Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

3 Kunci Hidup Baik

 

hidup-bahagia

Dalam fikiran anda, apakah maksud Hidup Baik bagi anda? Adakah ini bermakna anda mempunyai banyak wang untuk melakukan apa sahaja yang anda mahu? 

Adakah ini bermakna anda boleh menghabiskan masa anda mengikut kehendak anda? Adakah hidup dengan baik menimbulkan imej kereta dan rumah yang cantik dan percutian mewah?

Seperti yang mereka katakan, jika anda boleh mengimpikannya anda boleh mencapainya. Walau bagaimanapun, imaginasi yang jelas dengan sendirinya tidak membawa kepada mendapatkan apa yang anda inginkan. Anda juga perlu mengambil tindakan yang menyokong dan konkrit. 

Untuk hidup dengan baik, anda mungkin perlu melakukan beberapa perkara secara berbeza daripada yang anda lakukan hari ini. 

Di bawah ialah senarai tiga perkara penting yang perlu diingat jika anda mempunyai keinginan untuk hidup dengan baik tetapi tidak tahu bagaimana sebenarnya untuk mula berbuat demikian.

1. Belajar Cara Hidup Baik

Jika anda tidak pernah benar-benar hidup dengan baik, ia mungkin kelihatan seperti satu lompatan besar untuk berbuat demikian. Tetapi bagaimana jika anda boleh belajar bagaimana untuk hidup dengan baik? Awak boleh!

Terdapat berpuluh-puluh, jika tidak beratus-ratus buku, CD dan sumber maklumat berguna lain yang akan mengajar anda bagaimana untuk mendapatkan apa yang anda inginkan. 

Malah, keseluruhan industri pertumbuhan peribadi/bantu diri diasaskan atas niat untuk membantu orang ramai hidup lebih baik daripada hari ini.

Contohnya: Jika anda bermimpi untuk membuat banyak wang, tetapi hari ini anda hampir tidak berjaya, terdapat beberapa buku, CD dan seminar yang sangat baik yang akan membantu anda mempelajari cara membuat banyak wang.

Contoh lain: Jika anda bermimpi mengembara ke seluruh dunia, terdapat ratusan buku dan penerbitan yang akan menunjukkan kepada anda cara mengembara ke dunia, sama ada mengikut bajet atau mewah.

Maksudnya di sini jika anda mahukan sesuatu, ada cara untuk mendapatkannya. Anda hanya perlu belajar bagaimana untuk mendapatkannya. 

Melabur dalam diri anda dan impian anda. Anda dan mereka berbaloi dengan masa dan wang yang anda akan habiskan untuk berbuat demikian.

2. Cipta Pengalaman Hidup Yang Kaya Kehidupan

sebenarnya hanyalah satu siri pengalaman. Beberapa pengalaman yang kami pelajari dan kembangkan dan yang lain membuatkan kami kembali. Pengalaman lain membuatkan kita berasa hebat dan ada yang membuatkan kita berasa tertekan.

Daripada menunggu pengalaman hebat jatuh di pangkuan anda, cipta pengalaman hidup anda sendiri yang kaya.

Pengalaman Hidup Kaya ialah pengalaman yang anda cipta untuk diri sendiri dari keadaan tujuan. Dalam erti kata lain, anda memutuskan jenis pengalaman yang anda ingin miliki dan kemudian anda merealisasikannya!

Contohnya, jika anda seorang yang menggemari wain yang baik, cipta peluang untuk diri anda sendiri untuk mengetahui lebih lanjut tentang pelbagai jenis wain. 

Lawati acara merasa wain tempatan dan apabila anda mengatasi pengalaman itu, rancang perjalanan ke negara wain California atau ikuti kelas daripada pakar wain terkenal dunia!

Pengalaman hidup yang kaya berlaku apabila anda mengambil sesuatu yang anda minati dan mencari cara untuk menyelami minat anda sepenuhnya.

Mencipta pengalaman hidup yang kaya untuk diri sendiri akan membolehkan anda menjalani kehidupan sepenuhnya.

3. Kekalkan Hidup Sederhana

hidup-sederhana

HIDUP DENGAN BAIK tidak sama dengan MELAKUKAN LEBIH BANYAK. Sebaliknya, hidup dengan baik mungkin memerlukan anda untuk berhenti dan menumpukan masa dan perhatian anda pada beberapa bahagian tertentu dalam hidup anda.

Dua soalan hebat yang akan membantu anda menjadikannya mudah ialah:

Apakah yang saya mahukan sebenarnya? Dan,

Jika saya boleh melakukan apa-apa, menjadi apa-apa atau mempunyai apa-apa yang saya mahu, apakah yang akan saya lakukan, jadi atau miliki?

Sekarang, sumbang sarankan senarai sekurang-kurangnya 25 perkara. Kemudian lihat jika terdapat kumpulan tema dalam senarai anda. 

Sebagai contoh, jika anda menulis anda ingin melancong ke Paris, Afrika dan China; anda boleh mengumpulkan semua ini bersama-sama di bawah TRAVEL!

Tema yang anda lihat pada senarai anda akan memberi anda tempat untuk mula menumpukan perhatian anda.

Memfokuskan perhatian anda akan memberi anda lebih tenaga untuk melakukan perkara yang anda benar-benar mahu lakukan kerana anda tidak akan ditarik ke terlalu banyak arah melakukan perkara yang anda tidak mahu lakukan.

Untuk kecekapan maksimum, pilih hanya dua atau tiga perkara daripada senarai anda untuk menumpukan perhatian anda pada bila-bila masa dan kemudian berikan beberapa perkara itu untuk anda semua!

Anda boleh hidup dengan baik. Tentukan apa erti hidup dengan baik kepada anda, pelajari cara untuk mendapatkan apa yang anda inginkan, cipta pengalaman hidup yang kaya untuk diri anda dan pastikan hidup mudah.

Catat Ulasan for "3 Kunci Hidup Baik"