Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

8 Teknik Mengurus Jangkaan

8 Teknik Mengurus Jangkaan

"Segala-galanya bergantung pada harapan yang tinggi" By Sam Walton

Apakah definisi frasa "jangkaan"? Ini adalah ramalan optimistik untuk masa depan. Walaupun mereka tidak berdasarkan realiti, kata-kata dan pemikiran yang tidak diucapkan membantunya untuk berkembang. Setiap orang, secara sedar atau tidak, menetapkan jangkaan untuk hari-hari mendatang.

Menguruskan jangkaan memerlukan memberikan pengalaman terbaik yang mungkin melalui perkhidmatan tersuai. Orang yang boleh mengarahkan sesuatu ke arah yang mereka mahukan adalah pandai mengawal jangkaan orang lain.

Matlamatnya adalah untuk memahami apa yang orang lain inginkan dan untuk memastikan bahawa ia dipenuhi dengan tepat. Sebaik sahaja anda memahaminya, mengurus jangkaan tidaklah begitu sukar. Anggap ia sebagai peluang untuk menyampaikan sesuatu yang sangat diingini kepada orang lain, dan presto, anda telah melebihi jangkaannya.

3 Cara untuk mengurus jangkaan peribadi 

Ambil langkah berikut untuk mengurus jangkaan peribadi:

1. Berhenti menganggap 

Ia adalah andaian yang meletakkan asas untuk jangkaan palsu. Berhenti menganggap jika anda sedang mencari cara untuk mengurus jangkaan. Apabila ragu-ragu, tanya dan jelaskan perkara supaya anda akhirnya dapat menjimatkan masa, usaha dan sakit hati yang tidak perlu.

2. Bersangka baik terhadap diri sendiri

Masalah manusia ialah mereka mengharapkan orang lain berkelakuan dan bertindak mengikut cara tertentu, dan apabila perkara tidak mengikut perancangan, perasaan mereka terluka.

Bersikap baik kepada diri sendiri dan buang jangkaan daripada kedua-dua perhubungan peribadi dan profesional jika anda mencari cara untuk mengurus jangkaan. Dengan cara ini anda tidak akan berasa salah faham dan marah apabila orang gagal untuk berkelakuan dengan cara tertentu

3. Nikmati hari ini 

Salah satu langkah penting dalam menguruskan jangkaan peribadi ialah menikmati hari ini. Berhenti memikirkan apa yang anda harapkan daripada orang lain dan mula berfikir tentang jangkaan peribadi.

Menjalani kehidupan sepenuhnya harus menjadi keutamaan anda, jadi mula bekerja dari hari ini supaya anda sekurang-kurangnya dapat mengurus jangkaan peribadi dengan indah.

3 Cara untuk mengurus jangkaan orang lain

Ambil langkah berikut untuk mengurus jangkaan orang lain:

1. Dalam kedua-dua kehidupan peribadi dan profesional, anda perlu menyampaikan fikiran anda secara eksplisit jika anda mencari cara untuk mengurus jangkaan orang lain.

2. Jangkakan masalah dan kemungkinan hasil dengan jelas jika anda sedang mencari cara untuk mengurus jangkaan orang lain

3. Cuba ketahui tentang prasangka itu kerana ini akan membantu untuk memahami berat sebelah dan prasangka yang sedia ada dan membantu dalam mengurus jangkaan orang lain.

Bagaimana untuk menguruskan jangkaan pelanggan?

jangkaan-pelanggan

Bekerja dengan pelanggan baharu bukanlah sesuatu yang mudah, kerana ia memerlukan masa untuk kedua-dua pihak datang pada halaman yang sama. 

Petua berikut akan terbukti membantu dalam usaha anda mulai sekarang.

1. Draf kontrak 

Jika anda sedang mencari cara untuk menguruskan jangkaan, maka perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah merangka kontrak. Ini adalah dokumen undang-undang yang akan menunjukkan secara terperinci jangkaan pelanggan supaya tidak berlaku miskomunikasi di kemudian hari.

2. Menetapkan jangkaan yang realistik 

Pelanggan mempunyai jangkaan tertentu daripada anda. Inilah sebabnya mengapa menjadi penting untuk mewujudkan senarai lengkap penghantaran bersama-sama dengan garis masa yang dijangkakan.

Semak senarai anda dengan pelanggan dan fahami kehendaknya dan kemudian berkompromi dan buat perubahan sewajarnya. Tetapkan jangkaan yang munasabah supaya mengurusnya pada masa hadapan bukanlah sesuatu yang besar.

Jika dari awal, anda meletakkan harapan yang tinggi, dan Allah melarang tidak dapat memberikan hasil tepat pada masanya, maka ia boleh membuktikan bencana. Sentiasa bersikap munasabah dan simpan beberapa hari di tangan untuk keadaan yang tidak dijangka.

2. Komunikasi terbuka 

Komunikasi yang kerap dan terbuka adalah kunci untuk mengurus jangkaan dengan berkesan. Tanya pelanggan terlebih dahulu cara komunikasi pilihan mereka dan berapa kerap mereka mahu berkomunikasi.

Jangkau mereka dengan kerap dan pastikan mereka sentiasa mengetahui tentang kejadian itu supaya jangkaan mereka ditetapkan dengan sewajarnya.

3. Bersikap tulen 

Jangan terlalu bersemangat dan mula menjanjikan perkara yang mustahil untuk dicapai dalam jangka masa yang diberikan.

Perhubungan berasaskan pelanggan baharu adalah berharga, dan jika anda mencari cara untuk mengurus jangkaan, maka jadilah tulen dalam urusan anda. Berterus terang tentang apa yang akan anda capai dan bila anda akan menyampaikan kerana ini adalah dua perkara penting yang paling dibimbangkan oleh pelanggan.

4. Buat sambungan peribadi 

Adalah penting untuk membuat sambungan yang berdaya maju dengan pelanggan baharu supaya ia bertahan selepas kontrak ini. Sentiasa berhubung dan tunjukkan sisi manusia anda untuk membina hubungan yang sihat.

Cuba fahami misi, visi dan matlamat organisasinya supaya anda boleh membentuknya dengan sewajarnya. Apabila anda mengetahui jangkaan pelanggan, ia menjadi mungkin untuk memberikan seratus peratus anda dan menyampaikan dalam garis masa yang ditetapkan.

5. Telus 

Bersikap telus dalam urusan anda jika anda mencari cara untuk mengurus jangkaan. Beritahu pelanggan terlebih dahulu tentang halangan, jika ada, dan perkara yang anda sanggup lakukan untuk menghadapi cabaran.

6. Jujur 

Jujurlah dalam urusan anda jika anda mencari cara untuk menguruskan jangkaan. Kedua-dua pihak perlu meletakkan asas supaya hubungan itu jujur ??dan telus sejak awal. Ini akan memberi kejelasan kepada banyak perkara.

7. Berfikir seperti klien 

Walaupun pada masa ini, anda sedar tentang jangkaan klien, selalu ada perkara yang klien tidak maklumkan kepada anda, walaupun secara tidak sengaja. Mula berfikir seperti pelanggan jika anda mencari cara untuk menguruskan jangkaan.

Ini akan membantu anda dalam melihat sesuatu dengan jelas dari perspektif pelanggan dan bertindak sewajarnya.

8. Jangan takut untuk pergi 

Dalam sesetengah kes, pelanggan terbukti tidak munasabah, dan jangkaan mereka terus meningkat. Jangan takut untuk pergi kerana menguruskan jangkaan pelanggan sedemikian tidak mungkin. Permintaan mereka akan terus meningkat, dan mereka tidak akan pernah berpuas hati dengan hasilnya.

 Bagaimana untuk menguruskan jangkaan pekerja?

jangkaan-pekerja

Menguruskan jangkaan pekerja bukanlah sesuatu yang bermakna, dan inilah sebabnya mengapa organisasi telah mengambil langkah berikut:

Cara terbaik untuk mengurus jangkaan pekerja adalah dengan menyediakan kepimpinan yang kukuh. Apabila anda mempunyai seseorang yang tegas menerajui, ia menjadi mudah untuk mengemudi kapal dengan berkesan dan mengurus jangkaan setiap pemegang kepentingan.

Tunjukkan visi yang jelas dan pernyataan misi yang dirancang dengan baik kepada pekerja supaya mereka menyedari faedah meneruskan kerja mereka dengan organisasi.

Pengurus harus diamanahkan untuk mengetahui tentang matlamat dan jangkaan pekerja. Dia harus konsisten dalam usahanya untuk mewujudkan saluran komunikasi yang jelas untuk mewujudkan persekitaran yang harmoni di tempat kerja yang akan membuahkan hasil untuk semua orang.

Bagaimana untuk mengurus jangkaan di tempat kerja adalah pertanyaan biasa semua pengurus? Jawapannya sangat mudah. Tentukan peranan setiap pekerja secara terperinci. Beritahu mereka tentang jangkaan anda dan tanya mereka tentang jangkaan mereka. 

Cari jalan tengah yang memungkinkan untuk menyelaraskan semua jangkaan dan berusaha untuk mencapainya dengan jayanya. Mengiktiraf kerja pekerja dan memberi mereka pujian dan pengiktirafan yang sewajarnya.

Sediakan program latihan, maklum balas dan bimbingan jika anda berminat untuk menguruskan jangkaan pekerja. Ini akan memberi peluang kepada pekerja untuk berkembang dan membantu mereka dalam mencapai objektif yang diingini

Mewujudkan budaya kerja yang memberikan rasa kemasyarakatan dan kebersamaan. Pengurus harus menyokong pekerja melalui susah dan senang untuk meningkatkan semangat dan penglibatan pekerja. Pengurus juga mesti memastikan bahawa pekerja berada dalam peranan yang betul dan terbukti sesuai dalam syarikat.

Yakinkan pekerja bahawa tugas mereka adalah tetap dan kegagalan kecil akan dipenuhi dengan maklum balas yang membina dan sokongan tanpa syarat dan bukan tindak balas. Jika pekerja bimbang tentang kehilangan pekerjaan mereka, mereka tidak akan dapat berfikir di luar kotak dan menggunakan kemahiran dan bakat mereka secara inovatif.

Pertanggungjawabkan semua orang - Setiap orang yang terikat dengan firma harus bertanggungjawab atas tindakannya. Ini termasuk orang di atas serta pekerja lain yang dikaitkan dengan firma. Ia menunjukkan bahawa setiap orang perlu mematuhi set garis panduan yang sama dan perlu bertanggungjawab untuk kejayaan serta kegagalan.

Kesimpulan

Jika orang ingin makmur dan maju dalam kedua-dua kehidupan peribadi dan profesional mereka, mereka mesti memahami cara mengurus jangkaan dalam perhubungan, cara mengurus jangkaan di tempat kerja, cara mengurus jangkaan dalam kehidupan, cara mengurus jangkaan pekerja, dan sebagainya.

Catat Ulasan for " 8 Teknik Mengurus Jangkaan"