Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bagaimana Mengelakkan Fikiran Negatif? 10 Petua Elakkan Fikiran Negatif

Bagaimana Mengelakkan Fikiran Negatif? 10 Petua Elakkan Fikiran Negatif

Seseorang yang pesimis akan menyebarkan negatif di sekelilingnya menjadikan persekitarannya toksik. Ia adalah sumpahan yang boleh mengakibatkan kemurungan kronik. Apabila anda membenarkan pemikiran negatif, ia mula menguras tahap tenaga anda dan membawa kesakitan, kebimbangan dan kemurungan ke permukaan. 

Jangan biarkan fikiran yang menyedihkan memasuki fikiran anda kerana ia tidak produktif dan boleh membawa kepada kehancuran kehidupan.

Ia adalah perlu untuk mencari corak dan melepaskannya jika anda ingin menjalani kehidupan yang aman. Fikiran negatif mempunyai kesan langsung ke atas kecekapan dan produktiviti anda justeru menjadikan misi hidup anda untuk menjauhinya.

1. Katakan tidak kepada fikiran buruk

Mulakan dengan kesedaran bahawa fikiran negatif sedang memasuki fikiran anda. Apabila anda menerima bahawa ia berlaku hanya katakan tidak. Kami tahu bahawa ia adalah perkataan yang kuat dan sebaik sahaja kami menyebutnya kami bersungguh-sungguh. 

Sebenarnya berkata tidak atau berhenti dengan kuat akan membantu anda dalam menyedari bahawa anda bersedia untuk membantu diri anda sendiri. Bayangkan warna yang kuat seperti merah sebagai tanda berhenti dan sebaik sahaja anda dicengkam oleh fikiran negatif fikirkannya.

Ingatkan diri anda bahawa ini sebenarnya pemikiran dan bukan fakta dan mereka tidak mempunyai asas yang kukuh untuk berbohong. Ia akan membantu anda dalam menjauhkan diri anda dengan jayanya. Latih semula kesedaran anda supaya anda boleh menghapuskan dan mengelakkan pemikiran negatif.

2. Simpan jurnal

Menyimpan jurnal telah membantu individu mengelakkan pemikiran negatif, tekanan dan kemurungan dalam kehidupan mereka. Adalah penting untuk anda menulis pemikiran anda dengan tepat dalam jurnal anda, apakah keadaan yang membawa kepada mereka, adakah tindakan tertentu mencetuskannya, bagaimana anda bertindak balas dan apakah kesannya. 

Luangkan masa untuk berfikir dan menulis tentang mereka akan memberi anda masa untuk menjauhkan diri dan mencari keseimbangan anda.

Ia akan membantu anda untuk mengetahui sama ada pemikiran pesimis telah menjadi automatik atau ia disebabkan oleh beberapa aktiviti luar. Adalah penting anda mencari corak kerana ia akan mendedahkan sebab sebenar proses pemikiran sinis anda. Ia boleh dilakukan dengan membaca jurnal secara berkala dan mengenal pasti sebabnya.

3. Alihkan perhatian anda

Sebaik sahaja anda menyedari bahawa anda semakin diceroboh oleh pemikiran negatif cuba alihkan perhatian anda dengan sesuatu yang lain. Mulakan dengan menyemak senarai lagu anda, memilih buku untuk dibaca, menghubungi rakan untuk bercakap melalui telefon atau dengan memikirkan sebarang aktiviti yang menyeronokkan. 

Anda tidak perlu mengambil bahagian lama; sebenarnya ideanya adalah untuk memecahkan konsentrasi anda dan mengubahnya ke arah sesuatu yang baik dan bermakna.

Berdisiplin dan bertindak balas dengan cepat setiap kali anda mula berasa tertekan untuk mengelakkan pemikiran negatif. Lama kelamaan anda akan mendapat kelebihan daripada corak dan akan dapat menambah baik serta melatih kebolehan memproses pemikiran anda supaya ia bergerak ke arah yang betul.

4. Buang mereka

Setiap kali anda mempunyai perasaan buruk, katakan berhenti kemudian nilai dan akhir sekali berikan tendangan yang baik. Bagaimana anda boleh membuang fikiran anda? Adakah ia mungkin? 

Fikirkan pemikiran negatif sebagai entiti sebenar yang boleh anda cabut dan buang dengan mudah dengan bantuan visualisasi. Anda juga boleh menuliskannya pada sekeping kertas dan membuangnya ke dalam tong sampah. Lakukan sekali sahaja dan lihat perbezaan ketara dalam fikiran dan sikap anda.

Anda akan berasa bebas dan dalam kerangka fikiran yang lebih baik. Menandai pemikiran anda sebagai tidak layak dan sampah adalah cara yang pasti untuk mengelakkan pemikiran negatif. Ia akan membantu anda mengubah minda anda dan menyesuaikan diri dengan keadaan.

5. Elakkan syarikat negatif

Kelilingi diri anda dengan orang yang baik supaya anda boleh mencerminkan tindakan mereka. Orang yang negatif akan menyebarkan pemikiran yang pesimis manakala yang positif akan cuba membawa kebahagiaan dan ketenangan dalam hidup anda. 

Anda ingin mengelakkan pemikiran negatif hanya elakkan syarikat orang yang ingin menyeret anda ke bawah dengan merendahkan harga diri anda. Orang seperti itu mahir meyakinkan dan mengukuhkan pemikiran mereka sendiri tentang orang yang mudah terdedah.

Kenali dan elakkan mereka pada semua kos supaya anda tidak mula menyalahkan diri sendiri atas nasib malang anda. Adalah penting untuk anda mula menapis pemikiran anda dan berhenti menganggap senario terburuk yang mungkin bagi setiap kes.

6. Jangan menilai

Manusia memang fitrahnya menilai. Jika anda ingin mengelakkan pemikiran negatif, anda hanya perlu membuang tabiat menilai orang dan situasi yang jauh dari anda. Ambil sikap sedar dan berhenti membandingkan hidup anda dengan orang lain kerana ia membawa kepada rasa tidak puas hati dan sikap pesimis. 

Kenali ke mana arah fikiran anda dan hentikannya daripada memudaratkan diri anda. Sebaik sahaja anda mendapati sesuatu yang negatif tentang seseorang cuba cari kualiti yang positif kerana ini akan membantu anda berehat daripada tenaga negatif.

7. Amalkan kesyukuran

bersyukur

Bersyukurlah atas belas kasihan kecil dalam hidup anda. Apabila anda memasukkan keyakinan dalam hidup anda, ia berubah menjadi rahmat dan membawa tahap kebahagiaan. Cuba cari perkara kecil yang memberi anda perasaan yang baik walaupun dalam keadaan yang buruk. 

Kekalkan hubungan dengan orang yang dikelilingi oleh tenaga positif supaya mereka juga boleh mempengaruhi anda untuk kekal tenang dan positif.

Fokus pada kekuatan anda supaya anda boleh melawan perasaan negatif dengan mudah. Berhenti memikirkan kesilapan lalu atau pemikiran sinis sebaliknya fikirkan sesuatu yang memberi anda keseronokan dan membawa senyuman di wajah anda. Mempraktikkan rasa syukur dan berasa dirahmati adalah cara mudah untuk mengelakkan pemikiran negatif.

8. Bingkai semula situasi anda

Cara mudah untuk mengelakkan pemikiran negatif adalah dengan mencari dan mencari perkara positif dalam setiap senario terburuk. 

Adakah anda terperangkap dalam kesesakan, bukannya marah kerana menganggapnya sebagai peluang untuk bercakap dengan rakan di telefon bimbit anda atau melalui e-mel anda dan menjimatkan masa kemudian? Adakah anda cuba bekerja di taman anda dan tiba-tiba terdapat kemasukan rakan-rakan di rumah anda.

Anggaplah ia sebagai peluang untuk mengadakan pesta taman dan mewakilkan beberapa pekerjaan kepada orang lain. Daripada mencari kesalahan dalam keadaan dan menjadi tertekan, lebih baik anda melihatnya lama-lama dan memanipulasinya untuk keuntungan anda.

9. Bantu seseorang yang memerlukan

Bantu seseorang yang memerlukan dan alami perasaan gembira. Apabila anda menjauhkan tumpuan daripada pemikiran negatif dan mengarahkannya ke arah kebaikan yang lebih baik, perasaan tenang menyelubungi anda. 

Mulakan dengan perkara yang mudah. Bantu seseorang untuk menyeberang jalan, apabila anda melihat orang bergelut dengan beg barangan runcit yang berat, bantu dia jika isteri anda sibuk dengan kerja dan tidak dapat melakukan kerja rumah membantunya atau membantu anak anda dalam kerja rumah anda.

Sumbangkan beberapa barang kepada orang yang memerlukan, contohnya, baju sejuk lama untuk hari yang lebih sejuk atau bahkan peredam kepada pengemis yang tidak mampu membelinya. Aktiviti mudah sebegini akan membuktikan bantuan yang amat besar dalam mengubah sikap dan minda anda dan akhirnya akan menjadi berkat kepada anda.

10. Lakukan aktiviti yang menggembirakan anda

Ingin mengelakkan fikiran negatif daripada hanya jangan biarkan ia masuk ke dalam badan dan minda anda. Ia boleh dilakukan dengan melakukan aktiviti yang mudah dan menyeronokkan. Perkara pertama yang perlu anda sertai ialah beberapa latihan pernafasan. 

Ini akan membantu anda mendapatkan semula fokus anda dan menenangkan fikiran anda. Anda akan dapat merasai alam semula jadi yang terbaik. Baca petikan positif yang akan memberi inspirasi kepada anda untuk menjadi lebih optimistik.

Adakah anda suka menyanyi, menari atau membaca? Lakukan aktiviti yang anda suka dan mula mencari keseronokan dalam hidup sekali lagi. Malah menonton episod siri kegemaran anda boleh membawa senyuman ke wajah anda. Buka sahaja diri anda kepada pelbagai peluang dan lihat perbezaannya dalam masa beberapa hari.

Catat Ulasan for " Bagaimana Mengelakkan Fikiran Negatif? 10 Petua Elakkan Fikiran Negatif"