Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

8 Gejala Rintangan Perubahan - Gejala Rintangan Perubahan

8 Gejala Rintangan Perubahan - Gejala Rintangan Perubahan

Peringkat rintangan pengurusan perubahan adalah penting bagi mana-mana syarikat. Walau bagaimanapun, mana-mana pengurus yang berkenaan harus sedar tentang penunjuk rintangan perubahan, yang termasuk penurunan produktiviti, semangat dan kecekapan. 

Cari simptom rintangan perubahan berikut untuk melihat sama ada perubahan telah diterima atau jika terdapat rintangan dalam organisasi anda:

8 Tanda Rintangan Perubahan

1. Mengelakkan tugasan baharu

Dalam kebanyakan kes, pekerja mengalu-alukan tugasan baharu. Ini berlaku khas jika tugasan membantu mereka mengalami cabaran baharu, meneroka peluang baharu dan membuat pencapaian baharu. Peluang baharu ini juga membantu mereka meningkatkan gaji dan promosi mereka.

Tanda rintangan perubahan ialah pekerja anda mengelakkan tugasan baharu, kerana mereka lebih suka kekal dalam zon selesa tugasan mereka sebelum ini, daripada meneroka tugasan baharu di mana mereka hanya melihat kesilapan dan bukan hak.    

Mungkin terdapat banyak alasan yang digunakan oleh pekerja. Malah, disebabkan perubahan itu, ramai pekerja akan menunjukkan gejala tekanan fizikal juga. Gejala ini mungkin datang melalui sakit otot, sakit kepala yang meningkat dan pelbagai keadaan fizikal yang tidak dapat dijelaskan oleh perubatan konvensional.

Sebab yang mungkin ialah pekerja tidak menyesuaikan diri dengan perubahan dan menunjukkan tanda-tanda rintangan perubahan. Selain beberapa alasan sebenar, alasan itu mungkin palsu juga.

2. Ketidakhadiran

Jika, sebelum pertukaran, pekerja pernah tiba tepat pada masanya di tempat kerja tanpa kegagalan tetapi secara tiba-tiba selepas pengenalan perubahan mereka mula lambat, maka ini adalah tanda penentangan terhadap perubahan. 

Ramai pekerja datang tepat pada masanya malah tinggal sehingga lewat kerana mereka ingin menyumbang secara aktif kepada kerja. Tetapi jika mereka tidak menyukai kerja atau perubahan yang telah berlaku, mereka mungkin datang lambat dan ingin keluar awal. Ini sudah pasti tanda penentangan terhadap perubahan.

Untuk mengelak daripada menyatakan bantahan dengan cara yang boleh menyebabkan konflik, ketidakhadiran kebanyakannya datang dalam bentuk hari sakit oleh kakitangan. Bilangan daun sakit yang diambil hendaklah dikira dalam peratusan dan anda mungkin mendapati ia meningkat pada kadar yang membimbangkan.

Ini berlaku walaupun kepada pekerja paling kanan, yang mula melewatkan mesyuarat penting, selepas pelaksanaan perubahan; disebabkan oleh semangat yang rendah atau kerana mereka tidak menyesuaikan diri dengan fungsi baru syarikat.

Ketidakhadiran adalah tanda jelas bahawa pekerja tidak selesa atau gembira, dan perubahan mungkin menjadi punca utama jika tingkah laku itu tidak ada sebelum pengenalan perubahan.

3. Pengurangan dalam produktiviti

Penunjuk rintangan terbesar oleh pekerja anda ialah pengurangan dalam produktiviti. Jika apa yang dihasilkan oleh pekerja adalah rendah atau menurun dengan pengenalan perubahan, namun mereka semua tetap sibuk semasa bekerja, mereka menentang perubahan itu.

Walaupun perubahan itu bertujuan untuk meningkatkan produktiviti, pekerja mungkin berlengah-lengah dalam menggunakan cara baharu untuk menjalankan aktiviti perniagaan, jika mereka tidak pasti dengan cara, atau jika mereka merasa dieksploitasi.

Dalam keadaan lain, pekerja terlepas tarikh akhir, dan mereka mungkin menyalahkan perubahan dalam proses yang menjadi alasan untuk mereka. Ini berlaku kebanyakannya apabila pekerja terpaksa menandatangani borang penerimaan oleh pengurus, kerana mereka berasa terpaksa menerima perubahan itu.

4. Komunikasi yang lemah

Dalam kes di mana pekerja mempunyai komunikasi yang sangat baik dalam diri mereka sebelum perubahan, tetapi perubahan telah mengakibatkan kerosakan dalam komunikasi, ia adalah penunjuk rintangan perubahan. 

Dalam kes ini, tidak semua pekerja mungkin menentang perubahan itu, tetapi ada yang mengelak daripada menerima realiti bahawa prosedur baharu telah diperkenalkan dan mereka tidak mematuhinya.

Sebagai alternatif, mungkin terdapat lebih banyak gosip yang berlaku daripada komunikasi sebenar. Rintangan melalui kerosakan dalam komunikasi datang secara berbeza, oleh sesetengah pekerja mengumpul e-mel, memperlahankan laporan produktiviti dan mengabaikan kemas kini dan permintaan maklumat.

5. Kekurangan penerimaan kepada proses baharu

Rintangan Perubahan paling kerap diperhatikan apabila pekerja mengambil masa yang lebih lama untuk menerima pakai perubahan baharu atau malah mengelak perubahan sepenuhnya. Saya mempunyai contoh yang sangat mudah untuk menerangkan perkara ini.

Di sebuah syarikat tempat saya berunding, pengurus diminta membuat semua tuntutan kewangan mereka melalui CRM. Sebelum ini, pengurus telah mendapat bayaran balik secara automatik oleh syarikat. Walau bagaimanapun, pembayaran balik ini merupakan kos kepada syarikat dan oleh itu syarikat mahukan butiran lanjut mengenainya.

Mereka mula meminta pengurus untuk mengisi pembayaran balik mereka dalam sistem dalam talian. Sememangnya, kerana pengurus ini digunakan untuk mendapatkan bayaran balik secara automatik, mereka bosan mengisi butiran dalam sistem. 

Ia mengambil masa 3-4 bulan untuk pengurus menerima pakai sistem pembayaran balik baharu. Dan kemudiannya, syarikat itu dapat menurunkan kos jumlah pembayaran balik dengan terus membawa perubahan baru.

Tanda penentangan terhadap perubahan ditunjukkan selepas pengenalan prosedur baharu dalam organisasi yang bertujuan untuk meningkatkan produktiviti dan penyampaian perkhidmatan mereka, tetapi pekerja yang tahan terus melakukan perkara dengan cara yang sama.

Sebagai pengurus, anda harus perhatikan tanda rintangan dan bertindak segera, kerana ia adalah cara utama kehilangan pelanggan anda, disebabkan kekurangan peningkatan dalam kualiti perkhidmatan, atau pengeluaran barangan berkualiti rendah.

6. Semangat rendah 

Moral rendah ialah tanda klasik tentang rintangan perubahan yang akan anda perhatikan sebagai pengurus, selepas pengenalan perubahan baharu. Jika pekerja anda sentiasa mempunyai semangat yang tinggi dalam tugas yang diberikan, semangat itu merosot dengan ketara, mereka menjadi lebih jauh dan kelihatan lesu, perubahan baru mungkin menjadi punca utama.

Semangat yang rendah menyebabkan pekerja hilang motivasi dalam melaksanakan tanggungjawab dan projek baharu, kerana mereka berasa tidak selesa. Moral yang rendah memberi kesan negatif kepada produktiviti organisasi iaitu produktiviti yang rendah. Tambahan pula, semangat rendah 2-3 individu dalam satu pasukan, boleh menjatuhkan moral pasukan secara keseluruhannya. Ini memberi kesan buruk kepada firma.

7. Lumpuh keputusan

Penentangan perubahan oleh pekerja dalam sesebuah organisasi menyebabkan pengurus lumpuh dalam membuat keputusan. Bukan sahaja pengurus, pekerja juga banyak berfikir sebelum membuat keputusan tertentu kerana proses pemikiran berbeza yang terlibat.

Memandangkan tugas anda sebagai pengurus adalah untuk memastikan perkara dilaksanakan dan berjalan lancar, anda tidak lagi menjadi pengurus apabila anda tidak dapat membuat perkara baharu berlaku dan tidak boleh membuat pekerja anda menerima perubahan. Akibatnya, tekanan dan tekanan meningkat, menjejaskan pasukan sepenuhnya.

8. Aduan dan gosip

Satu lagi tanda penentangan utama terhadap perubahan yang dilaksanakan dalam organisasi ialah peningkatan aduan dan gosip. Pekerja mungkin tidak mengadu terus kepada anda sebagai pengurus. 

Mereka akan menyampaikan aduan mereka sesama mereka kerana mereka merasakan anda adalah sebahagian daripada mereka yang merancang dan melaksanakan perubahan. Ini membawa kepada kemunculan grapeview dalam organisasi. Aduan ini bukan sahaja boleh mengganggu tetapi juga menyebabkan produktiviti yang lebih rendah.

Sebaliknya, gosip adalah reaksi semula jadi untuk menyuarakan rasa tidak puas hati, tetapi jika pengurus gagal memulakan perbincangan terbuka mengenai perubahan dan membenarkan gosip menjadi lebih teruk kerana kurang perhatian, ia mungkin membawa kepada masalah besar dalam syarikat, yang mungkin mengambil masa untuk diselesaikan.

Penentangan terhadap perubahan menjelma dalam pelbagai cara, yang mana pihak pengurusan harus sedar selepas membuat pelarasan. Petunjuk rintangan, sebaliknya, harus memberi amaran kepada anda tentang masa yang optimum untuk bertindak dan menyelesaikan sebarang isu yang menyebabkan rintangan.

Untuk mengurangkan rintangan dan menjamin bahawa perubahan diterima oleh pekerja untuk kelancaran operasi syarikat, pengurus harus mendengar kebimbangan pekerja tanpa menolaknya dan menggalakkan perbincangan terbuka tentang perubahan itu, di mana dia menerangkan perubahan dan puncanya.

Catat Ulasan for " 8 Gejala Rintangan Perubahan - Gejala Rintangan Perubahan "