Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

5 Langkah ke Kehidupan yang Lebih Tersusun

planning

1. Buat Janji Temu dengan Diri Sendiri.  

Jadualkan sedikit "masa saya". Apa yang anda lakukan dengan kali ini terpulang kepada anda. Sekat sedikit masa untuk menulis, menyusun, membaca atau apa-apa sahaja. Ia boleh berkaitan dengan kerja atau masa peribadi di spa atau sejam di taman bersama anak-anak anda.  

Jika anda membiasakan diri menandakan blok masa ini untuk diri anda dalam kalendar anda, anda akan mendapati bahawa hari anda akan menjadi lebih produktif. 

• Cuba jadualkan sekurang-kurangnya 30 minit sehari untuk diri sendiri dan lakukan sesuatu yang anda sukai.

2. Rancang Hari Anda.  

Selain menjadualkan masa peribadi untuk anda, terdapat juga tugas dan janji temu peribadi, keluarga dan perniagaan lain untuk dirancang.

• Beli beberapa jenis perancang harian. Terdapat banyak di pasaran hari ini, ada yang mempunyai seminggu sekali imbas yang lain sebulan sekali imbas. Beli yang paling sesuai dengan cara anda melakukannya.

• Jika anda mempunyai anak, kalendar keluarga diperlukan. Selain perancang hari anda, kalendar keluarga akan membantu anda mengingati semua perkara yang dijadualkan yang berkaitan dengan anak-anak dan keluarga.  

Ia mungkin kelihatan berlebihan untuk mempunyai ini dalam kalendar keluarga dan perancang harian anda, tetapi pada waktu pagi apabila semua orang tergesa-gesa untuk menaiki bas sekolah, perancang keluarga yang boleh dilihat dengan pantas boleh menyelamatkan hari.  

Kalendar pemadam kering selama sebulan berfungsi paling baik. Anda boleh menyimpan bulan semasa pada peti sejuk atau di lokasi pusat di mana semua orang boleh melihatnya.

• Anda perlu memperuntukkan sekurang-kurangnya 10-15 minit setiap pagi untuk merancang, memasukkan dan menyemak perancang harian. Cuba jadualkan seminggu pada satu masa dan ini akan mengurangkan masa harian anda untuk merancang. 

Jika anda menjadualkan seminggu pada satu masa, anda mungkin perlu memperuntukkan satu jam pada hari Ahad untuk duduk menjadualkan minggu anda.

• Masukkan semua perkara penting dahulu – hari di sekolah anak anda, temu janji doktor, mesyuarat, pembayaran bil, membeli-belah runcit, dsb. Kemudian isikan tugas yang kurang penting yang anda perlukan untuk memastikan rumah dan perniagaan anda berjalan.

• Jangan lupa hujung minggu. Anda perlu memperuntukkan masa untuk merancang untuk minggu hadapan, kerja rumah dan apa-apa sahaja "besar" yang anda akan datang untuk minggu yang akan datang.

• Ingat, perkara yang tidak dirancang boleh berlaku. Tinggalkan sedikit fleksibiliti dalam jadual anda untuk dapat mengatasi halangan sepanjang hari. Sebaik sahaja anda mendisiplinkan diri anda dengan proses pengurusan masa ini, anda akan mendapati bahawa hidup anda menjadi lebih teratur dan kurang tekanan.  

3. Kosongkan Ruang Kerja Anda.  

Ruang kerja yang bersih ialah apa yang anda perlukan untuk kreativiti, motivasi dan inspirasi. Kekacauan tidak merangsang jus kreatif tersebut. Luangkan sedikit masa - lihat langkah nombor satu - dan mulakan. 

Selain itu, ingat mengatur ruang kerja anda boleh menjadi satu usaha yang besar. Bahagikan ruang kerja kepada tugas yang lebih mudah diurus - bahagian atas meja anda, laci, kabinet fail, storan bawah meja, rak, dsb.

• Perkara pertama, kosongkan seluruh ruang anda. Jika meja anda mempunyai laci dan rak, kosongkan/keluarkannya juga. Cari tempat yang besar dan jelas dari ruang kerja anda untuk meletakkan semua item yang telah anda kosongkan.

• Sekarang, mulakan jenis anda. Letakkan seperti item bersama-sama untuk memudahkan anda melihat apa dan berapa banyak perkara yang sama yang anda miliki. Cuba simpan buasir anda dalam beberapa bahagian. Bekalan pejabat di satu kawasan, fail peribadi di kawasan lain dan sebagainya.

• Dapatkan sendiri tiga kotak atau tong dan labelkannya – simpan, derma dan buang sampah. Mulakan dengan satu kawasan, seperti bekalan pejabat dan kerja dari sana. 

Jika anda mempunyai kertas kerja (perniagaan atau peribadi), anda boleh pergi ke www.irs.gov untuk mengetahui berapa lama anda perlu menyimpan rekod seperti penyata bank dan resit.  

Bersihkan seberapa banyak yang anda boleh. (Jika anda mempunyai majalah bernilai 3 tahun, anda tidak akan mempunyai masa untuk membacanya, jadi kitar semula majalah tersebut. Cuba simpan hanya bernilai 2 bulan pada setiap masa.)

• Sekarang tentukan jenis barang yang anda perlukan untuk menyimpan item yang telah anda putuskan untuk disimpan. Jika anda mempunyai laci, penganjur laci boleh membantu anda mengelakkannya daripada menjadi laci sampah.  

Ingat untuk mengukur dan menyenaraikan perkara yang perlu disimpan, supaya anda akan membeli komponen organisasi yang betul yang anda perlukan. 

Jangan sekali-kali membeli alatan organisasi sebelum anda mula mengatur atau anda boleh membeli perkara yang tidak perlu atau tidak berfungsi dengan baik di ruang anda.

• Untuk memastikan teratur, ingat untuk sentiasa beredar dan bersihkan. Sebagai contoh, jika anda memiliki banyak buku dan anda berhasrat untuk membeli lebih banyak, anda perlu membersihkan seberapa banyak yang anda beli.

4. Jangan Berlengah-lengah.  

Menangguhkan tugas adalah sesuatu yang kita semua bersalah dari semasa ke semasa. Semakin lama anda meninggalkan sesuatu, semakin besar longgokan dan melihat longgokan besar ini menjadi tertekan.

• Selesaikan pekerjaan yang paling besar atau paling tidak disukai dahulu. Kami cenderung untuk melakukan yang terakhir dan telah "hilang semangat" pada masa kami bersedia untuk melakukannya.  

• Bahagikan setiap kerja kepada tugas yang boleh diurus dahulu. Malah tugas yang paling tidak disukai menjadi sedikit beban untuk ditanggung apabila ia dibahagikan kepada tugas yang lebih kecil yang lebih mudah diurus.

5. Upah Penolong.  

Kita semua boleh menggunakan pembantu, tetapi kita biasanya tidak merasakan bahawa kita mempunyai sumber atau kerja yang mencukupi untuk diberikan kepada pembantu. Bukan hanya untuk perniagaan lagi, pembantu boleh digunakan untuk tugas peribadi yang perlu dilakukan juga. 

Fikirkan tentang tugasan (kerja atau peribadi) yang anda tangguhkan setiap bulan. Kita semua mempunyai perkara yang kita tidak mempunyai masa untuk melakukannya.  

Berikut ialah beberapa fakta tentang Pembantu Maya:

• VA ialah kontraktor bebas, yang bekerja dari pejabat mereka sendiri. Mereka membayar cukai mereka sendiri dan tidak memerlukan gaji bercuti atau gaji sakit. VA anda boleh tinggal bersebelahan atau di seluruh negara dan boleh memberi anda hasil yang sama.

• Banyak VA tidak memerlukan minimum bulanan, bermakna jika anda hanya mempunyai beberapa jam kerja setiap bulan, anda boleh mengupah pembantu untuk melakukannya.

• VA mempunyai semua jenis bakat daripada simpan kira, perancangan acara, perkhidmatan kesetiausahaan, organisasi, dan juga membeli-belah peribadi.

Menggunakan langkah-langkah ini, orang yang paling tidak teratur pun boleh mendapati organisasi itu menyeronokkan dan mudah. Jika anda merasakan bahawa anda hanya boleh mengendalikan satu langkah, pengurusan masa adalah pilihan yang bijak.  

Bergantung pada jumlah (atau sedikit) organisasi yang anda ada dalam semua aspek kehidupan anda akan menentukan tempoh masa yang anda perlukan untuk menjadi teratur.  

Ingat, organisasi bukanlah perkataan lain untuk kemas atau bersih. Malah rumah yang kelihatan paling kemas boleh menjadi tidak teratur. Jangan berkecil hati, ia boleh mengambil masa berminggu-minggu bahkan berbulan-bulan untuk menjadi teratur.

Anda akan sampai ke sana!

Catat Ulasan for " 5 Langkah ke Kehidupan yang Lebih Tersusun"