Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Apakah Perbezaan Antara Ilmu pengetahuan dan Kebijaksanaan?

Apakah Perbezaan Antara Ilmu pengetahuan dan Kebijaksanaan?

Berpengetahuan tentang sesuatu sering dikelirukan dengan menjadi bijak. Pengalaman setiap hari memberi anda kebijaksanaan, yang meningkatkan keupayaan anda untuk membuat keputusan yang bijak.

Di sisi lain, pengetahuan adalah menyedari fakta dan kebenaran yang mengelilingi topik tertentu. Kepentingan seseorang tidak boleh diperkecilkan di hadapan orang lain. Kedua-duanya adalah penting untuk menjalani kehidupan yang lebih baik.

Anda akan belajar tentang pengetahuan dan kebijaksanaan dalam esei ini, bersama-sama dengan perbezaan utama mereka, supaya anda boleh memahami kedua-duanya. 

Apa itu Ilmu Pengetahuan?

Mengetahui perkara, item, konsep atau cara yang berbeza untuk mencapai sesuatu dalam kehidupan seharian dikenali sebagai pengetahuan. Definisi ilmu menurut mazhab tertua ialah "kepercayaan benar yang boleh dibenarkan." Tiga kategori luas boleh digunakan untuk mengkategorikan pengetahuan.

1. Prosedur

Mengetahui bagaimana untuk mencapai sesuatu adalah mempunyai pengetahuan prosedural. Contohnya, belajar cara bermain bola sepak atau memandu kereta.

2. Individu

Termasuk cita rasa yang pelik, pengetahuan langsung dan maklumat autobiografi.

3. Proposisi 

Tentang dunia dan cara kita mengetahuinya dianggap sebagai pengetahuan proposisi.

Kelebihan mempunyai ilmu pengetahuan (Knowledge)

1. Ilmu adalah penyamaan yang hebat

Anda boleh mengambil bahagian dalam sebarang perbincangan dan berada dalam apa jua keadaan untuk menambah nilai.

Oleh itu, jika anda menjumpai subjek yang menarik minat anda, pelajari seberapa banyak yang anda boleh mengenainya.

Kepakaran anda akan membuatkan anda dihormati daripada orang lain.

2. Anda boleh meninggalkan legasi yang berkekalan

Anda akan mengekalkan lebih banyak maklumat jika anda berkongsi dengan orang lain dengan lebih kerap.

Salah satu kelebihan yang paling ketara dalam mengetahui ialah keupayaan untuk berkongsi dan memindahkan pengetahuan. 

3. Pengetahuan membantu anda maju secara profesional

Manfaatkan ilmu yang sedia ada daripada membuang 10 hingga 15 tahun hidup anda mempelajari sesuatu melalui pengalaman. Baca buku, dengar buku audio, daftar dalam kelas dan berunding dengan profesional. Anda boleh menyelesaikan sesuatu dengan lebih cepat dengan cara ini berbanding orang lain.

Apakah itu Kebijaksanaan?

Kebijaksanaan adalah keupayaan untuk menggunakan pengetahuan, pengalaman, pemahaman, dan bertindak atau berfikir berdasarkan mereka. Pada zaman sains dan teknologi, kebijaksanaan masih kekal sebagai konsep misteri untuk diperkatakan. Kebijaksanaan tidak boleh diperoleh dari sekolah atau kolej.

Ia mengambil masa seumur hidup untuk memperolehnya. anda perlu masuk ke lapangan dan hanya dengan kaedah percubaan dan kesilapan anda boleh belajar dan proses pembelajaran anda akan menjadikan anda bijak.

Kelebihan mempunyai kebijaksanaan (Wisdom)

1. Orang yang kuat

Orang yang berakal mempunyai asas moral yang kukuh. Asas kehidupan seorang pemimpin adalah mempunyai perwatakan yang mantap. Kehidupan orang lain dipengaruhi oleh watak yang kuat. Kebijaksanaan membolehkan anda membuat keputusan yang bijak, dan orang lain akan menilai anda berdasarkan keputusan anda.

2. Penghakiman yang baik

Anda mesti mempersoalkan mengapa sesetengah orang mempunyai pertimbangan yang baik manakala yang lain tidak. ini disebabkan oleh fakta bahawa kebijaksanaan adalah hasil sampingan dari pertimbangan yang buruk, iaitu bagaimana kebijaksanaan diperoleh. 

Pengalaman hidup orang yang bijak membolehkan dia membuat pertimbangan yang wajar. Anda akan menyelesaikan isu dan membuat kemajuan jika anda menggunakan pertimbangan yang baik.

3. Menjadikan anda berpengaruh

Anda boleh mempengaruhi orang lain dengan menggunakan kebijaksanaan anda kerana personaliti anda menarik orang yang berfikiran sama. Orang yang mempunyai kebijaksanaan, watak, dan semangat untuk belajar akan mengikuti anda.

4. Membawa penghormatan

Orang yang bijak mendapat penghormatan dalam kehidupan profesional dan peribadi. kebijaksanaan anda akan menjadikan warisan anda yang kekal. Kehormatan anda akan meningkat dengan peningkatan dalam kebijaksanaan anda dan hidup anda akan menjadi contoh untuk diikuti oleh orang lain.

Perbezaan Utama Antara Pengetahuan dan Kebijaksanaan

1. Pengetahuan

 • Pengetahuan ialah mempunyai maklumat tentang topik atau subjek tertentu. Ia adalah mengenai perasaan yakin untuk menggunakan pengetahuan subjek apabila diperlukan.
 • Ia boleh diperolehi dengan kerja. Pengalaman boleh digunakan untuk memperolehnya.
 • Ia adalah data yang teratur.
 • Ia adalah pembelajaran praktikal.
 • Intipati ilmu adalah selektif.
 • Pengetahuan adalah proses yang boleh diramal.
 • Kefahaman adalah hasil daripada pengetahuan.
 • Pengetahuan didekati secara teori.
 • Ilmu dan fikiran berjalan bersama.
 • Pemahaman tidak kekal. Ia perlu dikemas kini dari semasa ke semasa. Pengetahuan kekal selama-lamanya dan hanya menjadi lebih baik dengan masa.
 • Pendidikan, pembelajaran, renungan, sains, pemikiran logik, dan faktor-faktor lain adalah sumber pengetahuan.

2. Kebijaksanaan

 • Kebijaksanaan ialah kebolehan seseorang untuk membuat keputusan dan pilihan yang betul.
 • Kebijaksanaan merangkumi segala-galanya pada hakikatnya.
 • Pemerolehan kebijaksanaan adalah proses yang tidak menentukan.
 • Penghakiman adalah apa yang dihasilkan oleh kebijaksanaan.
 • Kebijaksanaan datang dari perspektif rohani.
 • Jiwa dikaitkan dengan kebijaksanaan.
 • Kebijaksanaan datang dari intuisi diri. Ilmu meningkatkan akhlak kita.

Kesimpulannya, kebijaksanaan perlu untuk mengaplikasikan ilmu dengan betul. Pengetahuan, bagaimanapun, adalah sama pentingnya. Walaupun mengumpul dan menggunakan pengetahuan adalah penting, ia juga penting untuk memendekkan dan menilai pengetahuan itu, dan berbuat demikian memerlukan kecerdasan. 

Akhirnya, kita boleh menyatakan bahawa memperoleh kedua-dua pengetahuan dan kebijaksanaan adalah bentuk pengetahuan yang paling benar. Memiliki kedua-dua pengetahuan dan kebijaksanaan boleh meningkatkan kualiti hidup kita dan membolehkan kita mencapai perkara yang hebat.

Catat Ulasan for " Apakah Perbezaan Antara Ilmu pengetahuan dan Kebijaksanaan?"