Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

8 Tanda Anda Menentang Perubahan

8 Tanda Anda Menentang Perubahan

Peringkat rintangan dalam pengurusan perubahan adalah penting bagi mana-mana syarikat. Walau bagaimanapun, mana-mana pengurus yang berkenaan harus sedar tentang penunjuk rintangan perubahan, yang termasuk penurunan produktiviti, semangat dan kecekapan. Cari simptom rintangan perubahan berikut untuk melihat sama ada perubahan telah diterima atau jika terdapat rintangan dalam organisasi anda:

8 Petunjuk Rintangan Perubahan

1. Pengelakan tugas baharu

Pekerja, sebahagian besarnya, mengalu-alukan tanggungjawab yang lebih besar. Ini benar terutamanya jika tugasan membolehkan mereka mengambil tugas baharu, menemui prospek baharu dan mencapai matlamat baharu. Mereka juga boleh meningkatkan pendapatan dan promosi mereka hasil daripada prospek baru ini.

Pekerja anda menolak tugasan baharu sebagai gejala rintangan perubahan, lebih suka kekal dalam zon selesa pekerjaan terdahulu mereka daripada meneroka tugasan baharu di mana mereka hanya melihat kelemahan dan bukan faedahnya.

Pekerja mungkin mengemukakan pelbagai alasan. Realitinya, ramai pekerja akan mengalami tekanan fizikal akibat daripada pelarasan tersebut. Gejala ini mungkin nyata sebagai sakit otot, sakit kepala, dan pelbagai penyakit fizikal yang tidak dapat dijelaskan oleh perubatan konvensional.

Pekerja berkemungkinan besar tidak menyesuaikan diri dengan perubahan dan mempamerkan penunjuk rintangan perubahan. Selain daripada beberapa justifikasi yang tulen, alasan juga boleh dibuat-buat.

2. Ketidakhadiran

Jika pekerja selalu hadir tepat pada masanya di tempat kerja tanpa gagal sebelum perubahan, tetapi kemudian mula terlambat selepas pertukaran, ini adalah simptom rintangan perubahan. Kerana mereka ingin menyumbang secara aktif kepada kerja, ramai pekerja tiba tepat pada masanya malah masih lewat. 

Walau bagaimanapun, jika mereka tidak menyukai kerja atau perubahan yang telah berlaku, mereka mungkin tiba lewat dan berlepas lebih awal. Ini jelas menunjukkan keengganan perubahan.

Ketidakhadiran kakitangan adalah terutamanya dalam bentuk hari sakit untuk mengelakkan menyuarakan tentangan dengan cara yang boleh menyebabkan pertikaian. Anda harus mengira bilangan hari sakit yang diambil dalam peratusan, kerana ia mungkin meningkat pada kadar yang membimbangkan.

Malah kakitangan paling kanan mula melangkau mesyuarat kritikal selepas pelaksanaan perubahan, sama ada disebabkan semangat yang rendah atau kerana mereka tidak menyesuaikan diri dengan fungsi syarikat baharu.

Ketidakhadiran adalah tanda jelas bahawa pekerja tidak selesa atau gembira, dan perubahan mungkin menjadi punca utama jika tingkah laku itu tidak ada sebelum pengenalan perubahan.

3. Pengurangan dalam produktiviti

Penunjuk rintangan terbesar oleh pekerja anda ialah pengurangan dalam produktiviti. Jika apa yang dihasilkan oleh pekerja adalah rendah atau menurun dengan pengenalan perubahan, namun mereka semua tetap sibuk semasa bekerja, mereka menentang perubahan itu.

Walaupun perubahan itu bertujuan untuk meningkatkan produktiviti, pekerja mungkin berlengah-lengah dalam menggunakan kaedah baharu untuk menjalankan aktiviti perniagaan, jika mereka tidak pasti dengan cara, atau jika mereka merasa dieksploitasi.

Dalam keadaan lain, pekerja terlepas tarikh akhir, dan mereka mungkin menyalahkan perubahan dalam proses yang menjadi alasan untuk mereka. Ini berlaku kebanyakannya apabila pekerja terpaksa menandatangani borang penerimaan oleh pengurus, kerana mereka berasa terpaksa menerima perubahan itu.

4. Komunikasi yang lemah

Dalam kes di mana pekerja mempunyai komunikasi yang sangat baik dalam diri mereka sebelum perubahan, tetapi perubahan telah mengakibatkan kerosakan dalam komunikasi, ia adalah penunjuk rintangan perubahan. Dalam kes ini, tidak semua pekerja mungkin menentang perubahan itu, tetapi ada yang mengelak daripada menerima realiti bahawa prosedur baharu telah diperkenalkan dan mereka tidak mematuhinya.

Sebagai alternatif, mungkin terdapat lebih banyak gosip yang berlaku daripada komunikasi sebenar. Rintangan melalui kerosakan dalam komunikasi datang secara berbeza, oleh sesetengah pekerja mengumpul e-mel, memperlahankan laporan produktiviti dan mengabaikan kemas kini dan permintaan maklumat.

5. Kekurangan penerimaan kepada proses baharu

Rintangan Perubahan paling kerap diperhatikan apabila pekerja mengambil masa yang lebih lama untuk menerima pakai perubahan baharu atau malah mengelak perubahan sepenuhnya. Saya mempunyai contoh yang sangat mudah untuk menerangkan perkara ini.

Di sebuah syarikat tempat saya berunding, pengurus diminta membuat semua tuntutan kewangan mereka melalui CRM. Sebelum ini, pengurus telah mendapat bayaran balik secara automatik oleh syarikat. Walau bagaimanapun, pembayaran balik ini merupakan kos kepada syarikat dan oleh itu syarikat mahukan butiran lanjut mengenainya.

Mereka mula meminta pengurus untuk mengisi pembayaran balik mereka dalam sistem dalam talian. Sememangnya, kerana pengurus ini sudah biasa mendapatkan bayaran balik secara automatik, mereka bosan dengan mengisi butiran dalam sistem. 

Ia mengambil masa 3-4 bulan untuk pengurus menerima pakai sistem pembayaran balik baharu. Dan kemudiannya, syarikat itu dapat menurunkan kos jumlah pembayaran balik dengan terus membawa perubahan baru.

Penentangan terhadap perubahan tanda ditunjukkan selepas pengenalan prosedur baharu dalam organisasi yang bertujuan untuk meningkatkan produktiviti dan penyampaian perkhidmatan mereka, tetapi pekerja yang tahan terus melakukan perkara dengan cara yang sama.

Sebagai pengurus, anda harus perhatikan tanda rintangan dan bertindak segera, kerana ia adalah cara utama kehilangan pelanggan anda, disebabkan kekurangan peningkatan dalam kualiti perkhidmatan, atau pengeluaran barangan berkualiti rendah.

6. Semangat rendah 

Moral rendah ialah tanda klasik tentang rintangan perubahan yang akan anda perhatikan sebagai pengurus, selepas pengenalan perubahan baharu. Jika pekerja anda sentiasa mempunyai semangat yang tinggi dalam tugas yang diberikan, semangat itu merosot dengan ketara, mereka menjadi lebih jauh dan kelihatan lesu, perubahan baru mungkin menjadi punca utama.

Semangat yang rendah menyebabkan pekerja hilang motivasi dalam melaksanakan tanggungjawab dan projek baharu, kerana mereka berasa tidak selesa. Semangat yang rendah memberi kesan negatif terhadap produktiviti organisasi iaitu produktiviti yang rendah. Tambahan pula, semangat rendah 2-3 individu dalam satu pasukan, boleh menjatuhkan moral pasukan secara keseluruhannya. Ini memberi kesan buruk kepada firma.

7. Lumpuh keputusan

Penentangan perubahan oleh pekerja dalam sesebuah organisasi menyebabkan pengurus lumpuh dalam membuat keputusan. Bukan sahaja pengurus, pekerja juga banyak berfikir sebelum membuat keputusan tertentu kerana proses pemikiran berbeza yang terlibat.

Memandangkan tugas anda sebagai pengurus adalah untuk memastikan perkara dilaksanakan dan berjalan lancar, anda tidak lagi menjadi pengurus apabila anda tidak dapat membuat perkara baharu berlaku dan tidak boleh membuat pekerja anda menerima perubahan. Akibatnya, tekanan dan tekanan meningkat, menjejaskan pasukan sepenuhnya.

8. Aduan dan gosip

Satu lagi tanda penentangan utama terhadap perubahan yang dilaksanakan dalam organisasi ialah peningkatan aduan dan gosip. Pekerja mungkin tidak mengadu terus kepada anda sebagai pengurus. 

Mereka akan menyampaikan aduan mereka sesama mereka kerana mereka merasakan anda adalah sebahagian daripada mereka yang merancang dan melaksanakan perubahan. Ini membawa kepada kemunculan grapeview dalam organisasi. Aduan ini bukan sahaja boleh mengganggu tetapi juga menyebabkan produktiviti yang lebih rendah.

Sebaliknya, gosip adalah reaksi semula jadi untuk menyuarakan rasa tidak puas hati, tetapi jika pengurus gagal memulakan perbincangan terbuka mengenai perubahan dan membenarkan gosip menjadi lebih teruk kerana kurang perhatian, ia mungkin membawa kepada masalah besar dalam syarikat, yang mungkin mengambil masa untuk diselesaikan.

Penentangan terhadap perubahan dinyatakan dengan tanda-tanda yang berbeza, yang mana pengurus harus berminat untuk ambil perhatian selepas melaksanakan perubahan. Walau bagaimanapun, tanda rintangan harus memberi anda masa terbaik untuk bertindak dan menangani setiap isu yang membawa kepada penentangan.

Untuk mengurangkan rintangan dan memastikan perubahan itu dialu-alukan oleh pekerja untuk kelancaran syarikat, pengurus harus mendengar kebimbangan yang dibangkitkan oleh pekerja tanpa menolaknya & dengan menggalakkan perbincangan terbuka tentang perubahan, di mana dia menerangkan perubahan itu. dan punca perubahan.

Catat Ulasan for " 8 Tanda Anda Menentang Perubahan"