Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

3 Cara Mudah untuk Mengurangkan Tekanan

3 Cara Mudah untuk Mengurangkan Tekanan

Tekanan, masalah kesihatan #1 di Amerika adalah punca utama penyakit utama. Malah, penyakit jantung, tekanan darah tinggi, dan kemurungan hanyalah sebahagian daripada kesan berbahaya daripada tekanan. 

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa melepaskan tekanan dan belajar bagaimana untuk berehat menggalakkan kehidupan yang lebih sihat, lebih bahagia dan lebih memuaskan.

Berikut adalah 3 cara mudah untuk mengurangkan tekanan anda dengan cepat :

1. Bernafas Dalam-dalam 

Ambil 3 nafas dalam-dalam perlahan. Mengambil nafas dari diafragma anda, melalui hidung anda, tahan selama kira-kira 2 saat dan kemudian perlahan-lahan menghembus melalui mulut anda. Mengapa nafas dalam perlahan? 

Kerana apabila kita berada dalam tekanan, kita tegang, menyempitkan oksigen ke badan kita. Mengambil nafas dalam perlahan membawa oksigen ke seluruh badan kita mengakibatkan rasa tertumpu dan melepaskan tekanan. Memberi tubuh anda oksigen yang sangat diperlukan akan melepaskan ketegangan dan tekanan dengan cepat.

2. Meditasi

meditasi

Tujuan meditasi adalah untuk berehat dan melepaskan tekanan. Meditasi membolehkan badan berehat dan membenarkan cara untuk melepaskan "bual" dalam fikiran anda. Adalah penting untuk anda mengetahui bahawa tidak ada cara yang betul atau salah untuk bermeditasi. 

Meditasi hanyalah satu bentuk penumpuan dan tumpuan; ia adalah satu proses yang menenangkan fikiran. Oleh kerana kebanyakan tekanan negatif kita disebabkan oleh pemikiran kita sendiri, ini adalah kaedah yang sangat berguna. 

Berikut ialah langkah-langkah untuk meditasi berpandu yang popular, cepat dan mudah: 

  • Dapatkan posisi yang selesa dan tutup mata anda. 
  • Ambil 3 nafas dalam-dalam. 
  • Bayangkan semua tekanan dalam fikiran dan badan anda sebagai awan asap kelabu. Benarkan awan ini dilepaskan melalui ubun-ubun kepala anda. Bayangkan awan kelabu terapung ke langit dan hilang. 
  • Rasakan berat tekanan yang dilepaskan daripada badan anda dan ke awan. Benarkan bahu anda jatuh dan teruskan sehingga anda tiada lagi asap kelabu atau selama kira-kira 10 minit. 
  • Bayangkan cahaya putih yang menyembuhkan yang telah mengelilingi badan anda. Rasai kehangatan cahaya ini dan biarkan ia menyusup ke dalam badan anda. Perlahan-lahan buka mata anda. 

3. Cuba Hipnosis

Teknik ini melibatkan duduk dengan selesa dengan mata tertutup sambil mendengar cadangan. Hipnosis ialah kelonggaran, tumpuan, dan cadangan. Menggunakan ketiga-tiga elemen ini minda dan badan anda akan memasuki keadaan yang sangat santai yang memberikan anda rasa kesejahteraan dan ketenangan secara keseluruhan. 

Hipnosis adalah salah satu kaedah penyembuhan tertua dan paling semula jadi sejak 1000 SM Pada tahun 1958 Persatuan Perubatan Amerika meluluskan penggunaan terapi hipnosis. 

Ini membawa pengiktirafan arus perdana bahawa hipnoterapi adalah satu bentuk penyembuhan yang sah dan sah. Pada masa ini hipnoterapi dihormati dan diterima di Amerika. 

Meditasi & Imejan Berpandu ialah teknik yang menggunakan kuasa semula jadi minda dalam mencipta apa yang anda inginkan dalam hidup. Einstein menganggarkan bahawa kita hanya menggunakan 10% daripada otak kita. Dalam mengamalkan Meditasi dan Imejan Berpandu, kami mempunyai akses kepada 90% yang lain. 

Memandangkan fikiran adalah salah satu harta paling berkuasa yang boleh kita miliki, adalah penting untuk memastikan fikiran dan imej positif. Meditasi dan Imejan Berpandu berfungsi kerana Alam Semesta Fizikal adalah tenaga, tenaga ini bergetar pada kelajuan yang berbeza. 

Tenaga adalah magnet yang menyebabkan pemikiran serupa menarik pemikiran lain yang serupa. Apa yang kita fikirkan, kita akan tarik. Fikiran dan idea adalah bentuk tenaga bergetar tinggi dan sangat berkuasa. Bentuk kemudian mengikut idea. 

Inilah sebab mengapa pemikiran dan idea dalam Meditasi dan Imejan Berpandu khususnya mestilah dalam bentuk yang positif.

Berikut adalah beberapa langkah untuk menjadikan Meditasi dan Hipnosis lebih berkesan:

Keinginan- Anda mesti mempunyai keinginan untuk membuat perubahan positif dalam hidup anda.

Kepercayaan- Anda mesti percaya pada kuasa minda.

Penerimaan- Anda mesti menerima proses Meditasi dan Hipnoterapi termasuk hasilnya. 

Tetapkan matlamat anda- Tentukan apa yang anda mahu dan komited kepadanya.

Cipta Idea atau Gambar Yang Jelas- Cipta visi dalam imaginasi anda dan jelaskan.

Fokus padanya selalu- Simpan imej matlamat anda dalam fikiran anda sekerap mungkin.

Berikan Tenaga Positif- Pastikan kerangka fikiran dan fikiran anda positif.

Cari Perubahan Positif- Cari cara halus Meditasi dan Hipnosis mengubah hidup anda, dan percaya pada keajaiban kehidupan!

Demikianlah 3 Cara Mudah untuk Mengurangkan Tekanan. Semoga berguna dan bermanfaat.

Catat Ulasan for " 3 Cara Mudah untuk Mengurangkan Tekanan"