Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Luangkan Masa untuk Menjimatkan Masa

teknologi

Adakah anda terlibat dalam perlumbaan RAM atau RAT teknologi…? Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menang. Sebelum anda menjadi cekap sepenuhnya dalam penggunaan satu pakej perisian, anda dihujani dengan versi baharu, menjadikan perisian semasa anda usang. 

Anda pastinya akan kehilangan lebih banyak masa jika anda memilih untuk berada dalam perlumbaan ini sepanjang masa.

Saya tahu godaan untuk terlibat dalam perlumbaan ini terlalu tinggi. Saya juga telah menjadi sebahagian daripada usaha sedemikian berkali-kali. Oleh itu, saya ingin berkongsi beberapa petua pengurusan masa dari pengalaman peribadi saya.

Kita berjaya menipu diri sendiri.

Di manakah sepanjang masa yang anda simpan?

Jika anda menjumlahkan semua aktiviti, anda terjerat dan menerima bahawa teknologi sebenarnya menjimatkan masa untuk anda, maka izinkan saya bertanya kepada anda soalan penting:

Di manakah sepanjang masa yang anda simpan?

Kemudian, adakah ia mengikuti bahawa anda membuang masa anda?

Mungkin tidak, tetapi anda mesti sedar tentang kemungkinan perangkap.

Malah bermakna, pekerja tekun yang tidak pernah memikirkan untuk membuang masa mereka untuk perbelanjaan syarikat mungkin mencipta peluang untuk menghantar e-mel peribadi dan melayari internet, semata-mata kerana ia mudah. 

Seorang pekerja yang mendraf e-mel kepada rakan kelihatan sama seperti pekerja yang mungkin menyediakan laporan suku tahunan!

Lebih banyak alat yang anda letakkan di antara anda, pelanggan dan kakitangan, semakin tidak peribadi interaksi anda.

Dari satu segi, e-mel daripada kombo yang kemas antara komunikasi bertulis dan lisan.

Walau bagaimanapun, tidak ada yang segera dan berkesan seperti komunikasi bersemuka.

Teknologi kami telah membawa kami lebih dekat dari segi kelajuan dan kebolehcapaian; pada masa yang sama, ia telah memisahkan kita dari segi hubungan manusia yang sebenar.

Adakah anda mangsa jangkaan yang meningkat? Komputer telah meningkatkan jangkaan kami tentang cara membentangkan dokumen kami, berapa banyak grafik yang harus terkandung di dalamnya dan berapa kali anda boleh mengedit. 

Walau bagaimanapun, sentiasa ada perebutan antara yang baik dan sempurna. Keupayaan untuk mempunyai lebih banyak pilihan menjadi pencarian yang tidak berkesudahan.

Pilihan adalah baik. Saya suka pilihan juga. Walau bagaimanapun, pilihan mengambil masa. Apabila anda mengetahui kos sebenar mana-mana keajaiban moden yang lain, jangan hanya menambah wang. 

Anda juga harus mengambil kira masa membeli, masa yang diperlukan untuk berenang ke hulu keluk pembelajaran, bersama-sama dengan masa yang dihabiskan untuk membuat kesilapan.

Ikuti diktum yang terkenal: "Simplify Simplify."

Saya mengesyorkan agar anda melihat dengan baik teknologi dalam hidup anda untuk menentukan perkara yang membantu dan perkara yang menghalang anda. Anda tidak perlu meninggalkan teknologi tetapi anda perlu memastikan bahawa anda menggunakan teknologi dan bukan sebaliknya.

Untuk mengawal semula perlumbaan teknologi anda, mulakan dengan premis mudah ini:

"Hanya kerana anda fikir anda boleh tidak bermakna anda perlu melakukannya."

Belajar hanya apa yang anda perlu tahu. Jangan takut dengan apa yang orang lain lakukan, dan apa yang orang lain tahu. Nilai keperluan anda. Gunakan pertimbangan itu untuk mendapatkan hanya sekeping teknologi yang diperlukan.

Ingat - Teknologi kami juga telah membawa kami akses kepada banjir maklumat yang tidak berguna dan tidak relevan 

Catat Ulasan for " Luangkan Masa untuk Menjimatkan Masa"