Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

10 Cara Menghormati Orang Lain dan Menghormati Diri Sendiri

10 Cara Menghormati Orang Lain dan Menghormati Diri Sendiri

Bukankah benar penghormatan mesti diperoleh? Ia tidak boleh diserahkan kepada anda secara percuma, dan anda mesti bekerja keras untuk mendapatkannya dalam hidup. Jika anda ingin menghormati diri sendiri, anda mesti memberikannya kepada orang lain terlebih dahulu.

Penghormatan boleh diperoleh kerana menjadi orang yang baik, untuk tindakan anda, untuk profesionalisme anda, atau untuk kecerdasan dan tabiat anda. Hormat-menghormati melahirkan kepercayaan, yang seterusnya melahirkan peningkatan produktiviti.

Jika anda ingin mendapatkan penghormatan orang lain, masukkan garis panduan mudah ke dalam gaya hidup anda. Layan semua orang seperti anda ingin diperlakukan.

Cari kebaikan dan kepositifan dan percaya bahawa orang di hadapan anda mempunyai kualiti penebusan tertentu yang patut dihormati tanpa syarat.

1. Jadilah baik dan adil

Jika anda menganggap diri anda seorang manusia yang adil dan baik, anda harus menyedari bahawa kebaikan dan kesopanan adalah asas penghormatan dan menggunakannya dalam kehidupan seharian anda. 

Apabila anda berhenti memberi tumpuan kepada diri sendiri dan sebaliknya memberi tumpuan kepada orang lain, anda secara semulajadi akan memberi inspirasi kepada perubahan kerana ia adalah aspek penting untuk berbudi bahasa.

Anda menunjukkan imej hormat di hadapan orang lain apabila anda mula menghargai masa dan perspektif orang lain. Berhati-hati dengan sentimen orang lain dan cuba melayan semua orang yang anda temui dengan hormat.

Rasa hormat boleh ditunjukkan dengan membuat hubungan mata, memegang pintu, menyapa orang dengan senyuman yang tulus, menawarkan bantuan, dan berterima kasih kepada mereka.

2. Perhatikan apa yang orang lain katakan

Kerana komunikasi adalah kunci kejayaan, memulakan dialog dengan bercakap dan mendengar. Buat orang lain berasa selesa dengan memberi perhatian kepada mereka.

Ia akan kelihatan tidak sopan jika anda kelihatan bosan dan tidak wajar. Walaupun ia sangat diperlukan, jangan sekali-kali mengganggu seseorang yang sedang bercakap. Benarkan dia menghabiskan ayatnya atau menarik nafas sebelum bercakap.

Kekalkan hubungan mata dan pendirian yang menyenangkan untuk menunjukkan rasa hormat anda kepada orang lain. Daripada mengangguk kerana kesopanan, hadam, fahami, dan ambil bahagian dengan memberi perhatian.

Ini akan memupuk rasa perkongsian dan kepercayaan di kalangan pihak berkenaan. Tanya soalan yang menimbulkan pemikiran untuk membuat orang lain terbuka. Semua orang suka bersembang, jadi jika anda mencari cara untuk menghormati, bantu dia sepanjang jalan.

Ingat bahawa hanya mendengar, anda menaikkan status orang lain.

3. Berbudi bahasa 

Kedua-dua kesopanan dan budi pekerti adalah di bawah payung tatasusila asas. Jika anda ingin belajar menghormati, anda memerlukan latihan. Berusaha untuk bersikap sopan kepada semua orang, bukan hanya mereka yang anda kenali atau kagumi.

Anda berada di landasan yang salah jika anda hanya menghormati untuk membuat kesan yang baik. Daripada mendiskriminasi, layan semua orang dengan hormat dan baik. Ingatlah untuk berpegang pada asas-asas untuk membuat kesan pertama yang baik.

Apabila anda berbual peribadi dengan orang lain, jangan bercakap atau menghantar mesej melalui telefon. Sentiasa menyatakan rasa terima kasih atas usaha orang lain dan mematuhi norma yang menjadikan hidup lebih mudah untuk semua orang. Kesopanan adalah sifat mulia yang dikagumi oleh semua orang dan dihargai oleh penghormatan mereka.

4. Pertimbangkan kata-kata anda sebelum bercakap

Ibu bapa dan guru kami menanamkan dalam diri kita tabiat berfikir sebelum bercakap. Jika anda ingin menghormati, anda mesti memahami keperluan bercakap pada masa yang sesuai.

Sentiasa luangkan sedikit masa untuk merenung, menyalurkan idea anda, memahami, rumus, dan kini menyatakan pandangan anda sendiri. Dengan mengkritik atau menolak pandangan orang lain, anda menjejaskan pendapatnya.

Jangan menghina orang lain dengan berpura-pura simpati kepada mereka. Walaupun anda tidak bersetuju dengan seseorang, tunjukkan rasa hormat sambil menyatakan pandangan anda sendiri. Jika anda mencari cara untuk menghormati, berhati-hati kerana ia akan memberi kesan yang baik.

5. Kekalkan sikap merendah diri dan mengambil berat

Apabila berinteraksi dengan orang lain, bersabarlah. Anda mungkin terjumpa orang yang jahat dan tidak bertimbang rasa pada masa-masa tertentu. Ya, ia akan menguji toleransi anda, tetapi jangan membongkok ke tahapnya; sebaliknya, jaga maruah dan ketenangan anda. Dorongan harus dielakkan.

Bercakap dengan kuat, melelapkan mata, mengganggu seseorang dan merenung peranti mudah alih anda secara berterusan semasa berbual dengan orang lain semuanya dianggap tidak menghormati.

Jika anda mencari strategi untuk berbudi bahasa, fikirkan tentang sentimen orang lain. Ingat bahawa setiap orang berhak untuk dihormati, jadi jangan menimbulkan pergeseran yang tidak diperlukan dengan bersikap tidak hormat.

6. Hulurkan tangan atau telinga

10 Cara Menghormati Orang Lain dan Menghormati Diri Sendiri

Jika anda sedang mencari cara untuk menghormati, bersedialah untuk membantu seseorang yang memerlukan. Jika anda melihat seseorang yang kecewa, buat dialog dengan mereka dan dengar. Ia akan membolehkan individu lain untuk menyampaikan masalahnya dengan anda.

Jangan tolak tawaran bantuan kerana jeritan kesedihan adalah tulen dan patut didengari oleh seseorang yang prihatin. Jika anda ingin dihormati, terima tanggungjawab dan tawarkan bantuan. Jangan tunggu seseorang datang kepada anda dan meminta bantuan.

Gerak isyarat mudah seperti membantu orang tua di seberang jalan, membantu pekerja lain menanggung bebannya, atau sekadar menderma pakaian anda ke pusat perlindungan semuanya boleh membantu.

7. Bersikap terbuka untuk berubah

Dalam tabiat dan tingkah laku kita, kita semua mempunyai sesuatu yang baik dan juga sesuatu yang negatif. Jika anda sedang mencari cara untuk menghormati, galakan yang baik dan bersedia untuk mengubah suai yang buruk.

Ingat bahawa perwatakan anda yang keras kepala mungkin akan membuat anda gagal; Oleh itu, adalah lebih baik untuk mencuba untuk belajar dan melakukan apa sahaja yang boleh meningkatkan kehidupan anda. 

Benarkan diri anda melepaskan tingkah laku yang tidak diingini, terutamanya kemarahan dan kepahitan, kerana ini adalah emosi yang tidak menyenangkan yang boleh menjejaskan kesihatan mental anda.

Benarkan orang lain memaafkan dan melupakan kesalahan mereka terhadap anda. Untuk ketenangan fikiran anda sendiri, teruskan dan letakkan keadaan di belakang anda. Jangan jadikan alasan untuk keputusan yang tidak baik.

Terima bahawa anda telah melakukan kesilapan dan ia tidak akan berlaku lagi. Jika anda ingin berbudi bahasa, anda mesti membetulkan kesalahan anda dengan menggunakan perspektif yang positif.

8. Jangan menyalahgunakan kedudukan kuasa anda 

Jika anda mencari cara untuk berbudi bahasa, jangan menyalahgunakan kedudukan kuasa anda. Jangan bercakap dengan tidak hormat kepada orang yang berada dalam kedudukan yang lebih rendah atau yang mempunyai wang yang lebih sedikit daripada anda.

Setiap orang, tanpa mengira kedudukan mereka, harus dilayan dengan baik, sopan, dan hormat. Ingatlah bahawa seorang pemimpin yang baik adalah orang yang melakukan usaha yang tulus untuk membawa semua orang bersamanya tanpa mengurangkan usaha mereka.

Cuba empati dengan kesulitan mereka dan fahami pandangan mereka. Empati membawa kepada pemahaman, yang membawa kepada tindakan yang sopan.

9. Elakkan gosip seboleh mungkin

Jangan gosip kerana ia mungkin kembali menghantui anda dan membawa kesusahan yang besar. Ingat bahawa orang yang anda gosipkan adalah orang sebenar yang mempunyai perasaan sebenar, dan pembunuhan watak atau tingkah laku mungkin menyebabkan dia sakit mental.

Elakkan bergosip dalam apa jua cara, kerana orang akan kurang menghormati mereka yang terlibat dalam kelakuan jahat itu. Jika anda sedang mencari cara untuk menghormati, jauhi gosip.

Jika anda melihat seseorang terlibat dalam gosip, bersikap sopan dalam kebimbangan anda dan memberi amaran kepadanya tentang akibatnya.

10. Akui kesilapan anda 

Jika anda sedang mencari cara untuk menghormati, akui kesilapan anda. Mustahil untuk menjalani kehidupan tanpa menyakiti seseorang.

Tidak perlu memaafkan kelakuan buruk anda dan menambah kesilapan. Terima bahawa anda akan membuat kesilapan, dan sekarang akui mereka.

Bercakap dengan orang itu dan benar-benar minta maaf atas kesilapan anda. Perbuatan ini akan memberi anda ketenangan dan kegembiraan dalaman.

Orang akan menghormati anda kerana tindakan anda, yang menunjukkan watak penyayang anda. Jika anda ingin dikenali sebagai seorang yang berbudi bahasa, anda mesti menghormati sesama manusia.

Catat Ulasan for "10 Cara Menghormati Orang Lain dan Menghormati Diri Sendiri"