Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

12 Cara Untuk Meningkatkan Otak Anda

12 Cara Untuk Meningkatkan Otak Anda

Otak terbakar? Adakah anda terus lupa di mana anda meletakkan kunci kereta anda? Otak anda adalah otot, dan semakin anda menggunakannya, ia akan menjadi lebih kuat. Nasib baik bagi kami, adalah mungkin untuk terus meningkatkan otak anda apabila anda semakin tua.

Sangat mudah untuk membina kuasa otak anda dengan hanya melakukan beberapa perkara untuk memperbaiki minda anda setiap hari. 

Berikut ialah senarai contoh.

1. Makan Secara Sihat

Anda adalah apa yang anda makan. Apabila anda makan dengan sihat seluruh badan anda berasa lebih baik. Anda mula mempunyai lebih banyak tenaga, bahagian anda mula berfungsi dengan lebih baik. Saya pasti anda pernah mendengarnya sebelum ini, "Sampah Masuk, Sampah Keluar."

Bagaimanakah anda boleh mengharapkan untuk mempunyai otak yang kuat sedangkan yang anda makan hanyalah kerepek, bir dan hamburger? Mulakan pemakanan yang sihat dan anda akan kagum dengan perubahan yang anda lihat pada diri anda. 

2. Bersenam

Otak anda adalah mesin, dan seperti mesin ia memerlukan bahan api untuk memastikan ia berfungsi. Dengan fikiran anda, bahan api itu adalah Oksigen. Otak anda menggunakan 20% oksigen yang diambil oleh badan anda hanya untuk berfungsi.

Apabila anda bersenam, anda sebenarnya menjadikan badan anda lebih cekap dalam menghantar oksigen ke setiap bahagian badan anda, termasuk otak anda. Otak yang disokong oleh jantung yang kuat dan paru-paru yang kuat mempunyai segala-galanya yang diperlukan untuk kekal muda dan sihat.

3. Main Permainan

Dalam alam haiwan, haiwan yang bermain permainan ketika mereka masih mudalah yang menjadi lebih bijak apabila mereka dewasa. Bermain permainan mempunyai kesan langsung kepada minda kita.

Ia membolehkan kita berfikir dengan cara yang kreatif dan mencabar kebolehan kita. Bila-bila masa anda boleh mencabar kebolehan anda itu adalah perkara yang baik kerana ia akan membawa kepada pertumbuhan.

4. Belajar Kemahiran Baru

Setiap kali anda mempelajari kemahiran baru, terutamanya kemahiran yang rumit, otak anda terpaksa membuat sambungan baharu. Sambungan baharu ini membantu otak anda berkembang dan berkembang.

5. Makan Ikan

Ikan bukan sahaja makanan protein tanpa lemak yang sesuai untuk diet; ia juga merupakan sumber terbaik asid lemak Omega-3. Omega-3 menyokong jantung, sendi, dan otak yang sihat. Jika anda makan banyak ikan dalam diet anda, anda mungkin ingin melihat sekurang-kurangnya mengambil suplemen asid lemak ini.

6. Makan Blueberry

Badan anda secara semula jadi menghasilkan radikal bebas ke dalam sistem anda. Radikal bebas ini menyerang sel anda yang menyebabkan penuaan. Senjata terbaik yang kita ada terhadap radikal bebas (dan oleh itu penuaan) ialah Antioksidan.

Sumber nombor 1 Antioksidan dalam beri biru. Buah-buahan yang berwarna-warni ini membantu melambatkan penurunan kognitif dan menjadikan anda lebih muda sehingga usia tua anda. Buah-buahan lain seperti strawberi memberi anda dos antioksidan yang lebih kecil.

7. Kekal Positif

Fikiran anda mempunyai kesan langsung pada badan anda secara keseluruhan. Jika anda terus memberitahu diri anda berapa umur anda semakin meningkat dan bagaimana otak anda tidak seperti dahulu, badan anda akan bertindak balas dengan rosak lebih cepat.

Jika anda memberitahu diri anda bahawa anda semakin kuat dan bijak setiap hari dan anda menyayangi diri anda, anda akan melihat kesan sebaliknya. Ia satu bulatan besar. Fikiran anda mempunyai kesan langsung pada kesihatan badan anda, yang mempunyai kesan langsung pada kesihatan minda anda.

8. Menyulap

Kita semua suka menonton penghibur jalanan menyulap dan melakukan helah yang menakjubkan. Tetapi ada lebih daripada yang dapat dilihat dengan bakat ini. Juggling bukan sahaja menghiburkan untuk ditonton, tetapi juga sihat untuk dilakukan.

Kajian terbaru telah menunjukkan bahawa belajar menyulap sebenarnya meningkatkan saiz otak anda. Dan walaupun belum ada kajian rasmi mengenai kesannya dalam bidang kehidupan lain, ramai guru mendakwa bahawa kanak-kanak yang belajar menyesuaikan diri lebih baik dalam bidang yang berbeza di sekolah seperti membaca.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang cara juggling mempengaruhi otak anda di sini adalah artikel yang bagus mengenainya.

9. Selesaikan Teka-teki

puzzle

Salah satu cara untuk mencabar otak anda untuk berfikir dan berkembang adalah dengan menyelesaikan teka-teki yang rumit. 

Anda mungkin berfikir bahawa anda ingin menjadi lebih bijak supaya anda boleh mengendalikan teka-teki ini sebagai permulaan, tetapi jika anda tidak pernah mula cuba menyelesaikan masalah yang rumit, anda tidak akan cukup mencabar otak anda supaya ia terbiasa menyelesaikannya.

10. Tidur Siang Kucing

Jika anda pernah mengalami brain fog dan terlupa perkara mudah seperti di mana anda meletakkan kunci kereta anda mungkin otak anda hangus. Apabila anda bekerja terlalu banyak, anda boleh memanjangkan diri anda secara berlebihan.

Ia mungkin memerlukan masa untuk mengecas semula. Salah satu cara terbaik untuk melakukan ini adalah dengan tidur siang secara teratur. Kajian telah menunjukkan bahawa tidur siang sebenarnya membantu otak kita belajar dengan membersihkan ruang ingatan yang bersepah. Sama seperti otot lain, anda perlu melatihnya, tetapi anda juga perlu membiarkannya berehat juga.

11. Minum Kafein

Kafein berfungsi sebagai rangsangan untuk mempercepatkan tindak balas otak dan jantung anda. Kopi juga telah ditunjukkan dapat meningkatkan keupayaan otak anda untuk mengingati perkara seperti senarai atau jawapan kepada ujian.

Tetapi kajian yang mengesahkan teori ini hanya benar selepas minum 8 auns kopi. Minum lebih daripada itu, mungkin tidak mempunyai kesan yang sama. Ia juga penting untuk diingat bahawa terlalu banyak perkara adalah perkara yang buruk dan kopi tidak berbeza.

12. Jalani Kehidupan yang Seimbang

Apabila anda menjalani kehidupan yang seimbang yang dipenuhi dengan cinta, semangat dan cita-cita, anda berasa lebih baik tentang diri anda. Apabila anda berasa lebih baik tentang diri anda, badan anda berfungsi dengan lebih baik. Jadi berusahalah untuk meningkatkan kehidupan dan kebahagiaan anda dan lihat kesihatan anda meningkat.

Anda boleh meningkatkan otak anda dengan melakukan perkara kecil setiap hari. Jika anda mahukan lebih banyak maklumat tentang cara anda boleh mengembangkan minda anda di sini adalah buku otak yang menarik mengenai subjek ini.

Catat Ulasan for " 12 Cara Untuk Meningkatkan Otak Anda "