Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

10 Sebab Mengapa Persaingan Adalah Perkara Yang Baik

Persaingan

Nampaknya ada orang yang hidup dalam dunia fantasi. Dalam dunia fantasi ini semua orang adalah sama dan tidak ada persaingan atau "kalah". Semua orang adalah pemenang dan tiada siapa yang perlu berdepan dengan rasa malu untuk masuk terakhir atau terpaksa menanggung sebarang kesulitan.

Bunyinya terlalu bagus untuk menjadi kenyataan bukan? Lagipun, kita tidak mahu seseorang berasa lebih baik dalam sesuatu daripada orang lain bukan? Memastikan bahawa tidak ada mana-mana orang "jahat" kaya atau "jahat berjaya" di luar sana telah meletakkan lebih satu bilion orang di bawah bendera komunis. 

Ini menyebabkan ibu bapa menyediakan perlawanan bola sepak di mana kedua-dua pasukan menang selagi mereka muncul. Ya, idea kesaksamaan tulen dan tiada persaingan mempunyai ramai pengikut.

Tetapi ia tidak berfungsi.

Pasti ada sebab untuk tidak membandingkan diri anda dengan orang lain. Tetapi jika anda menghapuskan persaingan sepenuhnya, anda benar-benar merampas diri anda dan semua manusia daripada pertumbuhan dan kemakmuran.

Persaingan kecil bukan sahaja perkara yang baik, ia adalah perkara yang HEBAT dan berikut adalah 10 sebab untuk kenyataan itu.

1. Ia Menggalakkan Pertumbuhan

Di manakah kita tanpa saingan? Saya tahu saya tidak akan pernah mengambil sebanyak mungkin peluang dan belajar sebanyak yang saya ada jika saya tidak mahu menang dan bersaing dengan orang hebat lain di dunia ini.

Ia semulajadi; jika anda ingin bersaing dengan orang lain anda perlu berkembang. Tidak ada jalan lain. Itulah sebabnya setiap kali saya ingin menjadi mahir dalam sesuatu perkara saya berkawan dengan orang yang sudah mahir.

“Memenangi bukan segala-galanya, tetapi mahu melakukannya.” By Vince Lombardi

Semasa saya remaja dan ingin belajar untuk menjadi mahir dalam “karung godam” saya menemui orang lain yang sudah mahir dalam hal itu, dan mencabar mereka. Dalam setahun saya berubah daripada hampir tidak dapat menendang perkara itu dua kali kepada boleh mendapatkan lebih 200 sepakan dengan mudah.

Apabila saya mahu menjadi mahir dalam menembak kolam, saya berkawan dengan salah seorang pemain pool terbaik yang saya dapati. Saya bukan pemain pool kelas dunia sekarang, tetapi saya telah dikenali untuk mengendalikan meja tanpa lawan saya mendapat pukulan dari semasa ke semasa.

Dalam kedua-dua keadaan, mencari orang yang lebih baik daripada saya dalam sesuatu dan bersaing dengan mereka membantu saya berkembang dengan pesat dan mereka berdua membawa kepada persahabatan yang hebat juga. 

Itulah sebabnya saya percaya jika anda ingin menjadi mahir dalam sesuatu, salah satu perkara yang perlu anda lakukan ialah mencari orang yang lebih baik daripada anda dan bersaing dengan mereka.

2. Memajukan Tamadun Manusia

Jika tiada persaingan kita tidak akan pernah mendarat di bulan. Sebab utama kami pergi ke bulan adalah kerana kebanggaan negara. Kami hanya perlu mengalahkan Rusia dan menunjukkan kepada pesaing terbesar kami bahawa kami adalah nombor 1.

Perang Dingin secara umum (walaupun ia bukan sesuatu yang saya mahu lihat berlaku lagi) telah mencipta beberapa teknologi yang benar-benar luar biasa dan telah membawa manusia secara keseluruhan ke tahap yang baru.

Beberapa perkara yang terhasil daripada persaingan antara dua gergasi tersebut ialah:

• Jet Lebih Pantas

• Teknologi Zaman Angkasa Lepas

• GPS

• Internet (anda tidak akan membaca ini sekarang tanpa persaingan)

Sebagai perlumbaan, kami berhutang banyak daripada kemajuan semasa kami untuk persaingan antara manusia, antara syarikat dan antara negara. Apabila orang bersaing, mereka mencipta dan seluruh dunia berkembang sebagai hasilnya.

3. Ia Memaksa Kami Menjadi Lebih Kreatif

Perkara yang menarik tentang mempunyai pesaing ialah anda perlu menjadi lebih inovatif. Anda perlu berfikir di luar kotak dan mencari pilihan baharu untuk maju. Jika semua orang melepaskan semangat bersaing mereka, dunia ini akan menjadi tempat yang sangat berbeza.

“Alhamdulillah kerana pertandingan. Apabila pesaing kita mengganggu rancangan kita atau mengatasi reka bentuk kita, mereka membuka kemungkinan tidak terhingga hasil kerja kita sendiri kepada kita” By Gil Atkinson

Tidak akan ada perkara seperti iphone, komputer, kereta atau penulisan Kreatif. Tidak ada keperluan untuk membangunkan perkara baharu dan keluar ke arah baharu jika persaingan bukan faktor.

4. Ia Mengajar Kita

Bagi seseorang untuk memenangi orang lain perlu kalah, dan itu menyebalkan. Tetapi jika anda melihatnya dengan sikap yang betul ini sebenarnya positif. Kita semua kalah dalam perkara di sini dan kemudian, mereka yang belajar daripada kerugian mereka sebenarnya mengubah kerugian mereka menjadi positif.

Mereka belajar daripada kesilapan mereka dan menganggapnya sebagai pengalaman positif yang boleh mereka gunakan untuk berkembang dan menang pada masa akan datang (dan sentiasa ada masa seterusnya). 

Dengan mengambil persaingan daripada gambar anda bukan sahaja mengambil peluang untuk orang ramai menang, tetapi anda juga mengambil peluang untuk orang lain belajar dan berkembang.

5. Ia Menggalakkan Mengambil Peluang Dan Mencuba Sesuatu yang Baharu

Saya peminat besar mengambil peluang dalam hidup. Ia adalah sesuatu yang anda perlu lakukan untuk berkembang dan menjalani kehidupan yang penuh dengan pengalaman hebat. Saya akan mengatakan bahawa salah satu perkara terbesar yang menggalakkan pengambilan peluang adalah persaingan.

Jika anda ingin mencipta laman media sosial yang bertahan dalam "zaman facebook", anda akan mengambil peluang dan mencipta sesuatu yang inovatif dalam dunia media sosial seperti Twitter. 

Anda perlu mencipta alat baharu atau idea baharu, hanya supaya anda boleh bertahan dan mengatasi pesaing anda. Persaingan yang sihat melahirkan anda yang lebih kuat.

6. Ia Menjadikan Kita Lebih Berorientasikan Matlamat

Komunisme ialah contoh yang baik tentang apa yang berlaku apabila anda menyingkirkan persaingan daripada masyarakat. Dalam komunisme semua orang membuat jumlah wang yang sama tidak kira sama ada mereka melakukan pembedahan otak atau menyapu lantai di McDonalds.

Keputusan? Kurang orang yang ingin mencapai perkara yang hebat. Siapa yang mahu melalui semua persekolahan itu dan menjadi doktor apabila anda boleh mendapat jumlah wang yang sama dengan menjadi Janitor atau bekerja di restoran makanan segera?

Mempunyai persaingan menjadikan kita lebih berorientasikan matlamat. Kami ingin mencapai lebih banyak perkara dan melakukan lebih banyak semata-mata kerana kami boleh mengembangkan diri kami berbanding orang lain.

Hilangkan persaingan dan kita menjadi malas, dan ia menjadi lebih sukar untuk memotivasikan kita. Persaingan adalah salah satu kekuatan yang mendorong kita untuk mencapainya.

7. Persaingan Menyediakan Kita Untuk Dunia Nyata

Terdapat sesuatu yang berlaku dalam sistem sekolah kita yang dipanggil, "Inflasi Gred." Dengan inflasi gred, gred purata yang diperoleh kanak-kanak sebenarnya meningkat setiap tahun. Sebabnya bukan kerana anak-anak semakin bijak, tetapi kerana guru semakin berlembut.

Terdapat guru yang hanya memberikan As dan B kerana ia menjadikan mereka kelihatan lebih baik dan ia menjadikan anak-anak mereka kelihatan lebih baik. Masalahnya ialah ini tidak menyediakan anak-anak untuk dunia sebenar.

Dalam dunia ini terdapat banyak persaingan dan tidak semua orang boleh berada di atas. Anda bukan seorang sahaja yang memohon pekerjaan atau cuba membuat sesuatu untuk diri mereka sendiri. 

Ramai pesaing anda mempunyai gred tinggi seperti anda. Jadi itu bukanlah faktor terbesar yang akan mempengaruhi kejayaan, ia adalah semangat bersaing dan kesanggupan untuk mencapai.

Kanak-kanak yang terpaksa bekerja untuk gred mereka dan sebenarnya memperolehnya akan lebih bersedia untuk berjaya dengan matlamat mereka daripada anak-anak yang mendapat A hanya kerana guru mereka yang baik.

8. Ia Memacu untuk Menjadi yang Terbaik

10 Sebab Mengapa Persaingan Adalah Perkara Yang Baik

Monyet Asli melakukannya, haiwan lain melakukannya, malah kanak-kanak kecil sentiasa bersaing antara satu sama lain. Persaingan adalah semula jadi, ia adalah bagaimana dunia berfungsi. Tidak kira berapa banyak kita cuba memberitahu diri kita bahawa kita tidak benar-benar mahu bersaing dengan orang lain, hakikatnya kita lakukan.

Kami mahu menjadi yang terbaik dalam satu perkara atau yang lain. Kami mahukan sesuatu untuk dipanggil sendiri dan ia adalah pemacu yang kami warisi daripada berjuta-juta tahun evolusi yang disebabkan oleh persaingan.

9. Ia Menjadikan Kehidupan Lebih Menghibur

Perkara yang hebat tentang mempunyai saingan dan cabaran dalam hidup ialah ia menjadikan hidup lebih menghiburkan. Ia memaksa kita untuk berkembang dan cuba mencapai perkara yang hebat. Tanpa persaingan kehidupan menjadi lebih kurang menarik dan terdapat banyak cabaran yang kurang. 

Untuk sementara waktu ia bagus, tetapi seiring berjalannya waktu kita memerlukan sesuatu untuk mengisi diri kita dan mendapatkan makna dalam hidup. Persaingan berbuat demikian.

10. Kanak-kanak Memerlukannya Sekurang-kurangnya

Sebagai manusia, kita mahu mengasuh anak-anak kita dan memastikan mereka selamat, tidak mengapa. Tetapi kita semua memerlukan persaingan sekurang-kurangnya sedikit dalam kehidupan. 

Jika anda tidak mempunyai semangat berdaya saing, apakah yang perlu dipisahkan daripada anak-anak anda daripada berjuta-juta kanak-kanak lain di luar sana yang akan memasuki tenaga kerja dengan ijazah kolej?

"Peraturan pertandingan pertama: Untuk menang, anda perlu menginginkannya lebih!" 

Setiap orang perlu mempunyai semangat untuk hidup dan semangat untuk menang. Semangat berdaya saing itulah yang membuatkan mereka bersedia untuk memberikan segala yang mereka ada untuk mencapai impian mereka dan menjadi nombor satu. 

Jadi, biarkan anak-anak anda berseronok dan bermain sukan di mana markah itu penting. Ia akan membantu mereka dalam perjalanan dengan dorongan untuk memperbaiki diri dan meletakkan hati dan jiwa mereka dalam apa sahaja yang mereka lakukan. 

Ia mengajar mereka salah satu asas tentang makna menjadi manusia dan meletakkan mereka di atas jalan untuk perkara yang lebih besar dalam hidup.

Catat Ulasan for "10 Sebab Mengapa Persaingan Adalah Perkara Yang Baik"