Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

9 Teknik Mudah untuk Mengurus Emosi

9 Teknik Mudah untuk Mengurus Emosi

Pengurusan emosi memberi anda keupayaan untuk menilai, menerima dan mengawal perasaan dalam masa nyata, membolehkan anda mengelakkan ledakan emosi dan meningkatkan hasil anda.

Apabila anda menguruskan emosi anda, anda mencapai gabungan kecerdasan, emosi dan kerohanian yang betul, membolehkan anda mengawal pemikiran, perasaan dan reaksi anda.

Akibatnya, orang lain, situasi dan pengaruh luaran lain tidak akan dapat memanipulasi dan mengawal perasaan anda.

Siaran ini akan mengajar anda apa itu pengurusan emosi dan cara mengawal emosi dengan cara yang paling membina dan produktif yang mungkin. Jadi, tanpa berlengah lagi, mari kita selami dunia emosi dan cara mengendalikannya:

Pengurusan Emosi: Gambaran Keseluruhan

Emosi boleh menjadi gembira, menakutkan, menyakitkan atau menjengkelkan.

Manusia dikurniakan kesedaran diri, yang dikaitkan dengan emosi dalam beberapa cara. Apabila apa-apa mengganggu anda, anda menjadi sibuk dan gelisah; ini adalah mood anda. Dan kesedaran adalah apabila anda menyedari bahawa ada sesuatu yang mengganggu anda.

Kita tidak boleh mengawal emosi kita sepenuhnya. Banyak nikmat yang telah dikurniakan oleh Yang Maha Esa kepada kita. Begitu juga, terdapat banyak gangguan di sekeliling kita. Apa yang perlu kita lakukan sekarang ialah menilai mereka dan mempertimbangkan cara menangani emosi kita.

Anda akan dapat memeriksa, mengenal pasti dan mengawal emosi anda setelah anda menguasai pengurusan emosi.

Joshua Freedman, pakar kecerdasan emosi pernah berkata:

“Kecerdasan emosi ialah satu cara untuk mengenal, memahami, dan memilih cara kita berfikir, merasa dan bertindak. Ia membentuk interaksi kita dengan orang lain dan pemahaman kita tentang diri kita sendiri. Ia mentakrifkan bagaimana dan apa yang kita pelajari; ia membolehkan kami menetapkan keutamaan; ia menentukan majoriti tindakan harian kita. Penyelidikan mencadangkan ia bertanggungjawab untuk sebanyak 80 peratus daripada "kejayaan" dalam hidup kita."

Emosi membimbing kita dalam kehidupan seharian.

Emosi kita membantu kita hidup pada masa ini dengan betul, kerana kita tidak boleh ketawa apabila seseorang mati, dan kita tidak dapat mengawal kebahagiaan kita apabila kita mencapai matlamat kita selepas banyak usaha.

Semuanya dikawal oleh kitaran emosi. Kita juga mesti menguruskannya dengan cara yang produktif dan berfaedah. Manusia mempunyai keupayaan untuk mengawal emosi mereka dalam beberapa cara. Mereka boleh menahan emosi dan bertindak secara matang apabila mereka akan menangis.

Salah satu contoh pengurusan emosi ialah ini. Kita harus ingat bahawa perspektif logik dan kesederhanaan sentiasa boleh membantu kita dalam menguruskan emosi.

Emosi dan Hubungan Otak

Salah satu kawasan otak yang dikaitkan dengan Hipotalamus adalah Sistem Limbik. Ia bertanggungjawab untuk mengawal dan menyampaikan emosi.

Emosi tidak boleh dikawal dengan sengaja. Emosi dikaitkan dengan mana-mana ingatan atau pengalaman.

Apabila anda melihat sesuatu yang mengerikan berlaku di sekeliling anda, anda biasanya menjadi emosi dan ingin menangis.

Sebaliknya, anda mempunyai kuasa ke atas cara anda bertindak balas dan perasaan anda. Ini hanya boleh dilakukan jika anda sanggup mengawal emosi anda.

Terdapat dua jenis tenaga positif tinggi: tenaga positif dan tenaga negatif. Mengawal dan mengurus emosi adalah tanggungjawab kedua-dua perkara ini.

Tenaga positif dengan banyaknya 

Emosi ini memberi tenaga kepada anda dan membolehkan pemikiran anda menumpukan pada kerja anda. Walau bagaimanapun, kita semua tahu bahawa aura positif ini tidak boleh bertahan selama-lamanya. Akibatnya, mengurangkan pemikiran negatif dan bermotivasi adalah salah satu cara terbaik untuk mendapatkan semula tenaga ini.

Tenaga Negatif Tinggi 

Apabila seseorang individu berjuang untuk hidupnya dan berada di bawah tekanan yang berterusan. Ini adalah tenaga yang sangat negatif yang hanya menunjukkan dirinya apabila anda membenarkan diri anda berfikir secara negatif. Anda akan memulihkan sikap gembira jika anda berusaha untuk menghapuskan negatif daripada hidup anda.

Cara Terbaik Mengurus Emosi

9 Teknik Mudah untuk Mengurus Emosi

1. Pertimbangkan pilihan anda sebelum bertindak

Membuat keputusan tergesa-gesa dan bertindak balas dengan segera boleh membawa kepada penyesalan dan penyesalan selepas itu. Adalah dicadangkan bahawa daripada bertindak balas dengan segera, orang ramai harus belajar untuk menyederhanakan reaksi mereka.

Dan, daripada duduk dan mendengar, bertindaklah apabila masa yang sesuai. Semuanya berlaku pada masa yang betul; tiada apa yang boleh dicapai dalam sekelip mata, jadi fikir sebelum bertindak.

Pertengkaran emosi boleh mengganggu ketenangan mental anda dan membuat anda berasa tertekan. Daripada bertindak balas berlebihan, cuba cari jawapan yang betul dan munasabah pada bila-bila masa anda berada di tengah-tengah perselisihan faham.

Tarik nafas dalam-dalam selama sekurang-kurangnya 5 minit dan pertimbangkan sama ada perlu melibatkan diri dalam perdebatan sia-sia ini kerana ketenangan anda lebih penting daripada memenangi perdebatan.

2. Dapatkan bantuan

Nasihat ini tidak memerlukan anda untuk mendapatkan bantuan daripada manusia; sebaliknya, bercakap dengan Yang Maha Kuasa dan meminta bantuannya. Dia adalah satu-satunya yang boleh membantu anda dan tidak akan melupakan anda di tengah-tengah kekacauan.

Orang ramai kerap membuat pertimbangan dan bukannya membantu anda dengan isu anda. Akibatnya, anda harus beriman kepada Tuhan dan zat ilahi.

Jangan sekali-kali mengurangkan apa yang dia telah berikan kepada anda dengan meminta bantuan. Beberapa halangan akan menghalang ketenangan, jadi jangan risau. Apabila anda berasa sedih, cuba ingat semua berkat anda, pejamkan mata anda, dan terima kasih kepada kosmos suci untuknya. Dan mohon dia untuk membantu anda dalam mengharungi masa yang sukar ini.

3. Pendapat anda bukan satu-satunya perkara yang menjadikan anda siapa anda

Idea negatif sering menyelubungi fikiran anda dan menghalang anda daripada mengalami kedamaian dan keharmonian. Akibatnya, adalah penting untuk anda menggantikan fikiran anda daripada risau tentangnya.

Sebagai contoh, jika fikiran anda melayang kepada seseorang yang telah menganiaya anda, berehat dan segarkan fikiran anda. Tarik nafas dalam-dalam, berehat seketika, dan ingat bahawa anda lebih daripada pemikiran anda.

Kami faham bahawa mengatasi sesuatu yang telah menjadi sebahagian daripada hidup anda adalah sukar, tetapi anda mesti melakukannya. Anda berhak untuk baik-baik saja, dan anda tidak layak untuk bimbang tentang perkara yang tidak penting.

Cuba letakkan perkara ini di belakang anda dan bayangkan masa depan yang lebih cerah. Pertimbangkan perkara yang menggembirakan anda, serta orang yang membuat anda gembira dan disayangi.

4. Elakkan menjadi agresif

Keagresifan akan membuatkan anda sentiasa tertekan dan kecewa.

Cuba untuk menjauhkan diri darinya sejauh mungkin. Peringatan berterusan adalah penting untuk mengawal emosi kita dan menghargai apa yang kita ada. Tingkah laku agresif tidak akan menjejaskan orang lain kecuali anda, jadi jangan tersinggung.

Teruskan mencintai diri sendiri; pendapat menghakimi lain tidak relevan kerana anda tidak berada di sini untuk menggembirakan semua orang. Keagresifan paling biasa dilihat apabila orang tidak dapat mengawal kemarahan atau emosi mereka. Jadi, daripada menjadi agresif dan selepas itu menyesal, anda harus menjaganya dan berpegang pada perasaan anda.

5. Berusaha untuk memaafkan

Kerana anda adalah manusia yang mempunyai pelbagai perasaan, memaafkan itu mudah, tapi melupakan tidak.

Sukar untuk melupakan apa-apa yang telah menjejaskan anda, dan ramai individu telah disakiti oleh orang yang mereka sayangi. Ia boleh menjadi kawan rapat, pasangan atau ahli keluarga. Dan bukan mudah untuk memaafkan mereka atas pengkhianatan mereka.

Kadangkala, sokongan emosi anda mungkin bertindak sebagai pencetus, tetapi anda sentiasa boleh mengatasinya dengan memaafkan. Berusaha untuk berjiwa besar yang memaafkan kesalahan orang lain.

Apabila anda membenarkan diri anda untuk memaafkan orang lain, anda akan menyedari bahawa fikiran kasar dan kekecewaan anda hilang. Tiada yang lebih baik dari segi kestabilan emosi.

6. Buat catatan mengenainya

Ingat bahawa anda hanya boleh membantu orang lain jika anda mula-mula membantu diri sendiri. Anda boleh menjadi seseorang yang boleh dipercayai oleh rakan anda dan meminta bantuan apabila dia memerlukan.

Dan, jika anda tidak dapat membantu diri anda sendiri, bagaimana anda boleh membantu orang lain berbuat demikian? Akibatnya, anda mesti mengekalkan keseimbangan emosi dan sayangi diri anda.

Mengekalkan diari atau buku nota boleh membantu anda menguruskan perbalahan emosi anda. Emosi saling berkaitan dengan kenangan anda yang paling berharga.

Jadi anda mempunyai diari, walaupun anda tidak berkongsi kenangan yang telah memberi kesan yang mendalam kepada anda. Diari adalah serupa dengan rakan yang tidak akan bercakap tetapi tidak akan menghakimi.

7. Ubah cara anda berfikir

Sebarang tanggapan yang menyebabkan anda terganggu adalah masalah. Fikiran negatif harus dielakkan dalam semua kos.

Cuba beritahu perbezaan antara apa yang mempengaruhi anda dan apa yang mendorong anda. Kadang-kadang aspek yang menjengkelkan adalah orang di sekeliling kita, dan pada masa lain ia adalah perasaan anda sendiri. Jadi buat keputusan di antara mereka.

Adalah penting untuk memahami perkara yang menyebabkan anda terganggu supaya anda boleh menggantikan idea atau lencongan tersebut dengan sesuatu yang lebih produktif. Ia boleh menjadi seseorang atau sensasi.

Semua faktor ini mempunyai kesan yang besar pada otak anda. Ramai di antara kita tidak dapat mengenali penunjuk ini, tetapi lama kelamaan, kita akan menyedari bahawa pemikiran seperti itu hanya boleh digantikan jika kita sanggup berbuat demikian.

8. Cuba untuk tidak terlalu memikirkan sesuatu

Terlalu banyak berfikir dan tekanan adalah hadiah terburuk yang boleh anda berikan kepada otak anda.

Emosi dikaitkan dengan fikiran kita, dan jika kita terus memikirkan sesuatu yang mengganggu kita, kita akan menjadi tertekan. Ia akhirnya akan memberi kesan kepada kerja kita. Terlalu berfikir menyebabkan tekanan dan membuatkan anda berasa kebas, oleh itu orang ramai harus mengambil berat tentang perkara ini.

Anda akan perasan bahawa fikiran anda tenang jika anda mula menguruskan otak anda dan menghapuskan fikiran buruk yang memberi kesan kepada anda.

Emosi boleh dibaca dengan melihat bahasa badan anda. Jadi, jika anda berasa emosi, berusaha untuk mengawal keadaan. Terlalu banyak berfikir hanya akan menambah beban anda dan tidak memberi anda apa-apa lagi, dan anda tidak layak menerimanya.

9. Senaman 

Senaman yang kerap membantu dalam pembebasan hormon keseronokan seperti dopamin, yang boleh membantu anda mempunyai mood yang lebih baik.

Ia akan membantu anda mengawal pencetus emosi anda, membolehkan anda bertindak balas dengan tenang dan rasional walaupun dalam situasi yang paling tertekan.

Kesimpulan

Luangkan masa anda melakukan sesuatu yang memotivasikan dan menggembirakan anda.

Selain itu, jauhi perkara yang membuat anda tertekan atau lemah secara emosi. Menjadi rapuh dari segi emosi adalah buruk dalam apa jua keadaan, tetapi anda harus cuba mengawal emosi anda jika boleh.

Daripada memikirkan aspek negatif dalam hidup anda, mulakan fokus pada aspek positif.

Jangan biarkan kekurangan anda membayangi kekuatan anda; sebaliknya, redha dan hargai apa yang anda ada. Anda mungkin belajar daripada kesilapan anda dan menggunakannya untuk kelebihan anda.

Ini akan membantu dalam pengurangan tekanan dan mengekalkan emosi.

Robert K. Cooper, penyelidik bebas dan pakar kepimpinan, pernah berkata mengenai kepentingan mengurus emosi:

"Apabila kita kekurangan kecerdasan emosi, otak manusia memasuki mod autopilot dan mempunyai keinginan semulajadi untuk melakukan lebih banyak perkara yang sama, hanya lebih keras. Dalam masyarakat hari ini, ini adalah, lebih kerap daripada tidak, sikap yang salah."

Secara keseluruhan, menggunakan kecerdasan emosi untuk mengawal emosi adalah penting untuk menjalani kehidupan yang produktif, aman, membina dan memuaskan.

Catat Ulasan for " 9 Teknik Mudah untuk Mengurus Emosi"