga keperluan dan kepuasan pekerjanya kerana ini tidak dapat tidak memastikan prestasi kerja yang lebih baik membawa kepada hasil yang menguntungkan. Pengurusan pasukan ialah usaha kolektif rakan sekerja untuk mencapai kemahiran organisasi yang diingini yang diperlukan untuk mencapai misi pasukan.

Pengurus pasukan memberikan projek atau tugas harian dan sama-sama mengutamakan pendapat mereka dan membincangkan masalah mereka dalam forum terbuka. Ia juga penting untuk memastikan tiada pekerja berasa tersisih dan mengelakkan sebarang konflik yang mungkin timbul semasa menjalankan kerja.

Kepentingan Pengurusan Pasukan

Terdapat beberapa faedah pengurusan pasukan, seperti berikut:

1. Pembinaan pasukan yang betul

Menetapkan tugas yang betul mengikut kelayakan pendidikan dan ciri personaliti pekerja adalah penting untuk keseluruhan pasukan dan untuk memerah kecekapan maksimum. Inilah sebabnya mengapa pendidikan terdahulu adalah penting untuk pekerja juga.

2. Pembinaan Komunikasi

Kerja berpasukan dan komunikasi yang jelas antara pekerja dan pemimpin meningkatkan produktiviti dan objektiviti organisasi. Apabila kakitangan mendapat visi yang jelas tentang tanggungjawab mereka, adalah lebih baik untuk memberi tumpuan kepada tugas mereka.

3. Peluang untuk meneroka

Kerja berpasukan menggalakkan pembelajaran dan menawarkan penerokaan idea dan perspektif baharu. Tambahan pula, kerjasama mencadangkan pertukaran kemahiran, yang membawa kepada keputusan yang berbeza untuk kejayaan selanjutnya dalam pelbagai domain kehidupan.

4. Kepuasan Pengguna

Peningkatan produktiviti dan penerokaan perspektif yang unik memberikan penyiapan projek tepat pada masanya dengan kepuasan terbaik pelanggan. Persekitaran yang sihat di tempat kerja juga mewujudkan rasa pencapaian dalam diri pekerja.

5. Motivasi

Pekerja memerlukan motivasi dari semasa ke semasa, yang boleh dicapai dengan delegasi tugas yang menarik dan pemberian insentif tambahan untuk usaha mereka yang besar.

6. Maklum Balas

Mengumpul maklum balas dan pendapat 360 darjah pekerja memberi peluang untuk memperbaiki keputusan untuk kepuasan pengguna. Ia juga membantu seseorang untuk menonjol daripada orang ramai dan mencipta idea inovatif untuk projek organisasi yang akan datang.

Jenis Model Pasukan

1. Pasukan Bersilang Fungsi

Dalam pasukan sedemikian, pekerja daripada latar belakang kerja dan tanggungjawab yang berbeza berkumpul untuk mencapai matlamat yang sama. Pasukan ini termasuk orang yang berbeza minat, pengetahuan dan kemahiran untuk menyelesaikan tugas.

2. Pasukan Terurus Sendiri 

Pasukan kerja terarah sendiri atau pasukan terurus sendiri bekerja tanpa ketua dan mengatur operasi mereka untuk pemahaman yang lebih baik tentang tanggungjawab mereka dan kemahiran membuat keputusan yang betul.

3. Pasukan Tujuan Khas 

Pasukan tujuan khas atau pasukan sementara ditubuhkan untuk menyelesaikan matlamat jangka pendek dengan kecekapan super.

4. Pasukan Pasukan Petugas 

Pasukan sedemikian dibentuk untuk bekerja secara eksklusif untuk tujuan khas atau penting untuk tempoh yang singkat. Pasukan ini dilaksanakan oleh pasukan petugas dan tarikh akhir yang ketat.

5. Pasukan Maya atau Siber 

Pasukan Maya atau Siber dipisahkan mengikut jarak dan disambungkan oleh komputer atau mana-mana peranti elektronik lain. Mereka bekerja untuk projek berkaitan internet dan cuba mencapai matlamat bersama-sama untuk hasil yang lebih baik.

Bagaimana untuk menguruskan pasukan?

Beberapa strategi dan petua pengurusan pasukan yang berguna:

Terdapat banyak kemahiran penting yang diperlukan untuk pengurusan pasukan yang cemerlang. Pengurusan pasukan yang berjaya terdiri daripada faktor. Ia adalah kemahiran penting yang setiap pengurus pasukan perlu ada untuk memastikan pasukan mereka berfungsi dengan baik.

Pemimpin perlu tahu bagaimana untuk mewakilkan, mengarah, mengawal, dan juga memaksimumkan output yang diberikan oleh pasukan mereka. Mari kita lihat beberapa strategi berguna yang membantu pengurusan pasukan yang berkesan:

1. Komunikasi

Komunikasi adalah satu kemestian antara pemimpin dan pekerja untuk pemahaman yang lebih baik tentang kerja dan tugas.

2. Ketelusan

Strategi kerja yang telus membantu membina kepercayaan kepada pekerja dan ketua mereka.

3. Visi yang jelas

Minda yang logik dan aktif secara strategik untuk pelaksanaan yang lebih baik adalah satu kemestian sebagai salah satu kualiti kepimpinan.

4. Organisasi dan kemahiran berfungsi

Keupayaan untuk menyusun tugasan dengan tepat dan mengagihkannya di antara kakitangan adalah sama pentingnya dengan kemahiran praktikal berterusan yang mesti lazim semasa pasukan petugas. Ia juga dikenali sebagai delegasi.

Pengurusan pasukan yang berkesan dipastikan dengan mempunyai perwakilan kuasa yang sewajarnya. Ia digunakan apabila kerja diberikan antara ahli pasukan. Ia juga membantu mengekalkan keyakinan pekerja yang bekerja di bawah pengurus. 

Ini kerana delegasi yang cekap menunjukkan pekerja bahawa pengurus mempunyai kepercayaan dan kepercayaan terhadap kebolehan dan kemahiran bekerja mereka.

5. Menghormati

Adalah penting untuk mempunyai persekitaran yang menghormati di pejabat atau tempat kerja. Meminjamkan telinga kepada masalah pekerja kanan serta kumpulan rakan sebaya adalah penting untuk menguruskan fungsi tanpa gangguan.

6. Keyakinan

Mendorong keyakinan terhadap pekerja dengan tingkah laku mesra yang berterusan adalah bermanfaat. Mewujudkan hubungan berdasarkan kepercayaan juga disyorkan.

7. Navigasi perbualan yang janggal

Pastikan tiada sesiapa yang berasa tersisih atau tidak didengari semasa menjalankan kerja mereka. Ia adalah perlu untuk mewujudkan kemudahan apabila membincangkan isu-isu yang sukar.

8. Fleksibiliti

Ahli pasukan harus diberi peluang untuk menggunakan pengetahuan mereka apabila ia datang untuk menyelesaikan tugas. Selain itu, mereka juga harus diberi fleksibiliti di tempat kerja, iaitu mereka harus dapat mengekalkan keseimbangan kerja dan kehidupan yang sihat. 

Ia juga akan membantu meningkatkan produktiviti dan output mereka. Peningkatan dalam keluaran perniagaan akan, seterusnya, membantu mengekalkan keseimbangan pengurusan pasukan yang berkesan.

9. Program ganjaran

Pengurusan pasukan juga termasuk pengiktirafan pekerja yang menunjukkan prestasi yang baik. Ia menunjukkan kepada mereka bahawa usaha mereka tidak akan sia-sia dan diperhatikan. 

Usaha ini harus diiktiraf melalui promosi, ganjaran, dan harga, antara lain. Ini adalah bahagian penting dalam pengurusan pasukan yang berkesan kerana ini membantu meningkatkan keyakinan dan kepuasan pekerja juga.

10. Latihan

Melalui senaman berkala serta program pembangunan, setiap kemahiran pekerja dapat dikemas kini. Ia, seterusnya, membantu membina pasukan yang kuat yang boleh menangani masalah baharu dan menggunakan kes. Ia juga memastikan pembelajaran pasukan dan pertumbuhan peribadi.

Dengan mempertajam set kemahiran pekerja melalui metodologi pembelajaran, keupayaan baharu dan alatan, serta sesi latihan, output pasukan boleh dipertingkatkan dengan ketara. Ia seterusnya membantu memastikan pengurusan pasukan yang betul.

Ciri-ciri pasukan yang Strategi Pengurusan Pasukan harus Salurkan

Pengurusan pasukan yang berjaya mempunyai beberapa ciri tertentu. Kejayaan tempat kerja atau pasukan bermula dengan keupayaan pengurus pasukan untuk membina pasukan yang sihat dan gembira. Ia juga bergantung kepada interaksi ahli pasukan.

Bersama-sama, pasukan adalah kuat dan boleh mencapai banyak perkara. Walau bagaimanapun, berpecah, pasukan akan gagal mencapai matlamatnya. Antara ciri-ciri pasukan yang baik adalah seperti berikut:

1. Iklim kerjasama

Perlu ada kerjasama yang kukuh antara ahli pasukan. Komitmen yang sewajarnya daripada setiap ahli pasukan serta kepimpinan yang cemerlang sentiasa membuka jalan kepada penciptaan pasukan kerjasama. Ia menghasilkan persekitaran kerja yang produktif yang kondusif untuk pertumbuhan semua orang.

2. Komitmen kerja bersatu

Pengurusan pasukan yang berkesan terutamanya terdiri daripada komitmen menyeluruh daripada setiap ahli pasukan. Ia adalah satu-satunya cara yang membolehkan matlamat dan sasaran organisasi dapat dicapai dengan cara yang mudah dan cekap.

3. Pandangan hormat terhadap pendapat yang berbeza

Perlu ada sikap saling mempercayai serta menghormati setiap ahli pasukan. Ia adalah elemen penting untuk bekerja ke arah matlamat syarikat bersama-sama. Pendapat yang berbeza tidak boleh diabaikan atau diabaikan. 

Mereka harus sentiasa dihargai dan diambil kira untuk menyemak kebolehlaksanaan. Mereka juga harus direkodkan supaya mereka boleh dikaji semula jika sekiranya situasi masa depan timbul yang memerlukannya dengan tepat.

4. Kepimpinan prinsip 

Kepimpinan yang adil dan teguh itulah yang menentukan sesebuah pasukan. Pengurus pasukan haruslah seorang pemimpin yang berkebolehan dengan pengalaman yang diperlukan untuk memimpin pasukan ke arah kejayaan.

5. Penyertaan aktif

Setiap ahli pasukan harus mengambil bahagian secara aktif dalam tugas-tugas di mana pasukan bekerja. Mereka harus mengambil bahagian secara positif dalam mesyuarat dan berusaha ke arah meningkatkan pertumbuhan pasukan. Ia mencerminkan tahap komitmen ahli pasukan serta pemahaman mereka tentang projek atau tugas.

6. Pengiktirafan usaha

Usaha setiap ahli pasukan individu harus diiktiraf. Ia membantu menunjukkan kepada mereka bahawa kerja mereka tidak disedari. Ia juga secara berkesan meningkatkan keyakinan mereka terhadap organisasi, pasukan, serta projek.

7. Tarikh akhir yang realistik

Pasukan harus diberi tarikh akhir yang sesuai untuk sesuatu projek. Mereka tidak boleh terlalu ketat atau terlalu lebar. Ini membantu mengelakkan tekanan pada masa tarikh akhir yang dekat serta kelonggaran dari segi tarikh akhir penuh. Sokongan luar yang sesuai, serta bantuan, harus diberikan kepada pasukan jika dan apabila diperlukan.

Contoh Pengurusan Pasukan

Setiap domain kehidupan memerlukan kerja berpasukan. Sfera politik, perniagaan, sukan, hiburan disokong oleh kerja berpasukan. Pengurusan pasukan ini berusaha ke arah matlamat tertentu dan kejayaan dalam kesatuan dicapai.

Beberapa contoh pengurusan pasukan disenaraikan di bawah:

1. Pengurusan pasukan dalam sektor perniagaan

Mari kita ambil, sebagai contoh, ketua pemasaran sebuah syarikat. Matlamat ketua pemasaran adalah untuk menjual produk atau perkhidmatan jenama di kawasan atau geografi tertentu.

Ketua pemasaran perlu menguruskan beberapa pasukan di bawahnya. Pasukan ini termasuk pasukan penjenamaan yang turut menjaga reka bentuk serta pembungkusan, pasukan produk yang memastikan kualiti produk, pasukan pemasaran yang bertanggungjawab untuk komunikasi, pasukan jualan yang menguruskan jualan produk, antara lain.

Oleh itu, secara keseluruhannya, ketua pemasaran perlu menyelaraskan usaha semua pasukan bersama-sama untuk memastikan kejayaan dari segi jualan. Ia hanya boleh dilakukan dalam pengurusan pasukan yang praktikal dan cekap.

2. Pengurusan pasukan dalam sektor sukan

Sama ada sukan, katakan hoki, kriket, bola sepak, bola keranjang, dan sebagainya, semuanya memerlukan pengurusan pasukan yang berkesan.

Jurulatih pasukan atau pengurus pasukan memastikan semua pemain mempunyai ikatan yang kuat dan persefahaman yang baik di kalangan mereka. Jurulatih juga memastikan pasukan sentiasa bersemangat dan sentiasa bermotivasi untuk memenangi permainan.

Pengurus pasukan seterusnya menjaga doktor pasukan, perunding pemain, pengurus Perhubungan Awam, lembaga kelab, dan lain-lain. Semua elemen ini bersatu untuk memastikan pasukan berfungsi dengan baik dan dengan itu, memenangi permainan serta memperoleh keuntungan

Kita semua biasa dengan ungkapan 'Bersatu kita teguh, bercerai kita runtuh,' dan setiap daripada kita perlu mematuhi konsep perpaduan ini untuk lebih memahami kepentingan kerjasama.

Selain itu, persaingan yang sihat dalam ruang kerja adalah perlu untuk meningkatkan produktiviti rakan sekerja untuk menyasarkan keuntungan yang tinggi bagi syarikat. Saya harap artikel ini telah memberikan butiran yang mencukupi tentang pengurusan pasukan dan kemahiran yang diperlukan untuk pengendalian yang betul bagi organisasi berkenaan.

Jadi, menurut anda apakah strategi penting untuk pengurusan pasukan yang berkesan untuk mencapai matlamat perniagaan?

Catat Ulasan for " Maksud dan Kepentingan Pengurusan Pasukan"