Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bagaimana Saya Boleh Mengubah Hidup Saya Menjadi Lebih Baik?

Bagaimana Saya Boleh Mengubah Hidup Saya Menjadi Lebih Baik?

Pernahkah anda bertanya kepada diri sendiri soalan ini: "Bagaimana saya boleh mengubah hidup saya menjadi lebih baik?" 

Adakah anda bosan dengan kehidupan anda yang semakin meningkat, di mana setiap hari adalah rutin yang sama: anda bangun, anda bergelut semasa anda bangun dari katil, anda mengheret diri anda untuk mendapatkan letupan kafein itu, kemudian anda memaksa diri anda untuk bersiap, pergi bekerja, pulang dari kerja, menonton TV dan tidur, sebagai persediaan untuk melakukan semua ini sekali lagi pada keesokan harinya?

Hari, minggu dan bulan berlalu, mungkin juga bertahun-tahun, sebelum anda bangun satu hari dan tertanya-tanya ke mana perginya hidup anda.

Hidup anda telah memasuki apa yang saya panggil 'mod rutin'. Kehidupan anda berjalan secara automatik, di mana anda tidak menyedari bahawa setiap hari adalah seperti hari berikutnya, sehingga suatu hari kesedaran gelap muncul dan anda terkejut dengan realiti bahawa hidup anda sedang berputar dan anda tidak membuat apa-apa kemajuan dalam kehidupan untuk anda gembira atau bangga.

Ini boleh menjadi masalah besar jika ia tidak ditangani dengan cepat dan sewajarnya. Jika ia tidak ditangani hari ini, anda boleh kehilangan banyak perkara hebat yang disediakan oleh kehidupan untuk anda.

Jadi bagaimana anda boleh mengubah hidup anda menjadi lebih baik?

Untuk berbuat demikian, untuk mengubah hidup anda menjadi lebih baik, anda perlu terlebih dahulu bertanggungjawab terhadap hidup anda. 

Dan langkah pertama untuk bertanggungjawab dalam hidup anda ialah menyedari pemikiran, perasaan, tindakan dan tingkah laku anda setiap hari. Teruskan perjalanan itu hari ini dengan mengikuti 4 langkah di bawah.

Pada waktu tidur, luangkan beberapa minit untuk bertanya dan menjawab 4 langkah untuk menukar soalan:

1. Apakah 2 perkara yang saya syukuri hari ini? Jalani hari anda dan cari 2 perkara yang anda syukuri. Mereka boleh menjadi apa sahaja; daripada bersyukur kerana anda masih hidup, kepada bersyukur kerana anda mempunyai pekerjaan, makanan, bumbung di atas kepala anda, air, pakaian untuk dipakai. 

Ingat sepanjang hari anda dan rasai dan hargai sekurang-kurangnya 2 perkara yang anda syukuri yang biasanya anda anggap remeh.

2. Apakah yang boleh saya lakukan secara berbeza? Jika ada sesuatu yang anda lakukan pada siang hari yang anda tidak terlalu gembira, fikirkan tentang perkara yang boleh anda lakukan atau boleh lakukan untuk mengubah keadaan. 

Jika anda bertindak balas dengan agak kasar kepada rakan sekerja, kawan atau pasangan, fikirkan cara anda boleh menebusnya.

3. Apakah 2 perkara yang saya nantikan esok? Luangkan sedikit masa memikirkan apa yang akan berlaku esok. Fikirkan perkara baik pada hari berikutnya untuk anda. Jika hanya perkara negatif yang terlintas di fikiran, luangkan masa beberapa minit untuk menukarnya dalam fikiran anda sendiri untuk membawa hasil yang anda inginkan. 

Bayangkan dan bayangkan situasi yang berlaku seperti yang anda mahukan. Dengan cara ini anda akan berasa lebih bersemangat tentang hari esok, di mana anda akan bangun dengan berasa lebih optimistik seperti biasa.

4. Apa yang saya mahu mimpikan malam ini? Jika anda berpegang pada pemikiran tertentu sehingga anda tertidur, kemungkinan besar pemikiran itu akan memainkan peranan penting dalam mimpi anda. 

Dengan latihan tambahan, anda akan dapat mengarahkan impian anda, menikmatinya dan mengingatinya sepenuhnya. Ini adalah kaedah yang sangat berkuasa yang boleh membawa perubahan yang luar biasa. Ia dipanggil Lucid Dreaming.

Biasakan menjalani kaedah 4 langkah ini setiap malam. Anda akan mendapati bahawa hidup anda akan berubah secara mendadak dan cepat.

Dan sebaik sahaja ia berjaya, anda boleh melangkah ke peringkat seterusnya dengan bertanya: "Bagaimana saya boleh mengubah hidup saya menjadi lebih baik," dan anda akan kagum dengan set jawapan seterusnya yang akan membawa anda ke peringkat seterusnya dalam kini kehidupan yang menakjubkan.

Catat Ulasan for " Bagaimana Saya Boleh Mengubah Hidup Saya Menjadi Lebih Baik?"