Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Harga Diri Rendah: Maksudnya, Mengapa Ia Berlaku dan Cara Memperbaikinya

Harga Diri Rendah: Maksudnya, Mengapa Ia Berlaku dan Cara Memperbaikinya

Dalam dunia hari ini, 70 peratus orang mempunyai kebimbangan tentang harga diri yang lemah.

Cara seseorang melihat dirinya dirujuk sebagai harga diri. Cara anda melihat diri anda mempunyai pengaruh yang besar pada keputusan anda, personaliti, dan juga individu yang anda bergaul.

Anda tidak boleh mengharapkan orang yang tidak dikenali untuk melayan anda dengan baik jika anda tidak boleh melayan diri anda dengan baik. Dalam budaya tidak rasional abad kedua puluh satu, setiap individu mesti secara logik menghargai harga dirinya.

Untuk memahami harga diri yang rendah, anda mesti mempunyai pemahaman yang kukuh tentang idea harga diri. Jadi, pertama sekali, mari kita tentukan harga diri:

Apakah definisi harga diri?

Harga diri boleh ditakrifkan sebagai maruah diri atau harga diri.

Ia juga merupakan aspek penting untuk mencapai kejayaan. Apabila harga diri seseorang terlalu rendah, ia boleh menyebabkan kemurungan. Harga diri tidak memberi manfaat sama sekali, malah ia mungkin merosakkan kesihatan anda.

Dengan kata lain, harga diri yang rendah adalah apabila anda mempunyai keraguan tentang diri anda.

Sementara itu, jika anda terlalu yakin dan taksub dengan diri sendiri, anda mempunyai tahap harga diri yang tinggi.

Kedua-duanya berbahaya dengan cara mereka sendiri. Menurut Psikologi, harga diri merujuk kepada nilai atau nilai keseluruhan individu di mata mereka.

Ia adalah sifat personaliti yang melibatkan persepsi diri. Ia termasuk pemikiran, perasaan, tindakan, dan penampilan fizikal mereka.

Sekarang anda sudah biasa dengan konsep harga diri, mari kita lihat alam rendah diri.

Apakah Harga Diri Rendah?

Harga Diri Rendah: Maksudnya, Mengapa Ia Berlaku dan Cara Memperbaikinya

Apabila seseorang merasakan kompleks rendah diri berjalan di seluruh fikirannya, maka ia boleh menjadi gambaran yang tepat tentang harga diri yang rendah.

S/dia mendapat pemikiran berterusan tentang ketidaklayakan. Mereka menilai diri mereka sendiri dan kurang keyakinan. Fokus utama mereka meluncur ke arah kelemahan mereka dan ketidakupayaan untuk menyelesaikannya.

Ia boleh merosakkan jika seseorang mendapat pemikiran pesimis yang berterusan dan berasa tidak layak. Kadang-kadang melanda remaja, dan kadang-kadang dewasa. Malah orang yang lebih tua mengalami rasa rendah diri. Ia tidak menjejaskan orang pada umur tertentu; ia boleh menganiaya mana-mana individu.

Selalunya, orang yang mempunyai harga diri yang rendah sangat peka terhadap tanda-tanda penolakan dan penolakan. Individu sering berasa malu untuk meluahkan perasaan mereka. Ia menjadi lebih sukar bagi seseorang untuk hidup dalam keputusasaan ini, dan ia membawa kepada pemikiran yang menyedihkan. Ringkasnya, rasa rendah diri boleh dirujuk sebagai kehidupan yang sengsara.

Ia adalah perasaan ngeri yang bukan sahaja tidak menyenangkan tetapi mengerikan. Kadang-kadang seseorang yang mempunyai harga diri yang rendah boleh membahayakan dirinya sendiri kerana pemikiran ini. 

Ia boleh disebabkan oleh sebarang tingkah laku, pencapaian, prestasi akademik yang lemah, atau apa-apa sahaja. Menjadi penagih alkohol dan dadah boleh membawa seseorang ke jalan kehancuran diri yang ganas ini.

Maksud Harga Diri Rendah dalam Kehidupan Profesional & Peribadi

Harga diri rendah ialah keadaan apabila anda mula memandang rendah diri sendiri.

Harga diri yang rendah membawa kepada peningkatan negatif dalam kehidupan. Tetapi apabila ia datang kepada harga diri dalam erti kata yang sebenar, itu semua dalam fikiran anda.

Harga diri yang rendah bukanlah perkara material yang boleh anda sentuh, pukul, atau pegang, tetapi ia adalah sambungan mental otak anda ke badan anda.

Seseorang yang mempunyai harga diri yang tinggi sentiasa menganggap dirinya lebih baik daripada orang lain di dunia; dia cukup yakin dengan setiap keputusan yang dia ambil. Dia tidak pernah membiarkan orang lain bermain dengan fikiran atau badannya. Tetapi yang tepat berlaku dengan orang yang mempunyai harga diri yang rendah.

Jika anda tidak menghargai diri sendiri, keyakinan diri anda secara automatik akan menurun, yang seterusnya akan mengisi hidup anda dengan negatif dan kesedihan yang juga akan mengurangkan kecekapan anda. Dalam situasi sedemikian, anda tidak akan dapat melakukan sehingga potensi maksimum anda.

Terdapat beberapa faktor yang membawa kepada harga diri yang rendah, dan dalam bahagian seterusnya, kita akan bercakap tentang mereka-

6 Punca Harga Diri Rendah

Harga diri yang rendah tidak selalu disebabkan oleh diri mereka sendiri.

Selalunya, nilai diri yang rendah wujud kerana orang di sekeliling anda. Orang ramai bertanggungjawab untuk menjadikan kehidupan seseorang tidak layak kerana kenyataan mereka yang berterusan.

Tidak semua orang suka jika orang meletakkan hidung mereka dalam perniagaan seseorang. Komen biasa mereka boleh membuat seseorang tidak selesa tentang nilai mereka.

Mari kita imbas punca-punca yang boleh menjadikan hidup seseorang itu neraka jika ia diteruskan.

1. Trauma

Sebarang isu terdahulu atau penderaan baru-baru ini boleh menjadi punca trauma. Ia boleh menyebabkan kesakitan emosi di dalam sel otak seseorang individu. Sebarang serangan fizikal, seksual atau psikologi terhadap seseorang boleh menyebabkan trauma. Trauma ini boleh menghalang keseluruhan sokongan emosi mereka. Selepas melalui trauma penderaan tertentu, dia dapat merasakan dia tidak layak dihormati.

Anda boleh mengembangkan rasa rendah diri dalam diri anda daripada terkejut. Anda mungkin telah didera semasa zaman kanak-kanak atau bahkan pada masa ini. Ini boleh membuatkan anda berasa bersalah atau malu tanpa sebab. Trauma mungkin membuatkan harga diri anda turun.

Orang yang telah melalui ini boleh membentuk kemurungan dan kebimbangan dalam fikiran mereka. Dan pemikiran ini akan terus mengganggu keupayaan dan nilai mereka.

2. Matlamat Tidak Realistik

Apabila bercakap tentang matlamat, sesetengah orang mengharapkan terlalu banyak daripada diri mereka sendiri.

Mungkin kerana prestasi cemerlang mereka di sekolah atau kolej. Malah rakan sebaya mereka terlalu mengharapkan individu itu. Mereka menetapkan beberapa matlamat yang tidak realistik untuk dicapai. Dan jika individu itu tidak mencapainya, ia membawa kepada kemusnahan diri

Memimpikan matlamat yang di luar had anda mungkin menyebabkan anda mengalami rasa rendah diri.

Ia sering berlaku kepada mereka yang mencari populariti. Orang mengidam untuk berada di atas, tetapi tidak semua orang boleh mencapainya. Kekecewaan itu membawa kepada kegagalan dan kemusnahan.

3. Tekanan rakan sebaya

Dalam beberapa kes, rasa rendah diri berpunca daripada pengaruh rakan sebaya.

Saudara-mara dan ibu bapa yang selalu meletakkan beban di fikiran seorang kanak-kanak adalah tidak baik. Mereka nampaknya, membuat kanak-kanak itu menderita kerana jangkaan mereka. Sama seperti mencapai matlamat, terdapat tekanan mutlak yang diberikan oleh rakan sebaya kepada kanak-kanak.

"Jangan gunakan cara itu", "Anda tidak boleh berbuat demikian", "Jadikan ini berlaku, atau anda tidak layak untuk apa-apa". Ini adalah beberapa teguran dan pesanan berterusan yang diberikan oleh rakan sebaya.

Ia memberi tekanan kepada kanak-kanak itu dan membuatkan mereka terlalu sedar untuk mengambil sebarang langkah lebih jauh. Komen biasa pada setiap peringkat ini boleh membuatkan mereka takut dengan percubaan seterusnya untuk bekerja.

4. Body shaming

Body shaming boleh dirujuk sebagai yang paling teruk. Menurut tinjauan sebelum ini, diketahui bahawa 53% gadis takut untuk malu.

Mereka tidak berpuas hati dengan badan mereka. Sama ada gadis gemuk atau kurang berat badan; masyarakat ini tidak meninggalkan sesiapa.

90% daripada orang yang mengalami rasa rendah diri sama ada sangat gemuk atau sangat kurus. Orang di sekeliling anda mungkin mengejek fizikal anda, yang seterusnya membuatkan anda membenci diri sendiri.

Selalunya gadis yang berbadan gemuk mengalami dilema ini. Mereka berasa tidak sihat kerana badan mereka. Orang sekeliling sentiasa mengingatkan bentuk badan mereka. Ia adalah faktor penting yang mengurangkan harga diri seseorang.

5. Ibu Bapa yang Cuai

Pemberian ibu bapa yang buruk atau ibu bapa yang tidak terlibat adalah lebih teruk daripada ibu bapa yang memberi tekanan.

Ibu bapa menekan anak mereka kerana mereka mengharapkan daripada anak-anak, tetapi ibu bapa yang mengabaikan adalah berbeza. Mereka tidak peduli dengan anak-anak mereka.

Penjaga adalah penyokong besar kanak-kanak. Mereka membantu kanak-kanak untuk mengatasi masalah mental. Oleh itu, kecuaian itu boleh menjejaskan kanak-kanak dengan teruk.

Perhatian dan bimbingan adalah dambaan setiap kanak-kanak. Ketiadaan bimbingan dan kasih sayang terhadap kanak-kanak itu akhirnya boleh merencatkan emosi mereka. Nasib malang ini kadang-kadang boleh membawa kepada pemikiran untuk membunuh diri.

Itulah sebabnya ibu bapa dalam kebanyakan kes adalah sangat penting untuk membina watak dan keperibadian anak. Seorang kanak-kanak belajar menyayangi dirinya hanya apabila dia memerhatikan kasih sayang dan penjagaan ibu bapa.

Jika ibu bapa anda tidak menggalakkan anda dalam setiap aspek, ia mungkin membawa kepada rasa rendah diri.

6. Rakan negatif 

Rakan anda atau orang terdekat dan tersayang sangat bertanggungjawab untuk pembangunan watak.

Jika mereka memandang rendah anda, ia mungkin menyebabkan rasa rendah diri dalam diri anda. Kita manusia cenderung untuk membentuk pemikiran kita mengikut persepsi orang lain.

Itulah sebabnya, jika kalangan rakan anda termasuk orang negatif yang menghilangkan motivasi anda dalam masa sukar anda, mereka boleh menjadi sebab utama di sebalik harga diri anda yang rendah.

Sekarang, setelah melalui kes-kes rendah diri, mari kita lihat isu-isu yang boleh disebabkan oleh harga diri yang rendah-

Masalah yang disebabkan oleh Harga Diri Rendah 

Harga Diri Rendah: Maksudnya, Mengapa Ia Berlaku dan Cara Memperbaikinya

Beberapa isu kritikal yang mungkin berlaku kerana rendah diri ialah:

1. Orang ramai menjadi cemas dan takut

Setiap kali harga diri anda rendah, anda mula berasa takut dan cemas. Orang ramai takut untuk mengambil sebarang langkah dalam kerjaya mereka kerana mereka fikir mereka tidak akan berjaya. Perasaan cemas ini sentiasa menerjah fikiran mereka. Ia memerlukan banyak kesabaran dan motivasi untuk menghadapi ketakutan dan kebimbangan ini.

Satu-satunya cara anda boleh mengatasi ketakutan ini ialah anda harus mencabar kebimbangan anda. Anda mesti membezakan antara apa yang mengganggu anda dan apa yang anda mula bayangkan. Kadang-kadang imaginasi kita adalah sebab ketakutan kerana kita mula menganggap sesuatu. Mula mengawal kebimbangan anda dengan menilai mereka.

2. Orang ramai menganggap mereka tidak layak untuk mendapat kasih sayang dan sokongan

Manusia mendambakan kasih sayang dan dorongan untuk melakukan apa-apa kerja. Jika mereka sentiasa dikritik dan tidak disayangi, mereka akan mula membenci diri sendiri. Mengetahui nilai seseorang dan meningkatkannya adalah sangat penting untuk kestabilan. Tetapi orang yang tidak menerima cinta yang sepatutnya, mereka mula membayangkan bahawa mereka tidak diperlukan di dunia ini.

Selalunya orang yang kehilangan cinta terdedah kepada kemurungan dan pemikiran untuk membunuh diri. Itulah sebabnya dicadangkan agar setiap orang harus bersikap baik kepada orang sekeliling. Kerana mungkin mereka akan melalui sesuatu yang lebih teruk, mereka memerlukan kasih sayang dan sokongan daripada orang tersayang, dan mereka berhak mendapatnya.

3. Orang ramai menjadi terlalu sensitif terhadap langkah seterusnya

Individu yang mempedulikan setiap kritikan dan komen adalah mereka yang melalui masalah sensitiviti yang berlebihan. Ini boleh menjadi salah satu kesukaran yang menyakitkan yang dilalui seseorang semasa rasa rendah diri. Orang ramai harus mula menggalakkan diri mereka daripada menghukum setiap masa. Cuba untuk melupakan dan memaafkan diri sendiri kerana anda adalah milik anda sendiri.

Belajar dari kegagalan anda dan jangan pernah merasa dikhianati oleh diri sendiri; anda sentiasa boleh menambah baik. Ini boleh menjadi masalah jika menyalahkan diri sendiri menjadi tingkah laku anda. Cuba terima kritikan dengan cara yang membina dan bukannya sedih. Juga, anda harus berhenti mengingati kenangan buruk; mereka boleh memberi anda kebimbangan.

4. Orang yang rendah diri sering marah.

Kekecewaan membuat anda marah, jadi lebih baik untuk mengawal emosi anda pada masa-masa tertentu. Orang harus belajar untuk kekal tenang dan fokus semasa bekerja dan bukannya mengalir dalam emosi. Mana-mana individu yang berterusan jengkel dengan diri mereka sendiri akan mengambil tabiat melakukannya. Oleh itu, ia adalah disyorkan daripada kemarahan, kerengsaan, kekecewaan harus dikawal.

Mereka yang mempunyai harga diri yang rendah berjuang menghadapinya. Jadi setiap individu yang berasa marah dan kecewa dengan diri sendiri harus cuba menguruskan emosi mereka. Jadilah positif, bersemangat dan sentiasa mengendalikan sesuatu dengan optimis. Tiada apa-apa yang akan datang di antara ketenangan mental anda dan anda jika anda mula mengimbangi emosi anda, sebaik-baiknya kemarahan.

5. Orang mula membenci diri sendiri

Bahagian terburuk masalah yang disebabkan oleh harga diri yang rendah adalah apabila orang mula membenci diri mereka sendiri. Kebencian diri dimulakan apabila orang mula kecewa dan marah dengan pemikiran mereka. 

Setiap kali mereka mengambil keputusan yang salah, mereka mula menyalahkan diri mereka sendiri sehingga menimbulkan imej kebencian terhadap diri mereka sendiri. Suara dalaman orang itu menjadi pengkritik mereka.

Orang ramai harus memahami bahawa tiada siapa yang sempurna; oleh itu, setiap orang boleh membuat keputusan yang tidak baik. Orang tidak seharusnya menilai diri mereka sendiri kerana hari-hari buruk ini, yang akhirnya akan berlalu. Sebaliknya, cuba belajar daripada masa sukar ini. Ia bukan sahaja akan menguatkan kesihatan mental anda tetapi juga meningkatkan harga diri anda.

  • Di samping itu, harga diri yang rendah juga boleh menjadi punca di sebalik keputusan akademik yang lemah dalam bidang pendidikan.
  • Kehamilan pada usia awal.
  • Dibuang sekolah.
  • Aktiviti seksual pramatang.
  • Seseorang mungkin mencapai tempat kejadian jenayah.
  • Seseorang mungkin terfikir untuk membunuh diri.

Sekarang, kerana anda telah mengetahui tentang pelbagai isu yang mungkin berlaku kerana harga diri yang rendah, anda mesti meningkatkan harga diri anda secara positif.

Ingin tahu tentang cara terbaik untuk meningkatkan harga diri yang rendah? Mari kita lihat beberapa petua yang diberikan di bawah-

Bagaimana untuk Meningkatkan Harga Diri anda?

Anda tidak perlu bekerja keras untuk itu. Apa yang anda perlu lakukan ialah mengetahui nilai anda.

Mulakan menghargai diri sendiri, dan ia akan meningkatkan semangat anda.

Mula meluangkan masa dengan mereka yang mengakui dan mengabaikan mereka yang merendahkan nilai anda

Setiap orang adalah unik dalam cara mereka; itulah hakikat kehidupan. Anda akan mengalami masa yang sukar, tetapi itu tidak bermakna masa itu tidak akan berlalu.

Masa yang baik akan datang, dan segala-galanya akan membuatkan anda berasa layak. Mula menyayangi dan menghargai diri sendiri.

Fikiran anda menyalurkan takdir anda dan anda mesti berfikir dengan betul dan baik tentang anda dan orang lain. Selain itu, anda harus menjadikan diri anda keutamaan, kerana ia adalah cinta diri.

Pada hari anda akan mula mencintai diri sendiri, semuanya akan berubah.

Dalam kata-kata Lisa Lieberman-Wang, Pengarang Terlaris #1, Pencipta Bersama NAP sains saraf dan Pengamal NLP Sarjana Berlesen-

"Jadilah segala-galanya untuk anda, bukan segala-galanya kepada semua orang."

Pemikiran Terakhir

Orang yang mempunyai harga diri yang rendah mengalami kebimbangan akibat rasa rendah diri mereka.

Ia merengsakan mereka secara tetap. Serangan kecemasan mengelilingi mereka dan mengikat mereka dengan setiap langkah yang mereka ambil. Untuk menjalani kehidupan yang sejahtera, anda mesti mengatasi rasa rendah diri anda.

Seseorang yang menyayangi dirinya atau dirinya sendiri mempunyai rasa harga diri yang sihat. Sama ada tahap harga diri yang rendah atau tinggi adalah sihat. Jika anda berada dalam keadaan yang baik, anda akan dapat menghargai setiap detik dalam hidup anda.

Kami berharap artikel ini akan membantu anda dalam menerima diri anda apa adanya dan tidak bergantung pada orang lain untuk harga diri dan kebahagiaan anda.

Mulai sekarang, mula menyayangi diri sendiri dan fokus pada pencapaian anda.

Catat Ulasan for " Harga Diri Rendah: Maksudnya, Mengapa Ia Berlaku dan Cara Memperbaikinya"