Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

10 Cara Bersyukur Dalam Kehidupan

10 Cara Bersyukur Dalam Kehidupan

Pada masa persaingan sengit, kami sentiasa mendambakan kejayaan, dan kami mahukan lebih banyak lagi. Keinginan untuk memilih lebih banyak lagi membawa kita jauh dari diri kita sendiri, dan kita lupa untuk menghargai perkara yang kita ada dalam hidup kita. 

Kami mula mengambil mudah perkara dan orang yang sentiasa ada bersama kami. Ini mungkin melemahkan atau kadang-kadang memburukkan hubungan, dan yang paling penting, ia boleh mengubah anda menjadi individu yang tidak bersyukur. Dan itulah sebabnya belajar bagaimana untuk bersyukur adalah penting untuk kesedaran diri.

Ini akhirnya akan memperkasakan dan mengukuhkan ikatan hubungan anda yang memainkan peranan penting dalam kebangkitan emosi dan rohani yang merupakan sumber sebenar tenaga yang membina, positif dan produktif dalam kehidupan kita.

Semasa bercakap tentang kepentingan bersyukur, John Wooden, seorang pemain bola keranjang Amerika pernah berkata:

"Bakat adalah anugerah Tuhan. Jadilah rendah hati. Kemasyhuran adalah pemberian manusia. Bersyukur. Congkak adalah diri sendiri. Berhati-hati."

Dalam artikel ini, kita akan mendalami konsep bersyukur dan peranannya dalam kehidupan kita. Kami juga akan mengetahui cara yang berbeza untuk anda bersyukur, jadi mari kita mulakan-

Pengenalan kepada Konsep Bersyukur 

Bersyukur tidak bermakna berpura-pura dan meyakinkan anda bahawa semuanya akan baik-baik saja. Sebaliknya, ia adalah tentang bersyukur atas apa sahaja yang anda ada dalam hidup anda.

Ia boleh menjadi apa-apa berkat, pencapaian, mana-mana orang, kekecewaan atau kegagalan. Tiada yang terhad untuk berasa gembira; apa-apa perkara kecil boleh membuat anda berasa bersyukur.

Mulakan hari anda dengan bersyukur kepada Tuhan kerana mengizinkan anda bangun.

Itulah perubahan pertama yang boleh anda bawa dalam hidup anda. Tidak ada yang lebih berhak daripada Allah kerana Dialah yang mencipta dan melimpahkan banyak nikmat kepada anda. 

Alam semula jadi dan manusia, semua orang harus diulang, dan anda harus berterima kasih kepada semua orang untuk apa sahaja yang telah mereka lakukan untuk anda.

Syukur bukan sekadar simbol terima kasih, tetapi ia adalah cara hidup.

Ia membuatkan anda sedar bahawa tidak semua di sekeliling anda adalah mengerikan. Ia membolehkan anda melihat dunia secara positif, dan ia mengubah perspektif anda. Ia juga membantu anda dalam membuat hati anda lembut dan menggembirakan orang lain dengan mengakui mereka.

Itulah sebabnya mari kita lihat beberapa perkara kritikal yang boleh anda syukuri dalam kehidupan seharian anda.

Perkara yang anda patut Bersyukur dalam Kehidupan Harian anda:

 • Keluarga
 • Rakan
 • Ibu Bapa
 • Deria penglihatan, pendengaran, sentuhan, bau, rasa
 • Bercakap keupayaan
 • Jantung, paru-paru, tangan, sistem imun, organ badan lain
 • Kuasa berfikir
 • Kesihatan yang baik
 • Guru
 • Sekolah
 • Kegembiraan
 • Kesedihan
 • Ketakutan
 • Kecewa
 • Matahari
 • Terbenam Matahari
 • Terbit Matahari
 • Bulan dan Bintang
 • Teknologi
 • Internet
 • Pengangkutan
 • Hiburan Sederhana
 • Masa
 • Pekerjaan anda
 • Ketawa
 • Buku
 • Rumah
 • Jodoh Jiwa
 • Orang Asing
 • Suka
 • Sakit hati
 • Cabaran Hidup
 • Anda jiwa dan lainnya

Di sini, anda pasti perasaan bahawa kita telah memasukkan perkara baik dan buruk yang mungkin berlaku dalam hidup kita untuk bersyukur. 

Adalah penting untuk mempunyai sikap ini dalam hidup anda kerana setiap kejadian dalam hidup kita memberi kita beberapa pengajaran penting dan pengalaman mengubah hidup yang akhirnya membantu dalam membentuk pertumbuhan masa depan kita.

Sekarang, anda mesti memikirkan cara-cara di mana anda boleh menjadi jiwa yang bahagia yang bersedia untuk bersyukur, jadi mari kita lihat juga.

10 Cara Bersyukur Dalam Kehidupan

10 Cara Bersyukur Dalam Kehidupan

Di sini kami telah menyebut beberapa cara untuk memastikan anda mula bersyukur. Anda boleh mengikuti mereka.

1. Mula berterima kasih kepada orang lain 

Kadang-kadang orang terlalu malu untuk menunjukkan rasa terima kasih, dan mereka tidak tahu bagaimana untuk mengenali. Tetapi seseorang itu perlu menghargai orang lain dan berterima kasih kepada mereka.

Anda boleh menjadi salah seorang daripada mereka yang telah melakukan sesuatu untuk orang lain dan tidak mendapat pengiktirafan sebagai balasan. Rasanya anda tidak dihargai atas usaha anda dan anda mula mengabaikan orang lain selepas diabaikan.

Juga, anda boleh menjadi seseorang yang tidak pernah berterima kasih kepada sesiapa. Itu bukan cara ia berfungsi; anda perlu bersyukur dan berterima kasih kepada orang lain.

Itulah etika, dan orang harus mula memikirkan orang lain walaupun dengan isyarat kecil. Orang ramai berasa disayangi apabila kerja atau usaha mereka dihargai.

2. Terima cabaran anda dan belajar daripadanya 

Seseorang individu harus memberi tumpuan kepada pembelajaran daripada cabaran atau kegagalan mereka dan bukannya bimbang tentangnya. Apabila seseorang terperangkap dalam situasi di mana dia akan kalah, dia tidak sepatutnya bersedih.

Sebaliknya, orang itu harus bersyukur kepada Tuhan kerana ia berlaku kepada anda, dan ia menjadikan anda lebih kuat. Orang sering menganggap ini sebagai perkara negatif dan bukannya cuba mengubah perspektif anda.

Jangan risau tentang kegagalan dan cabaran anda.

Bersyukurlah atas kekecewaan yang membuatkan anda sedar apa yang paling penting. Bersyukurlah atas air mata yang telah tumpah dari mata anda yang membantu anda meluahkan perasaan terdalam anda.

Cuba cari kebahagiaan dan pengajaran dari kekecewaan dan cabaran.

3. Bersyukurlah kepada Allah atas nikmat yang Allah ciptakan alam ini untukmu, dan ia tidak kurang dari nikmat

Bersyukurlah kepadanya untuk matahari; ia adalah pemandangan yang indah, bulan, dan bintang yang berkelipan. Semuanya indah, pelangi, salji, hujan, ibu bumi. Tumbuhan dan haiwan, manusia di sekeliling anda adalah nikmat yang Allah kurniakan kepada anda untuk menikmati keindahan alam ini.

Setiap orang dan kebanyakannya Yang Maha Kuasa berhak untuk dipuji dan diakui untuk semua perkara hebat yang anda miliki dalam hidup anda.

Untuk lima deria, untuk sistem saraf dan pencernaan kita, seluruh badan kita dibuat dengan kehalusan sedemikian. Segala-galanya kerana Allah, dan semua orang harus bersyukur kepadanya. Menyedari ini dan berasa gembira kerana anda diberkati dengan begitu banyak.

4. Sebut dengan kuat tiga perkara bersyukur, setiap hari

Setiap kali anda mempunyai masa lapang, dan anda sendirian di dalam bilik anda, ucapkan dengan kuat.

Apabila anda membaca di rumah selepas hari yang sibuk, berehat dan apabila anda rasa anda telah selesai dengan hari itu, ingat segala-galanya. 

Ia akan membuat anda sedar bahawa anda diberkati dengan begitu banyak. Ingatlah setiap saat pada hari itu dan pilih mana-mana tiga yang membuat anda paling gembira.

Terapi ini penting untuk menyedarkan anda tentang apa yang bertanggungjawab untuk kebahagiaan anda.

Anda akan menyedari bahawa perkara kecil tertentu membuat perbezaan. Anda perlu sedar tentang perkara yang membuat anda sedih dan gembira. Jelaskan dan ingatkan diri anda tentang detik-detik gembira ini dalam kehidupan seharian anda.

5. Mula menyimpan Jurnal kesyukuran 

Beri perhatian kepada emosi anda dan mula mengekalkan jurnal. Dalam jurnal itu, anda harus mula menulis perkara yang menggembirakan anda; ia boleh menjadi apa-apa jenis seni atau apa sahaja yang anda suka.

Tidak mengecilkan setiap perkara kecil yang paling penting untuk anda. Menulis adalah penting untuk menyegarkan anda dan menjadikannya berasa baik tentang dirinya sendiri.

Dalam jurnal anda, anda boleh mula menyebut perkara paling menyenangkan yang berlaku kepada anda pada hari itu. Ia boleh jadi tentang hujan ribut atau bila-bila masa di kedai kopi; ia boleh menjadi apa sahaja yang membuat anda lebih ceria.

Kesedaran ini akan membuka mata anda, dan anda akan mula bersyukur untuk setiap perkara kecil dalam hidup anda.

6. Ubah perspektif anda 

Jika anda tidak boleh mengubah apa-apa, ubah diri anda dan perspektif anda.

Cara anda melihat kehidupan, atau apa-apa perkara lain membuat banyak perbezaan dalam hidup anda. Anda tidak perlu berasa kecewa sepanjang masa; cuba letakkan diri anda di tempat orang lain.

Fikirkan seseorang yang telah melalui kemalangan tetapi berdiri tegak dan berjuang. Ia akan mengubah cara berfikir anda.

Ingat tentang rakan anda yang telah menjalani pembedahan atau seseorang yang kehilangan orang tersayangnya. Jangan hadkan pemikiran anda dalam diri anda; cuba lihat dari mata lain yang telah banyak bergelut.

Ia akan membuatkan anda berfikir betapa bertuahnya anda untuk tidak menyaksikan sebarang musibah dalam hidup anda. Ia akan memberi inspirasi kepada anda untuk menjadi orang yang lebih baik setiap hari.

7. Berterima kasih kepada keluarga dan rakan-rakan anda 

Orang yang mengucapkan terima kasih kepada satu sama lain adalah orang yang menghormati ikatan indah mereka. Ia boleh menjadi ahli keluarga anda, rakan atau pasangan/pasangan anda; semua orang layak terima kasih dan kasih sayang anda.

Apabila anda berdua terikat melalui ikatan kasih sayang dan sokongan, anda akan menghargainya selama-lamanya. Pandanglah mereka dan tunjukkan penghargaan.

Setiap orang dalam hidup anda adalah rahmat walaupun ada yang boleh dianggap sebagai pengajaran juga.

Bersyukurlah kepada Tuhan dan orang-orang yang telah datang ke dalam hidup anda sebagai rahmat.

Takdir kami menentukan sesiapa sahaja yang akan menjadi sebahagian daripadanya, jadi terima kasih kepada semua orang kerana menjadi sebahagian dan memudahkan anda untuk terus hidup.

8. Terima kasih kepada diri sendiri 

Kami telah banyak bercakap tentang memuji Tuhan, alam semula jadi dan persekitaran tetapi ucapan terima kasih yang eksklusif juga diperlukan untuk anda.

Mana-mana individu yang gembira dengan apa sahaja yang mereka ada dan sentiasa mengemas sendiri untuk apa sahaja yang telah mereka capai adalah fenomenal.

Tidak semua orang akan menghargai anda, tetapi anda masih boleh berada di sana untuk diri anda sendiri. Jadilah yang itu.

Tiada kecuali anda sahaja yang akan mencapai perkara yang anda cita-citakan. Oleh itu, anda memerlukan banyak motivasi dan galakan. Walaupun anda tidak mempunyai penonton untuk menghargai anda, anda berada di sana.

Berada di sana untuk memahami diri sendiri dan berterima kasih kepada diri sendiri untuk apa sahaja yang telah anda capai dalam hidup.

9. Hargai saat-saat gembira 

Saat-saat gembira adalah untuk menjadikan hidup anda menyenangkan, dan anda harus menghargai saat-saat itu.

Kadangkala adalah baik untuk meraikan setiap saat yang membuat anda lebih ceria; ia boleh melalui memberi diri anda perkara materialistik atau beberapa cinta diri. Anda juga boleh berkongsi detik itu dengan orang lain. Selalunya orang suka berkongsi kebahagiaan mereka dengan orang lain dan menghargai detik-detik itu.

Kadang-kadang orang memerlukan ruang peribadi, dan mereka percaya untuk merahsiakan detik gembira. Sama ada apa-apa; anda harus meraikan hari bahagia anda, sama ada bersendirian atau bersama seseorang. 

Anda berhak dihargai oleh diri anda sendiri, dan anda harus terus menghargai detik-detik yang membuatkan anda berasa diberkati.

10. Beri perhatian kepada emosi anda 

Emosi memainkan peranan penting dalam menentukan perkara yang membuat anda gembira atau sedih, dan itu kerana anda tidak dapat mengawalnya. Perasaan datang dari dalam, dan itu berkaitan dengan otak anda.

Oleh itu, bukan mudah untuk anda sentiasa mengawal ekspresi anda yang seterusnya. Anda boleh menguruskan emosi anda tetapi tidak boleh mengawalnya dengan cepat.

Ingatkan diri anda tentang fikiran yang menggembirakan anda atau apa sahaja yang membuat anda menangis. Simpan rekod prestasi peringatan itu dan pastikan anda menumpukan pada yang positif dan bukannya perkara lain. Hidup ini baik dan begitu juga dengan anda, pastikan diri anda bahagia.

Kesimpulan

Sentiasa ingat bahawa menghargai orang lain dan diri sendiri, kedua-duanya adalah penting.

Individu harus sentiasa berusaha untuk berterima kasih kepada orang lain atas usaha mereka. Ia boleh sekadar ucapan terima kasih atau cara lain untuk menunjukkan rasa terima kasih, tapi anda harus menjadikannya sebagai kebiasaan.

Mula memberi perhatian kepada orang lain; anda akan mula menghargai mereka untuk setiap isyarat kecil.

Malah kebanyakan masa sukar dalam hidup anda memerlukan penghargaan. Itu kerana anda memerlukan kedamaian dalam hidup anda dan bukannya kebimbangan.

Jadi cuba kekalkan ketenangan di sekeliling anda dengan berfikir secara positif tentang segala-galanya.

Menunjukkan rasa terima kasih kepada orang lain adalah cara hidup, dan semua orang harus mula mengalaminya.

Catat Ulasan for " 10 Cara Bersyukur Dalam Kehidupan"