Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Apa Itu Keberanian?

courage

Keberanian adalah salah satu perkataan yang sering kita dengar dalam hidup kita. Ia dikaitkan dengan kekuatan, kuasa, dan keberanian. Tetapi, apakah keberanian itu? Bagaimanakah anda mentakrifkan keberanian?

Keberanian bermakna berbeza kepada orang yang berbeza. Ia berasal dari perkataan Latin "cor" yang bermaksud hati, dan definisi asal perkataan itu adalah untuk menceritakan kisah siapa anda dengan hati anda.

Itu adalah salah satu cara untuk meletakkannya. Keberanian bermaksud menjadi diri anda sendiri. Untuk menyatakan diri anda sepenuhnya walaupun apa yang orang lain fikirkan tentang anda. Ini bermakna tidak berundur apabila orang memberitahu anda untuk mengubah orang yang anda pernah ada.

"Keberanian adalah takut mati... dan tetap berpelana." By John Wayne

Perlu keberanian untuk tidak mendengar nasihat orang yang paling rapat dengan anda apabila nasihat itu membawa anda jauh dari diri anda sendiri dan dari matlamat dan impian anda sendiri.

Keberanian bermaksud mempertahankan apa yang anda percayai. Ini bermakna apabila laluan "penentang" dan skeptik menghampiri anda, anda akan dapat mengabaikan mereka dan terus maju.

Maksudnya setiap kali ada perbincangan atau kepercayaan anda diperdebatkan, anda tidak berdiam diri. Anda berjuang untuk apa yang anda percayai, apa yang anda harapkan, dan apa yang anda percaya akan menjadikan dunia tempat yang lebih baik.

“Di atas segalanya, kita mesti sedar bahawa tiada senjata, atau tiada senjata dalam senjata dunia, yang begitu hebat seperti kehendak dan keberanian moral lelaki dan wanita yang bebas. Ia adalah senjata yang tidak dimiliki oleh musuh kita di dunia hari ini.” By Ronald Reagan

Keberanian bermaksud mengikuti impian anda apabila orang mengatakan anda tidak boleh. Ini bermakna untuk menyatakan kepercayaan politik anda apabila dunia di sekeliling anda tidak nampak. Ini bermakna memperjuangkan kebebasan anda apabila kerajaan cuba menuntutnya dan mengambilnya daripada anda.

Keberanian berlaku apabila anda tahu apa yang betul, dan anda berjuang untuk itu.

Keberanian juga boleh bermakna bergerak ke hadapan dalam menghadapi ketidakpastian. Ia memerlukan banyak keberanian untuk membuka perniagaan dalam pasaran yang sentiasa berubah. Apabila anda tidak tahu apa yang akan berlaku atau sama ada anda akan dapat menyokong diri anda dengan perniagaan baharu anda, ia sentiasa menimbulkan keraguan pada diri anda.

Lebih mudah untuk berundur kepada keadaan yang lebih mudah dikendalikan. Lebih selamat untuk kekal dengan perkara yang selesa dan biasa daripada menerokai wilayah baharu. Berpindah ke wilayah baharu boleh menjadi menakutkan dan sebaik sahaja anda memulakan perjalanan anda, anda mungkin tidak akan kembali.

Tetapi mungkin juga terdapat ganjaran di dalamnya yang sepadan dengan risikonya. Mempunyai bola untuk bergerak ke hadapan dan mengekalkannya apabila anda tidak tahu apa yang akan berlaku adalah intipati orang yang berani. Ia boleh menjadi saraf, ia boleh menjadi bencana. Tetapi ia juga boleh menjadi harapan dan bermanfaat.

Mempunyai keberanian boleh bermakna menunjukkan kebaikan kepada mereka yang tidak layak. Sukar untuk menyatakan kebaikan kepada orang yang telah melakukan perkara buruk dalam hidup. Namun dengan menunjukkan kebencian anda hanya meneruskan garis kebencian itu dan membawa lebih kesuraman kepada perkataan itu.

Dengan menunjukkan kebaikan anda menunjukkan bahawa anda adalah lelaki yang lebih besar. Anda membawa kebaikan ke dunia. Anda berfikir dari segi kelimpahan dan kebahagiaan, bukannya dari segi kekurangan dan kesedihan.

Kebaikan itu boleh membayangi begitu banyak kebencian di dalam hati seseorang dan memastikan diri anda tidak bersalah dan tidak dicemari oleh segelintir pelaku kejahatan pada zaman kita.

Keberanian boleh bermakna berfikir secara berbeza. Ia boleh bermakna membelok ke satu arah apabila orang lain berpaling ke arah lain. Apabila orang ramai bergerak ke belakang dan menyebutnya kemajuan, ia memerlukan seorang lelaki besar untuk berpusing dan bergerak ke hadapan.

"Kejayaan bukan muktamad, kegagalan tidak membawa maut: keberanian untuk meneruskan yang penting." By Winston Churchill

Hanya kerana orang ramai mengatakan satu cara adalah cara yang betul untuk pergi tidak bermakna ia benar. Sebenarnya orang ramai biasanya salah. Ia memerlukan seorang yang kuat untuk melihat apabila orang ramai menuju ke arah yang salah dan mula membuat langkah pertama ke arah mengubah dirinya.

Semua dan semua keberanian bermakna mengambil langkah ke hadapan apabila anda berasa ingin mengambil langkah ke belakang. Apabila dunia menolak satu arah dan anda menolak yang lain. Apabila anda berasa seperti tiada apa yang boleh anda lakukan, seperti tiada harapan yang tinggal, namun anda terus berjuang. 

Keberanian tidak bermakna anda tidak mempunyai ketakutan dalam hidup. Ini bermakna anda mengatasi ketakutan tersebut untuk tujuan yang adil.

"Keberanian adalah penentangan terhadap ketakutan, penguasaan ketakutan, bukan ketiadaan ketakutan." By Mark Twain

Apakah keberanian bagi anda? Bagaimanakah anda mentakrifkan keberanian?

Catat Ulasan for " Apa Itu Keberanian?"