Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sikap Dengan Kesyukuran: Sikap Anda Menentukan Ketinggian Anda

Sikap Dengan Kesyukuran

Sikap anda menentukan ketinggian anda – dalam perniagaan dan dalam kehidupan. Anda tidak boleh mengubah sikap orang lain untuk mereka. Tetapi pepatah yang kuat ini adalah peringatan yang hebat yang boleh anda letakkan di hadapan sesiapa sahaja yang memerlukan pelarasan sikap.

Marcus Aurelius, ahli falsafah hebat yang memerintah Empayar Rom, berkata dengan ringkas: "Hidup kita adalah apa yang kita fikirkan".

Dale Carnegie, bercakap kepada petikan itu berkata: “Ya, jika kita memikirkan fikiran yang gembira, kita akan gembira. Jika kita berfikiran sengsara, kita akan sengsara. Jika kita berfikir tentang ketakutan, kita akan menjadi takut. Jika kita berfikiran sakit, kita mungkin akan sakit. Jika kita memikirkan tentang kegagalan, kita pasti akan gagal. Jika kita bergelumang dengan rasa kasihan diri, semua orang akan menjauhi kita dan menjauhi kita”.

Realiti boleh diubah secara dramatik dengan satu pemikiran. Dalam pemakanan pepatah anda adalah apa yang anda makan. Dari segi kepimpinan, kemungkinan besar anda adalah seperti yang anda fikirkan. 

Bertentangan dengan apa yang orang mahu percaya, pengaruh luar biasanya tidak menentukan kebahagiaan atau kejayaan anda, sebaliknya ia adalah cara kita bertindak balas terhadap pengaruh tersebut. Jadi bagaimana anda mengubah reaksi anda terhadap kuasa luar itu?

Jadikan cara anda bertindak sebagai keutamaan yang sedar, yang bermaksud berlatih setiap hari.

Humor adalah penting. Apabila keadaan tidak sesuai dengan keinginan anda, pastikan segala-galanya dalam perspektif dan berehat. ketawa. Yang lain muntah tangan.

Perasaan yakin diri yang positif bukan sahaja membantu anda mencapai lebih; mereka juga membuat orang lain ingin dikaitkan dengan anda. Orang ramai tertarik kepada orang lain yang mempunyai pandangan yang optimis, yang mempunyai sikap boleh buat. Pengadu berterusan tidak mengumpulkan pengikut yang mudah.

Salah satu tugas pemimpin yang paling penting ialah menetapkan nada positif dan yakin diri, menunjukkan sikap bahawa kegagalan bukanlah satu pilihan. Sikap positif adalah asas kepimpinan. 

Keyakinan yang sama yang ditunjukkan oleh quarterback, pemain golf atau bintang tenis setiap kali mereka keluar dari bilik persalinan.

Putuskan kitaran tenaga negatif - jika anda melihat diri anda menurun atau berada dalam kebiasaan, campurkan ia, putuskan rutin dan lakukan sesuatu dengan pantas yang menaikkan semangat anda. 

Apabila anda melihat salah seorang ahli pasukan anda melakukan kebiasaan yang tidak produktif atau tidak profesional menanganinya, jangan biarkan ia berlarutan.

Sikap negatif akan menarik anda ke bawah dan dengan itu hasil profesional anda. Sikap positif akan menarik anda mengatasi masalah yang sukar dan memberi tenaga kepada anda untuk meningkatkan keputusan anda ke tahap yang lebih tinggi - untuk memadankan penglihatan anda. 

Sama ada anda memerlukan pelarasan sikap beberapa kali sehari, sekali seminggu atau hanya sekali-sekala, jangan lupa bahawa sikap anda menentukan ketinggian anda. Jangan biarkan orang atau acara luar menjatuhkan anda.

Catat Ulasan for " Sikap Dengan Kesyukuran: Sikap Anda Menentukan Ketinggian Anda"