Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kepimpinan Strategik untuk Pemimpin Berkesan

Kepimpinan Strategik untuk Pemimpin Berkesan

"Pemimpin membayangkan melihat ufuk, jadi terdapat peluang menarik dalam akaun, dan komponen mereka untuk mencapai matlamat yang jauh" (Kouzes dan Posner, 2007). Dengan pengetahuan ini, bagaimanakah kerajaan boleh dalam strategi organisasi utama yang mencipta pengakhiran positif kepada imaginasi? 

Adalah penting untuk memahami strategi, rancangan untuk berinteraksi dengan persekitaran yang kompetitif, dan matlamat organisasi (Daft, 2007) untuk dicapai. Walau bagaimanapun, anda memerlukan pelan strategik, hasil panduan itu cuba dicapai.

Kepimpinan Strategik ialah keupayaan untuk menjangka dan membayangkan masa depan, mengekalkan fleksibiliti, berfikir secara strategik dan bekerja dengan perubahan lain yang memulakan penciptaan kelebihan daya saing untuk organisasi pada masa hadapan (Daft, 2008).

Peranan utama dalam semua ini memerlukan ketepatan, masa, pertimbangan yang teliti dan perancangan yang teliti. Ia juga termasuk penciptaan pelan tindakan, definisi fungsi tugas dan tanggungjawab serta sumber sebagai sebahagian daripada strategi dan visi untuk organisasi. 

Pemimpin mesti faham bahawa prestasi mereka dalam organisasi mereka adalah hasil langsung orang yang pernah menghidupkan visinya tentang organisasi.

Pemimpin harus menggalakkan kerjasama dan usaha yang teliti untuk membina kepercayaan di kalangan pekerja 2007 (Kouzes dan Posner). 

Fikirkan, kepimpinan mesti menjadi pemimpin sampel, kerana dia menerima sokongan dalam mempromosikan visi. Weller (2007) mencadangkan bahawa dia tidak mencapai apa-apa akal, visi, peranan istimewa apabila terdapat sedikit sokongan daripada ahli organisasi.

Terdapat bidang yang memberi inspirasi kepada pemimpin dalam penciptaan visi, yang lain mungkin terus mempertimbangkan, dan menyediakan alat dan sumber yang diperlukan untuk menghidupkan. Kouzes dan Posner dibangunkan (2007) bercakap tentang rakyat selepas pemimpin pertama dan kemudian pemimpin rancangan. 

Pengurus mungkin berusaha untuk membina kepercayaan dengan pekerja untuk dipercayai dan perkara yang mereka perlukan untuk berjaya

Kouzes dan Posner (2007) menyatakan bahawa keyakinan untuk bergantung pada kepimpinan yang tulen dan lebih ramai orang untuk pemimpin mereka, dan orang yang bekerja dengan saya, kebanyakannya bersedia untuk mengambil risiko, membuat perubahan dan memastikan organisasi dan pergerakan terus hidup.

Apabila ia datang kepada pekerja, produk, perkhidmatan, pasaran dan teknologi mesti menjadi peneraju dalam strateginya, fleksibiliti, cuba perkara berikut:

1. Dia harus terlebih dahulu memahami pemimpin kemajuan dalam teknologi perlu menyediakan pekerja dengan alat yang diperlukan, kemudahan untuk merealisasikan visi.

2. Pemimpin mesti memahami bahawa pesaing mereka dan kedudukan mereka dalam pasaran supaya mereka boleh merancang dengan sewajarnya.

3. Minta pemimpin mengetahui alat dan sumber yang memerlukan pekerja mereka menggunakan kerja mereka, ini adalah untuk anda, dan pastikan pekerja bermotivasi untuk melakukan kerja itu.

4. Pengurus mesti bersedia untuk membuat perubahan pada rancangan untuk persekitaran dalaman dan luaran.

Walaupun penyesuaian pemimpin mencipta pusat pemeriksaan yang bersedia untuk melihat perkara yang berfungsi atau tidak berfungsi dengan strategi semasa, yang, jika perlu, memastikan pekerja bermotivasi untuk kerja mereka, dan percaya pada visi anda boleh menjadi positif dalam usaha mereka untuk berjaya dalam organisasi.

Catat Ulasan for " Kepimpinan Strategik untuk Pemimpin Berkesan"