Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

5 Petua Untuk Meningkatkan Kuasa Peribadi Anda

5 Petua Untuk Meningkatkan Kuasa Peribadi Anda

Pernahkah anda memulakan projek baharu dengan penuh semangat dengan penuh semangat hanya untuk mengurangkan semangat dan motivasi anda seiring dengan berlalunya bulan? 

Apabila kita mengejar sesuatu yang bernilai dalam hidup kita, semangat dan motivasi adalah dua faktor yang sangat penting. Mereka bertindak sebagai penggerak untuk kita dan memastikan kita berada di landasan untuk mencapai matlamat kita. Jadi bagaimana kita boleh mengekalkan tahap tinggi kedua-duanya? 

Cuba idea ini:

1. Yang paling penting: Mempunyai sekurang-kurangnya seorang dalam hidup anda yang berfikiran sama. 

Ini bermakna seseorang yang ingin menjadi yang terbaik, yang mempunyai impian dan matlamat dan mengambil tindakan untuk menjadikannya kenyataan. Saya tahu orang seperti itu sukar dicari! Mereka tidak perlu mengikuti haluan hidup yang sama seperti anda. 

Rakan baik saya sedang belajar untuk menjadi juruterbang dan saya suka komputer dan menulis, namun kerana kami suka apa yang kami lakukan, kami membantu satu sama lain untuk kekal fokus dan bermotivasi. Tetapi di mana anda boleh mencari orang yang serupa? 

Cuba kelab dan persatuan yang berkaitan dengan minat anda, tempat kerja, dan sudah tentu, Internet. Pilih mana-mana subjek dan saya jamin anda akan menemui kumpulan dan forum untuknya dalam talian. 

Jadilah proaktif – cari orang yang positif. Apa yang mereka bawa ke dalam hidup anda - dan anda milik mereka - tidak ternilai.

2. Tonton filem inspirasi. 

Ini akan bergantung kepada citarasa peribadi, jelas, tetapi berikut ialah pilihan filem yang memberi inspirasi kepada saya: filem The Star Wars, Rocky I & II (selebihnya tidak begitu bagus!), 

Shawshank Redemption, Twelve Angry Men, Guess Siapa Yang Akan Datang Ke Makan Malam, The Count Of Monte Cristo – Terdapat banyak lagi tetapi ini adalah kegemaran saya dan tidak pernah gagal untuk memberi saya rangsangan. 

Anda juga boleh menambah pada video dan DVD ini detik sukan kegemaran anda – sebenarnya apa sahaja yang memberi inspirasi kepada anda. Bina koleksi anda dan tontonnya apabila anda rasa tahap semangat menurun.

3. Berkaitan dengan petua pertama: baca biografi tentang orang yang anda kagumi. 

Sekali lagi, citarasa peribadi akan menentukan siapa yang anda baca tetapi inilah beberapa orang yang sangat saya kagumi: Martin Luther King, Lance Armstrong, Helen Keller, Sir Winston Churchill, Lord Horatio Nelson, Franklin D dan Eleanor Roosevelt, Muhammad Ali untuk menamakan beberapa. 

Keindahan tentang ini ialah anda membaca tentang orang yang mencapai begitu banyak dengan kehidupan mereka. Anda sedang belajar tentang orang yang "bercakap" daripada mendengar orang yang tidak melakukan apa-apa dan mungkin negatif tentang kehidupan. Jika anda ingin mencapai impian anda adalah sangat penting untuk kekal positif. 

Membaca tentang orang yang anda kagumi akan membawa kepada sikap positif anda seperti yang dilakukan oleh piza untuk pinggang anda, iaitu mengembangkannya!

4. Sediakan papan gambar dan isikannya dengan gambar matlamat anda: Jenis rumah, pemandangan kawasan yang anda ingin tinggal, kereta atau bot atau basikal yang anda inginkan, barang kemas, pakaian – apa sahaja yang anda mahukan! 

Ini adalah untuk memberi anda peringatan visual setiap hari tentang matlamat yang anda kejar dan mengingatkan anda bahawa perkara yang anda usahakan adalah sesuatu yang sangat berbaloi. Ia meningkatkan semangat dan memastikan anda fokus dan berada di landasan yang betul.

5. Baca petikan setiap hari. 

Saya sangat percaya dengan penggunaan petikan untuk memberi inspirasi dan saya sentiasa mencari yang baharu untuk ditambahkan pada senarai kegemaran saya. Senarai saya adalah 6 muka surat panjang dan berkembang! 

Berikut ialah beberapa laman web yang bagus untuk dibeli: www.quotationspage.com & www.motivatingquotes.com

Dan untuk mempraktikkan apa yang saya khutbah dan menutup artikel ini dengan baik, berikut ialah petikan terbaharu yang telah saya tambahkan pada senarai saya dan yang memberi inspirasi saya untuk menulis artikel ini:

"Jika anda tidak dipecat dengan semangat, anda akan dipecat dengan semangat." – Vince Lombardi

Dan di sana anda mempunyai 5 petua untuk membantu anda mengekalkan semangat dan motivasi anda. Gunakan semua 5 untuk digunakan dan anda akan kekal positif dan pada landasan untuk mencapai matlamat anda!

Catat Ulasan for " 5 Petua Untuk Meningkatkan Kuasa Peribadi Anda"