Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

5 Tips Untuk Harga Diri Yang Hebat

5 Tips Untuk Harga Diri Yang Hebat

Adakah anda ingin mempunyai keyakinan diri yang tinggi? Sesetengah daripada kita menjalani hidup kita melawan perasaan bahawa kita hanya 'tidak cukup baik'. Kami yakinkan diri kami bahawa kami tidak penting dan kami tidak layak menerima apa-apa…..tetapi apakah harga yang kami bayar? 

Hakikatnya ramai orang tidak mempunyai harga diri, tetapi berasa tidak berdaya untuk melakukan apa-apa mengenainya. Harga diri yang rendah perlu ditangani dengan dendam; ia menjejaskan kesejahteraan emosi dan fizikal anda dan benar-benar mengurangkan kualiti hidup anda. 

Jadi sudah tiba masanya untuk mengambil tindakan dan meningkatkan tahap sekarang. Berikut ialah beberapa petua untuk membantu anda bermula:

SATU: 'Tidak Cukup Baik' berbanding Kepada Siapa?

Soalan adil? Baiklah…Saya ada cabaran untuk anda: Pada kali seterusnya anda mula mencela diri sendiri kerana 'tidak cukup baik', saya mahu anda bertanya kepada diri sendiri: 'apa sebenarnya penanda aras saya'? 

Jadi khusus; dengan apa atau siapa, adakah anda telah membandingkan diri anda untuk mencapai kesimpulan bahawa anda tidak cukup baik? Jika anda tidak boleh belajar apa-apa lagi daripada membaca artikel ini, maka ketahui ini; sentiasa membandingkan diri anda dengan orang lain adalah latihan tidak menang! 

Jadi apabila anda terjerumus ke dalam tabiat sia-sia ini, tarik nafas dan katakan pada diri sendiri:

"Saya suka dan menghormati diri saya sama seperti saya"

DUA: Semua Orang Benci Saya

'Semua orang membenci saya, tiada siapa yang suka saya, saya akan keluar balik makan cacing...' Awak ingat lagu tu? Sebagai kanak-kanak, kami pernah menyanyi ini berulang kali, dan kemudian jatuh ke tanah sambil ketawa histeria...tetapi hakikat yang menyedihkan ialah perasaan seolah-olah dunia menentang anda bukanlah bahan ketawa. 

Jadi bagaimana anda mengatasi perasaan itu? Nah, salah satu cara adalah dengan memupuk tabiat andaian. Begini cara ia berfungsi:

Saya bertemu ramai orang baharu setiap minggu dalam barisan kerja saya. Sekarang, saya boleh membuat diri saya bingung tentang sama ada mereka akan menyukai saya atau tidak dan sama ada mereka akan menghormati pendapat saya atau tidak….tetapi saya tahu dari pengalaman, bahawa ini adalah sia-sia. 

Jadi untuk menjadikan hidup saya lebih mudah, saya membuat usaha sedar untuk menganggap bahawa setiap orang yang saya temui akan menyukai saya...dan saya akan menyukai mereka.

Teknik ini berfungsi kerana apa yang anda berikan kembali kepada anda; komunikasi ialah 55% bahasa badan, dan orang ramai menerima isyarat dalaman anda. 

Fikirkan betapa mudahnya untuk sentiasa bertemu orang yang menyukai anda! Ia pasti mengalahkan berada dalam keadaan panik yang berterusan.

TIGA: Bagaimana jika bagaimana jika bagaimana jika

Adakah anda seorang 'bagaimana-jika-maniak'? Adakah anda bayangkan senario terburuk yang mungkin untuk setiap situasi yang anda hadapi? Jika ya, anda boleh membimbangkan diri anda ke dalam kubur awal. 

Lain kali anda mendapat serangan 'bagaimana-jika', saya ingin anda mencipta dalam mata fikiran anda, 'Bagaimana-jika-kotak'

Kotak ini mempunyai pembukaan sehala, dan setiap kali anda mempunyai pemikiran atau emosi negatif seperti yang membawa bencana, hantarkannya terus melalui pembukaan sehala kotak bagaimana jika anda. 

Fikiran yang membimbangkan akan tetap ada jika anda perlu kembali dan melawat mereka semula, jadi biarkan sahaja mereka berada di dalam kotak; dan semasa mereka berada di sana, anda akan bebas untuk meneruskan perkara-perkara penting dalam hidup anda!

EMPAT: Kenali Diri Anda

Apakah erti harga diri untuk anda? Apakah yang perlu anda lakukan, katakan atau jadi untuk mendapatkan keyakinan dan berdikari yang lebih besar? Lebih penting lagi, bagaimana anda boleh menambah baik jika anda tidak mengetahui perkara ini? 

Anda perlu jelas tentang perkara yang anda mahukan dan barulah anda boleh mula membuat rancangan untuk mendapatkannya. Tuliskannya dan semasa anda melakukan ini, ingat untuk menulis apa yang anda mahu, bukan apa yang anda tidak mahu. Ini adalah bahasa yang difahami oleh minda bawah sedar anda.

Apabila anda menumpukan pada pembangunan diri dan membuat rancangan, anda akan mendapat kawalan ke atas nasib anda, dan ia membantu anda berasa lebih baik tentang diri anda. Jadi mula menulis hari ini!

LIMA: Berdiri Tinggi

Adakah anda berdiri dengan punggung lurus dan bahu anda segi empat tepat? Atau adakah anda melihat ke tanah apabila anda berjalan dan membongkok? Jika anda ingin yakin, mulakan dengan bahasa badan anda. 

Hantar mesej kepada minda separa sedar anda bahawa anda penting; perhatikan postur fizikal anda – tegak, berjalan tinggi dan pandang orang lain tepat di mata apabila anda bercakap dengan mereka. 

Anda akan kagum bagaimana perkara kecil ini boleh membuat semua perbezaan; dan lebih-lebih lagi, orang lain akan merasakan bahasa badan anda yang berkarisma dan mula melayan anda secara berbeza. Cuba ini hari ini; ianya berfungsi!

Catat Ulasan for " 5 Tips Untuk Harga Diri Yang Hebat"