Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kehidupan adalah Pilihan untuk Dijalani

Kehidupan adalah Pilihan untuk Dijalani

Bagaimana untuk menjalani kehidupan yang lebih baik? Sebaliknya, untuk cuba menjalani kehidupan yang lebih baik, ia mesti dilakukan dengan tidak pernah mengeluh dan terus menjalani apa yang ada. 

Persoalannya, mampukah kita menjalani hidup tanpa mengeluh dan terus bersabar sepanjang hayat? Ya, memang sukar untuk menjadikan hidup ini indah setiap masa tanpa sebarang ujian tetapi hidup adalah pilihan.

Kehidupan yang benar-benar hidup adalah apabila kita dapat menyelesaikan cabaran yang dipanggil masalah dan kerumitan hidup tanpa ada yang terkorban. Kenapa dalam hidup selalu ada pilihan? Kerana jika tiada pilihan, kita tidak akan tercabar untuk itu.

Apakah pilihan yang ada dalam hidup? Jawapannya mudah sahaja iaitu Ya dan TIDAK. Susah ke nak cakap macam tu? Ia boleh menjadi mudah dan ia boleh menjadi sukar. Ya atau TIDAK bukan perkara remeh. Pilihan boleh terasa ringan jika pilihan adalah pilihan yang ringan. Sebaliknya, ia juga boleh terasa berat apabila menyentuh maruah, maruah dan prinsip peribadi.

Hidup adalah pilihan jika kita benar-benar percaya pada perancangan untuk digunakan pada masa hadapan. Apa pun pilihan, kita mesti bersedia dengan segala-galanya. Sama ada baik atau buruk, kita tentukan dan kita perlu hidup. 

Jika kita menjalaninya dengan ikhlas, apa-apa pun akan terasa mudah. Pilihan yang buruk boleh menjadi baik jika kita semua ikhlas menjalaninya. Pilihan yang baik boleh menjadi buruk jika kita menjalaninya dengan tidak jujur.

Hidup adalah pilihan untuk berkata "YA"

Hidup adalah pilihan dalam menentukan kebaikan. Biasanya, menentukan apa yang baik ditentukan oleh jawapan YA. Contohnya, 'Adakah anda mahu menjadi teman wanita saya?' Jika jawapannya YA, lelaki yang menyatakan cinta pasti akan berasa gembira dan itu adalah perkara yang baik.

Bagaimana pula dengan soalan seperti ini, 'Sudikah awak berkahwin dengan saya?' Jika jawapannya YA, bakal suami akan berasa gembira kerana telah memilih pasangan hidupnya. Pelbagai cabaran hidup untuk dipilih dengan jawapan YA memang bagus.

Konteks yang baik bukan sahaja ditentukan dengan YA, tidak ada kebaikan yang boleh ditentukan dengan YA. Dengan kata-kata 'kita putus saja ok' yang dibalas dengan YA mesti ada. YA di sini boleh ditunjukkan sebagai perkara yang tidak baik.

Ya, dalam memutuskan perhubungan dikatakan tidak baik kerana ia antara perkara yang menyakitkan walaupun jawapannya YA. Kenapa begitu? Kerana ia boleh jadi hanya satu paksaan yang benar-benar tidak mahu berkata.

Bagi wanita dewasa yang dalam proses meneroka dengan pasangan mereka untuk menentukan hala tuju ke peringkat yang lebih serius, mereka memerlukan pilihan. Hidup adalah pilihan untuk menentukan masa depan. Jawapannya YA yang benar-benar perlu difikirkan jika kita ditanya oleh hati nurani kita dalam menentukan masa depan.

YA di sini mestilah dalam keadaan berfikiran jernih yang bukan hanya pada satu sudut, tetapi pelbagai sudut di luar kedua-dua pihak. Hidup adalah pilihan untuk YA sama ada positif atau negatif. Apa yang kita perlukan ialah meyakinkan pilihan yang sebelum ini kita yakinkan diri kita sendiri.

Hidup adalah Pilihan untuk Mengatakan "TIDAK"

TIDAK, ia tidak selalu buruk dan tidak baik. Perkataan TIDAK juga boleh ditafsirkan sebagai batasan untuk berurusan dengan diri sendiri. Walaupun kita mengatakan bahawa hidup adalah pilihan untuk mengatakan Tidak mempunyai banyak konotasi negatif, kita juga harus dapat mengubah Tidak menjadi positif.

Semua itu mesti dihayati dengan konsistensi yang tinggi. Sebagai contoh, jika kita ditanya 'Nak makan atau tidak?' dan menjawab TIDAK. Berdasarkan jawapan itu, akibatnya YA, kita akan berasa lapar berbanding dengan penanya yang mungkin sudah kenyang. 

Jika perkataan TIDAK adalah satu bentuk prestij, maka TIDAK adalah perkataan yang salah yang mesti kita pilih. Bolehkah ia diubah? boleh. Hanya rasa malu akan lebih besar daripada menarik balik NO. Untuk itu, hidup adalah pilihan. Jika anda telah menjawab TIDAK, tetapi ia telah dibetulkan. Itu tidak boleh berlaku, bukan?

Perkataan TIDAK boleh memberi kesan positif, ia boleh dilakukan untuk tujuan yang lebih baik. Bila ditanya 'nak main tak?' Kemudian kami tergesa-gesa menjawab TIDAK. Itu adalah pilihan yang baik. Kita boleh tegas memberikan penolakan untuk aktiviti yang sememangnya boleh membuang masa.

Godaan untuk diajak bermain oleh rakan-rakan tentunya menggoda. Namun, jika kita boleh mengatakan TIDAK kepada jemputan, itu memang boleh membuang masa berbanding melakukan tugas. Ini adalah keputusan yang sangat baik dan positif. 

Untuk mengatakan TIDAK untuk kembali kepada bekas yang sering menyakiti anda tetapi untuk kembali bersama juga adalah perkara yang positif. Adakah kita benar-benar mahu terus dibayangi oleh kehidupan yang tidak bahagia bersama pasangan, hanya kerana kita terus memaksa perasaan?

Sudah tiba masanya untuk kita sebagai wanita berkata TIDAK kepada perasaan yang menyakitkan. Ini juga masanya untuk kita sebagai wanita boleh bertindak tegas untuk hubungan yang tidak bahagia.

TIDAK adalah keputusan yang tepat untuk lelaki yang selalu membuat wanitanya menangis. Masih banyak perkara di luar sana yang akan menjadikan kebahagiaan kita lebih nyata. TIDAK adalah tindakan yang akan menjadikan kita lebih baik dalam memilih pasangan. Jika kita terus tidak dapat berkata Tidak kepada ketegasan, semuanya tidak akan menjadi pencerahan yang bermakna.

Hidup adalah pilihan untuk berkata TIDAK jika situasi dalam perhubungan tidak jelas hala tuju dan tujuan masa hadapan. Daripada rasa digantung oleh teman lelaki kita, apa kata putuskan sahaja hubungan itu. Perkataan TIDAK di sini memang agak berat. Lebih-lebih lagi jika kita benar-benar sayangkan pasangan kita.

Kenyataan 'Saya TIDAK akan menyayanginya lagi kerana kita tidak pasti arah tuju masa hadapan'. Ini memang agak membebankan fikiran. Kalau bukan sekarang bila lagi? Nanti kenyataan itu terkubur secara tergesa-gesa dan kita sebagai wanita akan rasa seperti menunggu sesuatu yang tidak jelas.

Untuk mengatakan TIDAK kepada sesuatu yang tidak baik, tidak jelas, dan tidak berguna adalah wajar. Namun, kadangkala kita terpaksa melawan semua itu kerana hidup adalah pilihan.

Hidup Adalah Pilihan untuk Muhasabah Diri

Sedarkah anda selama ini dalam hidup kita mempunyai banyak masalah yang belum dan sukar untuk diselesaikan? Masalah keluarga, masalah kerjaya, masalah percintaan, masalah persahabatan, masalah persekitaran yang kita alami setiap hari pastinya akan memberi kesan yang tidak menyenangkan jika tidak diselesaikan satu persatu.

Cara untuk menyelesaikan segala masalah yang membelenggu kita dalam hidup ialah kita harus segera introspeksi diri. Kenapa begitu? Kerana hidup adalah pilihan untuk muhasabah diri. Jika tidak, penambahbaikan ke arah yang lebih baik tidak akan menjadikan kita introspektif. 

Untuk menjadikan hidup adalah pilihan untuk introspeksi dalam sesuatu masalah, kita hanya perlu menjalaninya dengan ikhlas. Masalah keluarga yang tidak harmoni akan selesai dengan sendirinya jika kita introspeksi diri. 

Apa yang salah dan kurang yang membuatkan anda berasa rapat dengan keluarga anda? Kurang komunikasi? Jika jawapannya YA, cuba cari peluang untuk kerap berkumpul bersama keluarga supaya komunikasi terasa lancar.

Masalah kerjaya yang tidak mengikut kehendak? Sudah takdir dan lebih baik bersyukur. Masih ramai lagi yang menganggur dan tidak bekerja. Tidak malukah anda merungut masalah kerjaya, sedangkan orang lain sedang mencari kerjaya yang jelas? Hidup adalah pilihan, jika kita ambil mudah dan cuba melupakan segala beban, kerja yang kita tidak suka akan terasa ringan. 

Hubungan cinta yang rumit kerana tidak serasi? Itu perkara biasa. Hidup adalah pilihan jika kita sanggup menerima pasangan kita sebagai teman lelaki. Sama ada baik atau buruk, cuba terima pasangan anda sebebas mungkin. Mungkin ini jalan terbaik dari Allah.

Masalah persahabatan yang sering berlaku perselisihan faham? Kalau kita nak digelar kawan baik, kita kena faham ciri-ciri kawan kita. Elakkan bergaduh kerana ia tidak akan menjadikan kita lebih berkuasa. Hidup adalah pilihan jika kita sedar baik atau buruk apa jua sahabat kita, kita mesti setia berada disampingnya sama ada suka atau duka.

Masalah alam sekitar yang tidak mesra? Semuanya telah ditentukan oleh Yang Maha Esa. Kita mesti boleh menjadi orang yang peramah dan bergaul supaya persekitaran tempat kita hidup dapat merasa mesra dan mesra. 

Untuk itu, menjadi seorang yang sering berhubungan akan menjadikan kita lebih terkenal. Sebarkan senyuman kepada semua orang di sekeliling kita supaya kita boleh dianggap sebagai orang yang mesra. 

Hidup adalah pilihan untuk kita jalani dengan sebaik mungkin. Sama ada berkata YA, TIDAK, atau dengan cara muhasabah diri, semuanya mesti dilakukan dengan konsisten. Jangan sesekali mengeluh dan terus bersabar. Orang yang bersabar akan mendapat hasil yang memuaskan akhirnya. Semoga bermanfaat!

Catat Ulasan for " Kehidupan adalah Pilihan untuk Dijalani"