Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

10 Cara Praktikal Mengurus Kebimbangan

10 Cara Praktikal Mengurus Kebimbangan

Mengalami gangguan keresahan boleh memudaratkan kesihatan anda. Dan itulah sebabnya anda mesti mengetahui pencetus yang menyebabkan tekanan dalam hidup anda. 

Ini akan menjadi langkah pertama anda untuk menguruskan kebimbangan dengan mengawal keadaan anda, tindak balas yang dicetuskan dan dipengaruhi.

"Setiap kali anda tergoda untuk bertindak balas dengan cara lama yang sama, tanya sama ada anda mahu menjadi tawanan masa lalu atau perintis masa depan."

Kata Deepak Chopra, seorang pengarang India-Amerika, dan peguam bela perubatan alternatif semasa bercakap tentang kepentingan tindak balas kita dalam situasi berbeza dalam menguruskan kebimbangan.

Jadi, mengurus kebimbangan adalah penting untuk kehidupan sihat anda, dan dalam artikel ini, anda akan mempelajari beberapa cara terbaik yang boleh menyelesaikan isu kebimbangan anda. 

Tetapi untuk melakukan ini dengan berkesan, anda perlu memahami terlebih dahulu apakah kebimbangan itu menyeluruh-

Apakah Kebimbangan?

Kebimbangan adalah sebahagian daripada kehidupan kita. Setiap hari apabila pelbagai masalah menyelubungi kita, tidak mudah untuk mengabaikan situasi yang tertekan.

Tetapi sebaliknya, anda perlu menguruskan kebimbangan ini. Kesihatan mental anda sama pentingnya dengan kesihatan fizikal dan penampilan anda. Oleh itu, sebarang tekanan boleh membawa kepada masalah dalam kesejahteraan mental anda.

Perasaan tidak senang, bimbang dan gementar yang berterusan melanda anda adalah kebimbangan.

Apabila anda mengalami kegelisahan ini, anda boleh membuat kesimpulan bahawa anda sedang mengalami serangan kecemasan. Ini hanya boleh dikawal jika anda cuba mengekalkan gaya hidup sihat dan mengawal emosi anda. 

Cuba untuk mengimbangi kehidupan anda daripada bimbang tentang perkara yang tidak berguna.

Apakah Tanda-Tanda Serangan Kebimbangan?

Tanda dan simptom serangan kebimbangan tidak dapat dilihat dengan mudah. Seseorang boleh bergelut dengan kemurungan tetapi anda tidak dapat mengetahuinya kerana mereka tidak menunjukkannya. 

Beberapa simptom biasa boleh membantu anda dalam mengenali jika anda atau orang lain di sekeliling anda bergelut dengan kebimbangan.

  • Kelemahan atau keletihan yang berterusan
  • Hipertensi dan BP tinggi
  • Degupan jantung yang cepat
  • Keresahan dan Gugup
  • Rasa terlepas
  • Kesukaran untuk menumpukan perhatian atau memberi tumpuan
  • Berpeluh
  • Masalah Gastrointestinal
  • Perasaan panik, bahaya atau ketakutan

10 Cara Mengurus Kebimbangan 

10 Cara Praktikal Mengurus Kebimbangan

1. Bersikap baik terhadap diri sendiri dan menguruskan kebimbangan

Terdapat boleh ramai orang membantu anda, tetapi jika anda tidak bersedia untuk membantu diri sendiri, anda tidak dapat mengatasi kebimbangan. 

Teruskan mengingatkan diri anda bahawa anda tidak akan berputus asa, anda boleh gagal, tetapi itu bukan penamat. Anda lebih daripada apa yang orang lain fikirkan tentang anda, anda lebih mengenali diri anda sendiri.

Cuba kekal dalam persekitaran yang positif. Apa-apa sahaja boleh memberi anda kebimbangan dalam akademik, kerja, tekanan rakan sebaya atau sebarang tekanan berterusan.

Anda tidak boleh lari daripada itu, tetapi anda sentiasa boleh mencari jalan untuk mengabaikannya jika anda mahu. Oleh itu, bersikap baik kepada diri sendiri adalah pilihan terbaik untuk membaiki jiwa anda dan mengawal kebimbangan anda.

2. Pernafasan perlahan adalah penting untuk menguruskan kebimbangan

Amalkan ini dengan kerap kerana ia adalah satu-satunya cara untuk merehatkan fikiran anda dan mengalihkannya daripada sebarang tekanan. 

Apabila anda mengalami serangan panik dan tidak dapat mengawal keadaan, anda boleh mula bernafas dengan perlahan. Apabila anda tertekan, anda mula bernafas lebih cepat, jadi pernafasan perlahan dengan sengaja boleh membantu.

Kebimbangan boleh memberi anda tekanan darah tinggi dan punca utama jika ia adalah pernafasan yang cepat. Ia meningkatkan tekanan darah dan memberikan anda hipertensi. 

Oleh itu, pada masa berputus asa ini, pernafasan perlahan boleh membantu anda mendapatkan semula ketenangan. Apa yang anda perlu lakukan ialah mengira tiga kali semasa anda menarik nafas dan tiga kali apabila anda menarik nafas.

3. Meditasi dan Senaman untuk menguruskan kebimbangan

Bersenam setiap hari atau sekurang-kurangnya cuba bermeditasi setiap pagi. Fikiran dan otot anda memerlukan kelonggaran, dan tiada apa yang lebih baik daripada bersenam untuk memastikan fikiran anda bebas daripada kebimbangan.

Cari tempat yang tenang dan mulakan meditasi. Ia membantu anda dalam merehatkan badan anda dari kepala hingga kaki. Sama seperti teknik pernafasan, amalkan berehat selama 3 saat dan lepaskan dengan cepat.

Bersenam membantu anda dalam mengekalkan kesihatan dan boleh membantu anda dalam meningkatkan mood anda. 

Setiap hari apabila anda mengambil sedikit masa dan terus bersenam, ia akan membantu anda mengekalkan berat badan dan merehatkan otot anda. Akhirnya, dalam mendapatkan tenaga dan mengekalkan kesihatan yang baik.

4. Rancang diet yang sihat untuk menguruskan kebimbangan

Makanan memainkan peranan penting dalam mengawal berat badan dan tekanan anda.

Ini kerana orang yang bertubuh besar mempunyai risiko tinggi untuk mendapat tekanan darah tinggi, masalah kolesterol, penyakit jantung dan diabetes. 

Oleh kerana mereka tidak mengikuti diet yang sihat, berat badan mereka terus meningkat. Ini membawa kepada isu menangani kebimbangan dan tekanan, akhirnya mengubatkannya.

Teh hijau, salad, sayur-sayuran dan buah-buahan adalah sumber nutrien yang sangat baik dan mengelakkan Kafein. Kekalkan carta dan cuba berpegang padanya kerana ia penting untuk kesihatan dan kesejahteraan anda.

Coklat hitam boleh membantu anda dalam mengurangkan tekanan, dan anda akan menyedari bahawa anda memperoleh semula ketenangan yang hilang itu. 

Jadi, jika anda seorang yang mengalami kebimbangan, pilih kertas dan pen dan mula menulis rancangan diet.

5. Gunakan aromaterapi untuk menguruskan kebimbangan seperti profesional

Apabila minda anda penuh dengan tekanan, otak anda mengalami kesakitan yang tidak berkesudahan.

Terapi yang boleh membantu anda tanpa berusaha adalah dengan menggunakan aromaterapi. Lavender, serai, bunga ros dan beberapa perisa tersedia yang boleh membuatkan fikiran anda tenang.

Kadangkala fobia dan kesan sampingan boleh menyebabkan kebimbangan. Selain daripada senaman pernafasan, anda boleh pergi untuk aromaterapi. Ia boleh membantu anda dalam menghadapi kemurungan.

Apa yang anda perlu lakukan ialah menyalakan lilin aroma kegemaran anda dan rasai keseronokan. Perkara-perkara kecil ini berguna dalam membantu anda mengatasi kebimbangan.

6. Berhenti menekankan masa lalu anda untuk menguruskan kebimbangan

Daripada menikmati masa kini, sesetengah orang mempunyai tabiat menekankan perkara yang telah berlalu.

Atau mungkin mereka terlalu mengambil berat tentang masa depan. Ini hanya akan memberi anda serangan kebimbangan dan tiada yang lain. Sebaliknya, cuba kekal pada masa sekarang dan fikirkan cara anda boleh memperbaikinya.

Belajar dari masa lalu anda; ia boleh menjadi kegagalan atau pencapaian, jangan lupa. Manusia penuh dengan emosi dan menekankan kita sebagai sebahagian daripada kehidupan seharian mereka.

Mereka tidak boleh lari daripadanya kerana setiap kali mereka dikelilingi oleh keresahan. Tetapi ia boleh dikawal, hanya jika individu itu bersedia untuk mengambil inisiatif memfokuskan pada masa kini.

7. Kenali apa yang mengganggu anda untuk menguruskan kebimbangan

Cuba simpan diari, apa-apa yang menggembirakan anda tuliskannya, apa-apa yang membimbangkan anda catatkan. Ia memainkan peranan penting dalam menangani tekanan.

Ini akan membantu anda berada dekat dengan perkara yang membuatkan anda bersemangat dan optimis. Sementara itu, ia adalah cara terbaik untuk mengetahui perkara yang mengganggu anda.

Pengurusan kebimbangan anda bukanlah mudah, tetapi anda perlu memahami bahawa anda hanya boleh mengawal kebimbangan anda. 

Tiada orang lain yang dapat memahami apa yang ada dalam fikiran anda atau apa yang menekan anda. Oleh itu, cuba simpan diari dan tulis tentang masalah anda.

Orang mengatakan bahawa diari adalah musuh kemurungan kerana walaupun anda tidak mempunyai sesiapa, anda mempunyai log anda.

8. Belajar daripada orang lain juga akan menguruskan kebimbangan 

Orang dalam hidup kita datang sebagai rahmat atau sebagai pengajaran, cuba belajar daripada mereka.

Mereka yang pernah bersama anda dalam kesusahan dan kesusahan anda memuja mereka dan berpegang kepada mereka. 

Selalunya, sesetengah orang datang ke dalam hidup anda dan memberi pengajaran kepada anda, jangan tekankan mereka sebaliknya simpulkan apa yang menyebabkan mereka berbuat demikian. Semangat ini akan membantu anda dalam mengurangkan tekanan.

Juga, mungkin ada orang yang pernah melalui situasi yang sama, bercakap dengan mereka. Tidak semua orang adalah musuh anda; ada yang boleh membantu anda dalam menghadapi masalah anda.

Jika anda mengenali seseorang yang pernah menjadi saksi serangan kecemasan itu, berhubung dengan mereka. Minta penyelesaiannya dan patuhi mereka.

9. Rancang masa bimbang anda untuk menguruskan kebimbangan

Salah satu cara paling penting untuk menguruskan kebimbangan ialah merancang bagaimana anda akan menanganinya. Kebimbangan tidak dapat dibuang sepenuhnya dari fikiran anda, jadi cuba untuk mengimbanginya.

Sekali lagi anda memerlukan diari dan mengekalkan jadual di mana anda akan menulis masalah anda dan mengabaikan mereka. 

Kemudian pada waktu petang apabila anda kembali dari kerja anda, buka diari anda, baca masalah anda dan fikirkan selama 10 minit. Bukan untuk bimbang tentang mereka tetapi untuk memikirkan cara menguruskan mereka.

Ini akan membantu anda dalam mengelakkan tekanan yang anda boleh. Cuba sibukkan diri anda dan pada masa lapang lalui masalah ini.

Fikirkan penyelesaian atau di mana silapnya dan bukannya bimbang tentangnya sepanjang masa. Perancangan strategik ini akan membantu anda menjadi lebih berdisiplin dan mengurangkan kebimbangan.

10. Bercakap dengan seseorang 

Bercakap dengan keluarga atau rakan anda yang anda percayai.

Kebimbangan boleh berbahaya dan menyebabkan kemurungan; jadi adalah penting untuk mendapatkan bantuan daripada orang terdekat anda. 

Walaupun anda tidak dapat mencari seseorang yang boleh membantu anda, pergi dalam talian untuk mendapatkan bantuan. Beberapa laman web sedia membantu anda dalam setiap keadaan.

Anda boleh bercakap tanpa nama dengan orang yang akan mendengar semua masalah anda tanpa menilai anda. Bercakap dengan doktor atau ahli terapi jika anda memerlukan sebarang bantuan.

Anda hanya boleh membantu diri sendiri, dan langkah awal untuk membantu diri anda sedang mencari penyelesaian. Jika anda rasa tiada apa-apa yang berkesan, lawati mana-mana ahli terapi, mereka pasti akan membantu anda.

Pemikiran Akhir tentang Mengurus Kebimbangan

Pergolakan dalaman secara konsisten melanda fikiran anda dan terus mengingatkan anda tentang sebarang situasi yang tidak menyenangkan iaitu kebimbangan.

Ia meningkatkan kadar denyutan jantung anda, ketakutan, kegelisahan dan tekanan pada fikiran anda. Terdapat banyak tanda dan gejala untuk memberitahu anda tentang masalah anda, tetapi anda sentiasa boleh mengawalnya.

Kekalkan gaya hidup sihat, jadual dan diet untuk menjauhkan diri daripada kebimbangan ini.

Menggabungkan kecerdasan emosi dalam tingkah laku anda juga akan memainkan peranan penting untuk menguruskan kebimbangan untuk anda.

Catat Ulasan for " 10 Cara Praktikal Mengurus Kebimbangan "