Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rahasia dan Cara Menjadi Berjaya

Rahasia dan Cara Menjadi Berjaya

Setiap orang pasti ingin mendapat kejayaan dalam menjalani kehidupannya. Namun ternyata hanya segelintir sahaja yang dapat merasai jika kehidupan mereka dipenuhi dengan kejayaan. 

Sedangkan kejayaan sebenarnya adalah hak semua orang tanpa terkecuali. Satu-satunya perkara yang sering menjadi masalah ialah kebanyakkannya tidak tahu bagaimana untuk berjaya. Jadi intinya adalah untuk mengetahui rahsia kejayaan. 

Keberanian dan Disiplin Orang yang berjaya sentiasa mempunyai keberanian untuk melakukan dan mencipta inisiatif mereka sendiri. Mereka mampu menghasilkan idea baharu yang tidak pernah dilakukan oleh orang lain. 

Contohnya, ahli perniagaan terkenal Amerika Donald Trump. Semua usahawan dari seluruh dunia mengenali beliau. Beliau mempunyai sebuah syarikat besar yang terlibat dalam hartanah dan mendapat julukan sebagai raja harta.

Tetapi selain itu, Donald Trump juga berani mengambil inisiatif untuk mempraktikkan ideanya sendiri, yang tidak mempunyai kaitan langsung dengan harta benda. Semua orang tahu pertandingan Miss Universe yang diadakan setiap tahun di negara lain. Peristiwa ini adalah hasil ciptaan dan inisiatif lelaki itu.

Bukan itu sahaja, Donald juga sering menulis buku dan semua buku yang diterbitkannya sentiasa mendapat permintaan dan menjadi laris. Isi kandungan buku itu lazimnya menjadi rahsia di sebalik kejayaannya mencapai matlamat dan impian serta harapannya. 

Dalam setiap bukunya, Donald selalu mengatakan bahawa jika anda ingin tahu bagaimana untuk berjaya, rahsia utama adalah mempunyai keberanian untuk mengeluarkan idea dan kemudian melakukannya.

Supaya idea ini dapat dilaksanakan dengan baik, ada perkara lain yang perlu diketahui iaitu disiplin dan sentiasa menepati masa. Jika ada orang yang sentiasa boleh menepati janji mengikut masa yang dipersetujui, ini petanda seseorang itu mampu menguruskan dirinya dengan baik mengikut masa yang ada pada satu hari iaitu 24 jam.

Jadi boleh dikatakan bahawa disiplin dan menepati masa adalah salah satu cara terbaik untuk mencapai kejayaan. Terutamanya kejayaan dalam kerja atau perniagaan dan berkomunikasi dengan orang lain. Kerana orang yang bertemu akan memberi rasa hormat dan kepercayaan untuk menjalinkan hubungan kerjasama yang baik.

Jangan memandang rendah masa ketika melakukan tugas dan kerja. Begitu juga dengan bertemu orang lain. Pekerjaan yang terbengkalai atau tidak dapat disiapkan mengikut jadual yang ditetapkan akan menyebabkan peluang yang lebih besar hilang.

Suka Memberi, Melayan, dan Bersikap Terbuka

Formula atau cara seterusnya untuk berjaya ialah suka memberi dan berkhidmat. Orang yang berjaya sering digunakan sebagai pemimpin. Tetapi walaupun mempunyai kedudukan yang lebih tinggi dia tidak akan bertindak seperti seorang yang zalim. 

Dia tetap meletakkan dirinya sebagai hamba kepada orang lain, terutama mereka yang menjadi orang bawahannya. Apa sahaja yang mereka perlukan, pemimpin akan cuba memenuhinya.

Jika anda mempunyai sesuatu yang bernilai, anda tidak akan teragak-agak untuk berkongsi dengan mereka yang memerlukan. Hadiah ini disertakan dengan niat yang ikhlas dan ikhlas. Kebaikan dalam berkhidmat dan memberi akan terus dilakukan tanpa perlu tahu siapa yang akan menerima bantuan atau layanan daripadanya. Dia tidak mahu mengehadkan dirinya untuk melakukan kehendak baiknya.

Pemimpin atau orang seperti ini berpendapat bahawa memberi dan berkhidmat adalah satu cara untuk menunjukkan rasa solidariti yang tinggi. Kerana dengan solidariti dan kerjasama yang baik, kejayaan akan dicapai bersama juga. Dengan itu orang lain boleh lebih yakin untuk berhubung dengannya.

Apabila anda bertemu seseorang buat kali pertama, anda biasanya tahu segala-galanya yang mempunyai hubungan dengan orang itu. Kami lebih suka bertanya soalan. Tetapi sebaliknya, mereka tidak pernah mahu bercakap tentang diri mereka dan sentiasa berahsia. 

Ini boleh berlaku kerana mereka berasa takut dan curiga terhadap orang yang mereka temui. Jadi intinya adalah mempunyai pemikiran buruk tentang orang itu.

Orang yang berjaya tidak pernah melakukannya. Dia sentiasa yakin untuk mendedahkan identiti peribadinya secara terbuka. Perbuatan seperti ini adalah petanda seseorang itu berasa selesa dengan keadaan yang mereka ada. Dia rasa tidak perlu menutup dirinya dengan orang lain kerana sebenarnya tiada apa yang perlu dirahsiakan.

Orang yang sentiasa terbuka dan jujur ​​boleh dikatakan seorang yang boleh dipercayai. Sudah tentu orang yang menaruh kepercayaan tidak akan teragak-agak untuk memberikan tugas atau tawaran dan bentuk kerjasama yang lain. 

Kerana dia percaya orang itu boleh dijadikan pasangan atau rakan kerja yang baik. Berbeza dengan orang yang tidak mahu berterus terang, dia akan sukar mendapat kepercayaan orang lain. sehingga kejayaan yang ingin dicapai hanyalah angan-angan.

Suka Belajar dan Tidak Pernah Merungut

Seronok belajar tentang perkara baru yang tidak pernah diketahui sebelum ini adalah cara untuk berjaya yang mudah dilakukan tetapi jarang sesiapa tahu. Sebagai contoh, Bill Gates adalah antara orang terkaya di dunia. Beliau merupakan pengasas dan pemilik Microsoft yang digunakan oleh hampir 2/3 pengguna komputer di seluruh dunia.

Dengan dana yang dia ada maka dia mengasaskan institusi pendidikan seperti universiti. Tetapi selepas sekolah menengah itu ditubuhkan sama ada nanti Bill Gates akan menjadi pensyarah atau pendidik, jawapannya adalah tidak. Bill Gates kekal sebagai usahawan. Tetapi dia suka belajar dan kemudian memohon secara langsung.

Di sinilah dunia perniagaan yang telah lama diduduki akan terus berkembang dan menjadi lebih besar. Bagi orang yang berjaya seperti Bill Gates, perniagaan adalah tempat yang selesa untuk bermain permainan kerana ia mempunyai ruang yang tidak terhad. Jadi suka belajar serta mencari ilmu baru adalah sikap utama yang sering ditunjukkan oleh orang yang berjaya. 

Orang yang berjaya dan berjaya dalam hidupnya juga jarang sekali malah tidak pernah mengeluh terutama kepada orang lain. Watak bernama Lance Armstrong pernah mengatakan bahawa dalam dunia ini hanya ada dua jenis hari iaitu hari yang baik dan hari yang luar biasa baik.

Yang dimaksudkan dengan hari yang baik ialah apabila seseorang itu tidak pernah merungut walaupun ketika itu dia sedang mengalami kegagalan atau menghadapi masalah yang besar. Kerana kegagalan sebenarnya boleh dijadikan sebagai alat pembelajaran untuk mengatasi masalah. Supaya kesilapan yang telah berlaku tidak akan berulang di masa hadapan.

Kemudian jika anda berjaya mengatasi kegagalan dan masalah, maka ia adalah hari yang sangat luar biasa baik. Kerana dari sini ia dapat menunjukkan dan membuktikan sebagai seorang yang kuat dan tabah menghadapi pelbagai jenis dugaan. Orang yang berjaya tidak pernah cuba mengelakkan diri daripada masalah sebaliknya akan menghadapi masalah dan menyelesaikannya sepenuhnya.

Itulah sekilas bagaimana untuk berjaya yang boleh diaplikasikan dalam kehidupan seharian. Dari sini dapat dilihat bahawa kejayaan tidak boleh dicapai dengan mudah, seperti seseorang yang sedang bertukar tangan. Namun dengan usaha yang gigih dan tidak mudah berputus asa serta sanggup belajar bersungguh-sungguh, maka walau apa pun yang berlaku, kejayaan tetap berada di tapak tangan.

Kejayaan sebenarnya adalah hak setiap orang. Tetapi malangnya ramai yang tidak tahu bagaimana hendak berjaya atau berjaya dalam hidup. Malah, jika anda tahu jalan yang mesti dilalui, kejayaan sebenarnya boleh dicapai oleh sesiapa sahaja. 

Namun, perlu disedari bahawa untuk menjadi seorang yang berjaya, seseorang itu perlu bersedia melakukan beberapa perkara dan perlu disertai dengan usaha yang gigih dan tidak mudah berputus asa.

Catat Ulasan for "Rahasia dan Cara Menjadi Berjaya"