Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

3 Kunci Untuk Meningkatkan Keyakinan Dalam Diri Anda

 

3 Kunci Untuk Meningkatkan Keyakinan Dalam Diri Anda

Saya telah melatih selama beberapa tahun sekarang, dan perkara terbesar yang saya pelajari - untuk saya dan pelanggan saya - ialah keyakinan dalaman adalah kunci kepada semuanya.

Terdapat semua jenis strategi, cara berfikir, corak tingkah laku dan petua praktikal untuk meningkatkan kehidupan anda dan berasa lebih baik tentang diri anda, tetapi semuanya tidak berguna jika asasnya tidak ada. 

Asas itu ialah anda yang sebenar, anda yang anda tahu jauh di lubuk hati anda. Caranya ialah memerlukan keyakinan untuk mencarinya dan untuk menunjukkan siapa anda – berikut adalah tiga kunci kepada keyakinan dalaman yang sebenar.

1. Kenali Nilai Anda 

Nilai peribadi adalah keghairahan besar saya dan saya sering terbawa-bawa dengan diri sendiri apabila saya bercakap mengenainya. 

Saya tidak memohon maaf untuk itu – ia adalah salah satu perkara paling penting yang anda boleh ketahui tentang diri anda dan penting untuk mendapatkan keyakinan dalaman yang tulen. 

Nilai anda berada sepuluh ribu kaki ke bawah dalam diri anda, betul-betul di teras siapa anda; dan ia adalah blok bangunan, asas dan batu asas untuk anda. 

Nilai ialah sesuatu dalam diri anda, orang lain atau dunia yang paling penting bagi anda, dan boleh merangkumi perkara seperti rasa hormat, kemajuan, keluarga, keseronokan, alam semula jadi, pencapaian atau kebebasan.

Mengapakah sesetengah orang dan situasi membuatkan anda berasa marah, kecewa, hilang semangat atau kempis? 

Ini kerana satu atau lebih nilai anda dinafikan, ditindas atau ditindas – dan kami mengalaminya sebagai pengalaman negatif kerana ia menafikan bahagian asas tentang siapa anda. 

Anda tahu masa-masa apabila anda berasa benar-benar hidup, menakjubkan atau berdengung? 

Itulah masa apabila satu atau lebih nilai anda dihormati, dan anda boleh mendapatkan lebih daripada itu dengan menjalaninya.

Nilai anda adalah milik anda, dan tidak kira apa yang berlaku, tiada siapa yang boleh mengambilnya. 

Anda boleh mempunyai keyakinan mutlak terhadap mereka kerana mereka berada di sana sepanjang masa hanya menunggu anda menyedarinya dan menggunakannya. 

Apabila anda mengenali nilai anda, anda boleh mula membuat pilihan dan menyelaraskan kehidupan anda dengan nilai tersebut. 

Ia sangat mudah dan rasanya luar biasa kerana yang sebenarnya bermakna anda membenarkan siapa anda hidup di dunia nyata.

2. Percaya Diri

percaya-diri

Orang ramai menghabiskan terlalu banyak masa mencari tanda bahawa mereka melakukan perkara yang betul atau berada di jalan yang betul. 

Kadang-kadang kita mendapatnya dengan mendengar bahawa kita bekerja dengan baik di tempat kerja, kadangkala ia mungkin dorongan daripada rakan atau orang tersayang, dan kadangkala kita mendapat maklum balas itu dengan melihat kekayaan material atau harta benda kita semakin meningkat.

Tetapi daripada melihat dari luar untuk tanda-tanda tersebut, bagaimana pula dengan melihat dari dalam pada apa yang anda katakan kepada diri sendiri? 

Bagaimana pula dengan mempercayai diri sendiri untuk melakukan perkara yang terbaik dan membuat pilihan yang hebat? 

Bagaimana pula dengan mempercayai pandangan anda sendiri dan menggunakan intuisi anda sendiri? Saya telah melihat idea-idea itu menakutkan orang ramai dan anda tahu mengapa? 

Kerana ia menjadikan anda bertanggungjawab dan bertanggungjawab terhadap apa yang anda dapat. Jika anda mempercayai diri sendiri secara tersirat dan anda membuat pilihan yang salah, anda tidak perlu dipersalahkan orang lain.

Tetapi hakikatnya kita semua melakukan kesilapan dan kita semua akan terus melakukan kesilapan. 

Jadi bagaimana jika anda boleh mempercayai diri anda untuk melalui apa-apa dan mempercayai diri anda untuk terus membuat pilihan yang memberi manfaat kepada anda – walaupun kadang kala anda keliru? 

Itulah jenis kepercayaan yang saya maksudkan, dan itulah keyakinan dalaman yang tulen.

Mulakan dengan mendengar sendiri dan perhatikan apa yang diceritakan oleh intuisi anda. Berhati-hati dengan suara kecil dalam diri anda atau reaksi usus yang anda dapat dan perhatikan apa yang mereka beritahu anda. 

Percaya diri anda untuk membuat keputusan, percaya diri anda untuk menyesuaikan diri dan percaya bahawa anda cukup baik untuk memiliki, melakukan atau menjadi apa sahaja yang anda mahukan. Keyakinan sejati akan menyusul.

3. Senaman

Keyakinan Otot adalah otot, dan seperti mana-mana otot anda perlu melatihnya supaya ia tidak mengecut dan membazir. 

Masalahnya ialah tidak seperti bisep atau glutes anda, yang cenderung kekal di tempat yang sama, otot keyakinan anda mungkin lebih sukar dicari. 

Bagaimanakah anda mengembangkan bisep anda atau menegangkan glute anda? Dengan melakukan senaman yang direka untuk menggerakkan otot itu dalam tempoh masa sehingga anda melihat hasil yang anda cari.

Ia sama dengan keyakinan. Katakan anda adalah jenis orang yang tidak mengambil banyak risiko, jenis orang yang melalui setiap hari melakukan apa yang perlu dilakukan dan melakukannya dengan baik, tetapi tidak benar-benar meregangkan diri. 

Anda mungkin tidak mahu melakukan sesuatu kerana ia terlalu menakutkan atau kerana anda berfikir kepada diri sendiri 'Saya tidak cukup baik,' 'itu bukan saya' atau 'Saya juga tidak mahukannya.' 

Orang seperti itu hidup mengikut apa yang mereka tahu dan perkara yang membuatkan mereka selamat dan selesa. 

Semakin sedikit risiko yang mereka ambil, semakin kurang yakin yang mereka perlukan dan semakin kurang yakin mereka.

Untuk menggerakkan otot keyakinan anda, anda perlu bersedia untuk mengambil risiko - besar atau kecil. 

Anda perlu bersedia untuk meregangkan diri anda ke arah yang tidak biasa, untuk mencuba sesuatu yang baru atau mencuba sesuatu dengan cara yang sedikit berbeza. 

Anda perlu membuka diri kepada kemungkinan di sekeliling anda dan mendorong diri anda untuk meningkatkan apa yang anda tahu, apa yang anda lakukan dan siapa anda. 

Semakin terbuka anda kepada risiko, peluang dan kemungkinan semakin yakin anda perlu, dan semakin yakin anda akan berkembang. 

Itulah otot keyakinan anda - persoalannya, apakah yang anda akan lakukan untuk melatihnya?"

Catat Ulasan for "3 Kunci Untuk Meningkatkan Keyakinan Dalam Diri Anda"