Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Urus Masa Anda Dengan Penetapan Matlamat

Urus Masa Anda Dengan Penetapan Matlamat

Kita boleh menguruskan masa kita dalam pelbagai cara. Anda boleh menggunakan teknik yang disenaraikan di bawah untuk mengurus masa anda dengan lebih baik dan berkesan. Senarai mereka ada di bawah.

1. Sentiasa tentukan matlamat anda sejelas mungkin. 

Adakah anda mendapati bahawa sebab anda tidak mencapai matlamat anda adalah kerana ia belum ditetapkan dengan secukupnya?

Mengetahui apa yang mereka mahu lakukan dan mempunyai matlamat bertulis yang boleh mereka nilai secara berterusan adalah salah satu ciri yang membezakan orang yang berjaya dan berpuas hati. 

Objektif jangka panjang anda harus mempunyai kesan pada tugas harian anda dan berada dalam senarai "untuk dilakukan" anda. Orang ramai cenderung untuk pergi secara peribadi dan profesional tanpa matlamat atau cita-cita.

2. Analisis penggunaan masa anda. 

Adakah anda menguruskan masa anda dengan berkesan, atau adakah anda menumpukan masa yang cukup untuk tugas-tugas yang, walaupun tidak segera mendesak, namun perlu untuk pertumbuhan peribadi atau profesional anda?

Jika anda mendapati diri anda sering berfikir, "Apakah yang boleh saya lakukan untuk menjadikan perkara lebih mudah untuk saya sekarang?" Ia akan membantu anda menumpukan pada "tugas penting" dan menghalang anda daripada bertindak balas terhadap pekerjaan yang mungkin kelihatan mendesak (atau menyeronokkan untuk diselesaikan) tetapi tidak penting dari segi mencapai matlamat anda. 

Cuba dapatkan dan gunakan kalendar peribadi, tetapkan peringatan pada komputer, telefon mudah alih atau juruterbang tapak tangan anda dan menjadualkan acara untuk membantu anda mengurus masa anda dengan lebih baik.

3. Mempunyai rancangan. 

Tanpa strategi, bagaimanakah objektif anda dapat dicapai? Itu pun tidak boleh difikirkan pada pendapat saya. Kebanyakan orang sedar apa yang mereka mahukan, tetapi mereka tidak mempunyai strategi selain bekerja keras untuk mendapatkannya. Apabila anda tidak tahu bagaimana untuk menggunakan kerja keras anda, apa gunanya?

Apabila matlamat anda tercapai, rancangan tahunan anda harus dinilai setiap hari dan dikemas kini. Orang yang berjaya membuat senarai sentiasa. Mereka boleh menjejaki keutamaan mereka dan kekal menyesuaikan diri dengan perubahan keutamaan berkatnya. Untuk tujuan peribadi dan profesional, ini harus dilakukan.

4. Analisis pelan tindakan. 

Apabila anda membuat rancangan, masalah akan selalu timbul. Pelan yang kukuh akan membantu anda mengesan masalah lebih awal dan mula mencari penyelesaian dengan segera. Kerana "Apa yang anda boleh ukur, anda boleh kawal," pengurusan masa yang berkesan membolehkan anda menjejaki kemajuan anda ke arah objektif anda.

Sentiasa berusaha untuk menjadi proaktif dalam mempelajari teknik pengurusan masa yang berkesan. Walaupun pengurusan masa bukanlah konsep yang sukar untuk difahami, jika anda tidak berdedikasi untuk memasukkan amalan pengurusan masa yang lebih baik ke dalam rutin harian anda, anda hanya akan melihat keuntungan separa (atau tidak) dan kembali kepada situasi anda sebelum ini.

Anda mesti membuat komitmen untuk pengurusan masa yang lebih baik dan ingat untuk menjadualkan masa peribadi. Anda mesti faham bahawa lebih banyak masa yang kita luangkan untuk mengatur jadual dan aktiviti kita, lebih banyak masa yang akan kita ada untuk aktiviti tersebut.

Anda mungkin mendapati bahawa anda mempunyai masa tambahan dalam seminggu untuk dibelanjakan untuk orang dan aktiviti yang paling penting kepada anda jika anda mencipta matlamat, menyingkirkan pembazir masa dan melakukan ini setiap hari.

Catat Ulasan for " Urus Masa Anda Dengan Penetapan Matlamat"