Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

4 Langkah Mencari Kegembiraan Dalam Perhubungan Anda

4 Langkah Mencari Kegembiraan Dalam Perhubungan Anda

Biasanya kita memasuki perhubungan dengan harapan ia akan menggembirakan kita. Kami berharap bahawa orang ini adalah orang yang betul, bahawa kami tidak mengulangi kesilapan masa lalu, dan akhirnya kami akan menerima kasih sayang, sokongan, persahabatan dan kekaguman yang kami tunggu-tunggu. 

Setiap orang mempunyai senarai belanja harapan dan jangkaan, permintaan rahsia yang dia buat terhadap pasangan mereka dan hubungan. 

Apabila mereka dipenuhi, dan terus dipenuhi, mereka kemudian bersedia untuk mengatakan bahawa mereka telah menemui hubungan yang baik dan mereka gembira.  

Walaupun pendekatan hubungan seperti ini adalah perkara biasa dan biasa, ia biasanya membawa kekecewaan. Ia gagal untuk mengambil kira beberapa kebenaran yang sangat penting tentang sifat manusia kita, dan apa yang sebenarnya kita perlukan untuk mencari kepuasan dan kegembiraan yang berterusan.

Sebagai permulaan, kebahagiaan sentiasa sekejap. Ia datang dan pergi. Ia perlu. Kebahagiaan bergantung pada keadaan. Apabila keadaan berjalan lancar, kami gembira. Apabila kita mendapat apa yang kita mahu kita rasa dipedulikan dan difahami. 

Saat-saat ini indah - kami menghargainya dalam ingatan. Satu-satunya yang salah dengan kebahagiaan semacam ini ialah apabila kita bergantung pada perkara yang berlaku untuk berasa baik tentang diri kita dan hubungan kita.

Joy berbeza. Ia tidak datang dan pergi. Ia tidak bergantung pada keadaan luar. Bila susah, harapan kita tak kesampaian, masih boleh rasa gembira. Kegembiraan timbul dari dalam. Ia adalah sikap minda yang boleh dikembangkan dan dipupuk. 

Ia mewakili pertumbuhan daripada kanak-kanak, ingin dijaga dan dikagumi, hingga dewasa, mampu memikul tanggungjawab untuk kehidupan mereka. 

Joy tidak reaktif. Ia adalah keputusan positif yang telah kita buat tentang diri kita dan dunia yang kita diami. Ia adalah tindak balas unik kita terhadap kehidupan, yang telah dibangunkan dengan teliti.

Untuk mencari kegembiraan dalam hidup kita dan perhubungan kita, perkara-perkara tertentu perlu dibangunkan dan yang lain harus ditinggalkan. 

Pepatah terkenal menggambarkan perkara ini dengan indah, ia berkata, “Apabila kita masih kanak-kanak, kita bermain dengan mainan. 

Apabila kita dewasa, kita mahu perkara sebenar.” Perkara sebenar ialah kegembiraan. Dari satu segi, kegembiraan adalah satu amalan. 

Ia berdasarkan tindakan yang diambil, cara bersama diri sendiri dan orang lain. Ada langkah yang boleh kita lakukan setiap hari. Kegembiraan adalah keputusan yang kita buat setiap hari. 

Berikut ialah beberapa langkah yang boleh anda amalkan untuk mencari kegembiraan dalam perhubungan anda:

l. Berhenti Menyalahkan Orang Lain

Sangat mudah untuk mencari perkara yang mengecewakan tentang orang yang anda sedang menjalin hubungan. Apabila kita kecewa, kita mengaitkannya dengan tingkah laku mereka. Ini meletakkan kesejahteraan kita di tangan orang lain. 

Ia adalah salah satu cara yang paling penting kita memusnahkan kegembiraan kita. Ia juga merupakan salah satu cara paling penting kita melemahkan orang lain. 

Sedar bahawa tiada siapa yang menjadikan anda hakim dan juri mereka. Setiap orang mempunyai hak untuk menjadi diri mereka pada masa ini. 

Jika anda kecewa, itu adalah tindak balas anda, tidak semestinya ada sesuatu yang tidak kena dengan mereka. Sedari bahawa anda mencipta ketidakbahagiaan anda sendiri dengan menyalahkan dan tidak bersetuju dengan mereka. 

Mengalahlah. Perhatikan sahaja gelagat mereka. Kenali mereka. Ini tidak bermakna anda perlu kekal dalam hubungan itu tetapi anda belum diletakkan di bumi ini untuk memperbaikinya. 

Katakan pada diri sendiri, mereka mempunyai hak untuk menjadi diri mereka sendiri, dan saya juga mempunyai hak. Inilah kehidupan mereka yang mereka jalani.

Malah, jangkaan anda sendiri yang telah mengecewakan anda. Apabila kita tidak meletakkan harapan yang berat kepada yang lain, tetapi bersedia untuk mengetahui siapa mereka, kesalahan akan menjadi lebih mudah.

2. Belajar Seni Memberi Sejati

Terdapat perbezaan besar antara benar-benar memberi kepada orang lain, dan memberi supaya anda boleh mendapatkan sesuatu sebagai balasan. 

Memberi untuk mendapatkan sesuatu kembali tidak lebih daripada manipulasi, dan dengan cepat membunuh kegembiraan kita. 

Kegembiraan adalah berdasarkan pemberian yang benar. Maka tidak mungkin untuk kecewa atau sedih. Pemberian itu sendiri adalah balasannya sendiri. 

Memberi sejati bermakna, memberi tanpa terikat. Memberi sesuatu kepada orang yang mereka perlukan, bukan sesuatu yang menggembirakan anda. 

Fikirkan mereka, bukan diri sendiri. Ada yang takut untuk memberi, merasakan bahawa mereka akan dikeringkan atau dibogelkan. 

Begitulah sebaliknya. Lebih banyak kita memberi, lebih banyak yang kita ada. Kami mempunyai rasa kenyang, daripada itu tumbuh kegembiraan.   

Terdapat banyak perkara yang boleh diberikan selain objek fizikal - beri masa, perhatian, pengakuan, biarkan yang lain betul tentang sesuatu. Menjadi peka terhadap apa yang seseorang benar-benar perlukan, supaya mereka boleh menerimanya dengan mudah.

Berlatih memberi secara bebas. Lakukan dengan langkah kecil pada mulanya. Biarkan kereta di belakang anda melepasi anda, biarkan orang itu pergi dahulu di kaunter pembayaran. Bantu seseorang dengan beg mereka, buka pintu untuk seseorang di sebuah bangunan. 

Berlatih berada di sana untuk orang lain. Lebih banyak anda melakukannya, lebih banyak kegembiraan anda akan berkembang.

3. Belajar Cara Mendengar Betul

4 Langkah Mencari Kegembiraan Dalam Perhubungan Anda

Tidak ada cara yang lebih baik untuk memberi kepada orang lain selain dengan benar-benar mendengar mereka. Selalunya kita mendengar, tetapi tidak mendengar apa yang diperkatakan. Mendengar melibatkan keluar dari fikiran anda sendiri dan benar-benar berada di sana bersama orang lain. 

Ini bermakna menghentikan suara kecil di dalam yang sentiasa mengulas, atau memikirkan apa yang akan dikatakan seterusnya. Ini bermakna menjadi senyap dan tersedia. Ini adalah hadiah besar yang anda berikan. 

Malah, kepada ramai, didengari benar-benar terasa seperti disayangi. Oleh itu, apabila anda mendengar orang lain, perhatikan suara dalaman anda sendiri yang ingin melawan, menjawab, membetulkan atau mengulas. 

Biarkan suara itu reda. Letakkan semua perhatian anda kepada yang lain. Beri mereka masa dan ruang untuk meluahkan segala isi hati. Anda akan kagum bagaimana orang di sekeliling anda akan mula membuka diri. Anda juga akan kagum melihat betapa gembiranya hidup anda sendiri.

4. Berhenti Ingin Mengubah Orang Lain

Salah satu kekecewaan terbesar kita adalah disebabkan oleh keinginan kita untuk memperbaiki atau mengubah orang lain. Seseorang merasakan mereka tidak boleh mencintai melainkan orang itu berubah. Yang lain berasa sakit hati, tidak mencukupi dan seolah-olah ada sesuatu yang tidak kena dengan mereka. 

Selalunya kita mendengar ungkapan, jika anda cukup mencintai saya anda akan berubah. Tetapi cinta sejati ialah keupayaan untuk mencintai orang itu seadanya, (termasuk bahagian mereka yang mungkin tidak menggembirakan anda). 

Seseorang tidak diletakkan di bumi untuk menggembirakan anda, atau membahagiakan anda. Mereka telah diletakkan di sini untuk berkembang, membangun dan menemui siapa mereka. 

Cara terbaik untuk membantu mereka berubah adalah melalui penerimaan tentang siapa mereka pada masa ini.(Ini tidak bermakna menyokong tingkah laku yang merosakkan, ia bermakna membenarkan orang itu melalui apa yang mereka perlu dan membuat perubahan untuk diri mereka sendiri.) 

Perkara yang ganjil ialah bahawa semakin kurang kita menolak dan menolak orang lain, semakin mereka mampu mengubah diri mereka sendiri.

Pada asasnya adalah perlu untuk menyedari bahawa sebagaimana kita, pada masa ini, kita disayangi dan boleh diterima. Sekarang adalah masa terbaik untuk memberi dan menerima penerimaan. Dan, sudah tentu, lebih banyak cinta dan penerimaan yang boleh kita tawarkan, lebih banyak kita mengalami kegembiraan. 

Catat Ulasan for " 4 Langkah Mencari Kegembiraan Dalam Perhubungan Anda"