Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bagaimana Anda Harus Menyatakan Idea Anda? 10 Garis Panduan Untuk Menjelaskan Idea Anda

 

bercakap

Bercakap dengan jelas dan lembut adalah kemahiran yang memerlukan banyak latihan untuk dikuasai. Sangat sedikit orang yang menunjukkan keyakinan diri dan melakukan yang terbaik di bawah tekanan serta-merta.

Mereka mempunyai keupayaan untuk berfikir dengan jelas supaya mereka boleh menyampaikan idea mereka kepada orang lain dengan jelas. Orang lain mesti memperolehnya kerana dalam dunia hari ini, menarik minat khalayak anda adalah penting.

Kemahiran komunikasi anda akan bertambah baik dengan pendekatan berkaedah, yang akan membantu anda dalam kedua-dua tetapan peribadi dan profesional.

10 Garis Panduan Untuk Menjelaskan Idea Anda :

1. Bercakap perlahan-lahan

Eksekutif perniagaan memberi perhatian kepada sama ada anda seorang komunikator yang cemerlang atau tidak apabila anda bekerja secara profesional. Apa yang akan berlaku dalam temu duga anda sebahagiannya bergantung pada sejauh mana anda boleh menyatakan idea anda.

Sesetengah orang mengusahakannya, tetapi suara mereka kedengaran buatan dan tidak stabil. Adalah penting untuk anda mengikuti apa sahaja komitmen yang telah anda buat dengan sepenuh hati dan jujur ?? supaya ia menjadi sebati dalam rutin dan cara hidup anda. 

Mula bercakap dengan lembut secepat mungkin. Ini tidak bermakna anda berhenti seketika di antara setiap ayat. Ia hanya bermaksud mengumpulkan fikiran anda sebelum bercakap supaya mesej anda disampaikan dengan jelas dan ringkas.

Apabila bercakap dengan individu penting, sesetengah orang mengalami kegelisahan, yang menyebabkan pertuturan mereka bertele-tele dan kedengaran tidak menyenangkan. Anda akan dapat mengawal isu tersebut dan meningkatkan komunikasi dengan khalayak anda apabila anda mula bercakap dengan perlahan.

2. Pernafasan

Anda harus memasukkan senaman pernafasan ke dalam rejimen harian anda, menurut pakar. Teruskan melakukannya sehingga anda tidak perlu lagi memikirkannya atau berusaha untuk melakukannya. Emosi anda kerap menjadi liar dalam situasi yang tertekan atau penting.

Adalah mencabar untuk mengawal selia pernafasan dan degupan jantung anda yang tidak teratur dengan cepat dalam keadaan yang mencabar. Suara anda akan menjadi goyah dan tiada siapa yang akan dapat memahami anda dengan betul jika anda tidak menguasai teknik menguruskan pernafasan anda. 

Anda mesti mengekalkan ketenangan anda dalam situasi ini supaya anda dapat menyatakan idea anda dengan jelas.

Jika anda kerap mengamalkan teknik pernafasan, anda secara semula jadi akan mula menarik nafas dalam-dalam dan santai untuk mengurus dan mengawal kebimbangan anda. Keyakinan diri anda akan meningkat, dan anda akan dapat menyampaikan diri anda dengan lebih berkesan.

3. Tahu tentang subjek anda 

Jika anda mempunyai masa adalah lebih baik untuk meneliti dan mengetahui tentang subjek anda sebelum anda perlu membuat ucapan. Ini akan memberi anda masa yang diperlukan untuk membuat persediaan, menyatakan fikiran anda dan bercakap dengan yakin. 

Mengambil bahagian dalam perbincangan menjadi lebih mudah kerana anda mempunyai maklumat dan mengetahui faktanya. Bercakap tentang perkara yang diketahui membawa kejelasan kepada proses pemikiran anda dan anda boleh menarik perhatian khalayak anda.

4. Tonton nada anda

Anda mesti memberi perhatian kepada nada anda jika anda ingin menyatakan idea anda dengan betul. Bercakap secara rawak menunjukkan kelakuan anda yang tidak stabil dan mencadangkan bahawa anda tidak akan dapat mempertahankan reputasi majikan anda. 

Mengekalkan nada yang betul membuatkan anda kelihatan sebagai penceramah yang fasih dengan kebolehan komunikasi yang kuat. Anda boleh berlatih dengan mudah di rumah anda sendiri supaya kata-kata dan nada anda selaras antara satu sama lain.

Anda mungkin memerlukan bantuan pada mulanya supaya anda boleh mula memodelkan teknik yang betul kerana anda mungkin tidak sentiasa sedar bahawa anda melakukannya dengan tidak betul.

5. Berfikir sebelum bercakap

Jika seseorang bertanyakan sesuatu, tidak perlu membuka mulut secara rawak dan menjawabnya secepat mungkin. Berhenti seketika kerana ini akan memberi anda beberapa saat yang diperlukan untuk menenangkan diri anda. 

Sekarang fikirkan dan nyatakan pemikiran anda dan kemudian sampaikan kepada khalayak sasaran anda. Jeda lisan di antara ayat memberi anda masa untuk mengumpulkan pemikiran dan memprosesnya berulang kali.

Apabila corak pertuturan anda mengikut tahap yang munasabah, semua orang boleh memahami anda dengan lebih baik dan anda nampak sebagai bijak dan serius dalam usaha anda. Berfikir dan kemudian bercakap dengan perlahan dan jelas akan menampakkan anda sebagai watak yang bertimbang rasa dengan bahan.

6. Postur badan

Adakah anda sedar tentang kelebihan mempunyai postur badan yang baik dalam suasana kerja? Bahasa badan anda ialah perkara pertama yang orang perasan tentang anda.

Hanya dengan memerhati postur anda, adalah mungkin untuk menentukan sama ada anda cukup yakin, akan dapat menangani situasi dengan sewajarnya, dan bersedia. 

Pola berdiri, duduk, bercakap, mendengar dan berjalan orang semuanya berkait rapat dengan corak pertuturan mereka. Meluruskan postur badan anda akan membolehkan anda bernafas dengan betul, yang akan meningkatkan kekuatan dan kesucian suara anda.

Untuk tampil dan berasa lebih yakin dan pandai di tempat kerja, tarik nafas panjang, laraskan postur anda dan nyatakan idea anda dengan jelas.

7. Kembangkan perbendaharaan kata anda

Anda boleh dengan mudah menyatakan fikiran anda dan menyampaikannya kepada orang lain jika anda mempunyai banyak perkataan dalam perisai anda. Menggunakan perkataan yang berbeza memberi makna tambahan kepada perbualan anda dan menimbulkan minat di kalangan pendengar. 

Cara terbaik untuk mengembangkan perbendaharaan kata anda ialah membaca seberapa banyak yang anda boleh. Anda tidak perlu membaca buku berkaliber tinggi kerana cerita ringkas, akhbar, novel harian, artikel dan juga kamus berfungsi dengan lebih baik dan boleh membantu anda mencapai matlamat anda dengan berkesan.

Ingatlah untuk memberi kepercayaan yang sewajarnya kepada sebutannya kerana yang salah boleh membuat anda kelihatan seperti orang bodoh di hadapan orang lain. Mulakan dengan mempelajari dua perkataan setiap hari dan secara beransur-ansur meningkatkan tahap anda apabila anda menjadi lebih selesa. 

Ingat untuk menggunakan perkataan sebenar dan bukannya kontraksi dan slanga kerana tiada siapa yang menyukainya dalam suasana profesional.

8. Pastikan diri anda terhidrat

Anda mesti bingung dengan subtajuk ini dan tertanya-tanya bagaimana kekal terhidrat dan kualiti suara anda berkaitan. Pita suara anda mengekalkan kelembapan yang mencukupi apabila anda minum air yang mencukupi untuk bunyi yang lebih baik. Kerana anda berasa puas, ini membantu anda mengekalkan kawalan ke atas badan dan emosi anda.

Keupayaan anda untuk menyatakan diri anda dengan jelas dan jelas di hadapan orang lain sambil kekal tenang dan bermaruah telah bertambah baik.

9. Jangan menjerit

Satu cara pasti untuk menyuarakan fikiran anda ialah berhenti menjerit apabila topi anda jatuh. Sesetengah orang mempunyai tabiat bercakap sama ada terlalu kuat atau menjerit setinggi-tingginya seolah-olah kekuatan dan kelantangan akan menjadikan kata-kata mereka lebih kuat kepada orang lain. 

Bagaimanakah anda dapat mengumpul fikiran anda apabila emosi anda menjadi kacau dan anda terus menjerit? Berhenti melakukan ini dan tarik nafas yang menenangkan.

Kekalkan cara yang tersusun yang membolehkan anda melibatkan pemikiran anda dan melaksanakannya kepada orang lain dengan cara yang berkesan.

10. Tunjukkan keyakinan

Untuk menunjukkan keyakinan di hadapan orang lain, anda mesti berasa yakin terlebih dahulu. Anda mesti berpakaian bahagian itu jika anda ingin menyatakan idea anda dengan baik dan terdengar pintar. Untuk memberi kesan yang baik kepada orang ramai, kekalkan hubungan mata dengan khalayak sasaran anda dan bercakap dengan perlahan dan jelas. 

Apabila anda mula percaya pada bakat anda, keyakinan meresap dalam fikiran anda dan ditunjukkan dalam sikap yakin anda. Bercakap dengan suara yang jelas dan sesuai dengan nada yang sekata sehingga semua orang dapat mendengar anda.

Jangan sekali-kali mempersoalkan tindakan anda kerana berbuat demikian akan menyebabkan anda kehilangan banyak keyakinan. Ayat penentu sentiasa kelihatan berwibawa, dan pembaca anda akan dapat mengenal pasti idea anda.

Catat Ulasan for "Bagaimana Anda Harus Menyatakan Idea Anda? 10 Garis Panduan Untuk Menjelaskan Idea Anda"