Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Visi Peribadi (Personal Vision) - Komponen Integral Penglihatan Peribadi

Visi Peribadi (Personal Vision)
credit:instagram@jeanyreillyconsulting

Penglihatan peribadi boleh diistilahkan sebagai integrasi minat, kebolehan, matlamat, kemahiran, nilai atau personaliti. Dengan pernyataan visi peribadi anda, anda akan dapat mengarahkan hidup anda ke arah pilihan yang betul yang berkaitan dengan kerjaya, keluarga dan matlamat hidup anda.

Mana-mana orang yang mempunyai visi tertentu tahu bagaimana mereka akan menjalani kehidupan mereka. Ia akan membantu anda dalam mencapai matlamat jangka pendek dan jangka panjang anda yang realistik.

Dalam artikel ini, kami akan menyelam jauh ke dalam dunia penglihatan peribadi untuk mengetahui petua dan teknik terbaik untuk mencipta visi sendiri yang boleh membantu anda berjaya dan lebih memuaskan dalam hidup anda. 

Apakah Visi Peribadi (Personal Vision)?

Dengan menggabungkan visi peribadi dalam kehidupan, individu itu mula mengimbangi kehidupan mereka.

Visi peribadi bertindak sebagai panduan untuk keputusan mereka yang akhirnya menjadi terarah dalaman dan didorong makna. Selain itu, kita boleh mengandaikan bahawa individu itu semakin berhubung dengan matlamat khusus mereka dan berfikir dalam jangka panjang.

Penyelidik telah menjelaskan bahawa individu yang mempunyai penglihatan peribadi mempunyai kitaran keseimbangan dan bukannya kitaran tekanan.

Kitaran Tekanan ialah sesuatu apabila seseorang itu kaya atau didorong oleh status, tidak mempunyai panduan khusus ke arah matlamat, membuat keputusan reaktif dan penyelesaian jangka pendek.

Sebaliknya, kitaran keseimbangan adalah mengenai pengalaman dan pembelajaran; juga, ia meningkatkan produktiviti seseorang dalam kerja mereka.

Dengan visi peribadi, anda akan mempunyai kuasa untuk membebaskan diri untuk melihat kehidupan baru untuk diri anda sendiri.

Dalam kata-kata George Washington Carver:

"Di mana tidak ada visi, tidak ada harapan."

Tetapi di sini, adalah penting untuk menyedari bahawa terdapat banyak perjuangan yang mungkin anda hadapi semasa membuat visi peribadi anda, jadi marilah kita melihatnya juga-

Perjuangan Kita dengan Penglihatan Peribadi 

Beberapa sebab mengalihkan perhatian kita daripada memberi tumpuan kepada Penglihatan Peribadi. Dan anda perlu sedar akan sebab-sebab tersebut untuk menjadikan hidup anda lebih berorientasikan penglihatan yang realistik dan praktikal.

Di sini, kami membincangkan beberapa daripada mereka yang akan membantu anda dalam membezakan perjuangan tersebut.

Juga, ia akan membantu anda dalam mengimbangi kehidupan anda dengan mempunyai pernyataan visi peribadi.

1. Jangan sesekali berpuas hati 

Beberapa kali kita diingatkan bahawa kita perlu membuat keputusan tertentu dalam hidup dalam pelbagai pilihan yang terhad. Ketika itulah kita didesak untuk melakukan sesuatu mengikut kehendak orang lain.

Sesetengah orang menerimanya kerana mereka tidak mempunyai alternatif lain dan ada yang tidak pernah puas dengan harga yang kurang. Mereka terus mencuba untuk mencapai matlamat tertentu walaupun orang lain tidak akan bersorak untuk mereka.

Kita, sebagai individu, harus dibenarkan membuat keputusan, dan kita sendiri harus bertanggungjawab terhadap apa yang berlaku selepas itu. Jangan pedulikan apa yang orang lain akan katakan, jika anda mempunyai potensi itu, anda sentiasa boleh melakukannya.

Jangan biarkan orang lain membuat anda berasa salah tentang anda atau jangan hanya memilih sesuatu yang tersedia di hadapan. Cuba sesuatu yang anda mahu dan bukannya memilih apa-apa dalam had anda.

2. Mula memvisualisasikan 

Visualisasi adalah penting untuk menentukan apa yang anda mahukan dalam hidup atau apa yang anda inginkan daripada diri anda sendiri.

Jika anda tidak bayangkan, maka anda tidak akan menyedari sama ada sesuatu akan berkesan untuk anda atau tidak. Jangan hanya memvisualisasikan apa-apa yang hanya akan mendapat sambutan yang baik, tetapi fikirkan bagaimana jika ia tidak berkesan. Jangan hanya cuba membuat diri anda selesa.

Kadang-kadang orang tidak mahu membayangkan, tetapi ia hanya menyekat impian anda.

Seseorang perlu membayangkan mencipta idea yang lebih baik tentang perkara yang akan kita pertimbangkan. Impian anda tidak boleh berubah menjadi matlamat jika anda tidak membayangkannya. Memikirkan sesuatu secara rawak dan tidak mengusahakannya tidak akan membenarkan anda mencapainya, jadi mulakan visualisasi.

3. Jangan takut 

Ketakutan yang berterusan terus berlegar di sudut fikiran kita, dan kita menjadi tidak pasti tentang rancangan dan visi peribadi kita.

Ketakutan hanya membuat anda mati rasa, dan anda merasakan bahawa anda tidak layak untuk mencapai sebarang sasaran. Cuba uruskan emosi anda dan hentikan tekanan terhadap apa-apa yang membuat anda takut dan takut. Semuanya akan baik-baik saja; terus ingatkan diri sendiri.

Visi peribadi tidak boleh dicapai atau digambarkan jika seseorang mempunyai ketakutan yang berterusan semasa membayangkan apa-apa. Perasaan yang tidak membenarkan anda berjaya adalah kerana anda terus tertekan.

Kami mula mempersoalkan kecekapan kami, dan ini membuatkan kami berasa bahawa kami tidak boleh berjaya. Oleh itu, seseorang itu perlu mengatasi ketakutan ini dan bergerak ke hadapan.

4. Tetap nyata, bukan Sempurna 

Orang yang taksub untuk menjadi sempurna, tetapi sebaliknya, kita harus fokus untuk menjadi nyata.

Itu kerana tiada seorang pun daripada kita boleh menjadi sempurna. Oleh itu, visi kita tidak semestinya sempurna. Cuba nyatakan apa yang anda mahukan dan sentiasa kekal nyata, itu akan menjadikan anda unik. Jangan sekali-kali mencari seseorang yang boleh anda salin, anda masih boleh menjadi versi terbaik diri anda.

Tidak pernah terlambat untuk memulakan sesuatu. Dapatkan semua yang anda perlukan dan mulakan visualisasi, jangan takut dan teruskan diri anda terikat dengan apa yang anda mahukan.

Orang sering lupa apa yang mereka mahu dalam hidup semasa cuba mengikuti seseorang. Oleh itu, adalah penting untuk mengikuti keinginan anda dan tidak ditiru.

Kini, apabila anda mengatasi pergelutan ini dengan penglihatan peribadi anda, anda perlu melihat kepada komponen berbeza yang sepatutnya menjadi sebahagian daripada visi peribadi anda.

Komponen Integral Penglihatan Peribadi 

Komponen yang paling kritikal bagi pernyataan visi peribadi (Pernal Vision) ialah:

1. Minat

Ia memberitahu anda tentang perkara yang anda suka lakukan. Perkara sedemikian membolehkan anda berasa tinggi apabila anda mula melakukannya.

2. Nilai Teras

Ini adalah perkara yang boleh anda pertahankan, dan ia dinilai tinggi oleh diri dalaman anda.

3. Kekuatan 

Kekuatan anda ialah perkara yang anda mahir secara semula jadi atau semulajadi.

4. Bidang Tumpuan

Perkara yang sentiasa mahu anda beri perhatian ialah bidang tumpuan anda semasa membuat visi peribadi anda.

5. Kemahiran

Ini adalah perkara yang anda mahir, di samping anda juga ingin mengetahui lebih lanjut tentang perkara-perkara yang mempunyai penguasaan atau kepakaran di dalamnya.

6. Profesion

Perkara yang anda suka lakukan di tempat kerja anda dan berasa puas semasa melakukannya.

7. Impian

Perkara yang ingin anda capai dalam hidup anda adalah impian anda, dan semasa membuat visi peribadi anda, anda perlu memberi perhatian kepada impian profesional serta peribadi.

Selepas menyedari komponen penglihatan peribadi anda, anda mesti memikirkan bagaimana anda boleh membangunkannya untuk anda. Jadi, mari kita lihat langkah-langkah yang boleh membantu anda mencipta visi peribadi.

Bagaimana untuk Membangunkan Visi Peribadi anda?

“Penglihatan bukan sekadar gambaran tentang apa yang mungkin; ia adalah daya tarikan kepada diri kita yang lebih baik, panggilan untuk menjadi sesuatu yang lebih.” – kata Rosabeth Moss Kanter, pengarah, dan pengerusi Inisiatif Kepimpinan Termaju Universiti Harvard.

Jadi, jika anda juga mencari beberapa cara praktikal untuk membentuk visi peribadi anda, langkah-langkah di bawah yang diberikan akan membantu anda dengan cara yang paling berkesan yang mungkin.

1. Nilai kemahiran anda

Mula mengenal pasti isu-isu yang berpotensi anda dan kebolehan anda yang boleh anda gunakan dalam mencapai matlamat anda. sasaran. Ia akan membantu untuk mempunyai visi peribadi yang lebih baik dan memahami kepercayaan dan kemahiran anda. 

Setiap orang mempunyai beberapa kemahiran yang boleh diketahui atau tidak diketahui oleh mereka, tetapi setiap daripada mereka memilikinya. Oleh itu, lihat ke dalam diri anda dan temui kemahiran itu.

Mana-mana kemahiran anda boleh membantu anda dalam menentukan sama ada anda akan mencapai sasaran anda atau tidak.

Luangkan sedikit masa memikirkan perkara yang menggembirakan anda atau perkara yang boleh anda lakukan yang terbaik. Mulakan senarai ke bawah jika anda mengetahui kemahiran anda dan ini akan membuatkan anda berasa gembira.

2. Tentukan nilai teras anda 

Nilai anda adalah sesuatu yang mencerminkan keperibadian anda dan siapa anda sebagai seorang individu.

Kejayaan tidak dicapai apabila anda mencapai matlamat anda, tetapi apabila anda mempelajari nilai-nilainya. Oleh itu, apabila anda menetapkan matlamat anda, adalah penting untuk memikirkan prinsip-prinsip yang akan anda ikuti. Kenyataan visi anda akan sentiasa mempunyai beberapa nilai yang akan membantu anda dalam mencapainya.

Mula menulis mana-mana sepuluh nilai yang anda tahu ada pada anda. Kemudian mula mengenali nilai-nilai yang lebih berharga daripada yang lain.

Anda boleh memilih mana-mana lima daripada sepuluh, dan, akhirnya, pilih 2 daripada lima yang paling penting. Tiada siapa yang boleh menilai itu lebih baik daripada anda, jadi anda adalah pengkritik anda yang lebih baik.

3. Kenali kekuatan anda 

Setiap individu mempunyai beberapa kelemahan dan kekuatan, dan setiap orang harus menyedari setiap satu daripadanya. Kadang-kadang orang mencirikan kekuatan mereka sebagai kelemahan dan begitu juga sebaliknya.

Tetapi adalah penting untuk memahami bahawa anda tidak boleh menganggap kekuatan anda sebagai kelemahan, sebaliknya cuba mengenalinya. Sesiapa yang boleh membezakannya akan lebih tepat.

Kenal pasti kemahiran dan kekuatan anda yang akan membantu anda dalam mencipta visi peribadi yang menarik.

Bidang tumpuan anda akhirnya akan membantu anda menentukan matlamat dan sasaran anda. Jadi jangan pernah memandang rendah kekuatan dan kemahiran anda. Mereka hadir dalam diri anda untuk menyedarkan anda tentang kebolehan anda dan melawan kelemahan anda.

Untuk mengenal pasti kekuatan anda, adalah dicadangkan untuk menyenaraikan kemahiran anda dan kemudian menapis kemahiran tersebut yang boleh dipasarkan. Dengan bantuan ini, anda akan dapat membuat pengisytiharan realistik tentang kebolehan utama anda.

4. Tuliskan tentang sasaran anda 

Cara yang paling penting dan relevan untuk membangunkan pernyataan visi peribadi ialah mengenali sasaran anda.

Apabila anda tahu tentang perkara yang anda patut fokus, anda sedar akan sasaran anda. Ini akan sentiasa menjadi titik tambah dalam menggalakkan anda untuk mencapai dan akan memberi anda visi yang tepat. Mula menulis tentang apa yang anda perlukan pada masa hadapan.

Menulis sentiasa membantu, sama ada mengenai masalah anda atau apa-apa pencapaian. Tiada yang lebih baik daripada menulis sasaran anda dan kemudian mengikuti rutin untuk mencapainya dengan ketat. Anda akan lebih berdisiplin dan berorientasikan sasaran.

Sebagai contoh, semasa membuat pernyataan visi peribadi untuk kerjaya anda, anda perlu memilih bidang anda, peranan pilihan anda bersama-sama dengan matlamat khusus peranan.

Kesimpulan

Penglihatan peribadi pada asasnya ialah apa sahaja yang anda lakukan, fikirkan, rasai, kaitkan dengan atau kesannya.

Visi peribadi boleh dibangunkan apabila anda mula memberi tumpuan kepada kemahiran, nilai, kekuatan dan sasaran anda. Ia boleh mengenai sebarang isu yang mengalih perhatian anda atau sebarang kemahiran yang meningkatkan anda.

Motivasi dan kepuasan boleh dianggap sebagai alat yang sempurna untuk penglihatan peribadi.

Oleh itu, jika anda seorang yang ingin mengembangkannya, maka cuba kenali diri anda. Pada hari anda akan mula memahami diri anda, anda akan mula membangunkan visi peribadi.

Catat Ulasan for " Visi Peribadi (Personal Vision) - Komponen Integral Penglihatan Peribadi"