Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Roda kehidupan - Konsep dan Aplikasi dalam Kejurulatihan dan Pengurusan Masa

Roda kehidupan
credit:instagram@atiq_batik

Apakah Roda Kehidupan?

Teknik roda kehidupan memberikan gambaran keseluruhan segera tentang dimensi kehidupan anda dalam kategori yang dipatentkan seperti perhubungan, rakan dan keluarga, kewangan dan kesihatan kepada kedua-dua pelanggan dan jurulatih.

Roda kehidupan adalah salah satu alat paling berkuasa yang digunakan untuk tujuan bimbingan. Ia juga dirujuk sebagai Roda Keseimbangan Kehidupan atau Roda Kejurulatihan. 

Latihan bimbingan hidup ini dianggap sebagai pengalaman muktamad yang boleh disesuaikan mengikut setiap situasi yang ada kerana ia serba boleh, ringkas, fleksibel dan mudah digunakan. Kredit untuk konsep latihan roda kehidupan pada asalnya diberikan kepada Paul J Meyer pada tahun 1960-an.

Alat yang sangat penting ini adalah penting kepada amalan bimbingan kerana ia membantu dalam menjadi bermotivasi dan mewujudkan kesedaran diri. Ingatlah bahawa pengetahuan diri lah yang memberi kuasa kepada klien untuk mendapatkan hala tuju dan fokus supaya mereka boleh membuat perubahan yang diperlukan untuk mewujudkan kehidupan yang memuaskan dan seimbang.

Apakah Kategori Utama pada Roda Kehidupan?

Templat roda kehidupan oleh Paul J Meyer merangkumi 8-10 kategori yang dianggap penting untuk menjalani kehidupan yang seimbang dan dalam penetapan matlamat. Kategori ini boleh disesuaikan dan diubah mengikut permintaan pelanggan individu. 

Kategori Utama di Roda Kehidupan ialah:

1. Keluarga dan rakan

Kategori roda kehidupan ini memberi tumpuan kepada perhubungan yang dimiliki oleh ahli keluarga dan juga rakan.

2. Lain-lain yang penting

Kategori roda kehidupan ini memberi tumpuan kepada hubungan dengan pasangan hidup atau dengan seseorang yang anda temui

3. Kerjaya dan Kerja

Kategori roda kehidupan ini memberi tumpuan kepada aktiviti profesional yang berkaitan dengan perniagaan dan pekerjaan. Ia juga termasuk aktiviti sukarelawan.

4. Wang dan Kewangan

Kategori roda kehidupan ini memberi tumpuan kepada aktiviti yang akan membantu mengurus wang, melabur, belanjawan dan menyimpan.

5. Kesihatan dan Kecergasan

Kategori roda kehidupan ini memberi tumpuan kepada kesihatan fizikal dan emosi serta kesejahteraan.

6. Pertumbuhan dan Pembelajaran Peribadi

Kategori roda kehidupan ini memberi tumpuan kepada aktiviti yang berbeza untuk pembangunan peribadi

7. Keseronokan & Kesenggangan

Kategori roda kehidupan ini memberi tumpuan kepada aktiviti rekreasi yang berbeza

8. Rumah / Persekitaran Kerja

Kategori roda kehidupan ini meletakkan fokus pada persekitaran yang berkaitan dengan kedua-dua bahagian depan rumah dan bahagian depan kerja.

9. Komuniti

Kategori roda kehidupan ini memberi tumpuan kepada komuniti rohani atau keagamaan yang berbeza bersama-sama dengan aktiviti kumpulan sosial yang lain

10. Kerohanian

Kategori roda kehidupan ini meletakkan tumpuan kepada daya penggerak di sebalik bidang tumpuan individu.

Gaya Berbeza Roda Imbangan Hayat

Gaya utama roda imbangan hayat ialah:

a. Gaya "Pai" 

Gaya roda kejurulatihan "Pai" dinamakan sedemikian kerana rupanya serupa dengan sekeping pai. Ia boleh berupa gambar rajah yang dilukis tangan atau templat yang telah direka bentuk di mana pengguna akan menulis skor dalam segmen yang sesuai dan melukis garisan merentasinya untuk menilai setiap kawasan.

b. Gaya "Labah-labah Web" 

Gaya "Labah-labah Web" mudah dilukis dan sering dihasilkan oleh versi dalam talian. Markah dalam versi ini dicatat pada baris sebenar yang dimaksudkan untuk setiap segmen dan bukan merentasi segmen seperti Gaya "Pai"

7 Langkah Terlibat dalam Latihan Roda Kehidupan

Ambil langkah berikut dalam menggunakan latihan roda kehidupan;

1. Tentukan bidang tumpuan hidup anda

Fikirkan tentang dimensi berbeza dalam hidup anda dengan meletakkan fokus anda pada bidang penting dalam hidup anda berdasarkan keluarga dan rakan, pertumbuhan peribadi jangka panjang, matlamat perniagaan, kesihatan, kepuasan, positif peranan yang anda ada. Untuk bermain dalam semua bidang kehidupan anda seperti ahli pasukan, pasangan, pelanggan, ketua, rakan.

Langkah ini akan bertindak sebagai institut motivasi kejayaan dan membantu klien mencari keutamaannya dan membuat perubahan sewajarnya.

2. Perkenalkan roda kehidupan

Mencipta dan memperkenalkan roda kehidupan kepada klien untuk mencari keseimbangan hidup. Kini pelanggan menyedari bidang tumpuan hidupnya dan inilah masanya untuk melukis gambar rajah atau mengambil bantuan templat dan menampung kategori yang dia suka. 

Terpulang kepada klien sama ada dia mahu menambah, mengalih keluar atau menamakan semula kategori. Tanggungjawab jurulatih adalah untuk membimbing dan bukan mengarahkan klien.

3. Kedudukan kategori dalam roda kehidupan

Ini adalah langkah di mana jurulatih meminta klien untuk meletakkan kategori dalam roda kehidupan dengan memberikan skor yang sesuai. Satu mewakili tidak berpuas hati sama sekali dan sepuluh mewakili berpuas hati sepenuhnya. Ini adalah langkah yang menawarkan gambaran keseluruhan tahap kepuasan dalam kehidupan pelanggan.

4. Semak keseluruhan roda kehidupan

Apabila templat roda kehidupan selesai, inilah masanya untuk melihat keseluruhan roda dan mempertimbangkan jumlah keseimbangan hayat. Sambungkan semua titik dan tanya soalan untuk membuka perbincangan tentang kepuasan hidup. 

Apakah perasaan anda apabila anda melihat roda, perkara yang paling mengejutkan anda, apakah skor sepuluh dan bolehkah satu langkah memperbaiki bidang ini ialah beberapa soalan penting yang boleh membantu anda dalam penetapan matlamat dan mencari keseimbangan hidup .

5. Tinjau setiap kawasan seluruh roda kehidupan

Ini adalah masa untuk melatih klien tentang cara menyemak setiap kawasan seluruh roda kehidupan. Mulakan dengan kawasan yang pelanggan akan dapati menarik. Tanya soalan untuk membuka perbincangan tentang kepuasan peribadi dan memahami tahap kejayaan ideal yang anda lihat. 

Mengapakah kawasan ini memerlukan perhatian, sejauh manakah anda seimbang dalam kawasan khusus ini, mengapa skor ini diberikan dalam kawasan ini, adakah terdapat sesuatu yang hilang dalam kawasan ini dan apakah skor ideal anda ialah beberapa pertanyaan penting yang boleh membuktikan bantuan.

Inilah masanya klien perlu membincangkan hubungan antara semua kategori dan memahami tindakan yang perlu diambilnya berdasarkan latihan keseimbangan hayat.

6. Kenal pasti tindakan bagi setiap kategori

Kenal pasti tindakan bagi setiap kategori supaya selepas aktiviti selesai ia akan mengubah tahap kepuasan klien. Tentukan matlamat dan jadikannya PINTAR - khusus, boleh diukur, boleh dicapai, relevan dan terikat pada masa. 

Ingat setiap tindakan yang telah diselesaikan mesti menambah matlamat keseluruhan, meningkatkan tahap kepuasan dan meningkatkan keseimbangan hayat pelanggan.

7. Semak semula dan semak semula roda kehidupan

Latihan roda kehidupan bukan hanya untuk kegunaan sekali sahaja. Seorang pelanggan perlu menyemak semula dan mengkaji semula latihan kehidupan dengan menjaringkannya semula pada selang masa yang tetap. 

Demonstrasi ini akan membantu dalam memahami perubahan yang telah berlaku dan tindakan yang masih perlu diambil. Semakan semula dan daftar masuk tetap akan memberitahu klien tentang keseluruhan corak tingkah laku dan emosi negatif yang menghalang perubahan yang ideal.

Bagaimana untuk menggunakan Roda kehidupan dalam Amalan Kejurulatihan Kehidupan?

Cara berbeza anda boleh menggunakan roda kehidupan dalam amalan bimbingan anda ialah:

1. Dengan bakal pelanggan

Bakal pelanggan mungkin tidak selesa berkongsi maklumat peribadi dengan jurulatih. Kadang-kadang orang tidak tahu tentang banyak bidang yang mereka mahu jurulatih membantu mereka. Latihan roda keseimbangan hayat boleh menggunakan templat atau rajah roda kehidupan untuk memahami pelbagai bidang kehidupan anda dan membina kepercayaan dalam proses bimbingan.

2. Tetapkan dan utamakan matlamat

Jurulatih boleh menggunakan roda kehidupan dan membantu pelanggan menetapkan dan mengutamakan matlamat dengan melihat markah kepuasan dalam semua bidang kehidupan anda.

3. Melihat semua bidang kehidupan anda

Ia adalah mengenai melihat semua bidang kehidupan anda dan mencari keseimbangan hidup. Pelanggan boleh menggunakan latihan roda kehidupan dan menilai tahap kepuasan mereka pada semua bidang dan kemudian memetakannya ke dalam imej roda. 

Imej ini dengan sistem pemarkahan roda hayatnya memberikan kesan segera dan membantu pelanggan melihat kawasan yang memerlukan penambahbaikan dan membuat pelarasan.

4. Tunjukkan kuasa bimbingan hidup

Jurulatih mungkin menggunakan roda kehidupan untuk menunjukkan kuasa bimbingan dalam semua bidang kehidupan anda. Ia harus digunakan pada selang masa seperti tiga bulan supaya pelanggan dapat mengetahui tentang kemajuan yang telah dibuatnya dalam masa yang sama.

5. Sebagai daftar masuk kehidupan

Gunakan roda kehidupan sebagai daftar masuk dengan cara seseorang melakukan dalam bidang tertentu dalam hidup anda. Sebaik sahaja pelanggan selesa dengan alat ini, dia boleh melengkapkan roda, menjejaki kemajuannya dan mengetahui tentang bidang kehidupan yang memerlukan perubahan

6. Sebagai alat diagnostik

Gunakan roda hayat sebagai alat diagnostik yang akan membantu mengetahui tentang punca ketidakpuasan hati. dalam setiap bidang kehidupan anda. Markah akan terbukti sangat membantu dalam mencari sebab kekecewaan dan ketidakpuasan hati pelanggan.

7. Gunakannya dalam bengkel

Gunakan roda kehidupan dalam bengkel bimbingan hidup. Pelanggan dengan bantuan alat ini boleh memahami sebab tekanan mereka dalam bengkel pengurusan tekanan dan juga tentang penetapan matlamat dalam bengkel berkaitan.

8. Untuk menguji matlamat yang bermakna

Gunakan roda kehidupan untuk menguji matlamat yang akan terbukti bermakna untuk pelanggan. Jurulatih boleh menyesuaikan roda dan meminta pelanggan untuk menjaringkan setiap segmen dan melihat sama ada matlamat mereka bermakna atau tidak.

Soalan Latihan untuk Meningkatkan Keputusan

Beberapa soalan bimbingan untuk meningkatkan keputusan dan membantu pelanggan dengan alat ini ialah:

1. Apakah perasaan anda apabila anda melihat roda anda?

2. Bagaimanakah anda meluangkan masa di setiap kawasan?

3. Bagaimanakah anda ingin meluangkan masa di setiap kawasan?

4. Bidang manakah yang anda ingin perbaiki?

5. Bagaimanakah anda boleh membuat perubahan dalam setiap bidang kehidupan anda?

6. Apakah langkah yang boleh anda ambil untuk bermula?

7. Apakah bantuan dan sokongan yang anda perlukan untuk membuat perubahan?

8. Apakah tindakan ideal yang boleh membawa keseimbangan hidup?

Apakah bidang tumpuan untuk roda perniagaan?

Sesetengah orang mencipta roda untuk perniagaan mereka untuk mengenal pasti bidang yang memerlukan pemahaman yang lebih baik. Adalah penting untuk menggunakan kategori tertentu dalam roda keseimbangan yang diperlukan untuk pertumbuhan dan pembangunan jangka panjang perniagaan.

Ini adalah bidang tumpuan dalam perniagaan yang mungkin memerlukan pengurusan dan pemantauan berterusan:

 • Kepimpinan
 • Pembangunan Pasukan
 • Digital
 • Web
 • Pengurusan
 • Jualan dan Pemasaran
 • Penjenamaan
 • Kewangan
 • Operasi
 • Pentadbiran
 • Undang-undang
 • Perakaunan
 • Perkhidmatan pelanggan
 • Inovasi
 • Penyelidikan dan Pembangunan 
 • Pembangunan produk dan perkhidmatan

Kesimpulan

Roda kehidupan adalah alat visual yang membantu klien memahami betapa terpenuhinya kehidupan mereka pada saat tertentu. 

Ia adalah penting dalam amalan bimbingan kerana pelanggan juga boleh menggunakannya untuk mendaftar masuk, menilai, menyemak dan menjelaskan keutamaan. Ia adalah mengenai melihat setiap bidang kehidupan anda dan mencari keseimbangan hidup.

Catat Ulasan for " Roda kehidupan - Konsep dan Aplikasi dalam Kejurulatihan dan Pengurusan Masa"