Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Petua Bagi Orang Yang Menekankan Tentang Wang


petua-bagi-orang-yang-menekankan-tentang-wang

Wang atau kekurangannya boleh menyebabkan banyak orang mengalami tekanan. Orang sering bermain permainan minda dengan diri mereka sendiri dengan risau akan keadaan tertentu. Bagaimana saya boleh membayar sekiranya kereta saya rosak? 

Bagaimana saya akan mengatasi jika saya kehilangan pekerjaan? Dalam artikel ini, saya memberikan nasihat pengurusan wang untuk membantu orang-orang menghilangkan tekanan mengenai kedudukan dan masa depan kewangan mereka.

Bimbang tentang wang terutama berlaku untuk orang yang bekerja sendiri. Mereka bimbang apa yang mungkin berlaku sekiranya perniagaan menjadi perlahan dan bimbang mereka tidak akan dapat membayar gadai janji mereka dan lainnya. 

Sebilangan besar perniagaan melalui puncak dan palung dan ini tentunya pada masa-masa kurus ketika orang mula mengalami tekanan. Walaupun puncanya mungkin berada hampir di sudut, sukar untuk menjadi positif.

Dalam keadaan ini, saya akan menasihati orang yang bekerja sendiri untuk membina jaring keselamatan kewangan. Wang ini dapat dijimatkan ketika mereka mengalami masa yang baik dan kemudian dapat dibelanjakan ketika keadaan tidak berjalan dengan baik. 

Bagaimana saya akan membayar gadai janji sekiranya perniagaan jatuh? Jawapannya, dengan wang yang telah anda simpan, jadi tenang, anda akan baik-baik saja.

Masa-masa ketika perniagaan lambat boleh digunakan untuk mengisi semula bateri dan juga dapat digunakan untuk memikirkan idea-idea baru dari arah yang anda inginkan perniagaan ini.

Bagi semua orang, penting untuk mengetahui berapa banyak wang yang mungkin ada masuk sebulan dan berapa banyak wang yang akan dikeluarkan. Dalam perniagaan ini tidak semudah itu, namun dalam kehidupan keluarga, semestinya tidak terlalu sukar untuk diramalkan.

Sekiranya jumlah yang sepertinya akan keluar lebih banyak dari yang mungkin akan masuk, maka kita perlu melihat apa yang kita belanjakan. Idea seterusnya ini mungkin kelihatan sedikit menyakitkan tetapi boleh menggembirakan. 

Saya akan menasihati orang ramai untuk menyimpan rekod selama sebulan untuk semua perbelanjaan mereka. Ia tidak sekeras mungkin dan akan memberi anda gambaran tentang berapa banyak wang yang anda bazirkan.

Contohnya, berapa ramai ahli gim, tetapi tidak pernah ke sana? Berapa banyak wang yang anda belanjakan untuk makanan dibawa pulang setiap bulan? Adakah anda selalu perlu menggunakan kereta, tidak mungkin berjalan lebih kerap lebih sedikit, oleh itu menjimatkan kos petrol? 

Berapa banyak wang yang anda belanjakan untuk rokok? Adakah anda memerlukan televisyen skrin rata terkini?

Pada masa-masa baik, kita mampu membuang wang, namun, jika anda bimbangkan wang, inilah masanya untuk mengikat tali pinggang.

Saya cuba menjimatkan sejumlah wang setiap bulan dan melaburkannya dalam unit amanah. Lama kelamaan nilai dana bertambah dan jika saya memerlukan sekali gus, seperti pembaikan kereta, saya hanya mendapat sejumlah wang. 

Saya juga membiarkan diri saya mengeluarkan sejumlah wang pada awal setiap tahun. Ini membantu saya membayar insurans kereta, cukai jalan dan menempah percutian keluarga. Ini telah berjalan dengan baik selama lima tahun kebelakangan ini dan saya merancang untuk meneruskannya.

Selalu merancang untuk masa depan dengan cara ini, bukan hanya untuk melindungi anda jika kereta anda rosak tetapi juga kerana banyak sebab lain. 

Anda mungkin ingin membina sedikit sarang telur untuk:
  • Membayar perkahwinan anak perempuan anda yang berpotensi
  • Membeli kereta impian anda
  • Selamat bercuti seumur hidup
  • Beli rumah Cari
  • semula di luar negara
  • Beli perniagaan
  • Untuk persaraan anda
  • Membantu membiayai yuran universiti anak-anak anda
Sekarang saya sedar berapa banyak wang yang mungkin saya belanjakan setiap bulan. Saya suka mendapat rawatan dan membazirkan wang seperti lelaki seterusnya. Saya lebih gembira apabila wang hampir habis untuk melepaskan makanan ini dan melihatnya sebagai pertempuran kehendak.

Saya harap anda dapati artikel ini menarik dan berguna.

Catat Ulasan for "Petua Bagi Orang Yang Menekankan Tentang Wang"