Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Perbezaan Antara Empati dan Simpati

Perbezaan Antara Empati dan Simpati

Orang sering mencampur-adukkan makna perkataan simpati dan empati. Kekeliruan jelas kerana, walaupun digunakan dalam situasi yang serupa, seperti kemalangan, kematian orang yang disayangi, kehilangan pekerjaan, kecurian, dan lainnya, frasa ini mempunyai makna yang sangat berbeza.

Untuk mengelakkan kekeliruan kedua-dua perkataan itu, seseorang perlu mengetahui makna tepatnya serta cara menggunakannya.

Siaran ini akan mengajar anda perbezaan utama antara empati dan simpati serta cara menerapkan setiap daripadanya dalam pelbagai situasi.

Apakah Empati?

Ahli psikologi British Edward B. Titchener mencipta istilah "empati" buat kali pertama pada tahun 1909. Walau bagaimanapun, ejaan perkataan itu berasal daripada perkataan Yunani kuno "empatheia," yang bermaksud "ghairah." 

Setara bahasa Inggeris bagi frasa Jerman "einfühlungsvermögen," yang bermaksud "untuk berkongsi sensasi," ialah "empati." Perkataan Yunani "empatheia" mempunyai konotasi negatif dan merujuk kepada perasaan buruk terhadap seseorang, yang bertentangan dengan ini. 

Takrif kata nama empati dalam bahasa Inggeris ialah "kemampuan untuk memahami dan mengenali perasaan atau keadaan orang lain."

Contohnya:

Kerana saya kehilangan kawan dalam kemalangan kereta juga, saya boleh berhubung dengan orang lain yang kehilangan ahli keluarga dalam kemalangan.

Saya boleh relate dengan mereka yang susah nak turunkan berat badan memandangkan saya pernah ke sana sebelum ini.

Empati ialah keupayaan untuk meletakkan diri anda dalam situasi orang lain untuk memahami perasaan atau pengalaman mereka.

Dalam contoh di atas, saya boleh mengaitkan dan memahami masalah orang dengan baik kerana saya juga bergelut untuk menurunkan berat badan. 

Apa itu Simpati?

Istilah Yunani kuno "sunpathos," yang bermaksud "dengan atau bersama" dan "penderitaan," adalah tempat perkataan simpati pertama kali muncul. Kemudian, perkataan itu digunakan dalam bahasa Latin sebagai "sympathia," dan seterusnya ia digunakan sebagai "sympathie" dalam bahasa Perancis tengah. 

Simpati ditakrifkan sebagai "perasaan sedih atau sedih atas kesakitan atau kesengsaraan orang lain" dalam bahasa Inggeris.

Contohnya:

Saya menelefon rakan saya untuk mengucapkan takziah atas kehilangan pekerjaannya.

Selain menyatakan belas kasihan kepada mangsa gempa bumi, anda juga harus memberikan sokongan kewangan untuk membantu mereka membina semula kehidupan mereka.

Maksud perkataan simpati dan belas kasihan terhadap kesakitan orang lain boleh difahami daripada contoh di atas, berbeza dengan empati, yang membolehkan anda mengaitkan secara rapat dengan perasaan mereka kerana anda pernah mengalami keadaan yang sama.

Perbezaan antara Empati dan Simpati

empati

Empati

Untuk dapat memahami perasaan orang lain kerana anda juga pernah berada dalam kesusahan yang sama. Untuk mengakui kesedihan dan kesusahan orang lain dan untuk menghiburkan dan menenangkan mereka.

Simpati

Dapat berhubung kerana persefahaman peribadi. Untuk memahami kesedihan orang lain.

Contoh – Azrul yang berasal daripada keluarga yang berada tidak dapat menunjukkan empati terhadap golongan yang kurang bernasib baik. Contoh- Saya berasa sedih apabila saya mendengar tentang kemalangan kereta jiran saya. Saya pergi ke hospital untuk menunjukkan simpati saya kepadanya.

Hubungan antara Empati & Simpati (dalam kecerdasan emosi)

Makna asas kedua-dua perkataan adalah mempunyai belas kasihan terhadap orang lain dan campuran penerimaan dan pemahaman yang diperoleh daripada pengetahuan atau kebijaksanaan. Rasa belas kasihan yang sebenar adalah melihat "saya" dalam "anda". 

Kedua-dua perkataan "simpati" dan "empati" menunjuk ke arah menjaga orang lain. Walau bagaimanapun, dengan empati, tahap belas kasihan meningkat kerana seseorang boleh mengaitkan dengan emosi orang lain dengan agak dekat kerana dia sendiri pernah berada dalam situasi yang sama.

Kedua-dua simpati dan empati bukanlah perasaan peribadi bersama, dan juga tidak selalu dialami apabila bergerak. Orang yang kehilangan orang tersayang boleh, misalnya, menerima belas kasihan daripada sebilangan besar orang, tetapi mereka yang pernah mengalami keadaan yang sama boleh berempati sepenuhnya dengan mereka.

Gunakan takrifan berikut untuk membantu anda mengingati perbezaan antara kedua-dua istilah: belas kasihan ialah perasaan yang dimiliki oleh seseorang dengan orang lain yang menderita; empati ialah keupayaan untuk mengaitkan dan memahami penderitaan orang lain kerana anda pernah mengalaminya secara peribadi. 

Dalam erti kata lain, perbezaan antara simpati dan empati adalah sama dengan antara kepala dan hati, iaitu simpati (Kepala) dan empati (Hati).

Catat Ulasan for " Perbezaan Antara Empati dan Simpati"