Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Menjadi Penceramah Motivasi Yang Efisien Untuk Usahawan

cara-menjadi-penceramah-motivasi-yang-efisien-untuk-usahawan
image via freepik

Setelah bekerja keras seharian untuk mengembangkan usaha mereka menjadi kejayaan besar, banyak individu tampil mengungkapkan kisah kejayaan mereka dengan individu lain untuk memudahkan kekalahan mereka. 

Sebilangan dari mereka bahkan berkembang menjadi pembicara motivasi untuk syarikat dan individu yang disekat di suatu tempat dan tidak maju ke depan.

Mempertimbangkan percakapan motivasi dalam bentuk karier boleh bermanfaat sekiranya anda yakin bahawa input anda akan membantu individu lain untuk mengatasi kesukaran. 

Walaupun anda menganggapnya sebagai hasrat untuk berkongsi idea anda, anda bahkan dapat menganggapnya sebagai profesi yang dapat menghasilkan sejumlah besar wang. Jadi apa yang diperlukan untuk berkembang menjadi satu? 

Fahami diri anda 

Sebelum memulakan sesuatu yang kreatif, buatlah tinjauan peribadi. Anda harus mengetahui kehidupan anda sendiri sebagai ahli perniagaan, dan kemudian anda akan dapat membuat semua orang memahami kemenangan anda sendiri kerana anda akan menggunakan pertemuan hidup anda sendiri dalam perbincangan anda. 

Walaupun membincangkan perjumpaan anda bukanlah titik harga, anda harus tahu mengenainya. Nyatakan pengalaman anda dengan mengingati berkaitan dengan impian dan rancangan anda pada masa anda memulakan perniagaan anda. 

Bagaimana anda akan menjadi penyelesaian cabaran? 

Daripada sekadar membincangkan pandangan anda tentang kehidupan perniagaan anda, banyak orang juga mempunyai minat untuk mencari perkara menarik dari ucapan anda. Anda harus membuat persembahan yang akan membantu penonton mengatasi masalah mereka dan mencapai tujuan mereka. 

Ketahui penonton anda 

Mungkin pemilik atau perniagaan, anda mesti mengetahui latar belakang pendengar anda. Mengenal pasti jenis fungsi mereka, budaya organisasi, lokasi, jenis industri bukan sahaja dapat membantu anda memahami apa yang akan disampaikan tetapi mungkin akan membantu anda menyusun persembahan yang dibuat khas untuk mereka. 

Sekiranya anda memerlukan pertolongan untuk menyelesaikan persembahan anda, cuba dapatkan bantuan dari buku latihan atau jurnal dalam talian. Banyak sumber dalam talian dapat membolehkan anda merancang pertuturan yang baik untuk pendengar anda. 

Kuatkan keyakinan 

Kepercayaan diri semasa anda berkomunikasi itu bagus, tetapi yang lebih mustahak adalah hakikat bahawa anda perlu yakin pada diri sendiri. Mempunyai keyakinan ketika berkomunikasi akan memberi manfaat kepada anda untuk mendapatkan perhatian penonton. Menjadi sebahagian daripada kelas pengajaran pengucapan awam akan membantu anda meningkatkan kecekapan berbahasa dan meningkatkan keyakinan anda. 

Pasarkan diri anda 

Cukup dengan bercakap di forum awam tidak akan membantu anda sekiranya anda ingin menjana pendapatan daripadanya. Anda juga perlu memasarkan diri dengan cekap memastikan bahawa orang-orang dengan senang hati menghubungi anda untuk mendapatkan cadangan dan maklum balas. Biarkan orang tahu apa yang dapat anda berikan kepada mereka. 

Kumpulan beberapa bahan iklan yang mungkin anda pilih untuk disediakan di tempat-tempat di mana anda telah menyampaikan atau akan menyampaikan ucapan anda. Dapatkan bantuan laman web pemasaran sosial untuk berhubung dengan orang lain. 

Kumpulkan resume yang menekankan kemahiran bercakap motivasi anda. Setiap butiran ini akan menyumbang kepada kelayakan anda. 

Bagi pemilik yang masih belajar, ucapan motivasi dapat menimbulkan banyak keyakinan. Seringkali mereka merasa tidak puas hati dan merasa tidak berkesan lagi tetapi itulah titik di mana bagi mereka yang berdiri tegak dan menghadapi fakta, kemungkinan besar anda dapat keluar dari sana dengan sejahtera. 

Seminar yang memberi inspirasi kepada orang tentang bagaimana tepatnya menubuhkan syarikat unik mereka mungkin akan menggunakan penceramah motivasi untuk mempengaruhi penonton menjadi pemilik perniagaan.

Penceramah Awam Motivasi, Penceramah Motivasi, dan Pelatih Kehidupan

Apakah elemen terpenting dalam perniagaan? Sebilangan besar syarikat mungkin menyatakan garis bawah atau produk atau perkhidmatan yang mereka tawarkan. Yang lain akan mengatakan pemegang saham mereka atau pelabur mereka.

Syarikat pintar akan mengatakan itu adalah pekerja mereka. Dan mereka akan betul. Tanpa pekerja yang baik dan bermotivasi, baik garis bawah dan produk atau perkhidmatan yang ditawarkan akan menderita.

Orang yang bekerja untuk syarikat adalah kekuatan di sebalik kejayaan atau kekurangannya. Oleh itu, bagaimana anda menjadikan mereka bermotivasi dan kreatif? Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan mengupah pembicara awam yang bermotivasi.

Seorang penceramah motivasi tahu strategi hidup dan kerja mana yang membawa kejayaan. Dan pembicara awam motivasi dapat menyediakan strategi tersebut kepada anda jika anda menginginkannya. Dalam kes ini, pengetahuan pasti ada kekuatannya.

Seorang pembicara motivasi melakukan lebih daripada sekadar menyampaikan maklumat, namun. Penceramah motivasi yang kompeten akan menggambarkan bagaimana mereka dalam organisasi anda dapat menetapkan matlamat dan mencapainya. Dia akan memberikan petua dan trik yang telah digunakan oleh orang-orang yang berjaya di seluruh dunia.

Ini kerana pembicara awam motivasi berkemungkinan menghabiskan bertahun-tahun untuk mempelajari apa yang berfungsi dalam perniagaan, dan apa yang tidak. Dan maklumat itu akan disediakan untuk anda. Ini adalah pengalaman berharga bagi semua orang, dan juga sering menghiburkan.

Bagaimana jika anda perlu memotivasi hanya satu orang, lah diri anda sendiri? Di situlah pelatih kehidupan masuk. Seorang pelatih kehidupan melakukan secara kecil-kecilan apa yang dilakukan oleh pembicara awam motivasi pada skala yang lebih besar.

Anda mungkin mempunyai pekerja utama dalam organisasi anda yang hanya memerlukan dorongan tambahan untuk mencapai kehebatan. Seorang jurulatih kehidupan dapat memberikan dorongan itu. Hasilnya mungkin pekerja yang lebih baik dan pekerja yang lebih berdedikasi.

Atau anda sendiri mungkin memerlukan dorongan tambahan itu. Adakah anda pernah berusaha mencapai sesuatu tanpa kejayaan? Adakah anda berfikir bahawa mungkin semua yang anda perlukan adalah perspektif yang berbeza?

Seorang jurulatih kehidupan dapat memberikan perspektif baru itu. Mendengar sudut pandang yang berbeza boleh menjadi masalah yang anda perlukan untuk mengatasi masalah itu sekali lagi dan menang. Dia mungkin memberikan pandangan yang selama ini anda hilang.

Apa sahaja pilihan yang anda pilih, sama ada penceramah motivasi atau pelatih kehidupan, anda akan mempunyai orang yang baru bertenaga di semua peringkat. Penceramah awam yang bermotivasi memberi inspirasi kepada kumpulan; jurulatih kehidupan memberi inspirasi kepada anda, atau orang penting dalam organisasi anda.

Dan ganjarannya dapat bertahan lama. Kajian menunjukkan bahawa pekerja yang merasa dihargai tinggal lebih lama dan bekerja lebih keras. Pekerja yang diilhamkan oleh orang lain lebih cenderung menawarkan pekerjaan terbaik mereka. Mengambil pembicara motivasi menunjukkan kepada orang-orang anda bahawa anda mementingkan mereka.

Syarikat yang menjaga rakyatnya dan menyedari nilainya dihargai oleh perolehan yang kurang. Ia dihargai dengan lebih banyak kesetiaan. Dan itu berubah menjadi produktiviti, penjualan, dan imej syarikat yang lebih baik.

Mendengarkan pembicara motivasi boleh menjadi peristiwa yang mengubah hidup. Penceramah awam motivasi selalunya merupakan orang yang dinamik dan berjaya dalam dirinya sendiri. Atas sebab-sebab ini, semakin banyak syarikat dan individu berbaris untuk mendengar apa yang mereka katakan.

Catat Ulasan for "Cara Menjadi Penceramah Motivasi Yang Efisien Untuk Usahawan"