Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mentafsir Erti Kehidupan adalah Perjuangan

Mentafsir Erti Kehidupan adalah Perjuangan

Benarkah Hidup itu Perjuangan?

Ramai orang kata hidup adalah perjuangan, berhenti berjuang bermakna tidak mahu hidup lagi. Ungkapan ini sememangnya tidak keterlaluan, jika di imbas kembali kepada zaman awal kejadian manusia itu sendiri, jelas nilai perjuangan itu ada.

Beribu-ribu sperma bergelut untuk mendapatkan satu telur yang sihat untuk disenyawakan yang kemudiannya menjadi pendahulu kelahiran manusia itu sendiri. Itulah hakikat kehidupan, segala-galanya memerlukan apa yang dikatakan dengan perjuangan. Berjuang boleh diertikan sebagai usaha bersungguh-sungguh yang dilakukan untuk mencapai sesuatu matlamat.

Hidup mempunyai orientasi dan matlamat yang juga perlu diperjuangkan. Orientasi yang dimaksudkan bukan hanya sementara, iaitu apa yang kita rasa semasa hidup. Kehidupan selepas kehidupan adalah satu keperluan yang diakui oleh setiap umat beragama.

Untuk menuju kehidupan akhirat, manusia juga amat memerlukan perjuangan. Itulah makna hidup adalah perjuangan. Sejak lahir, semasa hidup walaupun selepas kita di akhirat, kita masih perlu menjadi pejuang.

Jenis Perjuangan Hidup

Banyak perkara dalam hidup yang perlu kita perjuangkan, inilah bukti nyata bahawa hidup adalah perjuangan. Hidup bukan sekadar menjadi penikmat segala anugerah yang Allah ciptakan pada makhluk-Nya.

Manusia bukan sahaja boleh menjadi penerima segala kurniaan Pencipta, manusia perlu berusaha dan berjuang dalam mencapai apa yang menjadi cita-cita dan harapan hidup.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu kita perjuangkan sebagai manusia berhubung dengan proses kehidupan yang kita jalani:

Perjuangan untuk kebahagiaan hidup

Kebahagiaan tidak datang percuma. Kehadirannya perlu diperjuangkan. Kebahagiaan yang dimaksudkan bukan sahaja ketika kita berada di dunia, tetapi bagaimana kita juga berusaha untuk mencapai kebahagiaan di akhirat. Sudah tentu dengan menjadi hamba Allah yang sentiasa mentaati perintahNya.

Kebahagiaan dalam hidup tidak selalu diukur dengan kebendaan, adalah satu kesalahan besar jika yang dimaksudkan dengan hidup bahagia adalah harta yang melimpah ruah. Ketenangan dalaman sebenarnya turun ke tahap kesyukuran dalam hati masing-masing. Berjuang untuk menjadi tokoh yang bersyukur adalah sukar.

Kebahagiaan dalam hidup akan lahir sekiranya kita mampu melatih diri menjadi individu yang bersyukur dan bersyukur dengan apa yang Allah berikan kepada kita. Ingatlah bahawa hidup adalah perjuangan, tiada yang mudah dalam hidup ini.

Perjuangan untuk memenuhi keperluan hidup

Perjuangan yang akan sangat dirasai ialah perjuangan yang dijalankan dalam memenuhi keperluan hidup. Kedua-dua keperluan primer, sekunder dan tertiari. Perjuangan dalam mencapai dan mencapai matlamat juga termasuk dalam kecukupan hidup seseorang. Pencapaian, jawatan, jawatan, aset adalah sebahagian daripada perjuangan hidup yang satu ini.

Namun, kejayaan kita memperjuangkan keperluan hidup tidak semestinya menjadi jaminan bahawa hasil perjuangan akan membawa kita ke ruang-ruang kebahagiaan. Kuncinya syukur, berjuanglah dengan rasa syukur, nescaya hidup ini akan lebih indah.

Perjuangan mencari selepas hidup 

Bekal kehidupan rezeki kita di akhirat juga antara perkara yang patut diperjuangkan dalam hidup ini. Jika kita lupa untuk mempersiapkannya, kejayaan perjuangan hidup yang kita bina di dunia ini tidak akan bermakna.

Hidup adalah perjuangan yang tiada penghujungnya, walaupun selepas kehidupan di dunia ini telah berakhir. Sediakan segala macam persediaan untuk kehidupan kekal di masa hadapan.

Catat Ulasan for " Mentafsir Erti Kehidupan adalah Perjuangan"