Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

2 Langkah Untuk Memotivasikan Pasukan Anda

2 Langkah Untuk Memotivasikan Pasukan Anda

"Pasukan tidak bergerak secara fizikal, mereka menjadi basi dari segi mental." – Vincent Lombardi

Di tengah-tengah kemelesetan di negara kita ini, jualan syarikat merosot, pemberhentian pekerja akan berlaku, keselamatan pekerjaan ditentukan oleh nombor, dan kakitangan yang tinggal terlalu banyak bekerja, terharu, hanya berusaha untuk memastikan keadaan berjalan lancar. Selain itu, semangat pekerja berada pada tahap yang rendah sepanjang masa.

Jadi, bagaimanakah anda mengekalkan semangat pekerja dalam keadaan ekonomi yang lemah?

Mendapatkan dan memastikan pelanggan gembira sekarang sentiasa menjadi kebimbangan nombor satu, tetapi apakah yang anda lakukan untuk memastikan pekerja anda gembira dan produktif? 

Ahli pasukan anda ingin mengetahui dua perkara: mereka ingin tahu bahawa mereka penting, dan mereka ingin tahu, (dan merasakan), mereka membuat sumbangan. Jika anda, sebagai ketua pasukan, pemarah, meletak jawatan, dan pada asasnya memandu kereta dan tidak memberi perhatian, maka apakah jenis mesej yang anda hantar?

Sekarang adalah masa untuk anda mengadakan perbualan untuk mengetahui perkara yang menggembirakan dan memotivasikan mereka, perkara yang membuatkan mereka terus maju. Kerana jika anda tidak berbuat demikian, anda boleh kehilangan orang penting anda dan itu pastinya bukan sesuatu yang anda mahu berlaku dalam mana-mana jenis ekonomi. 

Selain itu, perlu diingat bahawa perniagaan berkembang maju dalam membina dan mengekalkan hubungan menang-menang, pelanggan dan pekerja.

Anda boleh mempunyai semua rancangan insentif di dunia dalam perniagaan anda, tetapi jika anda tidak tahu apa yang membuatkan kakitangan anda berdetik, anda sudah mati di dalam air. Jika anda ingin tahu apa yang diperlukan untuk memastikan mereka berkhemah gembira, maka anda perlu bertanya kepada mereka.

Terdapat tiga jenis motivator: wang, masa, dan pengiktirafan. Yang manakah meletakkan senyuman di wajah pasukan anda?

Berikut ialah 2 langkah asas untuk mengelakkan pekerja anda daripada 'lapuk' mental dan tidak produktif:

1. Tanya soalan dan sedia mendengar jawapan mereka.

Perlu diingat bahawa anda sedang membina kepercayaan dengan pekerja anda. Jika anda mempunyai pekerja yang berharga, anda mahu melakukan bahagian anda untuk memastikan mereka gembira, produktif dan bekerja sebagai satu pasukan yang padu. 

Ingat, kos yang lebih tinggi untuk mengupah dan melatih pekerja baharu daripada mengekalkan pekerja yang hebat yang telah anda miliki dalam perniagaan anda.

2. Bersedia untuk membuat perubahan yang diperlukan untuk mewujudkan persekitaran yang gembira, produktif dan positif untuk pekerja anda. 

Saya bukan hanya bercakap tentang membeli kopi dan donat untuk pasukan setiap hari Jumaat di sini. Anda perlu mengetahui personaliti tertentu setiap individu dan perkara yang mereka perlu dengar atau perolehi daripada anda – pada asasnya yang mana satu daripada 3 motivator yang saya nyatakan di atas yang mendapat aliran kreatif mereka.

Anda pernah mendengar pepatah, "Apabila Mama tidak gembira, tiada siapa yang gembira." Nah, perkara yang sama berlaku untuk pasukan anda. Mereka adalah asas yang memastikan syarikat anda berdaya maju melalui tebal dan nipis. 

Dan apabila semuanya dikatakan dan dilakukan, dengan mengetahui motivator yang memastikan pasukan anda berpuas hati, anda akan mencipta hasil yang lebih mampan dan kejayaan yang lebih besar dalam perniagaan anda dalam setiap keadaan ekonomi.

Catat Ulasan for " 2 Langkah Untuk Memotivasikan Pasukan Anda"