Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

4 Jenis Konflik Yang Boleh Berlaku Dalam organisasi

4 Jenis Konflik Yang Boleh Berlaku Dalam organisasi

Pertembungan pendapat atau kepentingan antara pihak yang bertentangan atau tidak sehaluan disebut sebagai konflik. Kami sering berhadapan dengan konflik dalam pelbagai tetapan, dari kehidupan peribadi kami hingga kehidupan profesional kami. 

Walaupun sesetengah melihat konflik sebagai fenomena negatif, yang lain melihatnya sebagai proses yang membina dan penting kerana ia membawa keluar pemikiran tulen atau sisi sebenar orang, yang membolehkan perkara diselesaikan dengan lebih cepat setelah ia diketahui.

Konflik boleh berlaku dalam pelbagai bentuk, termasuk manusia lwn manusia, manusia lwn masyarakat dan manusia lwn persekitaran. Perang dunia disebabkan oleh konflik antara negara.

Akibatnya, perselisihan faham mendatangkan malapetaka dan menghentikan kemajuan. Konflik berkemungkinan besar berkembang di kalangan kakitangan dalam organisasi apabila beribu-ribu atau lebih individu bekerjasama. 

Akibatnya, adalah penting untuk memahami pelbagai jenis pertikaian dan pelbagai pilihan untuk mengelakkan atau menyelesaikannya secepat mungkin.

Konflik di tempat kerja menghasilkan kebimbangan dan ketegangan, menjadikan pejabat tempat kerja yang tidak menyenangkan. Apabila terdapat konflik antara rakan sekerja atau antara pengurus dan pekerja, produktiviti terjejas.

Produktiviti yang berkurangan tidak baik untuk perniagaan, jadi penting bagi pengurus atau pemimpin untuk mengiktiraf pertikaian dan mengambil langkah yang sesuai untuk menyelesaikannya, menjadikan tempat kerja suasana yang tenang dan sihat untuk semua orang. Pelbagai jenis pertikaian yang boleh berlaku dalam sesebuah organisasi disenaraikan di bawah.

Empat Jenis Konflik Organisasi

1. Konflik antara manusia

Istilah "konflik interpersonal" merujuk kepada perselisihan faham antara dua orang. Apabila orang mempunyai personaliti, pendapat, atau latar belakang budaya yang berbeza, masalah interpersonal timbul. 

Oleh kerana bilangan besar orang yang bekerja bersama dalam organisasi yang besar, terdapat risiko tinggi masalah interpersonal.

Konflik interpersonal, bagaimanapun, boleh timbul akibat salah faham dan salah tafsir. Di tempat kerja, adalah perkara biasa untuk melihat orang yang lebih tua bergelut untuk bergaul dengan rakan sekerja yang lebih muda. 

Tambahan pula, pendekatan mereka untuk bekerja dan menyelesaikan masalah bertentangan secara dimetrik, mengakibatkan ketegangan antara mereka.

Satu lagi contoh biasa ialah apabila pekerja menjadi kawan di tempat kerja dan keretakan dalam hubungan peribadi mereka menyebabkan kesukaran di pejabat. Satu lagi contoh potensi konflik antara dua orang ialah apabila pekerja lelaki dikehendaki mengikut arahan daripada pegawai atasan wanita.

Mereka sukar bergaul sesama sendiri memandangkan seorang pekerja lelaki tidak percaya dengan kemampuan penyelia wanita itu. Jenis perselisihan pendapat ini tidak dapat dielakkan, dan menyelesaikannya dengan betul boleh membantu dalam pembangunan peribadi pekerja.

Konflik seperti ini mesti diselesaikan secepat mungkin kerana ia boleh meningkat dengan cepat. Terdapat pelbagai pendekatan untuk menyelesaikan jenis perselisihan pendapat ini, seperti turun padang dengan pengurusan sumber manusia dan membincangkan perkara itu, menyediakan latihan kepelbagaian kepada pekerja atau melaksanakan "standard kelakuan" di tempat kerja.

2. Konflik antara individu 

Konflik seperti ini timbul dalam diri seseorang. Konflik intrapersonal lebih sukar untuk dilihat dan difahami daripada pertikaian interpersonal. Kerana konflik ini berlaku dalam kepala seseorang hasil daripada nilai, perasaan, prinsip dan pemikirannya.

Jenis konflik ini terdiri daripada kerumitan daripada keputusan muda seperti memilih menu makan tengahari kepada keputusan kehidupan yang penting seperti memilih laluan profesional. Konflik intrapersonal menjadikan seseorang lebih sukar untuk menumpukan perhatian pada tugasnya.

Akibatnya, kekurangan tumpuan dan semangat untuk mengambil bahagian dalam aktiviti pekerjaan menyebabkan pengeluaran yang lebih rendah, yang memudaratkan kejayaan organisasi. Konflik intrapersonal juga menimbulkan rasa tidak senang dan gelisah dalam diri seseorang.

Sebelum membuang masa, seseorang yang mengalami perjuangan ini harus mendapatkan bantuan pakar. Jika tidak, orang itu harus memberitahu rakan atau rakan sekerja tentang perasaannya. 

Komunikasi adalah jawapan yang disokong dengan baik untuk masalah sedemikian. Untuk menangani jenis masalah ini, organisasi harus memberikan bantuan psikologi kepada semua pekerja mereka.

3. Konflik dalam kumpulan 

Konflik jenis ini berlaku di kalangan ahli pasukan. Percanggahan dan salah faham antara individu-individu ini adalah punca utama konflik dalam kumpulan. Ketegangan timbul dalam pasukan apabila ahli pasukan mempunyai personaliti, nilai atau idea yang berbeza.

Contohnya, konflik dalam kumpulan timbul apabila seorang ahli pasukan mendapat kenaikan pangkat atau diiktiraf dan yang lain tidak bersetuju dengan keputusan itu. Situasi sebegini mungkin menimbulkan rasa tidak senang dalam kumpulan. 

Kadangkala, konflik bermanfaat untuk mendapatkan keputusan yang lebih baik dalam kumpulan yang merupakan satu-satunya objektif pasukan.

Sekiranya berlaku konflik yang serius, ketua pasukan harus mendapatkan bantuan daripada pihak yang berbeza. Walau bagaimanapun, jenis konflik ini boleh dielakkan dengan memilih ahli pasukan dengan berhati-hati dan dengan memberikan peluang yang adil kepada setiap ahli pasukan.

Perbualan satu lawan satu dengan ahli pasukan individu adalah salah satu cara yang digunakan untuk menyelesaikan konflik ini. Sebagai alternatif, seluruh pasukan boleh berinteraksi dengan ketua pasukan untuk menyatakan ketidakpuasan hati mereka. 

Selagi ia dilakukan secara mesra dan formal serta berhati-hati agar perbincangan ini tidak bertukar menjadi hujah lisan, konflik jenis ini boleh diselesaikan dengan mudah.

4. Konflik antara kumpulan 

Konflik jenis ini berlaku di kalangan dua kumpulan berbeza dalam sesebuah organisasi. Jenis konflik ini berlaku kerana matlamat, kepentingan atau pendapat yang berbeza antara jabatan yang berbeza. 

Sebagai contoh, konflik boleh berlaku antara jabatan pemasaran dan sokongan pelanggan. Konflik jenis ini boleh menimbulkan permusuhan di kalangan rakyat.

Oleh itu, pejabat menjadi tempat yang tidak sesuai untuk bekerja. Pengurusan harus mengambil tindakan tegas untuk menangani situasi sedemikian. Di samping itu, satu jawatankuasa khas perlu ditubuhkan untuk menyelesaikan konflik tersebut di kalangan kakitangan. 

Selain itu, organisasi harus menganjurkan beberapa pertandingan keseronokan antara jabatan, supaya pekerja dari jabatan yang berbeza mendapat peluang untuk berinteraksi antara satu sama lain di luar tempat kerja. Selain itu, pertukaran peranan juga merupakan kaedah yang berkesan untuk menangani konflik antara kumpulan.

Untuk berbuat demikian, orang rawak dari satu jabatan hendaklah dihantar ke jabatan lain untuk bekerja selama seminggu atau lebih sekali dalam enam bulan. Kaedah ini akan memberi peluang kepada pekerja untuk keluar dari zon selesa mereka dan mereka juga akan mempelajari kaedah, syarat dan lebih penting lagi masalah pekerja jabatan tersebut.

Ini akan menjadikan pekerja menjadi belas kasihan antara satu sama lain. Contoh biasa yang boleh dilihat dalam kehidupan sebenar ialah apabila anugerah pencapaian jualan akan diberikan. 

Walaupun penyumbang individu yang telah bekerja di kawasan itu dan mencapai bilangannya layak menerima anugerah itu, pasukan pemasaran juga boleh menuntut anugerah itu dengan mengatakan bahawa mereka lah yang menghasilkan strategi cemerlang yang membawa hasil. 

Ini akan menyebabkan konflik dalam pasukan Jualan dan Pemasaran, yang akan menjadi konflik antara kumpulan.

Konflik tidak dapat dielakkan berlaku apabila sekumpulan orang bekerjasama. Walau bagaimanapun, konflik tidak selalu merosakkan, tetapi ketidakupayaan untuk menyelesaikannya merosakkan organisasi. 

Penjagaan harus diambil bahawa konflik harus diselesaikan pada peringkat pertama, serta-merta apabila ia muncul. Konflik yang tidak dapat diselesaikan boleh merosakkan semua orang yang terlibat.

Catat Ulasan for " 4 Jenis Konflik Yang Boleh Berlaku Dalam organisasi"