Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fungsi Pengurusan Sumber Manusia

Fungsi Pengurusan Sumber Manusia

Pengurusan Sumber Manusia merupakan jabatan yang sangat penting dalam mana-mana organisasi; ia adalah jiwa syarikat yang mengendalikan segala-galanya sama ada secara langsung atau tidak langsung. Semua kerja organisasi syarikat dilakukan di bilik yang anda selalu tertanya-tanya tentang apa itu semua? 

Kami tahu bahawa sumber manusia ialah salah satu sumber terbaik dan sangat penting untuk organisasi mencapai keputusan, cuma bukan komputer dan aset yang membentuk syarikat, organisasi anda hanya akan berfungsi jika anda mempunyai sumber manusia yang baik bekerja untuk anda. 

Mari kita masuk ke dalam definisi formal sumber manusia seperti yang dinyatakan dalam buku, “Pengurusan Sumber Manusia" adalah salah satu fungsi organisasi secara keseluruhan yang bertanggungjawab untuk pengambilan pekerja syarikat, pengambilan pengurusan dan juga memberikan hala tuju yang betul kepada pekerjanya. 

Terdapat beberapa sebutan dalam sumber manusia, dan jika anda mempunyai beberapa ijazah dalam pengurusan sumber manusia, anda pasti boleh mengendalikan 2 perkara pada satu masa. Kadangkala kita sering mendapati pengurus baris bertindak sebagai sumber manusia dan mereka diberi tanggungjawab untuk bertindak pada dua bahagian dan ia juga bermanfaat, kerana mereka mengenali pasukan mereka dengan baik dan boleh mengambil keputusan mudah dengan cepat.

Anda sebagai pekerja organisasi mesti sering melawat jabatan ini yang mengendalikan pelbagai aktiviti seperti mengatur tangga gaji berdasarkan pengalaman, pampasan, pengurusan prestasi, pengambilan pekerja, keselamatan pekerjanya, kesihatan, latihan pekerja baharu, kemas kini berkala, komunikasi , motivasi dalam diri pekerjanya, pembangunan organisasi, faedah untuk pekerja, pentadbiran dan banyak lagi aspek organisasi. 

Anda boleh katakan jabatan HRM tersebar di pelbagai sudut dan sudut syarikat dan anda tidak boleh lari dari pandangannya kepada anda kerana ia mentadbir setiap proses secara terperinci bersama-sama dengan prestasi anda sebagai individu dan sebagai satu pasukan.

Walaupun kakitangan HRM diberi kuasa untuk membuat keputusan dalam organisasi, tugas mereka adalah sama mencabar, seseorang dalam jabatan HR tidak boleh mengambil sebarang keputusan yang sepatutnya mengikut hierarkinya yang lebih tinggi dan mereka harus memiliki alat khas yang akan membantu mereka membuat keputusan mudah, mereka sepatutnya mempunyai akses dengan sumber pendidikan dan persatuan syarikat dengan syarikat lain. 

Terdapat pelbagai fungsi jabatan HR dan setiap seorang daripada mereka dikenakan tugas yang sepatutnya mereka laksanakan sama ada mengambil pekerja atau memberi bonus, mereka tidak mampu melakukan satu kesilapan kerana itu boleh menyebabkan kerugian organisasi.

Sumber Manusia adalah salah satu topik paling hangat untuk dibincangkan di pelbagai jabatan syarikat untuk memutuskan untuk mengurangkan kos dan mengeluarkan pelan strategik baharu untuk mengalahkan persaingan dengan hebat. 

Terdapat beberapa petua khas pengurus Sumber Manusia dan itu adalah untuk terus berhubung dengan apa yang berlaku terkini dalam syarikat, pembangunan HRM, pembentukan syarikat, menjimatkan masa yang berharga dan meletakkan dalam keputusan pengurusan dan menjejaki kejayaan. syarikat dan mencapai matlamat kewangan syarikat. 

Masih terdapat banyak arena yang perlu diliputi dalam kursus pengurusan sumber manusia, dan secara beransur-ansur saya akan merangkumi semuanya jadi nantikan pada masa akan datang.

Catat Ulasan for " Fungsi Pengurusan Sumber Manusia "