Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

8 Langkah untuk Mengambil Kawalan Setiap Situasi dalam Hidup Anda

8 Langkah untuk Mengambil Kawalan Setiap Situasi dalam Hidup Anda

Suka atau tidak, kita semua adalah gladiator. Kami pergi tidur dan bangun di arena sosial yang tidak ada pelarian daripadanya. 

Cabaran demi cabaran mengharungi kita, tembok menghalang kita, dan sekumpulan penonton mengejek, mencemuh atau menceriakan kita.

Setiap hari membawa pertempuran baru sama ada kita mahukannya atau tidak dan sama ada kita terpulang kepada mereka atau tidak. 

Kehidupan memaksa kita untuk menghadapi satu demi satu pertempuran - tiada pilihan dalam perkara itu. 

Walau bagaimanapun, apa yang boleh kita pilih ialah gladiator yang manakah, pemenang atau mangsa. 

Menjadi mangsa dalam arena sosial ini bermakna mempunyai hubungan yang tidak baik. 

Kebanyakan orang menjadi mangsa - mangsa persepsi mereka sendiri. 

Itu kerana orang tidak berkembang dan mendengar diri mereka sendiri yang unik dan tulen. 

Sebaliknya mereka membenarkan penonton mental mereka - orang zalim kecil yang berkecamuk di kepala mereka - untuk memberitahu mereka detik demi detik bagaimana untuk melawan pertempuran mereka, apa yang mereka boleh dan tidak boleh lakukan. 

Para zalim ini bertepuk tangan dan mereka mendesis, mereka menggalakkan dan mereka mengecilkan hati. 

Penonton mental ini adalah kenangan penghakiman orang sebenar. 

Sebagai contoh, ia adalah ingatan ibu saudara anda berkata, "Saya harap anda berkahwin dengan orang kaya, kerana anda tidak pergi jauh dengan otak." 

Itu adalah gema bapa anda yang menggeram, "Anda mempunyai masalah belakang - tiada tulang belakang." Dan pengaruh mereka terhadap hubungan anda tidak boleh dipandang terlalu tinggi. 

Berjuta-juta orang menerima penilaian penonton mental mereka sebagai kebenaran dan, oleh itu, hasil yang biasa-biasa saja yang datang daripada mempercayai penilaian tersebut. 

Dengan begitu ramai orang hidup dengan cara ini, persoalannya menjadi, adakah ini cara saya perlu hidup? Nasib baik, jawapannya tidak melainkan anda mahu. 

Sebaik sahaja anda mengenal pasti penonton mental anda - dan interaksi anda dengan mereka - anda boleh bergerak melangkaui mangsa dan mengambil alih peranan sebagai pemenang. 

Apa yang diperlukan ialah lapan langkah untuk mendapatkan arahan, lapan langkah yang anda boleh gunakan pada kebanyakan situasi yang anda mahu ubah. 

Anda boleh mempengaruhi hubungan anda secara positif, pilihan pekerjaan anda, mana-mana aspek kehidupan anda. 

Mari lihat langkah-langkahnya:

1. Tentukan Perkara Yang Mengganggu Anda. 

Tanya, apa masalah saya? Adakah saya seorang musang yang cemburu, bimbang bahawa orang lain mempunyai apa yang saya mahu? Adakah saya terdetik pada kebanyakan masa? 

Adakah saya sedih dan merengek? Kebimbangan? Moody? Semua di atas? Tanpa langkah ini, anda akan ditakdirkan.

Ia akan memerlukan keberanian peribadi, tetapi anda tidak akan mendapat hasil tanpa mengenal pasti apa yang menghidap anda. 

2. Temui Kesannya

Tanya, bagaimana masalah saya mempengaruhi hidup saya? Adakah saya seorang ibu bapa yang tidak baik, seorang yang tidak berkawan, seorang tikam belakang, seorang perempuan murahan, seorang pemabuk, seorang penyayang? 

Adakah saya tidak termasuk di atas, tetapi seseorang yang kurang daripada saya? Langkah ini memerlukan kejujuran diri yang mutlak, tetapi kebenaran akan membantu membebaskan anda. 

3. Cari Sumber

Tanya, dari mana datangnya masalah saya? Siapa penonton sebenar saya dan mental saya? Apakah rupa, katakan dan lakukan penonton mental saya? Sebenarnya siapa atau apa yang menghalang saya daripada menguasai hidup saya? 

Ini boleh menjadi salah satu pengalaman paling luar biasa dalam hidup anda. Anda akan melihat ke dalam jurang dan melihat siapa yang melihat ke belakang. 

4. Kenalpasti Peranan Anda

Tanya, bagaimana saya menyumbang kepada masalah saya? Apakah tanggungjawab saya dalam semua ini? 

Adakah saya memutuskan untuk menjadi tempat pembuangan sampah? Adakah saya memukul diri sendiri hingga mati cuba menggembirakan orang lain? Adakah saya mengharapkan perkara yang tidak adil dari diri saya? 

Adakah saya menganggap diri saya sebagai kawan atau musuh? Adakah saya membenarkan penonton mental saya mendorong saya kepada gangguan, kemurungan, kemarahan, kebimbangan? 

Menyedari peranan anda dalam masalah anda sendiri adalah langkah yang positif - tetapi menakutkan - untuk mengenali diri anda dan mendapatkan arahan peribadi. 

5. Nyatakan Keinginan Anda

Tanya, apa yang saya mahu lakukan secara khusus mengenai masalah saya? Adakah saya mahu menjadi keset, perempuan murahan, pemabuk, geek tanpa kawan? 

Atau adakah saya mahu memerintah penonton mental saya? Adakah saya mahu berdiri di hadapan penonton, nyata atau khayalan, yang menjatuhkan saya? 

Adakah saya mahu mengambil alih pendidikan saya, akaun bank saya, hubungan saya? 

Sehingga anda benar-benar boleh menyenaraikan keinginan anda mengikut urutan kepentingannya, anda akan menjadi mangsa. 

Walau bagaimanapun, sebaik sahaja anda melakukan ini, anda sedang dalam perjalanan untuk menjadi pemenang. 

6. Dapatkan Pilihan

Tanya, apakah pilihan saya, dan dalam susunan apakah saya harus meletakkannya? Apakah pilihan pertama yang harus saya tumpukan perhatian? Yang kedua? Ketiga? 

Jika anda mengalami mabuk pada kebanyakan pagi, anda mungkin memilih untuk melepaskan teman minuman keras anda untuk beberapa kawan sejati. 

Kedua, ambil wang yang biasa anda belanjakan di bar dan masukkan ke dalam tabung kolej untuk diri sendiri atau anak-anak anda. 

Sebaliknya, jika anda gila kerja dan anda ingin meluangkan lebih banyak masa bersama anak-anak anda, maka LAKUKAN sahaja. 

Sangat sedikit orang di ranjang kematian mereka berkata, "Jika saya boleh menjalani kehidupan sekali lagi, saya akan menghabiskan lebih banyak daripadanya di tempat kerja dan kurang dengan orang yang saya sayangi." 

Pilihan terlibat di sini, tetapi dengan menimbang pilihan dan alternatif, dan kemudian membuat pilihan peribadi, anda mengambil alih arahan. Lakukan ini dan anda akan mula mendapat kuasa sebenar. 

7. Belajar Teknik Menang

Tanya, bagaimana saya boleh memerintah penonton sebenar dan mental saya? Adakah saya mesti runtuh dalam timbunan apabila mereka menunjukkan ibu jari ke bawah? 

Bagaimanakah saya boleh belajar untuk mengambil alih setiap peringkat dan menguasai hidup saya? Tidak ada "sihir" yang terlibat, tetapi anda mungkin merasakan seolah-olah ada. 

Tidak seperti gladiator yang dikalahkan yang jatuh atas kehendak penonton, anda menentukan haluan anda sendiri. 

8. Kuasai Perhubungan Anda

Tanya, apa lagi yang boleh saya lakukan untuk menguasai perhubungan saya dengan mengukuhkan diri dan persepsi saya? 

Bagaimanakah saya boleh mengambil alih kuasa sekarang dalam membangunkan pengenalan dan nilai diri saya sendiri? 

Tahniah! Anda sedang mengusahakan satu orang di seluruh dunia yang boleh anda usahakan - ANDA! 

Dan apa-apa penambahbaikan dalam diri anda tidak dapat membantu tetapi memperkaya hubungan anda dengan orang lain dan dunia di sekeliling anda. 

Walaupun ini hanyalah gambaran ringkas tentang setiap lapan langkah untuk memulakan perhubungan anda dan mengawal kehidupan anda, anda pasti kagum melihat betapa ketaranya kesan beberapa pelarasan kecil dalam persepsi.

Catat Ulasan for " 8 Langkah untuk Mengambil Kawalan Setiap Situasi dalam Hidup Anda"