Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

3 Soalan Untuk Memperkasakan Anda

 

3 Soalan Untuk Memperkasakan Anda

Bagi kebanyakan orang dalam masyarakat kita, kehidupan akan memegang sedikit lebih daripada kerja keras dalam perlumbaan 9-5 tikus selama empat puluh tahun sebelum bersara. Ramai yang akan melihat kembali kehidupan mereka dan berharap mereka mempunyai peluang untuk melakukan sesuatu yang berbeza. 

Mungkin ada yang mempunyai peluang untuk berbuat demikian tetapi tidak mengambilnya. Satu pemikiran adalah sangat biasa: "Saya harap saya boleh melakukan sesuatu yang lain tetapi saya tidak pernah benar-benar tahu apa yang saya mahu lakukan."

Kedengaran biasa, ya?

Bertenang. Kerana saya boleh membantu anda mengenal pasti perkara yang anda mahu lakukan dan saya boleh menunjukkan kepada anda cara untuk bermula. Semuanya bermula dengan bertanya kepada diri sendiri tiga soalan yang sangat penting dan saya percaya soalan ini adalah soalan paling penting yang boleh anda tanyakan kepada diri sendiri. Ini adalah:

1. Apa, TEPAT sekali, yang saya mahu lakukan? 

Soalan ini terus ke inti masalah dan ia memerlukan jawapan KHUSUS. Selain itu, jawapan anda hendaklah sesuatu yang anda minati dan benar-benar berminat dan bukannya sesuatu yang anda fikir orang lain akan kagum dengannya. 

Ia sepatutnya sesuatu yang anda rasa sangat kuat sehingga kehilangannya akan menyebabkan anda tidak berpuas hati. Dengan ini, saya maksudkan IA AKAN MENYEDIAKAN ANDA SANGAT-SANGAT jika anda tidak sekurang-kurangnya mencubanya. 

masa untuk berfikir secara serius tentang soalan ini, sekurang-kurangnya 30 minit sehari kerana ini adalah langkah pertama ke arah mendapatkan apa yang anda inginkan. teliti. 

Fikirkan tentang cara anda ingin menghabiskan setiap hari dalam hidup anda, dan fikirkan tentang perkara yang anda tidak mahu lakukan dan perkara yang anda ingin ubah tentang cara anda menghabiskan hari anda sekarang.

2. Apakah yang perlu saya lakukan untuk mendapatkannya? 

Soalan ini memerlukan jawapan tentang praktikal yang diperlukan untuk mencapai matlamat anda. Ia akan merangkumi kemahiran yang diperlukan – apakah kemahiran yang anda miliki sekarang yang boleh anda gunakan dan apakah kemahiran baharu yang anda perlukan untuk membangunkan? 

Anda perlu tahu tentang kursus atau program latihan yang perlu anda ambil dan anda perlu mengenal pasti berapa banyak latihan atau kajian yang perlu anda lakukan. 

Pertimbangan lain ialah perkara seperti lokasi kerana anda mungkin perlu berpindah ke tempat lain, orang yang anda perlukan untuk berhubung, membuat kenalan, rangkaian, peralatan apa sahaja yang anda dapati yang merupakan bahagian yang diperlukan untuk mencapai matlamat anda.

3. Apakah yang saya sedia berikan untuk memastikan saya berjaya? 

Apabila anda telah mengenal pasti perkara yang anda mahu lakukan dan perkara ini akan melibatkan, anda perlu memutuskan apa yang akan anda berikan untuk merealisasikan impian anda. 

Kejayaan menuntut harga. Khususnya, kita mempunyai 3 raja: Masa, Wang dan Komitmen. Berapa banyak masa yang anda bersedia untuk memberi? Adakah anda bersedia untuk mengorbankan aktiviti lain untuk meluangkan lebih banyak masa? 

Masa adalah sumber paling berharga yang anda miliki dan ia adalah sumber yang tidak boleh diperbaharui. Adalah penting anda memberikan sebahagian besar masa lapang anda untuk mencapai matlamat anda. Seterusnya datang wang. 

Anda perlu bersedia untuk melabur wang dalam projek anda - DALAM DIRI SENDIRI - untuk membuat kemajuan. Ini mungkin bermakna membeli peralatan, menghadiri seminar, kursus, hartanah, buku, bahan mentah dan lain-lain dan tanpa pelaburan sedemikian, tidak mungkin projek anda akan berjaya. 

Akhir sekali, sejauh manakah komitmen anda untuk merealisasikan impian anda? Pada pendapat saya, jika anda serius untuk mendapatkan gaya hidup dan kejayaan yang anda inginkan, anda mesti komited 100% kepadanya. 

Ini bermakna membuat pengorbanan: kawan, bersosial, bekerja berjam-jam, bekerja pada hujung minggu secara ringkas, mengorbankan banyak perkara yang anda suka lakukan hari ini supaya anda boleh mencipta hari esok yang lebih baik. 

Jika anda menyukai sesuatu dan anda ingin mencapai standard kejayaan yang tinggi, anda perlu menumpukan banyak dan banyak masa untuknya dan meletakkannya di atas segala-galanya. Adakah anda bersedia untuk melakukan ini?

Anda kini mempunyai tiga soalan memperkasakan untuk membantu anda mula mencipta kehidupan baharu untuk diri sendiri. Sila luangkan masa untuk berfikir secara serius tentang jawapan yang anda ingin berikan kepada mereka dan anda akan mendapat ganjarannya.

Catat Ulasan for "3 Soalan Untuk Memperkasakan Anda"