Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

7 Petikan dan Pengajaran Kehidupan Walt Disney yang Menakjubkan

walt-disney
credit:instagram@_denisland_

Petikan Walt Disney boleh menjadi sangat berinspirasi, semata-mata kerana dia seorang lelaki yang luar biasa. Dia memasuki dunia dengan tidak lebih daripada impian untuk mencipta "Tempat Paling Bahagia Di Bumi" dan menjadikan dunia sebagai legenda.

Malah pada hari ini nama Walt Disney terus hidup. Hampir tidak ada orang bodoh yang tidak terpengaruh atau tidak menyedari ciptaannya.

Apakah yang boleh kita pelajari daripada minda yang cemerlang ini? Dia meninggalkan kami satu siri petikan dan pengajaran hidup untuk memberi kita semua jalan tentang cara mencapai impian kita sendiri dan meninggalkan kesan kita sendiri pada masyarakat.

1. "Jika anda boleh mengimpikannya, anda boleh melakukannya." Walt Disney 

Petikan pertama Walt Disney menyatakan bahawa anda boleh mencapai apa sahaja. Terlalu ramai orang tidak mengikuti impian mereka kerana mereka tidak percaya mereka mungkin.

Mereka adalah! Untuk berjaya anda perlu mengambil risiko, anda perlu mengejar impian anda, dan anda perlu percaya bahawa impian anda sebenarnya boleh berlaku.

Anda boleh melakukan lebih banyak lagi untuk dunia dengan menggunakan imaginasi anda dan mengejar minat anda kemudian anda boleh melakukan perkara yang anda fikir selamat dan tidak pernah meninggikan suara anda. (Sudah terlalu ramai orang yang hanya bermain selamat di dunia ini).

2. "Cara untuk bermula ialah berhenti bercakap dan mula melakukan." Walt Disney 

Walaupun mempunyai impian dan bercakap tentang impian anda adalah langkah pertama untuk menjadikannya realiti, anda tidak akan sampai ke mana-mana jika itu sahaja yang anda lakukan.

Pada satu ketika anda perlu Mengambil Tindakan. Ingat tiada apa yang berlaku sehingga anda mula bergerak dan membina masa depan anda.

3. "Semua impian kita boleh menjadi kenyataan, jika kita mempunyai keberanian untuk mengejarnya." Walt Disney 

Fahami bahawa impian anda boleh menjadi kenyataan. Tetapi anda perlu mengejar mereka dengan semua yang anda ada. Anda perlu melakukan apa sahaja yang anda boleh untuk merealisasikannya.

Hanya dengan berdiri teguh dan bergerak ke hadapan anda boleh benar-benar mencapai sesuatu yang hebat.

4. “Saya telah menghadapi persaingan yang sukar sepanjang hidup saya. Saya tidak akan tahu bagaimana untuk bergaul tanpanya.” Walt Disney 

Persaingan adalah fakta kehidupan! Terdapat 7 bilion orang di planet ini semuanya cuba menjadi seorang yang hebat.

Kadang-kadang ia mungkin kelihatan seperti banyak tekanan untuk menonjol dan memisahkan diri anda daripada orang ramai.

Tetapi, jangan mengetuk persaingan. Sebaliknya gunakannya untuk kelebihan anda. Daripada melihat persaingan anda sebagai alasan untuk menyerah, gunakan ia sebagai alasan untuk menjadi lebih kuat.

Persaingan adalah sesuatu yang mengagumkan! Ia adalah tendangan di punggung yang memberitahu anda untuk mula bergerak apabila anda semakin malas. Dorongan di bahu lah yang membantu anda berkembang dan menemui cara baharu untuk melakukan sesuatu apabila anda kehilangan semangat.

Bukankah berkembang dan belajar apa itu kehidupan? Persaingan hanya mengingatkan kita untuk terus melakukannya dan menjalani kehidupan dengan sepenuhnya.

5. "Saya sentiasa suka melihat sisi optimistik dalam kehidupan, tetapi saya cukup realistik untuk mengetahui bahawa kehidupan adalah perkara yang kompleks." Walt Disney 

Sentiasa optimis! Anda tidak akan sampai ke mana-mana jika anda tidak percaya ia boleh berlaku. Tetapi pada masa yang sama ingat bahawa ini adalah kehidupan, dan perkara-perkara berlaku.

Anda tidak boleh mengawal peristiwa rawak yang akan anda hadapi pada masa hadapan. Satu-satunya perkara yang anda boleh kawal ialah memastikan anda bertambah baik dan anda optimis tentang masa depan anda. Jika anda melakukan itu, anda berada di jalan yang betul untuk kehidupan yang berjaya.

6. “Saya hanya berharap agar kita tidak melupakan satu perkara – bahawa semuanya dimulakan oleh tetikus.” Walt Disney 

Selepas anda berjaya dalam sesuatu, anda menghadapi cabaran lain. Ia mudah untuk melupakan akar anda. Ramai orang hebat yang hancur kerana tersesat dalam kuasa dan kejayaan mereka sendiri.

Tidak kira berapa banyak wang yang anda telah buat atau berapa banyak kejayaan yang anda lihat, ingat untuk melihat kembali diri anda pada hari-hari awal. Ingat bahawa semuanya bermula sebagai lompatan kecil iman.

Melakukan perkara ini akan membuatkan anda merendah diri dan membantu anda mengelak daripada melampaui batas dan menganggap anda lebih besar daripada kehidupan. Jangan terlalu angkuh untuk menganggap anda tidak boleh kalah!

7. "Seronok melakukan perkara yang mustahil." Walt Disney

Kebanyakan orang hidup dalam dunia di mana mereka memisahkan apa yang mungkin daripada apa yang tidak. Ia memerlukan seorang yang berwawasan sejati untuk mencabar norma.

Ya, apa-apa pun boleh! Walaupun pengkritik anda mungkin memberitahu anda bahawa anda hidup dalam dunia mimpi, jika anda benar-benar percaya dan mengikuti impian anda, anda boleh melakukan apa sahaja yang anda fikirkan. Anda hanya memerlukan sedikit kepercayaan dan kesanggupan untuk bertindak.

Ambil petikan Walt Disney ini dalam hati. Dia hanyalah satu contoh bagaimana seorang lelaki mempertaruhkan segala-galanya dan mengikuti impiannya sehingga akhir untuk mencapai perkara yang luar biasa.

Catat Ulasan for " 7 Petikan dan Pengajaran Kehidupan Walt Disney yang Menakjubkan "